Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Λύση Τώρα για τα δάνεια του ΟΕΚ

(Ομιλία στη Βουλή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την  ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις.)


Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Βασίλειος Οικονόμου, για δώδεκα λεπτά.
          ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, όπως είπαμε και στην Επιτροπή που ήρθε το νομοσχέδιο, και σ’ αυτήν την περίπτωση η Δημοκρατική Αριστερά είναι θετική, με την έννοια ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που πήρατε, ρυθμίζει αυτονόητα πράγματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν.
Υπ’ αυτή την έννοια, δεν πρέπει κάθε φορά να ανακαλύπτουμε την Αμερική και την πυρίτιδα σ’ αυτή την Αίθουσα και σε κάθε συνεδρίαση να γίνεται κάτι μεγαλειώδες, αλλά αν γίνονται στιβαρά, σταθερά, αποφασιστικά και ουσιαστικά βήματα, είναι προτιμότερο, πιο αποτελεσματικό και πιο ουσιαστικό για το Υπουργείο σας, αλλά και συνολικά για την πατρίδα μας, να κάνουμε θετικά βήματα με τις ενέργειες και τις δράσεις μας.
Νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς σ’ αυτή την Αίθουσα να διαφωνήσει με το ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλο το μηχανογραφικό σύστημα, οι διασταυρώσεις και οι δυνατότητες έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες διαφυγής εισφορών, εσόδων, πόρων, ώστε να τονωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Όταν φέρνετε νομοσχέδια στα οποία η συζήτηση μπορεί να τελειώσει μέσα σε ένα και δύο λεπτά, καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει καμία αξία στη δημοκρατία, γιατί ένα νομοσχέδιο είναι αφορμή για να αναπτύξει κανείς τις ιδέες και τις απόψεις του για το πώς βλέπει το μεγάλο ζήτημα που λέγεται ασφαλιστικό σύστημα, πώς βλέπει τη δυνατότητα μιας κοινωνικής πολιτικής, γιατί το ασφαλιστικό εντάσσεται στο κοινωνικό κράτος. Αυτή η δημόσια συζήτηση και ο διάλογος είναι μία ευκαιρία για να καταλάβει ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί ποιες θέσεις έχουν οι παρατάξεις και τα κόμματα γι’ αυτά τα σημαντικά ζητήματα.
Βέβαια, κύριε Υπουργέ, στην πρώτη νομοθετική σας απόπειρα, έτσι όπως ήταν στη διαβούλευση, είχατε κι άλλα στοιχεία τα οποία είναι πολύ κρίσιμα για τις δικές σας ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες. Είναι τα θέματα που αφορούν στην αύξηση της προσωρινής σύνταξης για όσους βρίσκονται σε αναμονή και στην έγκριση συνταξιοδότησης. Αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Είναι μία εκκρεμότητα για την Κυβέρνηση. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει άμεσα να πάρετε πρωτοβουλία γι’ αυτό το θέμα. Οι βελτιώσεις στους όρους συνταξιοδότησης των αγροτών είναι ένα μεγάλο θέμα που αφορά τον αγροτικό κόσμο και πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Ένα άλλο θέμα είναι οι ρυθμίσεις για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας των επιδοτούμενων τραπεζικών δανείων. Αυτά είναι θέματα τα οποία περιλάβατε στη διαβούλευση της νομοθετικής σας πρωτοβουλίας, αλλά τα αφαιρέσατε. Προφανώς περιμένετε τον κατάλληλο χρόνο για να ωριμάσουν κάποια θέματα, αλλά πιστεύω ότι πρέπει άμεσα να τα φέρετε κι αυτά γιατί είναι κρίσιμα ζητήματα.
Φέρατε σε τροπολογία το ζήτημα του Οργανισμού για το ασφαλιστικό θέμα των ελευθέρων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ. Εμείς θα ψηφίσουμε την τροπολογία που φέρατε υπό την έννοια ότι πραγματικά είναι μία καλύτερη ρύθμιση και κάνει ένα βήμα μπροστά στο πρόβλημα το οποίο είναι δεδομένο και πραγματικό και το αναγνωρίζετε κι εσείς. Είχατε μία συνάντηση στο Υπουργείο με την αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σας εκθέσαμε την πρωτοβουλία που πήραμε, την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για το φλέγον ζήτημα του ΟΑΕΕ. Μιλάμε για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί καταλαβαίνετε ότι το θέμα αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας, πάνω από 900.000 ασφαλιζόμενους και είναι σε εκκρεμότητα οι 370.000. Φαίνεται ότι η προηγούμενη νομοθετική σας πρωτοβουλία δεν απέδωσε και εσείς τώρα κάνετε αυτή την προσπάθεια, αλλά πρέπει να είναι πιο ριζική και πιο άμεση η αντιμετώπιση.
Επειδή αυτό είναι ένα «ακανθώδες» ζήτημα και αφού κάνετε ένα πρώτο δειλό –κατά την άποψή μας- βήμα, εμείς δεν θα μείνουμε στο ότι είναι δειλό το βήμα σας και ότι θέλαμε περισσότερα, άρα δεν το ψηφίζουμε γιατί δεν κάνετε το μεγάλο βήμα που περιμέναμε. Εμείς λέμε ότι αφού «κουνήσατε τα πόδια σας» και προχωράει μία νοοτροπία ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε μία κατάσταση, θα το υποστηρίξουμε. Δεν θα είμαστε μεμψίμοιροι και δεν θα λειτουργήσουμε ανασχετικά σ’ αυτή την προσπάθειά σας, όμως καταλαβαίνετε ότι η δική μας προσέγγιση είναι πιο προωθημένη.
Θα αναφέρω για την τάξη των πραγμάτων τα έξι στοιχεία που περιέχει η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το ζήτημα των ελευθέρων επαγγελματιών. Θα σας τα πω όπως είναι κωδικοποιημένα για να τα ακούσουν και οι συνάδελφοι από τις άλλες πτέρυγες. Είναι κατατεθειμένη η πρόταση νόμου. Η αντιπροσωπεία μας έχει κάνει σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Η ηγεσία γνωρίζει τα θέματα όπως τα έχουμε θέσει και απάντησε θετικά.
Κύριε Υπουργέ, ήταν και ο κ. Κεγκέρογλου και όλο το επιτελείο μαζί σας και θυμάμαι ότι βρήκατε ενδιαφέρουσα τη νομοθετική μας πρωτοβουλία, αλλά πρέπει να έλθει και η ώρα της δράσης και της πράξης.
Πρώτον, μηχανοργάνωση του Οργανισμού, μείωση της γραφειοκρατίας ως βασική έννοια.
Δεύτερον, δυνατότητα ρεαλιστικής ρύθμισης, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τον Οργανισμό, των οφειλών με κεφαλαιοποίηση, δηλαδή πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και άμεση καταβολή των τρεχουσών με παροχή δικαιώματος για την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης.
Τρίτον,  κατάργηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού πρέπει να προσεγγίζουν τους ασφαλισμένους ως σύμβουλοι και όχι ως κρατικοί υπάλληλοι που πάνε να τους  κυνηγήσουν.
Τέταρτον, διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων του Οργανισμού στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Και αυτό είναι πολύ βασικό, το έχουμε συζητήσει πολλάκις και το έχουμε φέρει εδώ και με επίκαιρες ερωτήσεις, κύριε Κεγκέρογλου. Είναι μεγάλο αυτό το ζήτημα. Πάνω από 5.000 ευρώ οφειλή έχουν αυτή τη στιγμή τριακόσιοι εβδομήντα χιλιάδες οφειλέτες, δηλαδή γύρω στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η εκτίμηση των χρεών. Φαίνεται ότι μπήκαν στην ρύθμιση μόνο οι είκοσι οκτώμισι χιλιάδες από τους τριακόσιους εβδομήντα χιλιάδες, δηλαδή ένα πολύ μικρό ποσοστό. Πρέπει να προχωρήσουν  και άλλα ζητήματα. Άρα, το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι πολύ βασικό για τη δικιά μας προσέγγιση.
Πέμπτον, το ζήτημα της αποποινικοποίησης των οφειλών του Οργανισμό. Δεν μπορεί να είναι ποινικό αδίκημα αυτό το ζήτημα με αυτήν τη δεδομένη κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό και στην αγορά.
Και τέλος, διασφάλιση των θεμελιωδών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με διεύρυνση των ορίων και επιμήκυνση των δόσεων που τίθενται ως προϋπόθεση για τη δυνατότητα συμψηφισμού ή παρακράτησης των ποσών οφειλής, κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον Οργανισμό και δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης, όπως αναφέρθηκε  παραπάνω.
Άρα, αυτές είναι οι έξι συγκεκριμένες κωδικοποιημένες προτάσεις που σας κάναμε για τον Οργανισμό. Φέρατε την τροπολογία την οποία ψηφίζουμε, αλλά θέλουμε να πάμε σε αυτήν την κατεύθυνση που σας ζητήσαμε.
Από εκεί και μετά, υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Είναι ανοιχτά τα θέματα του καταργημένου Οργανισμού, του λεγόμενου ΟΕΚ. Τι θα γίνει εκεί πέρα με τα τραπεζικά δάνεια; Οι κατοικίες που έχουν πάρει χιλιάδες συμπολίτες μας, βρίσκονται στον αέρα. Έχει πάει στον ΟΑΕΔ ως Διεύθυνση ΟΕΚ όλο αυτό το πακέτο. Ακόμα δεν έχουμε δει να δρομολογούνται οι εξελίξεις. Είναι ζήτημα μεγάλο.
Περιμέναμε τη νέα διοίκηση. Βάλατε τον κ. Αμπατζόγλου. Όμως, κύριε Υπουργέ, από ένα σημείο και μετά πρέπει να δούμε αποτελέσματα. Η διοίκηση Αμπατζόγλου είναι ήδη αρκετούς μήνες. Άρα, πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το θέμα αυτό.
Από εκεί και μετά, καταθέσαμε και κάποιες τροπολογίες. Είναι κάποιες τροπολογίες τις οποίες καταθέτουμε συχνά, όπως αυτή που αφορά τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Την έχουμε καταθέσει πέντε ή έξι φορές. Σε κάθε νομοσχέδιο που θα φέρνετε θα τη καταθέτουμε. Αναρωτιόμαστε τι κάνετε με αυτό το ζήτημα. Δεν ξέρω αν τα Κέντρα αυτά είναι αρμοδιότητα του κ. Κεγκέρογλου ή τα έχει ο κ. Βρούτσης, αλλά αναρωτιόμαστε τι θα κάνετε. Θα το λύσετε το θέμα αυτό;
Φέραμε μία τροπολογία για την 37ετία, δηλαδή για το ζήτημα –όπως ξέρετε- όπου υπάρχει μια σαφέστατη αδικία και ζητάμε στα τριάντα πέντε χρόνια να υπάρχει η συνταξιοδοτική κάλυψη -όπως είναι η μεταβατική διάταξη και για άλλες κατηγορίες. Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Αγροτικής Τράπεζας.
Εδώ υπάρχει ένα θέμα για το πώς θα μπορέσουμε να τους καλύψουμε σε σχέση με την 25ετία.  Υπάρχουν αυτές οι τροπολογίες. Θα θέλαμε ένα δικό σας σχόλιο, μία δική σας θέση και πρόταση για το πώς πιστεύετε ότι μπορεί να λυθεί το ζήτημα, αν αυτές τις προτάσεις θα τις υιοθετήσατε ή πότε τέλος πάντων θα πάρουν μια σειρά αυτά τα θέματα ώστε να λυθούν.
Δεν είναι ζητήματα που αφορούν ψηφοφόρους μας ή εκλογικό κόσμο στον οποίο ψάχνουμε να βρούμε απήχηση. Είναι φλέγοντα θέματα, καθημερινά για τα οποία έχουμε συνέχεια ενόχληση. Είναι ζητήματα για τα οποία ο κόσμος περιμένει μία κυβερνητική απάντηση σε σχέση με αυτές τις περιπτώσεις που σας αναφέραμε.
Από εκεί και μετά, σε αυτό το νομοσχέδιο πήγε να γίνει συζήτηση για το αν τελικά η πολιτεία πρέπει να κυνηγάει την αδήλωτη εργασία, τη λεγόμενη «μαύρη εργασία», αν πρέπει ή όχι να μαζέψουμε τις εισφορές και αν τελικά πρέπει να μπει μια τάξη σε αυτό το θέμα.
Διασκεδάστηκε στο τέλος το θέμα μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τις πρώτες θολές τοποθετήσεις. Καταλαβαίνω ότι αλλού το πήγαινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς του βγήκε βέβαια, επικοινωνιακά το θέμα της αναλογικότητας των προστίμων. Όταν πιάνεις έναν άνθρωπο σε αδήλωτη εργασία σ’ ένα απλό μαγαζί, ένα σουβλατζίδικο, ένα ψιλικατζίδικο, θα πληρώσει το ίδιο πρόστιμο με μια μεγάλη επιχείρηση; Βέβαια, εμείς είμαστε της άποψης ότι πρέπει να υπάρχει καθαρό μήνυμα προς την κοινωνία, την επιχείρηση, όλους ότι δεν θα γίνει ανεκτή η μαύρη εργασία. Υπ’ αυτή την έννοια στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες σας.
Όμως και η αναλογικότητα θα πρέπει να μπει μέσα στη σκέψη σας και την περαιτέρω επεξεργασία αυτών των θεμάτων, διότι καταλαβαίνετε ότι σ’ αυτές τις εποχές των ισχνών αγελάδων είναι δύσκολο για τις μικρές επιχειρήσεις και πρέπει να δοθεί μια δυνατότητα ζωής   ακόμα και σε αυτού που κάνουν  το παράπτωμα, η μικρή επιχείρηση στο χωριό, να μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να μην είναι εξοντωτικό το πρόστιμο. Να είναι ένα πρόστιμο που να στέλνει το μήνυμα ότι δεν γίνονται παζάρια.
Θα μου πείτε πώς θα γίνει αυτός ο συγκερασμός των δυο εννοιών. Νομίζω ότι μπορεί να γίνει σε επόμενη φάση. Πάρτε μια πρωτοβουλία να ανοίξει η συζήτηση και στην Επιτροπή μας και στην Ολομέλεια για το πώς μπορούμε να βρούμε αυτή τη χρυσή τομή.
Από τη μεριά μας δεν υπάρχει κάτι άλλο να πω. Είμαστε θετικοί στο νομοσχέδιο. Θα θέλαμε μια κουβέντα σας για τα θέματα των τροπολογιών που έχουμε προτείνει. Έχουμε αύριο και τη συζήτηση επί των άρθρων.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Και εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Οικονόμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου