Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η ΝΔ μπορεί να είναι ο σταθεροποιητικός πυλώνας της χώρας (Συνέντευξη του Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, στην εφημερίδα «Αξία» 18-04-2015)




Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους εταίρους;
Πιστεύετε πως μπορεί να συμβεί ατύχημα?

Δυστυχώς υφιστάμεθα το μαρτύριο της σταγόνας. Ήδη έχουμε τρεις χαμένους μήνες «ηρωικής διαπραγμάτευσης» και το μόνο που έχουν πετύχει είναι να φαντάζει ως παιδικό παραμύθι το mail Χαρδούβελη. Θυμίζω ότι μιλάγαμε για 1.5 δις. μέτρα τον Ιανουάριο και σήμερα έχουμε φτάσει ήδη στα 7 δις. με το mail Βαρουφάκη. Σε λίγες μέρες, κάνω την πρόβλεψη, θα έρθει η ώρα των αποκαλυπτηρίων για τον κ. Τσίπρα και θα τελειώσουν τα ψέματα. Ή θα σκάσει στα χέρια του η χώρα ή θα κάνει το μεγάλο συμβιβασμό παίρνοντας δυσβάσταχτα μέτρα για το λαό, στο όνομα του οποίου υποτίθεται διαπραγματευόταν για κάτι καλύτερο. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε στις αρχές Μαΐου.

Με δεδομένες τις αντιθέσεις και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στην Κυβέρνηση, εκτιμάτε ότι θα επικρατήσουν οι λογικές ρήξης με τους εταίρους μας ή οι πιο ρεαλιστικές απόψεις; 

Η κυβέρνηση κυβερνά χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Ιδεοληψίες, εμμονές, άγνοια, πλανερές υποσχέσεις, υπερβολές, λεκτικές ταχυδακτυλουργίες, άρνηση της πραγματικότητας και διαρκή επικοινωνιακά παιχνίδια που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις.

Νομίζω ότι ο γκουρού της κυβερνητικής ομάδας κ.Φλαμπουράρης έδωσε το σύνθημα για τις επόμενες εξελίξεις. Μας θυμίζει ότι η προσγείωση στην πραγματικότητα ή, κατά άλλους η μεγάλη κωλοτούμπα, περνάει μέσα από την ψήφο ενός εξασθενημένου λαού, δηλαδή μέσω ενός δημοψηφίσματος.
Δυστυχώς όλες αυτές τις μέρες ετοιμάζεται, κατά την άποψη μου, αυτό το «έργο» το οποίο είναι καθόλα θλιβερό για τον λαό.

Ποια, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Αυστηρή κριτική όπου απαιτείται στην Κυβέρνηση, αλλά και στήριξη της χώρας όπου χρειάζεται.
Η ΝΔ ως κορμός της μεγάλης συμπαράταξης φιλοευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών και πατριωτικών δυνάμεων μπορεί να είναι ο βασικός σταθεροποιητικός πυλώνας της χώρας.
Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η παραμονή μας στον πυρήνα της ευρωζώνης είναι προτεραιότητα και βασικός στόχος και το απέδειξε αυτό ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ τον Ιούνιο του 2012 που κράτησε τη χώρα ζωντανή και όρθια μέσα στην Ευρώπη.

Τελικά τι συνέβη και δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει το σχέδιο της για την έξοδο από τα μνημόνια;

Η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε ένα σημαντικό έργο. Σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον κατόρθωσε να κρατήσει τη χώρα όρθια, μέσα στο ευρώ, ανάκτησε την χαμένη αξιοπιστία της και δημιούργησε τις συνθήκες εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη.

Δυστυχώς, οι «αντιμνημονιακές» δυνάμεις της χώρας υπερβάλανε σε δημαγωγία και λαϊκισμό οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας και εμποδίσανε τον μόνο ασφαλή δρόμο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια που πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα μείνει άφωνος με τις ιστορικές παραδοξότητες αυτής της πολιτικής περιόδου.


Πως βλέπετε να διαμορφώνεται ο χώρος της Κεντροδεξιάς και ποιος ο ρόλος των κεντρώων πολιτικών σε αυτήν?


Οι δυνάμεις του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς μπορούν να συνθέσουν μαζί με την ΝΔ την νέα μεγάλη πολιτική βεντάλια τοποθετώντας σε στρατηγική θέση και με πολιτικό πλεονέκτημα στην ελληνική κοινωνία την ΝΔ.
Για να παραμείνει και να διευρυνθεί αυτή η επιλογή από τις δυνάμεις του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και την ευρύτερη Κεντροαριστερά πρέπει να συνοδευτεί με ουσιαστική διεύρυνση σε στελέχη και πολιτικό άνοιγμα σ’ αυτές τις δυνάμεις. Υπάρχουν και οι προσωπικότητες και οι δυνατότητες ουσιαστικών ανοιγμάτων σε οργανωμένες δυνάμεις σε όλη τη χώρα που να σηματοδοτήσουν την διεύρυνση και το άνοιγμα της μεγάλης πολιτικής βεντάλιας που θα αγκαλιάσει δυνάμεις που ακόμα και σήμερα βρίσκονται στο Κέντρο. Το άνοιγμα προς το Κέντρο, χωρίς τις ιδέες και τα πρόσωπα που παραδοσιακά κινούνται σ’ αυτόν τον χώρο θα είναι άνευ αξίας και θα εξαντλείται απλά σε ένα ευχολόγιο και μια ανούσια συνθηματολογία που δεν θα αφορά την κοινωνία.
  

Νιώθετε ότι είστε η αριστερή συνιστώσα της ΝΔ?


Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, 150.000 άνθρωποι που ψήφισαν το 2012 ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στήριξαν τη ΝΔ δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το σινιάλο για ευρύτερες εξελίξεις στο χώρο του κέντρου και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής-Δημοκρατικής και Μεταρρυθμιστικής παράταξης που εκφράζει η ΝΔ στην πατρίδα μας. Μέσα από τις κυβερνήσεις και τις δυνάμεις που συμπαρατάχθηκαν τα δυόμιση τελευταία χρόνια διαμορφώθηκαν οι οριοθετήσεις και οι νέες διαχωριστικές γραμμές της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι διχοτομείται η ελληνική κοινωνία και η πολιτική της τάξη, όχι όμως στην βάση μνημονιακών η αντιμνημονιακών αλλά στην βάση της αντιπαράθεσης των ευρωπαϊκών -  μεταρρυθμιστικών δυνάμεων έναντι των εθνολαϊκιστικών και αναχρονιστικών δυνάμεων.
Το άνοιγμα της ΝΔ στο πολιτικό κέντρο είναι όρος στρατηγικής νίκης για τις επόμενες εκλογές και χαίρομαι που ο Αντώνης Σαμαράς ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις και δουλεύει για την εφαρμογή τους και την επιτυχία τους. Ένα είναι το σίγουρο. Για το άνοιγμα στο κέντρο απαιτούνται δυναμικές κινήσεις συνάντησης και με άλλα στελέχη και με άλλες δυνάμεις που παραδοσιακά κινούνται σε αυτό το χώρο. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει με επιτυχία το επόμενο διάστημα.

                                                                                                                
Σε μια δύσκολη περίοδο σας ανατέθηκε ο νευραλγικό τομέας της εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Τελικά είστε υπέρ ή κατά των 751 ευρώ για κατώτατο μισθό?

Είναι μια τιμητική επιλογή από όλους τους συναδέλφους της ΚΟ της ΝΔ η ανάθεση του τομέα εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας σε μένα. Τα δυόμιση χρόνια που προηγήθηκαν έχει γίνει σπουδαίο έργο στο υπουργείο εργασίας, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση. Ο Γιάννης Βρούτσης είναι ένας από τους πιο πετυχημένους υπουργούς εργασίας καθώς κράτησε όρθιο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και αποφύγαμε την κατάρρευση. Σήμερα θα δώσουμε το παρών σε κάθε προσπάθεια ανάταξης του ασφαλιστικού μας συστήματος μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγίες, με φιλολαϊκό προσανατολισμό και έντονη μεταρρυθμιστική διάθεση για να μπορούν να βρίσκουν δουλειά οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στην πατρίδα τους και να μπορούν να ξέρουν και τα παιδιά μας ότι υπάρχει και γι’ αυτά ένα κοινωνικό σύστημα ασφάλειας και πρόνοιας και δεν ροκανίσαμε εμείς σήμερα το δικό τους μέλλον.

Ένα είναι το σίγουρο. Η κοπτοραπτική του Μαξίμου δεν θα περάσει και θα επιμείνουμε στις θέσεις μας.
Υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει όχι στην αύξηση του κατώτατου μισθού?
Σε λίγο όμως που θα λιώσει η αντιμνημονιακή καραμέλα, να δω τι ιστορίες θα μας λένε για τον κατώτατο μισθό που κάποτε θα δώσουν!! Ας τελειώνουμε επιτέλους με τις δημαγωγίες και τον λαϊκισμό και ας φροντίσουμε να είμαστε ωφέλιμοι στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου