Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Θέλουμε μεταρρυθμίσεις με Δημοκρατία


(Ομιλία  στην Βουλή του Βουλευτή Αττικής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Βασιλείου Οικονόμου  18-6-2013)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ο κ. Βασίλειος Οικονόμου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, δεν θα έπαιρνα το λόγο και προηγουμένως δεν πήρα το λόγο εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς όταν συζητήθηκε το διαδικαστικό θέμα, για τον απλούστατο λόγο ότι συζητήθηκε εάν θα μπει ή δεν θα μπει η τροπολογία και όχι εάν συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε με την τροπολογία.
Και το λέω αυτό, κύριε Πρόεδρε, γιατί ξέρετε ότι σας εκτιμώ και σας σέβομαι, αλλά παρακαλώ μέχρι εδώ πέρα η σπέκουλα πάνω σε άλλα κόμματα και πάνω σε αυτά για τα οποία έχετε κάνει ένα σχεδιασμό. Και καλά κάνετε και τον κάνετε τον σχεδιασμό σας , αλλά έχουμε και εμείς το σχεδιασμό μας. Ο σχεδιασμός μας είναι η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Δημοκρατική Αριστερά μαζί με το ΠΑΣΟΚ και αυτή είναι η δική μας γραμμή που τραβάμε για το θέμα της ΕΡΤ, της δημόσιας ραδιοφωνίας και της τηλεοράσεως.
Αν εσείς θυμηθήκατε τώρα να κατεβάσετε την τροπολογία σας, θυμήθηκε το ΚΚΕ να κατεβάσει την τροπολογία του, θυμήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το παιχνίδι του το πολιτικό για να στείλει τα μηνύματα «πάνω» ή στους διάφορους, εγώ λέω ότι εκ των υστέρων «είναι αργά για δάκρυα, Στέλλα». Άρα, λοιπόν, κάντε την πολιτική σας και αφήστε και εμάς να κάνουμε τη δική μας πολιτική.
Η δική μας πολιτική, κυρία Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, είναι πολύ καθαρή. Είναι φανερό ότι βάσει του άρθρου 73 παράγραφος 3 δεν μπορεί να εισαχθεί η τροπολογία, γιατί δεν έχει την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, όπως είπατε. Εκ των πραγμάτων, όμως, θα μπορούσατε να επιδείξετε έναν ελιγμό να συζητηθεί –θα μπορούσε να μην μπει σε ψηφοφορία- για να εκφραστούν όλες οι πτέρυγες.
Εμείς, ούτως ή άλλως, κύριε Υπουργέ, για το θέμα επί της ουσίας γνωρίζετε –και ξαναεπιβεβαιώνω εδώ σήμερα εγώ και σας ξαναλέω- ότι η δική μας θέση είναι μία και καθαρή και δεν αλλάζει με τίποτα: Να ανοίξει εδώ και τώρα -έχουμε και την προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας- η ΕΡΤ. Η ΕΡΤ ανοιχτή για να μπορέσει να γίνει αναδιάρθρωση.
Επειδή εδώ γίνεται μεγάλη σπέκουλα και ο καθένας λέει «το μακρύ του και το κοντό του», η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι μία και καθαρή: «Ναι στην αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, του δημόσιου οργανισμού».
Εμείς δεν υποσχόμαστε ότι όπως ήταν αυτό το «μαγαζί» θα μείνει έτσι. Εμείς ποτέ δεν το είπαμε αυτό. Όποιος θέλει να διατηρήσει εκεί την κατάσταση, ας έρθει να το πει. Εμείς τι είπαμε από την πρώτη στιγμή; Αναδιάρθρωση της εταιρείας, αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, με ανοιχτή όμως την ΕΡΤ, με την οθόνη να παίζει και να υπάρχει δημόσια τηλεόραση. Αυτή είναι θέση καθαρή της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ακόμα και σήμερα αυτό το πράγμα λέμε και εισηγούμαστε, κυρία Πρόεδρε, και στην τοποθέτησή μας θα εξηγήσουμε και θα πούμε γιατί για εμάς οι μεταρρυθμίσεις πηγαίνουν πακέτο και μαζί με τη Δημοκρατία. Μεταρρυθμίσεις με Δημοκρατία: Διότι η Δημοκρατική Αριστερά λέει ότι «Πρέπει η χώρα να σωθεί από τη χρεοκοπία» -το πετύχαμε αυτό, κάναμε όλη αυτήν την προσπάθεια- αλλά «η Δημοκρατία πρέπει κι αυτή να μείνει σταθερή και ακλόνητη. Πρέπει να μην διαπραγματευόμαστε αγαθά και έννοιες για τις οποίες έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια σε αυτήν τη χώρα για να τις κρατήσουμε».
          Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε Οικονόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου