Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Είναι θέμα Δημοκρατίας το άνοιγμα της ΕΡΤ

(Ομιλία στη Βουλή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου, Βουλευτή Αττικής 12/6/2013)



ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, για το θέμα της άρσης ασυλίας της κ. Δούρου και της κ. Κανέλλη, η Δημοκρατική Αριστερά φυσικά και δεν την υποστηρίζει, διότι για τη Δημοκρατική Αριστερά όταν είναι απέναντι η Χρυσή Αυγή, είμαστε κάθετα απέναντι στο φασιστικό και ναζιστικό αυτό μόρφωμα, το οποίο –δυστυχώς- νομίζει μερίδα του ελληνικού λαού ότι εκπροσωπεί την αντίσταση απέναντι σε μια κακοδαιμονία ή μία κακή συγκυρία για τη ζωή του.
Εμείς, λοιπόν, θα υποστηρίξουμε τους Βουλευτές και τα πολιτικά πρόσωπα και τους πολιτικούς φορείς, οι οποίοι θα σταθούν απέναντι στο ναζισμό στην Ελλάδα σε κάθε μορφή και σε κάθε σημείο και σε κάθε στιγμή της πολιτικής ζωής. Αυτό το λέω για να ξεκαθαρίσουμε και να στείλουμε το μήνυμα ειδικά απέναντι σε αυτούς που «κλείνουν το μάτι» στους Χρυσαυγίτες, σε αυτούς που πολλές φορές αρέσκονται να αλιεύουν ψήφους από την ίδια εκλογική δεξαμενή.
Από εκεί και μετά, ακούστηκαν πολλά στην Αίθουσα από τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και πραγματικά από χθες ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Το πρωτόγνωρο στην πολιτική ζωή είναι μία νομοθετική πράξη η οποία κλείνει τη δημόσια τηλεόραση, πράξη στην οποία η Δημοκρατική Αριστερά είναι απέναντι, πράξη για την οποία η δημοκρατική αριστερά δεν θα συναινέσει ούτε κατ’ ελάχιστον.


Μάλιστα σήμερα ήδη έχει κατατεθεί –για να διορθώσω την κ. Χριστοφιλοπούλου, την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο- η νομοθετική μας πρωτοβουλία, αποτελούμενη από τους Βουλευτές και της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, για άρση αυτής της νομοθετικής πράξης, χωρίς να έχει αναδρομική ισχύ καμία ενέργεια και δράση από αυτήν την πράξη.
Εμείς βλέπουμε με απορία αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία που έχει βγει στο διαδίκτυο από τη Νέα Δημοκρατία για τη νέα δημόσια τηλεόραση. Αναρωτιόμαστε: Αν υπήρχε έτοιμο αυτό το κείμενο, γιατί υπήρξε η νομοθετική πράξη χθες; Και γιατί δεν ήρθε αυτή εδώ πέρα η νομοθετική πρωτοβουλία που πραγματικά θα έδινε την ευκαιρία σε όλες τις πολιτικές πτέρυγες να αρθρώσουν λόγο εάν θέλουν μία δημόσια τηλεόραση εξορθολογισμένη, με λειτουργικότητα, με αντικειμενικότητα, με διαφάνεια, χωρίς τις παθογένειες και τα προβλήματα που πραγματικά υπάρχουν σήμερα στη δημόσια τηλεόραση;
Το να κλείνεις και να ρίχνεις «μαύρο» στις οθόνες δεν είναι αντιμετώπιση του προβλήματος και βέβαια δεν είναι μία εκσυγχρονιστική και μεταρρυθμιστική πολιτική η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Το πρόβλημα πρέπει να είναι να ανοιχτεί η τηλεόραση για να αντιμετωπιστεί.
Τέλος πάντων, για εμάς είναι θέμα κρίσιμο, είναι θέμα μείζον. Ήδη ο Φώτης Κουβέλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, σήμερα τοποθετήθηκε μετά τη συνάντησή του με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στην ΕΡΤ, την ΠΟΣΠΕΡΤ. Από εκεί και μετά, πρέπει να είναι αντιληπτό σε όλους ότι η Κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνεργασίας, δεν είναι κυβέρνηση ενός κόμματος.
Ο λαός πριν ένα χρόνο, κύριε Πρόεδρε, έτσι αποφάσισε. Αποφάσισε 29%, 12% και 6%, σε σχέση τουλάχιστον με τα κόμματα, τα οποία συμμετέχουν σε αυτήν την Κυβέρνηση. Δεν αποφάσισε μονοκομματική κυβέρνηση. Δεν αποφάσισε να έχει τη δυνατότητα ένας πολιτικός αρχηγός να παίρνει μόνος του τις αποφάσεις. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε διαβούλευση, συναίνεση, συναντίληψη, συμμετοχή, κουβέντα, νέα πολιτική πραγματικότητα. Αυτά αποφάσισε ο ελληνικός λαός. Δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε, λοιπόν.
Υπό αυτήν, λοιπόν, την έννοια, εμείς περιμένουμε τις πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας. Περιμένουμε να αντιληφθεί την κρισιμότητα των καταστάσεων και περιμένουμε να αρθεί αυτή η νομοθετική πράξη σήμερα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου