Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

«Η ΔΗΜΑΡ ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ»

(Δευτερολογία, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου  στη Βουλή  στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις»31-10-2013).


Το λόγο έχει ο κ. Οικονόμου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί δεν λέτε από ποια κόμματα είμαστε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό είναι εφικτό.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για αυτούς που μας ακούνε το λέω. Μεταξύ μας γνωριζόμαστε.
Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά αν γίνονται παράνομες παρακολουθήσεις χωρίς εισαγγελική άδεια και εντολή προς οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε, αυτό η Δημοκρατική Αριστερά το στηλιτεύει.
Το κράτος δικαίου θα υφίσταται και θα λειτουργεί, ακόμη και όταν βρίσκεται η πατρίδα μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτά είναι θέματα, τα οποία όπως και από όποιον και αν τίθενται δεν πρέπει να αμφισβητούνται από κανέναν. Και γνωρίζετε πολύ καλά τις μεγάλες μας αντιπαραθέσεις και διαφορές. Όμως τα ζητήματα της δημοκρατίας και της λειτουργίας του κράτους δικαίου δεν πρέπει να αμφισβητούνται από κανέναν.
Ξεκινάω με το άρθρο 18, αφού σας βλέπω εδώ, κύριε Υπουργέ. Πρόκειται για ένα άρθρο το οποίο διαιωνίζει ακόμη αυτήν την μεταβατικότητα και την σχετικότητα της μεγάλης υπόθεσης που είναι, το πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ.
Εμείς θα δώσουμε ακόμη μία ευκαιρία στην Κυβέρνηση, δηλαδή θα είμαστε θετικοί. Θέλουμε όμως και μία διευκρίνιση σχετικά με το μέχρι πότε θα είναι αυτή η προσωρινότητα και πόσο θα διαρκέσει. Γιατί προσωρινότητα πάνω στην προσωρινότητα ήδη πιάσαμε είκοσι χρόνια.
Και δίνετε λαβή για σχόλια, για συζητήσεις, για υποψίες, για πολλά θέματα, τα οποία πραγματικά, όταν μπαίνουν στο Βήμα της Βουλής, αλλά πολύ περισσότερο όταν γίνεται δημόσια η συζήτηση, δίνουν αφορμή για πικρόχολες επισημάνσεις για τον πολιτικό κόσμο. Γιατί ξέρετε ότι μία προσωρινότητα και μία θολή προσέγγιση των πραγμάτων βολεύει πολλές φορές τις συναλλαγές και τις κάτω από το τραπέζι λειτουργίες.
Πάρα ταύτα, επειδή σήμερα με την πρότασή σας εδώ δίνετε ακόμη μία δυνατότητα -θέλουμε να πιστεύουμε- για την ουσιαστική και οριστική λύση του θέματος, εμείς θα συναινέσουμε.
Καταθέσαμε δύο τροπολογίες. Σχετικά με την πρώτη για τις Επιτροπές Αναπήρων, άκουσα τον κύριο Υπουργό, τον κ. Γεωργιάδη, να λέει ότι, λόγω συναρμοδιότητας με τον κ. Βρούτση, θα χρειαστεί να περιμένουμε τη συνεννόηση των δύο Υπουργείων. Πρέπει όμως να καταλάβετε ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε δυσλειτουργίες της πολιτείας και του κράτους να αποβαίνουν εις βάρος των πολιτών, έστω και χάριν μίας συνεννόησης που πρέπει να υπάρχει στα δύο Υπουργεία. Άρα περιμένουμε άμεση ανταπόκριση.
Θεωρούμε ως μία δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα λύσει άμεσα το θέμα. Το πόσο άμεσα θα το κάνει, αυτό είναι κάτι που θα κριθεί. Γιατί καταλαβαίνετε ότι το κόστος το επωμίζεται η Κυβέρνηση. Άμα θέλει να συνεχίσει να το επωμίζεται, είναι δικό της θέμα. Υπάρχει όμως και ένας κόσμος τον οποίον πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε.
Σχετικά με τη δεύτερη τροπολογία που καταθέσαμε, επειδή, κύριε Μπέζα, είναι και δική σας αρμοδιότητα, δεν ακούσαμε τη γνώμη σας. Χθες σας άκουσα θετικό. Δεν ξέρω όμως ποια είναι η προσέγγιση που έχετε και αν την κάνετε δεκτή. Μιλάω για τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας. Μιλάμε δηλαδή για τα Κέντρα τα οποία ασχολούνται με ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα και έχουν να κάνουν με πάρα πολύ κόσμο.
Εάν δεν υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, θα υπάρξει πρόβλημα  πραγματικά πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα. Είναι και τυπικό. Περιμένουμε μία δική σας τοποθέτηση ή να λυθεί σήμερα το θέμα ή τέλος πάντων να μας πείτε τον τρόπο με τον οποίο θα λυθεί.
Από εκεί κι έπειτα, επειδή η συζήτηση σήμερα είναι επί των άρθρων, εμείς θέλω να είμαστε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Είπαμε χθες τα γενικά και καταθέσαμε την άποψή μας για πώς πρέπει να λειτουργήσει ένα σύστημα υγείας και πώς πρέπει να λειτουργεί μια Κυβέρνηση σε σχέση μ ’αυτό.

Εμείς στα ζητήματα, τα οποία τίθενται για το  Υπουργείο Υγείας –τα τέσσερα άρθρα δηλαδή- είμαστε θετικοί.
Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για το άρθρο 5 για τα θέματα των μεταναστών και των Κέντρων, τα οποία θα λειτουργήσουν. Βλέπω και τον υποψήφιοι περιφερειάρχη του 2010 τον κ. Κικίλια. Βλέπω και τον Υπουργό.
Κύριε Υπουργέ, ακούστε, εμείς θα το ψηφίσουμε το άρθρο που φέρνετε σε σχέση με τα τρία Κέντρα, ειδικά για το Κέντρο Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Αναφέρθηκα στον κ. Κικίλια διότι λόγω περιφέρειας έχει αυτήν την αρμοδιότητα.
Προσέξτε, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα -νομίζω ότι το λαμβάνετε υπόψη κι εσείς- για το πώς λειτουργεί αυτή τη στιγμή αυτό το σύστημα για τους αλλοδαπούς και τους μετανάστες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Τώρα θα ξεκινήσει να δουλέψει.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θέλουμε άμεσες λύσεις.
Εμείς θα το υποστηρίξουμε το άρθρο σας, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί μια λύση. Λύστε όμως τα θέματα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλό πάει να κάνει.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προτροπή κάνουμε. Εστιάζουμε ότι πραγματικά υπάρχει ένα ζήτημα.
Αναφορικά με το άρθρο 6, εμένα με κάλυψε η δημόσια δήλωση του κ. Παναγιωτόπουλου. Εντάξει, υπάρχουν διατάξεις, οι οποίες καλύπτουν πολλά ζητήματα. Για να εξαιρούνται, όμως, οι εκπαιδευτικές εκδρομές υπάρχει –λέει- άλλη διάταξη.
Δέκα χιλιάδες διατάξεις υπάρχουν σε αυτήν την χώρα. Τουλάχιστον, υπάρχει η δημόσια δήλωση ότι το ελληνικό σχολείο που θα κάνει την εκπαιδευτική του εκδρομή στο μουσείο -ή η πανεπιστημιακή εκδρομή που θα γίνει σε ένα έτος του πανεπιστημίου- δεν θα πληρώνει. Αυτή είναι μια δέσμευση που υπάρχει και τουλάχιστον έχει γίνει μέσα σε αυτήν την Αίθουσα δημοσίως. Θα το ψηφίσουμε λοιπόν.
Θα ψηφίσουμε και τα άρθρα 8, 9 και 10 σε σχέση με το άμεσο της καταβολής των επιδομάτων των αστυνομικών. Λύνονται τρέχοντα ζητήματα, τα οποία, όπως είπα και χθες, καλό είναι να λύνονται. Δεν είναι ανάγκη κάθε νομοσχέδιο να αλλάζει το σύμπαν του ελληνικού κόσμου.
Το άρθρο 11 θα το ψηφίσουμε. Τα είχαμε πει όταν ψηφίστηκε ο νόμος τότε με τα ΙΕΚ για τα τουριστικά επαγγέλματα.
Δυστυχώς, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν άκουγε, αλλά περί άλλα τύρβαζε. Τα προβλήματα όταν υπάρχουν έρχονται. Να μην πω την παροιμία που λέει ο ελληνικός λαός, γιατί είναι και λίγο σόκιν.
Θα ψηφίσουμε και τα άρθρα από το 12 μέχρι και το άρθρο 15 που αναφέρονται στην Προεδρία. Είναι τρέχοντα ζητήματα.
Κύριε Υπουργέ, το άρθρο 16 για τον τοπικό περιφερειακό Τύπο είναι δική σας αρμοδιότητα. Το είπα και χθες: Ουσιαστικά εκ των υστέρων έρχεται η Κυβέρνηση, πυροσβεστικά να τοποθετηθεί. Δεν είναι δική σας ευθύνη το πώς εξαφανίστηκε ο τοπικός τύπος. Η πτέρυγα που ευθύνεται λείπει αυτή τη στιγμή μέσα από τη Βουλή.
Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά δεν υπάρχει τοπικός περιφερειακός Τύπος. Εγώ το κρίνω από τη δική μου περιφέρεια. Είναι εδώ και ο κ. Βορίδης και μπορεί να το πιστοποιήσει. Από τις σαράντα, πενήντα μηνιαίες εβδομαδιαίες εφημερίδες που είχαμε στην περιφέρεια της Αττικής, πριν πέντε χρόνια ζήτημα είναι αν υπάρχουν πέντε έξι πλέον. Φρόντισαν κάποιοι αυτά τα έντυπα, τα οποία ήταν πολύ σημαντικά για την περιφέρεια, να εξαφανιστούν.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Αυτές οι ελαφρώς ευεργετικές διατάξεις είναι καλές. Νομίζω, όμως, ότι πλέον δεν δίνουν λύση στο ζήτημα βιωσιμότητας του τοπικού και περιφερειακού Τύπου.
Νομίζω ότι τελείωσα. Και για το άρθρο 18 σας είπα την άποψη μας.
Περιμένουμε μια δική σας δέσμευση για ποια θα είναι αυτή η διάρκεια της παράτασης έτσι ώστε να μπούμε σε μια οριστική επίλυση του θέματος των αδειών.
Υπό αυτήν την έννοια, η Δημοκρατική Αριστερά για την πανσπερμία ζητημάτων που τίθενται σε αυτό το νομοσχέδιο με την τοποθέτηση που έκανα δηλώνει τις δικές της θέσεις.
Ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου