Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Τι συμβαίνει με τα ταμειακά διαθέσιμα των Ασφαλιστικών Ταμείων;

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
1336/102
Ημερομ.Κατάθεσης
31.03.15




ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ



Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Κύριε  Υπουργέ,


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιογράφους σε τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και από σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο ότι με επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας που φέρει μάλιστα και την υπογραφή σας, έχει ζητηθεί από τα ταμεία να αξιοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμά τους μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Διαβάζουμε μάλιστα στη σχετική επιστολή σας ότι δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συγκυρία και προτρέπετε τα ταμεία να εξετάσουν τα πλεονεκτήματα της πρότασής σας !! Χαρακτηρίζετε επίσης ως αποτελεσματική την αξιοποίηση των  ταμειακών διαθέσιμων καθώς  «αφορούν σε βραχύχρονες πράξεις με ελκυστικές αποδόσεις». Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κος Ρωμανιάς, διαβεβαίωνε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί από το Υπουργείο.
Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Είναι αληθή τα σχετικά δημοσιεύματα που σας εμφανίζουν να έχετε ζητήσει από τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα ταμειακά τους διαθέσιμα προκειμένου να καλύψετε χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους;

2. Θεωρείτε ωφέλιμη αυτή την ενέργεια σας και συμβατή με το ρόλο σας ως εγγυητή των διαθέσιμων και των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων;
3. Διαφυλάσσεται με αυτόν τον τρόπο η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων;

Αιτούμαστε την κατάθεση των σχετικών εγγράφων που ζητούν την αγορά « ρέπος» από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.



                                                                                                                                                                                                               -οι-        
                                                                         ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Βασίλης Οικονόμου

Νίκος Παναγιωτόπουλος
                                                   
    Στέργιος Γιαννάκης

Ανδρέας Κατσανιώτης

Χρήστος Κέλλας

Μαρία Αντωνίου

Χρήστος Μπουκώρος

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Άνοιγμα της ΝΔ προς τα στελέχη και τις ιδέες του Κέντρου!



(Άρθρο Β. Οικονόμου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 29-3-2015)

Το να αναζητά κανείς τις αιτίες μιας εκλογικής ήττας είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή, γόνιμη και δημιουργική. Εάν εντοπιστούν σωστά τα αίτια που οδήγησαν σε μια εκλογική ήττα, υπάρχουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων, νέων πολιτικών οριοθετήσεων και προσαρμογών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.
Σήμερα κατά τη γνώμη μου οι συγκυρίες χαρακτηρίζονται από συλλογικούς παραλογισμούς και κατά συνέπεια δεν μπορούν να υπάρξουν εύκολες απαντήσεις. Η εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας δεν οφείλεται τόσο σε λάθη στρατηγικής, λάθη προσεγγίσεων ή λάθη πολιτικών προτάσεων. Νομίζω ότι οι διαχειριστικές αστοχίες και οι αδυναμίες να ξεπεραστούν κλασικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος υπέσκαψαν την μεγάλη προσπάθεια που επιχείρησαν οι κυβερνήσεις Σαμαρά.
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου συγκρούστηκαν οι Μεταρρυθμιστικές και Ευρωπαϊκές δυνάμεις με τις δυνάμεις του εθνολαϊκισμού και έχασαν.
Από την μία πλευρά ήταν οι δυνάμεις που τον Ιούνιο του 2012 σηκώσαμε στις πλάτες μας τις συνέπειες των αποφάσεων για την σωτηρία της πατρίδας κρατώντας την στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Κόσμου. Είναι οι δυνάμεις που ζητούν μια πατρίδα της Μείζονος Προσπάθειας μέσα από μια ανοιχτή οικονομία, με κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη που θα μπορεί ισότιμα και ανταγωνιστικά να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Από την άλλη πλευρά είναι εκείνοι που αναζητούν την θωπεία από το κράτος – κόμμα, από το κράτος – προστάτη και βολεύονται σε μια κλειστή οικονομία που οδηγεί σε μια παρακμιακή και περιθωριακή παρουσία την Ευρώπη. Μέσα από τις κυβερνήσεις και τις δυνάμεις που συμπαρατάχθηκαν τα δυόμιση τελευταία χρόνια διαμορφώθηκαν οι οριοθετήσεις και οι νέες διαχωριστικές γραμμές της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι διχοτομείται η ελληνική κοινωνία και η πολιτική της τάξη, όχι όμως στην βάση μνημονιακών η αντιμνημονιακών αλλά στην βάση της αντιπαράθεσης των ευρωπαϊκών -  μεταρρυθμιστικών δυνάμεων έναντι των εθνολαικιστικών και αναχρονιστικών δυνάμεων. Είναι φανερό ότι οι αιτίες της ήττας της 25ης Ιανουαρίου είναι συγχρόνως και οι αιτίες της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ στο μέλλον!!
  Η ΝΔ ως κορμός μιας μεγάλης συμπαράταξης φιλοευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών και πατριωτικών δυνάμεων μπορεί να είναι ο βασικός σταθεροποιητικός πυλώνας του νέου πολιτικού αστερισμού που διαμορφώνεται. Οι δυνάμεις του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς μπορούν να συνθέσουν μαζί με την ΝΔ την νέα μεγάλη πολιτική βεντάλια τοποθετώντας σε στρατηγική θέση και με πολιτικό πλεονέκτημα στην ελληνική κοινωνία την ΝΔ.
 Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 150.000 συμπολίτες μας που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ υποστήριξαν την δυνατότητα Συμπαράταξης των Ευρωπαϊκών και Μεταρρυθμιστικών δυνάμεων με προοπτική και συνέχεια. Για να παραμείνει και να διευρυνθεί αυτή η επιλογή από τις δυνάμεις του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και την ευρύτερη Κεντροαριστερά πρέπει να συνοδευτεί με ουσιαστική διεύρυνση σε στελέχη και πολιτικό άνοιγμα σ’αυτές τις δυνάμεις. Υπάρχουν και οι προσωπικότητες και οι δυνατότητες ουσιαστικών ανοιγμάτων σε οργανωμένες δυνάμεις σε όλη τη χώρα που να σηματοδοτήσουν την διεύρυνση και το άνοιγμα της μεγάλης πολιτικής βεντάλιας που θα αγκαλιάσει δυνάμεις που ακόμα και σήμερα βρίσκονται στο Κέντρο. Το άνοιγμα προς το Κέντρο, χωρίς τις ιδέες και τα πρόσωπα που παραδοσιακά κινούνται σ’αυτόν τον χώρο θα είναι άνευ αξίας και θα εξαντλείται απλά σε ένα ευχολόγιο και μια ανούσια συνθηματολογία που δεν θα αφορά την κοινωνία και δεν θα οδηγήσει σε μια μεγάλη πολιτική επιρροή τη ΝΔ. Πραγματικά ο Αντώνης Σαμαράς έκανε τα πρώτα βήματα, χρειάζονται όμως και τα επόμενα!

 Στην επόμενη πολιτική περίοδο η εκλογική αναμέτρηση θα αφορά τους δύο πολιτικούς πόλους που σχηματοποιήθηκαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 και θα διαμορφώνονται και το επόμενο διάστημα με δυναμικό τρόπο. Η μεγάλη σύγκρουση θα γίνει για την διεκδίκηση του  Κέντρου και όποια παράταξη εμφανίσει ουσιαστικό σχέδιο και ικανότητα εξέλιξης  θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών. Δεν μπορεί λοιπόν να χαθεί χρόνος και δυνάμεις από το Ευρωπαϊκό- Μεταρρυθμιστικό μπλοκ που η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θέλει να εκφράσει και να διαμορφώσει.   

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ένταξη και των δημοτικών οφειλών στη ρύθμιση των 100 δόσεων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
944
Ημερομ.Κατάθεσης
18.03.15



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Οικονομικών


Κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου με σχετική επιστολή του ζητάει στη ρύθμιση των 100 δόσεων να υπαχθούν όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές των συμπολιτών προς τους Δήμους, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους δημότες, να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση, αυτή των 20 ευρώ. Είναι μια άποψη την οποία ενστερνίζομαι καθώς με αυτό τον τρόπο, θα δοθεί οικονομική ανάσα στους δημότες, που αδυνατούν να καταβάλουν το σύνολο των χρεών τους η έστω και μεγάλες χρηματικές δόσεις. Επίσης ζητάει να υπαχθούν στην σχετική ρύθμιση χρεών και οι οφειλές προς τους Δήμους από βεβαιωμένες εισφορές σε χρήμα και από μετατροπές εισφορών γης σε χρήμα, από τις κυρωμένες Πράξεις Εφαρμογής. Η συγκεκριμένη λύση θα διευκολύνει αρκετά τις πολεοδομικές ανάγκες των Δήμων και θα βοηθήσει ταυτόχρονα πάρα πολύ και τους ίδιους τους δημότες.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Σκοπεύετε να προβείτε στην ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων , των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και των βεβαιωμένων εισφορών σε χρήμα των δημοτών προς τους Δήμους  ; 

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Μεγάλες ελλείψεις στο τμήμα Τροχαίας Κερατέας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
786
Ημερομ.Κατάθεσης
13.03.15





ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης



Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε ένας πολύ σημαντικός τομέας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η τροχαία κίνηση και για αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα τόσο σε προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο για την ασφαλή κίνηση όλων των τροχοφόρων καθώς και των πεζών. Ο παραπάνω τομέας ευθύνης υπάγεται στις υπηρεσίες τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης. Ειδικότερα το τμήμα Τροχαίας Κερατέας παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλουν τόσο η διοίκηση όσο και το Αστυνομικό προσωπικό να ανταπεξέλθουν στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, οι ελλείψεις σε υπάρχουσα δύναμη δεν τους επιτρέπουν να ασκήσουν το καθήκον τους σωστά και αποτελεσματικά . Η συνολική έκταση των Δήμων Κορωπίου, Μαρκόπουλου, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής οι οποίοι εμπίπτουν στην τοπική αρμοδιότητα της Τροχαίας Κερατέας, ανέρχεται σε 493 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός αυτών σύμφωνα με τη τελευταία απογραφή, ανέρχεται  σε 95.000 μόνιμους κατοίκους . Όπως μας ενημέρωσαν στην τροχαία Κερατέας οι οργανικές θέσεις είναι 45, πλην όμως η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη είναι μόλις 18 άτομα. Όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς δεν μπορεί να παραχθεί ουσιαστικό έργο και το μόνο αποτέλεσμα που υπάρχει είναι να καταπονείται πέραν του εφικτού μέτρου το υπάρχον αστυνομικό προσωπικό.
Το αίσθημα ασφάλειας είναι θεωρώ μία από τις βασικότερες υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες και θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί κυρίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε



Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς το τμήμα Τροχαίας Κερατέας ;






Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Βαθμολογική Εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
690
Ημερομ.Κατάθεσης
11.03.15



ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας



Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της βαθμολογικής εξέλιξης των Εθελοντών Μακράς Θητείας (Αρ. Πρωτ.14159/11.02.09, 16000/12.03.09, 2230/08.12.09, 10324/18.05.10, 19244/11.07.2011, 22037/31.08.2011, 1849/23.11.2011 και 6833/07.02.2013 ), καθώς η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πρέπει να τοποθετηθεί στο χρόνιο ζήτημα της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ το οποίο μάλιστα δεν έχει και δημοσιονομικό κόστος. Είναι φανερό ότι ενώ όλες οι πολιτικές ηγεσίες αναγνώριζαν μέχρι σήμερα το αίτημά των ΕΜΘ ωστόσο η επίλυση του ζητήματός τους δεν προχώρησε μέχρι τώρα.
Προκειμένου λοιπόν να ρυθμιστεί οριστικά το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ, επιθυμούμε να μάθουμε αν είναι στις προθέσεις σας να αναλάβετε πρωτοβουλία επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος και αν ναι, πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε στις αλλαγές εκείνες που θα αποκαταστήσουν το αίσθημα αδικίας που νιώθουν τα χιλιάδες αυτά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

 1. Ποια η άποψη σας για τη βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ ;

 2. Θα αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε επιτέλους να διορθωθεί η αδικία που υφίστανται οι Εθελοντές  Μακράς Θητείας και σε ποιο ακριβώς πλαίσιο;

 3. Προτίθεστε να υιοθετήσετε την λύση που σας έχει προταθεί για εξομοίωσή τους με τις εθελόντριες του Ν705/1977 και των εθελοντών ώστε να επέλθει δίκαιη ρύθμιση στην βαθμολογική τους εξέλιξη;  




                                                                                                            -ΟΙ-               
                                                                                 ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  


     Βασίλης Οικονόμου 
         

     Κώστας Σκρέκας


     Βασίλης Γιόγιακας


                                                                                         Στέργιος Γιαννάκης


     Χρήστος Μπουκώρος


     Ανδρέας Κατσανιώτης


                                                                       

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Έντονο θέμα ασφάλειας στο Δήμο Ραφήνας μετά από την απόσυρση της Ομάδας ΔΙΑΣ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
627
Ημερομ.Κατάθεσης
9.03.15





ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης




Κύριε Υπουργέ,

Μετά από επιστολή του Δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου, κ. Πιστικίδη, αλλά και από δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό τοπικό τύπο πληροφορήθηκα την απόσυρση της Ομάδας ΔΙΑΣ από την Ραφήνα και το Πικέρμι.  Η δυσαρέσκεια φορέων και συμπολιτών του Δήμου είναι έντονη καθώς ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ξαφνικά μένει «ανοχύρωτος» σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή και δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα καθώς όλα αυτά τα χρόνια οι μονάδες ΔΙΑΣ πρόσδιδαν επιχειρησιακή ικανότητα αλλά και αποτρεπτική δύναμη στα μέσα αστυνόμευσης του Δήμου.
Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε κε Υπουργέ η απομάκρυνσης της ομάδας ΔΙΑΣ από τον Δήμο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έγινε γνωστό μέσω δημοσιευμάτων, γεμίζει ανασφάλεια τους κατοίκους της περιοχής. Οι παρανομούντες γνωρίζουν ότι από εδώ και στο εξής  για να επιτηρηθεί η περιοχή θα πρέπει η μηχανοκίνητη δύναμη κρούσης της αστυνομίας να διατρέξει χιλιόμετρα πολυσύχναστων δρόμων, όπως τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Επίσης ο πληθυσμός της περιοχής λόγω των επισκεπτών - παραθεριστών αλλά και των ταξιδιωτών του λιμένος Ραφήνας  πολλαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες και είναι πολύ πιθανό η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου να «πληρωθεί» με έντονη αύξηση της παραβατικότητας.
Πίστη όλων μας είναι ότι η αστυνομία πρέπει να βρίσκεται κοντά στον πολίτη και να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Δυστυχώς αυτό δεν θα εφαρμόζεται πλέον αποτελεσματικά στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου αφού η απουσία της Ομάδας ΔΙΑΣ απομειώνει την ταχύτητα άμεσης αντίδρασης των αστυνομικών δυνάμεων και δημιουργεί  έντονο αίσθημα ανασφάλειας.


Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να μην μείνει ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου εκτός της « επιχειρησιακής ομπρέλας » της Ομάδας ΔΙΑΣ και να εδραιωθεί ξανά το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους ;


Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ομιλία του Β. Οικονόμου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ 5-3-2015

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Θεωρώ φυσικό αλλά και απαραίτητο,
να ζητήσω το λόγο σε μία τέτοια σημαντική συνεδρίαση της ΚΟ.

Και γιατί είναι μεγάλη μου τιμή
να είμαι μέλος της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ,
της 16ης Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Μια Κοινοβουλευτική Ομάδα,
που κόσμησαν στο παρελθόν με τη συμμετοχή τους,
μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες,
που θεμελίωσαν την δημοκρατία
και εδραίωσαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας.

Μιας ΚΟ,
που στην σημερινή κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα,
 εκφράζει πολιτικές δυνάμεις,
 από τις παρυφές της αριστεράς έως και τη δεξιά,
όπως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής,
είχε στοχοθετήσει,
από την ίδρυση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Αυτό το στόχο του πλουραλισμού και της μεγάλης πολιτικής βεντάλιας
 καλείται η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας,
ειδικά σήμερα,
να τον εκπληρώσει,
διασφαλίζοντας με αυτό το τρόπο στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας,
την στρατηγική θέση
και το πολιτικό πλεονέκτημα
στην ελληνική κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Θέλοντας να συμβάλλω στην εκπλήρωση αυτού του στόχου,
θα σας καταθέσω ιδέες και προτάσεις,
για το ρόλο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σήμερα,
μέσα από τα μάτια των κεντρώων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων,
που από το 2000,
με σταυρό προτίμησης,
με επιλέγουν να τους εκπροσωπώ στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Να σας καταθέσω τις δικές τους προσδοκίες,
για το ρόλο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,
που δεν εξαντλούνται
 στην ευθύνη της ηγεσίας της
και δεν έχουν με βεβαιότητα να κάνουν
μόνον με το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου.

 Σε μια εκλογική αναμέτρηση,
που συγκρούστηκαν,
οι μεταρρυθμιστικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις 
με τις δυνάμεις του εθνικολαικισμού,
και χάσαμε.

Χάσαμε,
γιατί από το 2012 με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σηκώσαμε στις πλάτες μας
τις συνέπειες των αποφάσεων για τη σωτηρία της πατρίδας κρατώντας την στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού κόσμου.

Οι αιτίες της ήττας της 25ης Ιανουαρίου
είναι στο χέρι μας να γίνουν οι αιτίες της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας στο μέλλον.

Τώρα, η ελληνική κοινωνία περιμένει
από την Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίσει
την κυβερνητική επικινδυνότητα,
ενός εθνικολαικιστικού σχήματος,
ευρωτσαβικού τύπου,
πάνω σε δύο άξονες.

Πρώτον, στην  αντιμετώπιση της άμεσης περιθωριοποίησης της χώρας από το ευρωπαικό οικοδόμημα και της απώλεια της εθνικής μας αξιοπιστίας μέσω ενός
αιφνιδίου θανάτου της πατρίδας,
που θα την υποβάθμιζε σε βαλκανικό εταίρο
και
δεύτερον, στην αντιμετώπιση των θεσμικών αναχρονισμών που προωθούν οι εθνικολαικιστές και που θα γεννήσουν νέους υφεσιακούς κύκλους.

Αυτό σημαίνει,
ότι πράγματι διχοτομείται η ελληνική κοινωνία
και η πολιτική της τάξη,
όχι όμως στη βάση μνημονιακών και αντιμνημονιακών
αλλά από τη μία πλευρά στις ελληνίδες και τους έλληνες
που ζητούν
μία πατρίδα της ΜΕΙΖΩΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ μέσα από μια ανοιχτή οικονομία και με κοινωνική συνοχή

που θα μπορεί ισότιμα και ανταγωνιστικά
να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή οικογένεια

και από την άλλη πλευρά

σε εκείνους που αναζητούν την θωπεία
από το κράτος-κόμμα από το κράτος - προστάτη και βολεύονται σε μια κλειστή οικονομία
που οδηγεί σε μια παρακμιακή και περιθωριακή παρουσία στην Ευρώπη.

Δηλαδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
επανέρχεται με ένταση το διακύβευμα
που ταλανίζει τη χώρα και την κοινωνία μας
από τους μεταεπαναστατικούς χρόνους και ύστερα.

Οι πολίτες λοιπόν
που επιχειρώ να εκφράσω εδώ σήμερα
και που είναι αυτοί
που προσδίδουν στη Νέα Δημοκρατία την ηγεμονία στην κοινωνία,
δηλαδή,
αυτοί που προσθέτουν στο στενό εκλογικό της ακροατήριο
και είναι αυτοί που της προσδίδουν,
όπως και στο παρελθόν,
τον στρατηγικό της ρόλο και το πολιτικό της πλεονέκτημα,
και είναι αυτοί που
επιθυμούν και αναμένουν
μια ιδεολογική και πολιτική οριοθέτηση
πάνω στην πολιτική πλατφόρμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού
που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση με την κοινωνία όρθια και διασφαλισμένη
την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και πορεία.

Άρα σύντομα και περιεκτικά απαιτείται
ένας πολιτικός διάλογος
που θα απαντήσει στο νέο διακύβευμα που ανοίγεται μπροστά μας, με αποφασιστικότητα και πεποίθηση δικαίου.
Ένας διάλογος όμως που δεν θα εγκλωβίζει τον αντιπολιτευτικό λόγο και ρόλο
σε εσωκομματική εσωστρέφεια .

Και αγαπητοί συνάδελφοι
σε εσωστρέφεια μετατρέπονται οι εσωκομματικές διαδικασίες
όταν προηγούνται των ιδεών και των πολιτικών προτάσεων
ή όταν τις προκαθορίζουν
οι προσωπικές φιλοδοξίες.

 Ολοκληρώνοντας
επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ολόψυχα
τον άνθρωπο
που με ενσυναίσθηση του ρόλου της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ειδικά στις κρίσιμες αυτές εθνικές στιγμές,
με τίμησε με την τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας,
τον Αντώνη Σαμαρά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
η κρισιμότητα των αποφάσεων,
των πράξεων ή  των παραλείψεων που σήμερα θα λάβουμε
είναι σπουδαιότερη
και από την σημασία της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου
γιατί το πολιτικό πλαίσιο που θα καθορίσουμε θα προσδιορίσει την πορεία της χώρας και της κοινωνίας για τον επόμενο ιστορικό κύκλο.

Γι αυτό δεν έχουμε δικαίωμα να είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων.
Σας ευχαριστώ



Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Μεγάλη αβεβαιότητα προκαλούν στους συνταξιούχους οι αντιφατικές κυβερνητικές δηλώσεις για τα αποθεματικά των ταμείων



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
509
Ημερομ. Κατάθεσης
5.3.15


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων



Κύριε Υπουργέ,

Αυξάνεται καθημερινά η ανησυχία τόσο των συνταξιούχων συμπολιτών μας όσο και κάθε κατοίκου της χώρας αναφορικά με την πραγματική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τα ταμειακά διαθέσιμα και εν γένει την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει την καταβολή των συντάξεων όσο και την παροχή των υπηρεσιών υγείας που διατίθεται στους ασφαλισμένους. Η ανησυχία εντείνεται κυρίως λόγω των αντιφατικών δηλώσεων των αρμοδίων για την διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς δεν είναι σαφές εάν και μέχρι πότε μπορούν να καταβάλλονται οι συντάξεις στο ακέραιο και στην ώρα τους, εάν τελικά θα υπάρξουν ταμειακές προσαρμογές στα πραγματικά διαθέσιμα των ταμείων. Ταυτόχρονα η προχειρότητα των εξαγγελιών για αξιοποίηση των αποθεματικών ταμείων για την βραχυπρόθεσμη κάλυψη χρηματικών αναγκών του δημοσίου, διαδικασία που δεν είναι καινούρια αλλά δεν έχει επεξηγηθεί ακριβώς στους πολίτες, δημιουργεί την αίσθηση ότι η κυβέρνηση, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την επίτευξη «νέας συμφωνίας» κινείται χωρίς σχέδιο υιοθετώντας τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Παράλληλα η βιασύνη να αναγγείλετε νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές στα ταμεία χωρίς όμως να είστε έτοιμοι ακόμα να νομοθετήσετε σχετικά, προκαλεί πρόβλημα στις ταμειακές εισροές των ταμείων. Τέλος το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια «νέα συμφωνία» με τους δανειστές τετράμηνης διάρκειας αποδεχόμενη ουσιαστικά σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων χωρίς όμως να εξασφαλίζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας, δημιουργεί κατά τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης μια οικονομική τρύπα τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά οι ανελαστικές δαπάνες του ελληνικού δημοσίου μεταξύ των οποίων είναι και η καταβολή των συντάξεων. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, η έστω για μικρό χρονικό διάστημα κάλυψη των αναγκών του δημοσίου από τα διαθέσιμα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους τους επόμενους μήνες δεδομένου ότι δεν φαίνεται προς το παρόν η μέθοδος που θα ακολουθηθεί για να καλυφθούν βραχυπρόθεσμα οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων. Στην πραγματικότητα αυτή προστίθενται και διάφορα σενάρια αναφορικά με τον τρόπο συνταξιοδότησης που θα ισχύει στο εξής, τις ενοποιήσεις ταμείων, την καταβολή του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους, τις επικουρικές συντάξεις και κάθε άλλη τροποποίηση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. 

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:


1. Μέχρι πότε επαρκούν τα σημερινά ταμειακά αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τόσο για την καταβολή των συντάξεων όσο και για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των ασφαλισμένων;

2. Ποιο τελικά είναι το σχέδιο σας για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησής σας στους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών (τρόικα), τη «νέα συμφωνία» που έχει τεθεί σε ισχύ χωρίς να έχει εγκριθεί από τη Βουλή και ποια τα περιθώρια «ευελιξίας» που σας έχουν παραχωρήσει οι δανειστές της χώρας και το Υπουργείο Οικονομικών δεδομένου ότι Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να ορθοποδήσει χρειάζεται βασικές τομές με στόχο την προστασία των ασθενέστερων, πώς ορίζεται ο ασθενέστερος και ποιες παροχές σχεδιάζετε να αφαιρέσετε από όσους δεν περιλαμβάνονται στην δική σας έννοια περί ασθενέστερων;

3. Σε περίπτωση που τα ασφαλιστικά ταμεία αποφασιστεί να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο από τα ταμειακά τους διαθέσιμα – αποθέματα, με τι όρους θα γίνει αυτός ο δανεισμός για ποιο χρονικό διάστημα και πώς θα διασφαλιστεί η κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε περίπτωση που το δημόσιο δεν είναι σε θέση να καταβάλει έγκαιρα τα ποσά που έχουν ανάγκη τα ταμεία;

4. Πότε θα ισχύσει η νέα ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, τι τελικά θα περιλαμβάνει αυτή η ρύθμιση, ποιοι θα δικαιούνται να κάνουν ρύθμιση και ποια η πορεία των εσόδων σε όλα τα ταμεία εν αναμονή της εξαγγελθείσας ρύθμισης;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Οικονόμου

Βασίλης Γιόγιακας

Στέργιος Γιαννάκης

Χρήστος Μπουκώρας

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Πότε θα προσαρμοστούν στην πραγματικότητα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων;

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
453
Ημερομ.Κατάθεσης
4.03.15


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Οικονομικών

Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στην πραγματικότητα (Αρ. Πρωτ. 8682/13.04.10, 6135/22.01.13, 13134/19.07.13, 1165/02.09.13, 3338/31.10.13, 4297/27.11.13, 4432/02.12.13, 782/04.07.14 (Επίκαιρη) και 4087/30.10.14) καθώς έστω και με καθυστέρηση η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει την σχετική διαδικασία για τον εξορθολογισμό του συστήματος αντικειμενικών αξιών. Θυμίζουμε ότι σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξακολουθούν να φορολογούνται στη βάση των αντικειμενικών αξιών του 2007, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα μετά την κατάρρευση των εμπορικών αξιών των ακινήτων τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η καθυστέρηση που παρατηρείται στον προσδιορισμό των πραγματικών αντικειμενικών αξιών ναρκοθετεί και την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς. Η «δημιουργική ασάφεια» με την οποία τοποθετήστε στο σχεδιασμό του νέου φορολογικού συστήματος, οι αόριστες εξαγγελίες αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και οι διάφορες εκδοχές περί θέσπισης αφορολόγητου ορίου στην πρώτη κατοικία που κυμαίνεται μεταξύ 300000 και 500000 ευρώ προκαλούν τελικά πολύ μεγαλύτερη σύγχυση στους φορολογούμενους από όση «ελπίδα» πιστεύετε ότι καλλιεργείτε. Ταυτόχρονα διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να καταγράψει συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων στα πλαίσια της πολιτικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, χωρίς όμως να είναι σαφές σε ποια βάση θα καταρτιστεί το λεγόμενο περιουσιολόγιο πάνω στο οποίο μάλλον θα σχεδιάσετε το νέο φορολογικό σύστημα της χώρας και θα εκτιμήσετε πιθανότητα την πορεία των εσόδων τα επόμενα χρόνια ώστε να είστε σε θέση να προβλέψετε με σχετική ασφάλεια τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια και να συνάψετε τη «νέα συμφωνία» με τους δανειστές πιθανότατα τον Ιούνιο. Όπως όμως εύκολα αντιλαμβάνεστε αυτοί οι ασαφείς ακόμα σχεδιασμοί δεν μπορούν να υλοποιηθούν εάν πρώτα δεν προσαρμοστούν στην πραγματικότητα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και εάν δεν ενταχθούν στο σύνολο τους όλες οι περιοχές της χώρας στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Δεδομένου λοιπόν ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να προσαρμόσετε την «δημιουργική σας ασάφεια» στην πραγματικότητα, τις «βολικές θεωρίες» στα αριθμητικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα, αλλά και να παρέμβετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας κατά τρόπο που να εκκινήσουν και πάλι η οικοδομική δραστηριότητα και η κτηματαγορά οφείλετε το δυνατόν συντομότερα να προσδιορίσετε σαφώς και τις προθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα βάσει των οποίων θα λειτουργήσετε εντός της ευρωζώνης αξιοποιώντας την «ευελιξία» που ισχυρίζεστε ότι κερδίσατε μέσω της ασαφούς «νέας συμφωνίας» με τους δανειστές. Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πολύ πρόσφατα και ίσως δεν είναι έτοιμη ακόμα να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις της, αλλά τα χρονικά περιθώρια που εξασφαλίσατε χωρίς μάλιστα να διασφαλίσετε την κάλυψη των χρηματικών αναγκών της χώρας είναι ασφυκτικά και εν τέλει καμία πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσετε το φορολογικό πλαίσιο που θα ισχύσει. Όπως όμως γνωρίζετε κανένα φορολογικό σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί εάν δεν ολοκληρώσετε τον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών που προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών που ξεκίνησαν έστω και με καθυστέρηση στο Υπουργείο Οικονομικών από τον προκάτοχό σας με χρονοδιάγραμμα τελικού προσδιορισμού και εφαρμογής το 2016. Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές εμπορικές αξίες αναμενόταν να επιφέρει μείωση σε περίπου 20 φόρους που βαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία. Υπενθυμίζουμε τέλος ότι με απόφαση του ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2014 το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να προσδιορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες εντός εξαμήνου, ήτοι τον προσεχή Απρίλιο όταν και θα διαπραγματεύεστε επί συγκεκριμένων πια δεδομένων με τους δανειστές της χώρας επιδιώκοντας τη «νέα συμφωνία» που δεν θέλετε να ονομάζετε Μνημόνιο.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα οι σχετικές διαδικασίες για τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών, πότε εκτιμάτε ότι θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και πώς το χρονοδιάγραμμα που θα θέσετε μπορεί να επηρεάσει το φορολογικό σύστημα που σκοπεύετε να προτείνετε και να εφαρμόσετε;
2. Σε ποιο ύψος εκτιμάτε τελικά ότι θα τεθεί αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία και στη βάση ποιας πραγματικότητας θα προσδιορίζεται η αξία των ακινήτων; Στις αντικειμενικές αξίες του 2007 ή στις σημερινές πραγματικές και σημαντικά συρρικνωμένες εμπορικές αξίες;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας προκειμένου να συνδράμετε στην επανεκκίνηση και της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς δεδομένου ότι οι σημαντικοί αυτοί αναπτυξιακοί κλάδοι της χώρας των προηγούμενων δεκαετιών κατέρρευσαν λόγω της οικονομικής κρίσης;




 Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Οικονόμου

Βασίλης Γιόγιακας

Στέργιος Γιαννάκης

Χρήστος Μπουκώρος