Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ομιλία στη Βουλή για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας από το τουρκικό κράτος


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Βασίλειος Οικονόμου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημερομηνία. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο με την απόφασή του έδωσε την πρέπουσα σημασία και αξία στην υπόθεση αυτή. Νομίζω ότι η ιστορική μνήμη είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο για τη διαιώνιση ενός λαού, ενός έθνους.
Με αυτές λοιπόν τις αξίες είναι πάρα πολύ σημαντικό η επίσημη κεντρική έκφανση της ελληνικής πολιτείας να τιμάει αυτήν τη μνήμη, η οποία πρέπει να παίζει σε πολλαπλά επίπεδα ρόλο παιδαγωγικό, ιστορικό, ρόλο πολιτικής εκπαίδευσης και να διορθώνονται τα λάθη του παρελθόντος.
Η σημερινή συνεδρίαση πρέπει να είναι σε αυτό το πνεύμα, δηλαδή να ενώνει και να δίνει αυτά τα διδάγματα τα οποία πρέπει να τα αξιοποιήσει ο ελληνικός λαός και η ελληνική πολιτεία ώστε να μην χάνονται ευκαιρίες στο μέλλον. Αναρωτιέμαι αυτός που θα γυρίσει το μυαλό του πίσω ή θα διαβάσει τα ιστορικά ντοκουμέντα πριν ενενήντα χρόνια τι θα πει όταν δει πώς δημιουργήθηκαν ή πώς εξελίχθηκαν αυτές οι καταστροφικές πολιτικές και συνέπειες.


Σήμερα εδώ στην Αίθουσα ακούσαμε πολιτικό Αρχηγό, την ώρα που είναι παρόντες οι εκπρόσωποι των κομμάτων, να λέει ότι λείπουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Απογοητευτική παρουσία, κατά την άποψή μας, όταν προσπαθεί να πλειοδοτήσει και να δημιουργήσει εντυπώσεις, τραβώντας από τα μαλλιά καταστάσεις και κουβέντες, οι οποίες δεν είχαν την αξία και τη σημασία που θέλει να αποδώσει αυτός. Αλλά, τέλος πάντων, θα το σταματήσω εδώ. Καταλαβαίνω ότι δεν πρέπει σε μία τέτοια εκδήλωση να πούμε παραπάνω πράγματα, αλλά η αυτοσυγκράτηση χρειάζεται για όλους.
Υπ' αυτή λοιπόν, την έννοια, είχαμε τότε ένα καταστροφικό αποτέλεσμα. Πρέπει σήμερα να πούμε και να δούμε ποιοι λόγοι οδήγησαν σε εκείνο το αποτέλεσμα.
Φυσικά ο ξένος παράγων έπαιξε το ρόλο του. Αλλά πρέπει να δούμε τι κάναμε και εμείς μεταξύ μας και μόνοι μας, αν μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας, διότι οι πολιτικοί της τότε εποχής άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν. Συγκεκριμένα διεκδίκησαν και ζήτησαν την ηγεσία της τότε εποχής λέγοντας ότι θα φέρουν τα παιδιά πίσω από το μέτωπο και έφτασαν στο Σαγγάριο!! Συγκεκριμένες πολιτικές οδήγησαν τα πράγματα εκεί που τα οδήγησαν.
Θα πρέπει όταν έχουμε τέτοιες επετείους, πέρα από τους κομπασμούς και τις πατριωτικές μπαρούφες, που πολλές φορές δημιουργούν λάθος εντυπώσεις και λάθος προσεγγίσεις, να δούμε τα πραγματικά αίτια, να διδαχθούμε απ' αυτά, για να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας.
Γιατί καταστροφές σαν τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας -και το λέω με την φόρτιση της ποντιακής μου καταγωγής, γιατί ήταν στον ίδιο χρονικό ορίζοντα και η ποντιακή γενοκτονία από τους Τούρκους- μπορούν να πάρουν άλλη μορφή, άλλο δρόμο σήμερα. Δεν είναι πάντα η πολεμική σύρραξη, η οποία πρέπει να μας φοβίζει.
Γι' αυτό, λοιπόν, η Δημοκρατική Αριστερά σέβεται απόλυτα αυτή την ημέρα και εγώ ως εκπρόσωπος του κόμματος κάνω αυτήν την τοποθέτηση σήμερα εδώ. Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι αυτές ηοι μέρες και αυτά τα σύμβολα πρέπει να διατηρούνται όχι μόνο εδώ στην Αίθουσα, αλλά και στη μνήμη του ελληνικού λαού, για να βγαίνουν τα καλύτερα δυνατά συμπεράσματα και διδάγματα, για να μπορέσει να προχωρήσει η πατρίδα μας και ο λαός μας σε δρόμους που να μην οδηγούν σε τέτοιες καταστροφές.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου