Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η πολιτική ασκείται με τίτλους

(Άρθρο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου για το περιοδικό Crash που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 4/2/2014)

Ζούμε στην εποχή της ραγδαίας διάδοσης της πληροφορίας μέσω των τεχνολογικών εφαρμογών που κατακλύζουν την καθημερινότητα όλων μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος δέχεται καταιγισμό πληροφοριών και μηνυμάτων από πολλές πηγές γεγονός που αναπόφευκτα έχει επηρεάσει κατά πολύ τον πολιτικό λόγο, την ποιότητα και την ουσία του. Δυστυχώς σήμερα η πολιτική ασκείται μέσω τίτλων, ατάκας και ευφυολογημάτων που γράφουν στην κάμερα ή στο διαδίκτυο. Το αυξανόμενο άγχος προσώπων και φορέων να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού τους παρασύρει δυστυχώς στην υιοθέτηση και επικίνδυνης φρασεολογίας, δηλαδή στην υιοθέτηση συνθημάτων και γενικεύσεων που επιφέρουν τελικά σύγχυση ή μπορεί να οδηγήσουν εν τέλει σε κοινωνικό διχασμό. Ο λαϊκισμός που αναπτύσσεται μέσα από ένα πολεμικό πολιτικό λόγο, οι μη θεμελιωμένες θέσεις και απόψεις που δεν αναπτύσσονται στη βάση επιχειρημάτων αλλά στη στρεβλή ανορθολογική βάση να αποδειχτεί ότι το ψέμα δεν ισχύει, δεν μπορούν παρά να καταλήξουν και σε εκδηλώσεις βίας και τρομοκρατίας. Οι λεκτικές ακροβασίες βίας για εντυπωσιασμό που έχουν υιοθετήσει πολλοί, αναπόφευκτα κλιμακώνονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε άλλες βίαιες εκτροπές.
Η απάντηση βέβαια σε αυτή την πραγματικότητα είναι μία και μόνο. Περισσότερη Παιδεία - Περισσότερη Δημοκρατία..  Υπάρχουν σε αυτό το τόπο ευτυχώς πολλές ψύχραιμες φωνές, πολλά πρόσωπα με ποιοτικό πολιτικό λόγο και επιχειρήματα στη βάση της λογικής και της πραγματικότητας. Ο προσεκτικός αναγνώστης και χρήστης του διαδικτύου μπορεί να σταχυολογεί τις πληροφορίες, να σταθμίζει αυτά που γράφονται και να σχηματίζει άποψη τεκμηριωμένη. Η αλήθεια και η πραγματικότητα σήμερα δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε να αποσιωπηθούν. Το εργαλείο για να φτάσεις στην αλήθεια ήταν, είναι και θα είναι η παιδεία. Το κοινό δικαίωμα όλων στην παιδεία εξασφαλίζεται μόνο μέσα από τη Δημοκρατία. Η παιδεία και η δημοκρατία είναι η απάντηση σε κάθε μορφή βίας, η απάντηση σε κάθε μορφή τρομοκρατίας. Ειδικά οι εκφέροντες πολιτικό λόγο οφείλουν να αναπτύσσουν πολιτικό λόγο, επιχειρήματα, επενδύοντας στην ουσία των πολιτικών τους προτάσεων. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις οφείλουν να εξαντλούνται στην αντιπαράθεση επιχειρημάτων και πολιτικών αντεγκλήσεων και να μην παρασύρονται στην λογική της ατάκας η οποία όσο πιο ακραία είναι στη διατύπωση τόσο καλύτερα γράφει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η δημοσιογραφία και οι δημοσιογράφοι οφείλουν και αυτοί να θυμηθούν ότι το επάγγελμά τους είναι λειτούργημα, είναι υπηρεσία και προϋπόθεση δημοκρατίας και ότι σημασία τελικά έχει η είδηση και όχι ο τίτλος.

Η προάσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης χρειάζεται πολλούς και σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές θέσεις. Αντίθετα ένας μόνο μπορεί να προκαλέσει και βία και εκτροπή. Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι ξέρει να απομονώνει και να αντιμετωπίζει τον κάθε ένα που νομίζει ότι μπορεί να επιβληθεί με τη βία.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου