Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

"Ο Σαμαράς αποδέχτηκε την πρόταση των 8 Βουλευτών" (Συνέντευξή μου στο Κόκκινο fm)

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας στο Κόκκινο, τόνισε πως μετά το διάγγελμα Σαμαρά, το οποίο συνέπεσε με την πρόταση των 8 βουλευτών, πείσθηκε να ψηφίσει Σταύρο Δήμα.   "Οι 8 (5 ανεξάρτητοι και 3 της ΔΗΜΑΡ) βουλευτές είχαμε πει συνεναιτικό πλαίσιο, συνταγματική αναθεώρηση και εκλογές μέσα στο 2015. Μετά άκουσα το διάγγελμα Σαμαρά. Ήταν μια πρωτοβουλία σημαντική και συμφωνούσε με το κείμενο που είχα υπογράψει, οπότε θα ήταν παράδοξο να μην υιοθετήσω την πρόταση, που ήταν και δική μας", είπε ο κ. Οικονόμου. 

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Οικονόμου: «Ναι» στη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ



Μετά την πρόταση Σαμαρά ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου θα ψηφίσει "ναι" για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μετά το διάγγελμα Σαμαρά ο Βασίλης Οικονόμου δηλώνει ικανοποιημένος και ψηφίζει «ναι» στη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με υποψήφιο τον Σταύρο Δήμα.
Όπως δήλωσε στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το πολιτικό πλαίσιο που έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς τον καλύπτει και έτσι πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο το μεσημέρι στις 12.00.
Άλλωστε, όπως είπε το κείμενο των «8» το οποίο έχει υπογραφεί από οκτώ ανεξάρτητους βουλευτές υπερκαλύπτεται από την πρόταση του πρωθυπουργού.


Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Τελευταία ευκαιρία για εκλογή Προέδρου η πρόταση των "8"




(Συνέντευξη του Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στην εφημερίδα Ημερησία του Σαββάτου, 20-12-2014)

Κύριε Οικονόμου, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Τετάρτης, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία που θα αποτρέψει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Υπάρχει ακόμα χρόνος για πρωτοβουλίες ώστε να καλλιεργηθεί το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης που απαιτεί σε τελική ανάλυση και το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τόσο εγώ όσο και άλλοι Βουλευτές, όχι μόνο ανεξάρτητοι, καταθέσαμε ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο πιστεύουμε ότι μπορούμε να χτίσουμε τις προϋποθέσεις για Εθνική Συνεννόηση και Συναινέσεις. Καταθέσαμε αν θέλετε τον Οδικό Χάρτη της Συνεννόησης και της Σταθερότητας. Η πρόταση παραμένει και επανέρχεται, με την υπογραφή ελπίζω περισσότερων Βουλευτών που αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι τώρα η εποχή των συγκρούσεων αλλά αντίθετα είναι η εποχή των συναινέσεων και των συνεργασιών.
Πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν μια νέα δική σας κίνηση, εννοώ των οκτώ βουλευτών που συνυπογράψατε και την προηγούμενη πρόταση, ώστε να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης; Πως σκοπεύετε να κινηθείτε;

Οι διεργασίες αυτή την περίοδο είναι πολύ έντονες. Ο Οδικός Χάρτης της Συνεννόησης και της  Σταθερότητας έχει τεθεί από εμάς, ελπίζοντας ότι θα γίνει πράξη και δεν θα μείνει και αυτή τη φορά στο επίπεδο των θετικών σχολίων. Το ενθαρρυντικό είναι ότι υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης τοποθετούνται πλέον ανοικτά πολλοί Βουλευτές από όλους τους χώρους και θέλω να πιστεύω ότι οι προϋποθέσεις σύγκλισης υπάρχουν. Πρέπει να κινηθούμε προς τη κατεύθυνση που μπορεί να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα, αλλά κυρίως που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την διαπραγματευτική θέση της χώρας με τους δανειστές και την τρόικα. Θεωρώ ότι η παρούσα Βουλή και μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν υποχωρήσουν οι εκατέρωθεν κομματικοί σχεδιασμοί και η τυφλή σύγκρουση που κυοφορείται.
Πως εκτιμάται την πρόθεση του Ευαγ. Βενιζέλου να συζητήσει κάθε πρόταση, υπό την προϋπόθεση της συγκρότησης εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης;
Η πρόθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου, έστω και με σημαντική καθυστέρηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τις καλές προθέσεις πρέπει να τις ακολουθήσουν συγκεκριμένες πράξεις. Έχω πει πολλές φορές δημόσια στο παρελθόν και σε ανύποπτες στιγμές ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος ή μιας ομάδας συμβούλων και ηγετικών στελεχών. Οι στιγμές απαιτούν τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση, συγκέντρωση δυνάμεων και κοινές εθνικές γραμμές. Δεν μπορούμε να αφήνουμε αυτό το ζήτημα που θα κρίνει την πορεία της χώρας και της κοινωνίας για τις επόμενες δεκαετίες, έρμαιο στις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και στους δογματισμούς προσπαθώντας να μεγιστοποιήσουν κάποιοι το κομματικό τους ακροατήριο και αδιαφορώντας για τους κινδύνους που δημιουργούνται. Χαίρομαι που βλέπω να αυξάνονται οι υποστηρικτές αυτής της θέσης που ήδη είναι κυρίαρχη στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι όποιος αρνηθεί να συμμετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης προτάσσοντας τα συμφέροντα του κόμματός του και δεν αναλαμβάνει στο ακέραιο τις ευθύνες του, γεγονός που θα το χρεωθεί φυσικά...
Υπάρχουν, κατά την άποψή σας, περιθώρια να αποδεχτεί μια εναλλακτική πρόταση ο Αντ. Σαμαράς και να μπει σε μια τέτοια συζήτηση ο Αλ. Τσίπρας;
Πιστεύω ότι υπάρχουν τα περιθώρια και η πραγματικότητα απαιτεί να αποδεχτούν την εναλλακτική πρόταση και ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο μεν πρωθυπουργός διότι όπως υποστηρίζει οι εκλογές σε αυτό το χρονικό σημείο θα είναι πραγματική εθνική καταστροφή και άρα έχει την θεσμική ευθύνη να τις αποφύγει πάση θυσία, αφήνοντας κατά μέρος τους προσωπικούς του σχεδιασμούς. Ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να μπει στην συζήτηση τώρα για να αποδείξει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά και με υπευθυνότητα την προοπτική ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας. Πρέπει να καταλάβει και αυτός καθώς και οι διάφορες ομάδες που συμπορεύονται εκλογικά με το ΣΥΡΙΖΑ ότι αν τελικά πραγματοποιηθούν οι εκλογές τώρα και τις κερδίσει, δεν θα έχει το χρόνο να οργανώσει σωστά την γραμμή διαπραγμάτευσης, δεν θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, θα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού και θα εγκλωβιστεί σε απονενοημένα διαβήματα. Ταυτόχρονα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει τώρα και δεν νοείται άλλη καθυστέρηση. Επίσης η πρόταση που εμείς καταθέτουμε και ελπίζουμε αυτή τη φορά να την εξετάσουν καλύτερα στο ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει για εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2015 γεγονός που θα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ και να εμπλακεί περισσότερο σε κρίσιμα ζητήματα για την πορεία του τόπου, να επιδείξει υπευθυνότητα και κυρίως να διαμορφώσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στην επόμενη κυβέρνηση να διαχειριστεί κράτος και όχι καταστροφή. Προσωπικά πιστεύω ότι όσες πολιτικές δυνάμεις ανταποκριθούν στο αγωνιώδες κάλεσμα της κοινωνίας σήμερα θα ανταμειφθούν από τους πολίτες στις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.
Που εδράζεται κατά την άποψή σας η επιμονή του πρωθυπουργού σε "καθαρή λύση" και η ταυτόχρονη αισιοδοξία του για διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας; Πιστεύεται ότι ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκει την εκλογή ΠτΔ ή μήπως επέλεξε τη λύση των εκλογών;
Το τι πραγματικά επιδιώκει ο κ Σαμαράς θα αποδειχτεί εντός των επόμενων ημερών. Εάν έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές στην βάση μιας «καθαρής λύσης» θα «πληρώσει το τίμημα» στην κάλπη που ο ίδιος θα έχει στήσει. Εάν όντως έχει αποφασίσει εκλογές θα χρεωθεί στο ακέραιο ο ίδιος και τα κόμματα της κυβέρνησης τις όποιες συνέπειες αυτής της απόφασης. Και φαίνεται από μακριά ότι η μετάθεση των ευθυνών στις πλάτες των ανεξάρτητων Βουλευτών, δεν πείθει κανέναν, ιδίως από τη στιγμή που κατατέθηκε η πρόταση των 8 Βουλευτών ήδη από τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όταν κανείς δεν περίμενε αυτή την επίσπευση των διαδικασιών. Εάν όντως επιδιώκει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η μόνη «καθαρή λύση» είναι η πρόταση που καταθέτουμε και αποτελεί κατά τη γνώμη μου τον Οδικό Χάρτη για την Συνεννόηση και τη Σταθερότητα. Εάν έχει αποφασίσει να αποδεχτεί την διέξοδο που προσφέρουμε στη χώρα τότε η αισιοδοξία του για διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας είναι δικαιολογημένη και κατά τη γνώμη μου θα δικαιωθεί.

Οδικός Χάρτης Συνεννόησης και Σταθερότητας – Θα μπορούσε να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Φώτης Κουβέλης


(Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου στην εφημερίδα «Αγορά» 20-12-2014)

Στην παρούσα κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα η εθνική ανασυγκρότηση απαιτεί συνεργασίες, συμφωνίες και ευρύτατες συναινέσεις. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας, που επιδιώκει την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς παράλληλα να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναληφθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που θα έχει ως στόχο την «εθνική συνεννόηση», στα εξής σημεία, που αποτελούν  τον Οδικό Χάρτη της Συνεννόησης και της Σταθερότητας.
1. Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως ισχυρή δέσμευση του ελληνικού κοινοβουλίου που θα δεσμεύει την Ελληνική Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμφωνία σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Το πρόσωπο αυτό θα μπορούσε να είναι ο Φώτης Κουβέλης.
2. Ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης ώστε να λήξει το μνημόνιο χωρίς νέα δημοσιονομικά ή θεσμικά μέτρα πέραν όσων έχουν ήδη ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και την χορήγηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής
3. Την σύσταση εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας για την συζήτηση με τους δανειστές για τη διαχείριση του χρέους
4. Την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή

5. Την ολοκλήρωση του βίου της παρούσας Βουλής με τη διεξαγωγή Εθνικών Εκλογών εντός του 2015

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Οδικός Χάρτης Συναίνεσης και Σταθερότητας




Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου μιλά στο Πρωινό ΑΝΤ1 για συναινετική λύση, την οποία έχουν ήδη προβάλει στο κείμενό τους οι «8».
«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι λόγος για προκήρυξη εκλογών», επισήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Οικονόμου, ο οποίος ψήφισε "παρών" στη χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι το κείμενο που υπέγραψαν οι οκτώ βουλευτές, υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει συναινετική λύση για το πρόβλημα όχι μόνο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και της συνταγματικής αναθεώρησης και του ορισμού εκλογών. Ένα από τα ζητήματα που θα συνυπολογιστούν, είναι και η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και το πέρας του μνημονιακού τόξου, το οποίο όλοι περιμένουμε να έχει σάρκα και οστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, αυτό που ζητά είναι να υπάρξει γενική συναίνεση, καλώντας τον Πρωθυπουργό να «πάρει τις πρωτοβουλίες» καθώς μία συναινετική λύση μπορεί να είναι και η «λύση του προβλήματος».
Πάγια απαίτηση του ίδιου είναι να γίνουν γνωστά τα θέματα της Συνταγματικής αναθεώρησης και να κοινοποιηθούν τα μέτρα που ζητιούνται στις διαπραγματεύσεις, καθώς είναι «δικαίωμα κάθε βουλευτή και πολίτη να γνωρίζει την πορεία των διαπραγματεύσεων».
Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω θα ψηφίσει θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμα «κι αν χρειαστεί να είναι άλλος υποψήφιος».

«Οι πολιτικές δυνάμεις δεν πρέπει μόνο να βάζουν διλήμματα, πρέπει και να τα λύνουν».

Νεοάστεγοι

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
5589
Ημερομ.Κατάθεσης
        17.12.14


Ερώτηση
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας


Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση ανάμεσα στα άλλα μεριμνά για την οικονομική και κοινωνική συνοχή των μελών και πολιτών της, όπως και για τη στρατηγική των μελών της και το περιεχόμενο της.
Στη χώρα μας, όπως δείχνει η ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης, φορέας που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, δεν υπάρχει καμμία μνεία στους «νεοάστεγους», θύματα της κρίσης. Υπολογίζεται ότι αυξανόμενοι συνεχώς ξεπερνούν σήμερα τους 20.000, αν και δεν υπάρχει καμμία επίσημη πανελλαδική καταγραφή τους. Αναφερόμαστε δηλαδή για λαίλαπα νεοαστέγων χωρίς κρατική μέριμνα.
Με τον «Καλλικράτη» (ν. 3852/2010) η κοινωνική προστασία αποτελεί ευθύνη και μέριμνα της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε κάποιους δήμους, με πρωτοστατούντα το Δ. Αθηναίων που δέχεται και το μεγαλύτερο όγκο νεοαστέγων ελλαδικά, με τη συνδρομή της Εκκλησίας, κάποιων ΜΚΟ και μεμονωμένων εθελοντών, στους άστεγους παρέχεται τροφή και σε περιορισμένο αριθμό κάποιες κλίνες. Υπάρχει παρόλα αυτά σοβαρό έλλειμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ένδυση και την καθαριότητα τους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τί;
Επιπλέον υπάρχει απόλυτο κενό στην εργασιακή επανένταξη των νεοαστέγων, που αποτελεί και το εισιτήριο επιστροφής τους στην ομαλή ζωή.
Από την άλλη πλευρά, στην πρόταση  μοντέλου οργάνωσης της κοινωνικής υπηρεσίας των περιφερειών και των Α’ βαθμού ΟΤΑ που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, διαπιστώνονται προβλήματα ανομοιογένειας, έλλειψη κεντρικής κατεύθυνσης και προγραμμάτων, επίσης αποσπασματικές και ανομοιογενείς πολιτικές με κενά παρέμβασης με τη χρήση αναχρονιστικών μορφών ιδρυματικής περίθαλψης. Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε την έλλειψη πόρων των δήμων που καταλήγει σε αδυναμία δράσεων τους.
Με την υπ’αριθμόν 3989/ΓΔ1.2, υπουργική απόφαση της 7ης Νοεμβρίου 2014, εφαρμόζεται πιλοτικά το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα σε 13 δήμους της χώρας για έξι μήνες και συστήνεται και συγκροτείται Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, για την επεξεργασία πολιτικών και μέτρων, ιδίως σχετιζομένων με τη διασφάλιση του αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.
Επειδή όμως η πενιχρή οικονομική ενίσχυση που προβλέπει αφορά σε έναν ελάχιστο αριθμό νεοαστέγων και μόνον για έξι μήνες,  χρειάζεται οπωσδήποτε η ενίσχυση της με το Κοινωνικό Μέρισμα που έχει μεν εξαγγελθεί, αλλά δεν έχει θεσμοθετηθεί.
Για όλα τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός:

1. Υπάρχει Εθνική Στρατηγική για τη λεπτομερή καταγραφή των νεοαστέγων, την παροχή τροφής, αξιοπρεπούς στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε αυτούς,  την κοινωνική και  εργασιακή τους επανένταξη; Εάν ναι, ποιά είναι αυτή;
2. ‘Εχει γίνει ολοκληρωτική απορρόφηση όλων των προσφερόμενων ευρωπαϊκών πόρων γι’ αυτό το σκοπό;
3. Θα θεσμοθετηθεί άμεσα το Κοινωνικό Μέρισμα;
4. Θα υπάρξει σε αυτό σαφής μέριμνα για τους φιλοξενούμενους νεοαστέγους και διόρθωση προηγουμένων λαθών;


Οι ερωτώντες  βουλευτές

Σπύρος Λυκούδης

Βασίλης Οικονόμου

Χρήστος Αηδόνης

Γρηγόρης Ψαριανός

Πέτρος Τατσόπουλος




Καθυστερεί η κατασκευή του μητροπολιτικού ποδηλατόδρομου Αττικής

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
5594
Ημερομ.Κατάθεσης
        17.12.14

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Είναι κοινώς παραδεκτό ότι στην εποχή μας η ανάγκη της χρήσης του ποδηλάτου συνεχώς αυξάνεται. Βασικοί άξονες χρηστικότητας του ποδηλάτου, είναι ασφαλώς η ανάγκη της ανέξοδης μετακίνησης, της άσκησης και πάνω από όλα της σωματικής και ψυχικής ισορροπίας του ανθρώπου σε σχέση με τη φύση. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ η ποδηλατοκίνηση ενισχύεται και βελτιώνεται συνεχώς και καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ως επιλογή μετακίνησης του πληθυσμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1.Το συνολικό μήκος των ποδηλατόδρομων της Ολλανδίας ξεπερνά τα 15.000 χιλιόμετρα.
2.Το Παρίσι διαθέτει 371 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων
3.Στη Βαρκελώνη τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ένα από τα πιο σύγχρονα δίκτυα ποδηλατόδρομων, μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων,
4.Στην Γερμανία, στην κοιλάδα του Ρουρ, κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος ταχείας κυκλοφορίας της Ευρώπης με μήκος 60 χιλιόμετρα, πλάτος 5 μέτρα ο Radlen Β-1.
Τα οφέλη της ποδηλατοκίνησης, είναι πολλαπλά. Έρευνα τουLSE (2011) έδειξε ότι η χρήση ποδηλάτου συνεισφέρει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια λίρες στην Βρετανική οικονομία.
Παρότι σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Eurobarometer422a, η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση, μαζί με την Ιρλανδία στη χρήση ποδηλάτου στην καθημερινή μετακίνηση του πολίτη, ωστόσο παρουσιάζονται αυξητικές τάσεις ως προς αυτό. Από έρευνα της Public Issue που αφορούσε το έτος 2012, ήδη το 3,1% του πληθυσμού, με διαταξική διαστρωμάτωση, δήλωνε ότι χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως βασικό καθημερινό μεταφορικό μέσο.
Το 2007, η εξαγγελία από την τότε υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κα Φάνη Πετραλιά της κατασκευής του μητροπολιτικού ποδηλατόδρομου, μήκους 35 χιλιομέτρων που θα ξεκίναγε από την Κηφισιά και θα έφτανε μέχρι την Βάρκιζα, είχε προκαλέσει ενθουσιασμό, εφόσον θα ενίσχυε την βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη και θα ενθάρρυνε στην ασφαλή χρήση του ποδηλάτου. Από τότε ακολούθησαν πολλές εξαγγελίες και παρουσιάσεις υπουργών και δημάρχων για κατασκευή ποδηλατοδρόμων στην Αττική που, δυστυχώς, έμειναν στα συρτάρια.
Παρότι το μητροπολιτικό αυτό δίκτυο ποδηλάτου της Αθήνας που σχεδιάστηκε και μελετήθηκε από την Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ εντάχθηκε στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης, του οποίου η υλοποίηση είναι ήδη νόμος του Κράτους, ωστόσο έχουν γίνει πολύ λίγα σε σχέση με τα αρχικά σχέδια και τις εξαγγελίες.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Μανιάτη τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κατασκευή του νότιου τμήματος του ποδηλατικού άξονα (Φαληρικός όρμος – Γκάζι), η χρηματοδότηση του οποίου γίνεται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, ΠΕΠ Αττικής με το ποσό των 2.245.472,16 €, έχει ξεκινήσει μετά την υπογραφή της Σύμβασης στις 15-7-2014 με τον ανάδοχο του έργου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Για το βόρειο ωστόσο τμήμα του άξονα, που είναι και το μεγαλύτερο, συνολικού μήκους 16,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 9.240.000 ευρώ, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Από τον Σεπτέμβριο, ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕ.Κ.Α. είχε διαβεβαιώσει πως είχε ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαβούλευση και η μελέτη του έργου είχε ήδη εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων από τους οποίους διέρχεται το έργο (Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ν. Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας και Αθηναίων). Επίσης, ότι υπήρχε θετική γνωμοδότηση τόσο από την αρμόδια Υπηρεσία ΔΜΕΟ/ Γ.Γ.Δ.Ε/ ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. όσο και από τον Ο.Α.Σ.Α.
Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο έργο δείχνει να έχει κολλήσει. Δεν διαφαίνεται από πουθενά να υπάρχει χρηματοδότηση, εφόσον το έργο για το τμήμα αυτό είχε διαγραφεί από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν είναι εφικτό να ενταχθεί στο επόμενο.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1.Είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου η ολοκλήρωση του μητροπολιτικού δικτύου ποδηλάτου στην Αθήνα;
2.Είναι στις προθέσεις της πολιτείας να εντάξει στο επόμενο ΕΣΠΑ τη χρηματοδότηση της κατασκευής του βορείου τμήματος του άξονα ώστε να επιλυθεί το χρηματοδοτικό κενό που έχει δημιουργηθεί και να υλοποιηθεί το έργο;
3.Προτίθεται να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα-χωρίς παραπομπή στις ελληνικές καλένδες-για την ολοκλήρωση της κατασκευής του μητροπολιτικού δικτύου ποδηλάτου στην Αθήνα;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Χρήστος Αηδόνης
Σπύρος Λυκούδης
Βασίλης Οικονόμου
Πέτρος Τατσόπουλος
Γρηγόρης Ψαριανός

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ας τελειώνουμε με τους υποκριτές και τα κροκοδείλια δάκρυά τους!!!

Με έκπληξη πληροφορούμαι τις αντιδράσεις που προκάλεσε η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή με την οποία τρεις Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής ζητούν να ανασταλεί η διαδικασία κατεδάφισης κατοικιών μέχρι τουλάχιστον να οριστικοποιηθούν οι δασικοί χάρτες της χώρας. Η έκπληξή μου πολλαπλασιάζεται όταν διαπιστώνω ότι οι διαμαρτυρόμενοι όψιμοι «προστάτες» του περιβάλλοντος σε άλλες τοποθετήσεις τους διατυμπανίζουν τις πολιτικές τους προθέσεις να υπερασπιστούν με κάθε μέσο και τρόπο τις πρώτες και μοναδικές κατοικίες των Ελλήνων από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις… Ενημερώνω λοιπόν τον κάθε ενδιαφερόμενο ή μη ότι:

1. Στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχουν δεκάδες οικισμοί που έχουν οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες σε περιοχές που μόνο τα δασαρχεία θεωρούν δάση ακόμα και αν αποτελούσαν για πάνω από 100 χρόνια γη γεωργικών εκμεταλλεύσεων

2. Οι περιοχές αυτές δεν επιλέχτηκαν από τους ανθρώπους που ανέγειραν τις μοναδικές και κύριες κατοικίες τους αλλά υποδείχτηκαν με διάφορους τρόπους από το ελληνικό κράτος σε περιόδους έντονου οικιστικού προβλήματος στην Αθήνα και έκτοτε το ίδιο το ελληνικό κράτος διατηρεί σε ιδιότυπη ομηρία χιλιάδες συμπολίτες μας παρά το ότι απαιτεί και εισπράττει φορολογικά έσοδα χωρίς όμως να κάνει οιαδήποτε ενέργεια για να δοθούν δίκαιες λύσεις

3. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι το γεγονός ότι η οριστικοποίηση των δασικών χαρτών για την Αττική εκκρεμεί από το 1998 με αποτέλεσμα να δημιουργεί αμφιβολίες για το αν τελικά οι οικισμοί και τα σπίτια που πρόκειται να κατεδαφιστούν θα θεωρούνται δασική περιοχή, γεγονός που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση επιτήδειων που προσπαθούν με ελάχιστο αντίτιμο να αποκτήσουν εκτάσεις και οικίες φτωχών συμπολιτών μας!!

4. Με την τροπολογία που καταθέσαμε δεν αιτούμαστε τη νομιμοποίηση των κατοικιών που ανεγέρθηκαν σε δασικές περιοχές όπως παραπλανητικά και ψευδώς ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά αντίθετα αιτούμαστε να οριστικοποιηθούν επιτέλους οι δασικοί χάρτες και κατόπιν εάν βρίσκονται οικίες και κτίσματα σε δασικές περιοχές να εκτελεστούν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης!!! Αντί λοιπόν οι λαύροι «θεματοφύλακες» του περιβάλλοντος να πάρουν τις μπουλντόζες και να αρχίσουν να κατεδαφίζουν σπίτια ας προστρέξουν μαζί μας να κυρωθούν επιτέλους οι δασικοί χάρτες, μπας και τελειώσει αυτό το αίσχος της ομηρίας και της ψηφοθηρίας από την πίσω πόρτα διάφορων πολιτικών «λεόντων» που άλλα λένε στα κανάλια και άλλα λένε όταν επισκέπτονται τις γειτονιές της Αττικής.


Ενημερώνω τέλος για πολλοστή φορά ότι η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και των δασών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συνδρομή της κοινωνίας, συνδρομή που μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι όποιες αποφάσεις εδράζονται στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί με ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και όχι με αποφάσεις που θα ξεσπιτώνουν τους συμπολίτες μας παραγνωρίζοντας τα οικιστικά δεδομένα της Αττικής. Η υποκρισία ορισμένων «αρμοδίων ταγών» δεν πρόκειται να μας κάνει να σωπάσουμε τη στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας κινδυνεύουν να απολέσουν την μοναδική τους κατοικία κάτω από μπουλντόζες τις οποίες είναι έτοιμοι να στείλουν, χωρίς την ύπαρξη των δασικών χαρτών.  

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Θα ψηφίσω "παρών" στην πρώτη ψηφοφορία



Παρών θα ψηφίσει αύριο στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο ανεξάρτητος βουλευτές, Βασίλης Οικονόμου όπως επανάλαβε στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" επισημαίνοντας ότι κατόπιν θα αναμένει τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής για τον καθορισμό της στάσης του.
"Αύριο όπως έχω δηλώσει θα ψηφίσω παρών. Το παρών το δικό μου σημαίνει είμαι επιφυλακτικός για την ψηφοφορία την αυριανή, σε σχέση με το πρόσωπο του κ. Δήμα, όχι το πρόσωπο που είναι αξιόλογο αλλά σαν μια κλειστή κομματική υποψηφιότητα. Γιατί αναμένω και τα αποτελέσματα της 18ης Δεκεμβρίου που είναι η σύνοδος κορυφής για να δω το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση κάνει, για το κλείσιμο της αξιολόγησης", είπε.
Σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός περιμένει τη συμφωνία για κρίνει και να έχει κάποια δεδομένα στα χέρια του.
Ανέφερε εν συνεχεία ότι ο κ. Σαμαράς "επέλεξε να προτάξει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τη συμφωνία" κάτι που "δημιουργεί μια απορία τουλάχιστον".
"Εγώ ήμουν μέσα στους 8 βουλευτές που πήραμε μια πρωτοβουλία, έτσι ώστε να υπάρχει μια συναίνεση σε σχέση με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για την εκλογή του προέδρου από την παρούσα Βουλή -πράγμα στο οποίο πιστεύω- για τον ορισμό εκλογών μέσα στο 2015 και για τη συνταγματική αναθεώρηση", υπογράμμμισε τονίζοντας ότι θα ξαναεπαναφέρει αυτή την πρωτοβουλία μαζί με άλλους βουλευτές και πιθανολογόντας "ότι με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον".
Για το εάν η χθεσινή προειδοποίηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας θα αποτελέσει κριτήριο για την ψήφο του στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία, απάντησε καταφατικά εφόσον όπως είπε έχει "ονόματα ποιοι παίρνουν τα λεφτά".
Διευκρίνισε ότι "αν έχω μεγάλα πακέτα που φεύγουν και αν φεύγουν για λόγους συγκεκριμένους ή αλλιώς" και πρόσθεσε ότι κάτι μαθαίνει "ότι θα υπάρξουν ονόματα".
"Ο Στουρνάρας θα έχει πρώτος την ευθύνη να μας πει ποιοι βγάζουν ομαδικώς και μαζικώς τα λεφτά τους έξω", είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Mega Tv



Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

400000 φορολογικές υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια και στις Επιτροπές Επίλυσης Διαφορών του Υπουργείου Οικονομικών!!



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
5400
Ημερομ.Κατάθεσης
10.12.14



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών


Κύριοι Υπουργοί,

Ένα από τα κύρια διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας μας είναι ο ρυθμός απόδοσης της δικαιοσύνης, ειδικά σε ότι αφορά τις φορολογικές υποθέσεις. Εκτιμάται ότι εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας περισσότερες από 400000 φορολογικές υποθέσεις, εκ των οποίων δεν έχει καν οριστεί δικάσιμος για τις μισές!!! Οι υποθέσεις που σχετίζονται με τον ΦΠΑ έχουν μέσο χρόνο αναμονής μεγαλύτερο των εννέα ετών, ενώ ο μέσος χρόνος καθυστέρησης εν γένει για τις φορολογικές υποθέσεις ξεπερνά τα πέντε χρόνια. Σε άρθρο του “The Economist” στις 29.10.2014, με τίτλο “Where not to invest in Europe”-που να μην επενδύσετε στην Ευρώπη, βασισμένο σε στοιχεία από την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη θλιβερή πρώτη θέση, όσον αφορά την ευκολία επιχειρηματικότητας, λόγω του χρόνου απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης. Η ταχύτητα απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης θεωρείται σημαντικό επενδυτικό κριτήριο ενώ τα αργά νομικά συστήματα είναι σοβαρότατος παράγοντας μη επένδυσης. Σύμφωνα με το ΣΕΒ η επιβάρυνση των επιχειρήσεων από τις καθυστερήσεις που υφίστανται κυμαίνεται από 7% έως 52% επί της συνολικής αμφισβητούμενης διαφοράς. Το κύριο όμως ζήτημα που άπτεται των δημοσίων οικονομικών είναι η μεγάλη τελικά καθυστέρηση στην είσπραξη των νόμιμων απαιτήσεων του ελληνικού κράτους από την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και στο αρνητικό για την προσέλκυση επενδύσεων φορολογικό περιβάλλον. Συγχρόνως χιλιάδες συμπολίτες μας νιώθουν όμηροι εξαιτίας αυτής της εκκρεμοδικίας, αδυνατώντας να βρουν το δίκιο τους από τον φυσικό τους δικαστή. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα της ελληνικής οικονομίας εάν η εκδίκαση των απλών έστω υποθέσεων γινόταν σε εύλογο διάστημα και μπορούσε το ελληνικό κράτος να εισπράξει τα ποσά που κρίνει η δικαιοσύνη νόμιμα. Ενδεχομένως σειρά επώδυνων οικονομικών μέτρων που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά να μην «κρίνονταν αναγκαία», ενώ σημαντική μείωση θα παρουσιαζόταν και στα χρέη προς το δημόσιο. Πέρα όμως από την ταχύτητα της δικαστικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών, αντίστοιχη κωλυσιεργία παρατηρείται και στη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του Υπουργείου Οικονομικών αμφισβητώντας αποφάσεις επιβολής φόρων ή προστίμων της φορολογικής διοίκησης, μένουν άπρακτοι όχι γιατί κρίνονται αβάσιμες οι προσφυγές τους αλλά διότι παρέρχεται τα διάστημα των 60 ημερών που προβλέπεται χωρίς να έχει καν εξεταστεί το αίτημα τους από τη Διεύθυνση. Εάν η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών δεν εκδώσει απόφαση εντός 60 ημερών η προσφυγή του φορολογούμενου θεωρείται ότι έχει απορριφθεί!
Κατά συνέπεια κρίνεται κατά τη γνώμη μας αναγκαία τόσο η επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης στα θέματα που αφορούν τις φορολογικές υποθέσεις, όσο και η κατάλληλη στελέχωση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, ώστε να είναι εφικτή η έκδοση αποφάσεων εντός των χρονικών περιορισμών που ορθώς θέτει ο νόμος. Η παρέμβαση για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης στις φορολογικές υποθέσεις και η ενίσχυση της διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, θα βελτιώσει κατά πολύ το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά κυρίως θα επιτρέψει στο ελληνικό κράτος να αυξήσει άμεσα τα έσοδα του χωρίς να υιοθετεί νέα δυσβάσταχτα μέτρα. Τέτοιου τύπου άλλωστε παρεμβάσεις, αποτελούν ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη και απαιτεί στην συντριπτική της πλειοψηφία η ελληνική κοινωνία.

Κατόπιν όλων αυτών,  

Ερωτάστε:

1.    Πώς σκοπεύετε να παρέμβετε ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης τελεσίδικων αποφάσεων από τα διοικητικά δικαστήρια τουλάχιστον για τις φορολογικές υποθέσεις;
2.    Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών ώστε να μην συσσωρεύονται οι υποθέσεις στα δικαστήρια και να μπορεί η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του Υπουργείου Οικονομικών να ανταποκρίνεται στα χρονικά όρια που ορθώς ορίζει ο νόμος έχοντας εξετάσει επί της ουσίας και αποφανθεί επί του συνόλου των προσφυγών;


                                                                                                Οι Ερωτώντες Βουλευτές


Σπύρος Λυκούδης


Βασίλης Οικονόμου


Χρήστος Αηδόνης


Γρηγόρης Ψαριανός


Πέτρος Τατσόπουλος

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Αποκατάσταση της αδικίας για τους απόστρατους Εθελοντές Mακράς Θητείας των ετών 2010 έως 2014



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
5334
Ημερομ.Κατάθεσης
08.12.14


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας


Κύριε Υπουργέ,

Με το νόμο 4284/2014 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποκατέστησε την αδικία που υφίσταντο οι Εθελοντές Μακράς Θητείας που αποστρατεύονται και πλέον και αυτή η κατηγορία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δικαιούται εφάπαξ από τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας με προαπαιτούμενη την δεκαετή μετοχική σχέση με τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας όπως και όλες οι άλλες κατηγορίες δικαιούχων στελεχών. Πιθανώς όμως από αβλεψία η συγκεκριμένη ρυθμιστική διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν χρήση του Νόμου οι Εθελοντές Μακράς Θητείας που αποστρατεύτηκαν από το 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2014. Εξαίρεση γίνεται για τους 175 ΕΜΘ που συνταξιοδοτήθηκαν στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από το 2010 έως το Σεπτέμβρη του 2014. Θεωρούμε ότι το παράδοξο αυτό οφείλεται σε αβλεψία και μπορεί άμεσα να θεραπευτεί με την προσθήκη αναδρομικότητας στη ρύθμιση του άρθρου 7 παρ 2 του Νόμου 4284/2014, ώστε αυτή να ισχύει αναδρομικά από την έναρξη ισχύος του νόμου 2936/2001.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:


Προτίθεστε να τροποποιήσετε σχετικά το άρθρο 7 παρ 2 του Νόμου 4284/2014 ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν το εφάπαξ που δικαιούνται και οι Εθελοντές Μακράς Θητείας που αποστρατεύτηκαν από το 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 και πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις του νόμου;

Με την ανοχή του Υπουργού Ναυτιλίας η διακοπή της πορθμειακής γραμμής Ωρωπός – Ερέτρια

Δεν προτίθεται να παρέμβει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η πορθμειακή γραμμή Ωρωπός – Ερέτρια τους χειμερινούς μήνες. Συγκεκριμένα και απαντώντας την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 4023/29 – 10 – 2014) αναφορικά με την αδικαιολόγητη και εξόχως βλαπτική για την οικονομία του Δήμου Ωρωπού διακοπή της πορθμειακής γραμμής, ο Υπουργός Ναυτιλίας ισχυρίζεται ότι «… οι πλοιοκτήτριες εταιρείες δρομολογούν τα πλοία τους σε γραμμές της επιλογής τους σύμφωνα με την ελεύθερη επιχειρηματική τους πρωτοβουλία, ενώ η Πολιτεία ελέγχει εάν πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις δρομολόγησης και παρεμβαίνει τόσο για λόγους δημοσίου συμφέροντος όσο και στις περιπτώσεις όπου η ελεύθερη αγορά δεν εξασφαλίζει το απαιτούμενο επίπεδο εξυπηρέτησης, με τη δραστηριοποίηση όλων των πλοίων που είναι σε διαθεσιμότητα, με το μέγιστο αριθμό δρομολογίων και κυρίως με τη σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας. Ειδικότερα για τη δρομολογιακή περίοδο από 1/11/2014 έως 31/10/ 2015 η γραμμή Ωρωπού – Ερέτριας θα εξυπηρετείται για την περίοδο από 01/4/2015 έως 31/10/2015. Εκτός από τη γραμμή Ωρωπού – Ερέτριας η Νότια Εύβοια συνδέεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με καθημερινά δρομολόγια από Αγία Μαρίνα προς Νέα Στύρα και από Ραφήνα προς Μαρμάρι. Επιπρόσθετα η νήσος Εύβοια συνδέεται και μέσω υψηλής γέφυρας Χαλκίδας…».

Από όλα τα παραπάνω συνάγεται δυστυχώς το συμπέρασμα ότι η τοπική οικονομία του Δήμου Ωρωπού δεν εντάσσεται στην σφαίρα του δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Είναι πραγματικά αδιανόητο το πόσο εύκολα συναινεί το Υπουργείο Ναυτιλίας στη διακοπή της συγκεκριμένης πορθμειακής γραμμής για πέντε ολόκληρους μήνες, παρά το γεγονός ότι αυτή λειτουργούσε αδιαλείπτως εδώ και πενήντα χρόνια! Για το Υπουργείο οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού και οι πολλές παραγωγικές δυνάμεις του Δήμου έχουν την πολυτέλεια να κάνουν τον κύκλο της Αττικής για να μεταβούν στην Εύβοια ή να μετακινηθούν οδικώς μέχρι τη Χαλκίδα και από εκεί να περάσουν στην Εύβοια! Για το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι λογικό προφανώς να νεκρώνει ένα λιμάνι με σημαντική κίνηση προσώπων και αγαθών για πέντε ολόκληρους μήνες! Για το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν χάθηκε ο κόσμος εάν διακοπεί για πέντε ολόκληρους μήνες η σημαντική οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο Δήμο Ωρωπού χάρη σε αυτό το λιμάνι. Το Υπουργείο Ναυτιλίας μάλλον δεν έχει αντιληφθεί επαρκώς τις συνέπειες που προκαλεί στην τοπική οικονομία και κοινωνία η συναίνεσή του σε ένα παράλογο αίτημα της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θεωρεί εντελώς παράλογη την απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο προκλητικά αποδέχεται την επισκίαση του από τις επιχειρηματικές λογικές μεγιστοποίησης του κέρδους με το μικρότερο δυνατό κόστος. Δυστυχώς, αν και φαίνεται ότι απευθυνόμαστε  «εις ώτα μη ακουόντων» θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα με νέα ερώτηση στη Βουλή, ευελπιστώντας ότι θα αντιληφθεί ο αρμόδιος Υπουργός το οικονομικό έγκλημα που διαπράττεται στην τοπική κοινωνία του Δήμου Ωρωπού με τη δική του δυστυχώς ανοχή.    

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Εθνική Συνεννόηση έστω την ύστατη στιγμή


(Ομιλία Βασίλη Οικονόμου στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2015, 04/12/2014)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Οικονόμου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι πραγματικά κορυφαία στιγμή για το Κοινοβούλιο, καθώς είναι ο βασικός νόμος του κράτους. Είναι η στιγμή όπου οι πολιτικές παρατάξεις, πέρα από τη λογική τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας, εκθέτουν και το σχέδιό τους για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ουσιαστικά ο προϋπολογισμός αντανακλά το πολιτικό σχέδιο κάθε παράταξης για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα και, αν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, πώς μπορεί να προχωρήσει αυτή η χώρα στο μέλλον με ευημερία και σ’ έναν δρόμο που να μπορέσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα που ζούμε τα τελευταία χρόνια.
Υπ’ αυτή την έννοια, ο προϋπολογισμός του 2015 έχει την αξία του και τη σημασία του για το πώς οι πολιτικές παρατάξεις βλέπουν την εξέλιξη των πραγμάτων σ’ αυτή την ιστορική καμπή της χώρας.
Κάθε χρόνο ομιλώ κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Αυτή τη συζήτηση που γίνεται σήμερα τη χαρακτηρίζει ένα στοιχείο περίεργο, θα έλεγα, κύριοι Υπουργοί. Ποιο είναι το στοιχείο αυτό; Δεν έχει το δραματικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού του 2011. Το Δεκέμβριο του 2010, όντας η χώρα πάνω «στην κόψη του ξυραφιού» μετά από το πρώτο μνημόνιο, η τοποθέτηση του κάθε πολιτικού και της κάθε παρατάξεως είχε την κρισιμότητα και τη δραματικότητά της.
Σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια και αφού έχουν απορροφηθεί οι κραδασμοί εκείνης της περιόδου, αλλά και των επόμενων ετών, βρισκόμαστε μέσα απ’ αυτόν τον προϋπολογισμό μπροστά σε διλήμματα και σε σταυροδρόμια.
Πού πάει η χώρα; Πώς θα πάει η χώρα; Ποιο είναι το σχέδιο τελικά που η κάθε παράταξη θα καταθέσει; Και αν τελικά μπροστά μας έχουμε και την κάλπη, ποια είναι η στάση του ελληνικού λαού σε αυτό το σχέδιο το οποίο κάθε παράταξη καταθέτει;
Αυτό το οποίο εγώ τουλάχιστον θέλω να καταθέσω σήμερα εδώ είναι η επιφυλακτικότητά μου απέναντι σε ένα αφήγημα που καταθέτει η Κυβέρνηση, το οποίο παρουσιάζει την εξισορρόπηση των οικονομικών μεγεθών, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα, τη σταθεροποίηση της οικονομίας, κάτι που είναι –και πρέπει να το δεχθούμε όλοι- είναι μια θετική εξέλιξη μετά τα δραματικά γεγονότα του 2008, 2009 και του 2010. Σήμερα συζητάμε σε άλλη βάση και αυτό είναι γεγονός και πιστώνεται στην Κυβέρνηση.
Αυτό, όμως, είναι ένα στοιχείο της πολιτικής για τη χώρα. Είναι η βάση για να συζητάμε. Είναι μια αμυντική στάση, όμως, το να μένω εκεί. Δηλαδή, ακούω του κυβερνητικούς Βουλευτές και τους Υπουργούς που πανηγυρίζουν για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ή τέλος πάντων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Καλό είναι. Δεν αντιλέγει κανένας.
Το ερώτημα, όμως, ποιο είναι; Μετά από πέντε δραματικά χρόνια, δεν ήρθε η ώρα, δεν έρχεται η ώρα, δεν πρέπει να έρθει η ώρα της ανάπτυξης, δηλαδή να αντιστραφούν οι κοινωνικοί δείκτες της καταστροφής αυτής της χώρας, είτε λέγεται ανεργία, είτε εισόδημα, είτε δυνατότητα κοινωνικής προστασίας;
Το κοινωνικό κράτος ήταν πολύ ακριβό στη χώρα. Τη δεκαετία του ’80, του ’90 και του ’00, με πολύ πλουσιοπάροχο τρόπο, οι τότε κυβερνήσεις -και οι δύο κυβερνήσεις διαχρονικά και διαπαραταξιακά- μοίρασαν. Και μην μένετε στο ότι συμβολικά στη μνήμη του λαού έχει μείνει ένας πολιτικός που είπε «δώστα όλα». Όλοι έδωσαν το κατιτίς τους, άλλοι λίγο, άλλοι περισσότερο.
Σήμερα, λοιπόν, γίνονται συζητήσεις γιατί δεν κλείνει ακόμα ο μνημονιακός κύκλος. Περιμένουμε ακόμα τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης -εγώ δέχομαι ότι γίνεται διαπραγμάτευση- για να κλείσει ο μνημονιακός κύκλος, για να μπουν οι τελικές υπογραφές, να γίνει αξιολόγηση και να πούμε ότι θα δοθεί η τελευταία δόση για το 2014, να πληρωθούν τα ομόλογα και να μπούμε, υποτίθεται, σε ένα νέο κύκλο, -όχι υποτίθεται, έτσι είναι η ροή των πραγμάτων-, στο μεταμνημονιακό κύκλο.
Και ερωτώ: Αυτή η πορεία της χώρας δεν πρέπει να γίνει υπό καθεστώς και υπό συνθήκη συναίνεσης των βασικών παρατάξεων αλλά και όλων των πολιτικών παρατάξεων οι οποίες τέλος πάντων είναι στην Αίθουσα ή βρίσκονται στο κοινωνικό γίγνεσθαι; Ποια είναι αυτή η συναίνεση που εμείς παρατηρούμε και βλέπουμε λειτουργώντας ως μια κλασικού τύπου ευρωπαϊκή χώρα; Καμία! Αυτή είναι μεγάλη αδυναμία της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριε Τσουκαλά, η οποία δεν ανταποκρίνεται στα μηνύματα των καιρών και του λαϊκού παράγοντα, που λέει ότι πρέπει να βρούμε τις συναινέσεις για βασικά ζητήματα τα οποία αφορούν την πορεία του τόπου και τον πυρήνα της πολιτικής και πραγματικής παρουσίας αυτής της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Να σας πω εν συντομία τέσσερα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει αυτή η συναίνεση και η συνάντηση όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Αφήσατε, όμως, τα σημεία στο τέλος. Κάντε το τηλεγραφικά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν θα εμβαθύνω. Άλλωστε, υπάρχει σε εξέλιξη μια πολιτική κίνηση Βουλευτών, η οποία αναλύει -και θα υπάρξει η δυνατότητα τις επόμενες μέρες να αναλύσει- ποιες είναι οι συναινέσεις και πώς μπορούν να γίνουν συναινέσεις.
Τα τέσσερα σημεία, λοιπόν, είναι τα εξής:
Πρώτον η διαχείριση του δημόσιου χρέους. Πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης, ποιες είναι οι εθνικές προτάσεις.
Δεύτερο σημείο είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Πρέπει να ξεκινήσει από αυτήν τη Βουλή η συνταγματική αναθεώρηση για να ολοκληρωθεί στην επόμενη.
Τρίτο σημείο είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πρέπει να τελειώνουμε με τα μπόνους που παραποιούν τη βούληση του ελληνικού λαού.
Τέταρτο και τελευταίο σημείο είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή να μη διαλυθεί η Βουλή σήμερα για αυτόν το λόγο. Για οποιοδήποτε άλλο λόγο ναι. Άλλωστε, όπως ορίζει το Σύνταγμα, αν υπάρχει δυσαρμονία ή αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει τα νομοσχέδιά της ή την πολιτική της, η κυβέρνηση πέφτει.  
Άρα, αυτά τα τέσσερα σημεία πρέπει να είναι σημεία συνάντησης, συναίνεσης και σύνθεσης κι εκεί να κριθεί κάθε παράταξη ποιες προτεραιότητες έχει και πώς θέλει να πορευτεί στο μέλλον.
Εμείς, λοιπόν –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- εκπροσωπώντας εδώ μια νέα πολιτική κίνηση, το Δημοκρατικό Σύνδεσμο, αλλά και μια νέα συμπαράταξη δυνάμεων στο χώρο της μεταρρύθμισης του ριζοσπαστικού κέντρου και στο χώρο της κεντροαριστεράς, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι αν υπάρξουν οι συναινέσεις, αν υπάρξει αυτή η διάθεση από τις πολιτικές παρατάξεις, εμείς θέλουμε, μπορούμε και προσφερόμαστε να συμβάλουμε στην επίτευξη αυτής της νέας πορείας για τη χώρα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ- ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ για Εκλογή Προέδρου, Αναθεώρηση του Συντάγματος, Ανάγκη διευθέτησης του χρέους και Εκλογές

Στην παρούσα κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα η εθνική ανασυγκρότηση απαιτεί συνεργασίες, συμφωνίες και ευρύτατες συναινέσεις. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας, που επιδιώκει την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς παράλληλα να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναληφθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που θα έχει ως στόχο την «εθνική συνεννόηση», στα εξής σημεία, που αποτελούν  στο σύνολό τους και μόνο ενιαία πρόταση:
 α) την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα βουλή. Δεδομένου μάλιστα ότι, η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας από την παρούσα βουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται επί μακρόν, δεν ανατρέπεται το αίσθημα απαξίωσης της πολιτικής στους πολίτες και  επιδεινώνεται η  λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας,
β) την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων, που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου.
γ) τη συμφωνία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές μέσα στο 2015.
Τα παραπάνω θα αποτελέσουν ηχηρό μήνυμα προς τους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας μπορούν και επιζητούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα πολιτικά ζητήματα και παράλληλα να δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να επιδιωχθεί η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με όρους που θα το καθιστούν βιώσιμο, χωρίς την περαιτέρω δοκιμασία της κοινωνίας με νέα επώδυνα μέτρα.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Κοινοβουλίου και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Οι υπογράφοντες βουλευτές
Αηδόνης Χρήστος
Λυκούδης Σπύρος
Οικονόμου Βασίλης
Τατσόπουλος Πέτρος
Τσούκαλης Νίκος
Φούντα Νίκη
Ψαριανός Γρηγόρης
Ψύρρας Θωμάς

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ανοικτή Διαβούλευση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση


Δημοκρατικός Σύνδεσμος
Ανοικτή Διαβούλευση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Το Σύνταγμα της μεταπολίτευσης με τις διάφορες αναθεωρήσεις που επήλθαν σε αυτό όλα αυτά τα χρόνια, κατόρθωσε να επιφέρει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, να ενώσει τον ελληνικό λαό και να βοηθήσει να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος.
Κατά τη γνώμη μας είναι αναγκαίο να υπάρξουν ευρείες συναινέσεις στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Υπάρχουν διατάξεις που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αναθεωρηθούν, να εξορθολογιστούν, να μεταρρυθμιστούν, να δώσουν το έναυσμα για το πέρασμα σε μια νέα εποχή διαφάνειας, ελέγχου, λογοδοσίας κοινωνικής δικαιοσύνης. Η διαδικασία αναθεώρησης, ο διάλογος που απαιτείται πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, όχι περιορισμένος σε στενά κομματικά πλαίσια και ακροατήρια αλλά μέσα στη κοινωνία και μέσα στη Βουλή.
Στα πλαίσια αυτά επιθυμούμε να εκκινήσουν οι κοινωνικές διεργασίες και διαβουλεύσεις αναφορικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Για να διευκολύνουμε την σχετική συζήτηση καταθέτουμε ένα πρώτο πλαίσιο σκέψεων - θέσεων προς διαβούλευση περιμένοντας τα σχόλια, τις τοποθετήσεις και τις θέσεις τόσο των μελών του Δημοκρατικού Συνδέσμου όσο και κάθε άλλου πολίτη που θέλει να παρέμβει και να εκφράσει τις ιδέες και τις απόψεις του επί της επερχόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Οι προτάσεις που μπορούν να εξεταστούν στα πλαίσια της Δημόσιας Ανοικτής Διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι οι:

1. Θέσπιση ασυμβίβαστου στις ιδιότητες Υπουργού - Βουλευτού, σε περίπτωση που ορίζεται Βουλευτής σε υπουργικό θώκο να αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα τουλάχιστον για το διάστημα της θητείας του
2. Κατάργηση των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος για την περιορισμένη ευθύνη των Υπουργών
3. Κατάργηση των διατάξεων ασυλίας των Βουλευτών για αδικήματα που δεν άπτονται της πολιτικής δραστηριότητας
4. Συνταγματική κατοχύρωση της εσωκομματικής λειτουργίας των κομμάτων
α) απαγόρευση διαγραφών από τους αρχηγούς άνευ αιτιολόγησης και απόφασης αρμοδίου οργάνου
β) Ανάδειξη υποψηφίων Βουλευτών μέσα από προκριματικές ψηφοφορίες με   ευθύνη του κάθε κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων
5. Καμία επιχορήγηση κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, υποχρέωση κατάθεσης αναλυτικών στοιχείων χρηματοδότησης σε ειδική ανεξάρτητη αρχή η οποία και θα υποχρεούται να δημοσιεύει κάθε ειδική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε κόμματα με πρόσωπα ή ομάδες προσώπων και εταιρίες από ένα ποσό χρηματοδότησης και πάνω αθροιστικά.
6. Υιοθέτηση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα με διατήρηση πλαφόν στο 2% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή
7. Θέσπιση χρονικού ορίου μέχρι δύο συνεχόμενων θητειών για δημάρχους, περιφερειάρχες, Βουλευτές, υπουργούς, Πρωθυπουργό, Πρόεδρο της Δημοκρατίας
8. Καθολικό πόθεν έσχες και αυστηρός έλεγχος σε όλους όσους διαχειρίστηκαν, διαχειρίζονται ή θα διαχειριστούν άμεσα ή έμμεσα δημόσιους πόρους ή εκ της θέσεώς τους επηρεάζουν οικονομικές εξελίξεις.
9. Συνταγματική κατοχύρωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπως αυτή θα συμφωνηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους και υποχρέωση τήρησής της τουλάχιστον για μια πενταετία πριν από ενδεχόμενη αναθεώρησή της
10. Υποχρέωση ολοκλήρωσης της θητείας του νομοθετικού σώματος και περιορισμός των τρόπων και των μεθόδων πρόωρης προσφυγής στις κάλπες
11. Την ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών και την κατάλληλη στελέχωση τους
12. Την ενίσχυση του ΣΔΟΕ και την απεμπλοκή του από την εκτελεστική εξουσία με υπαγωγή του στη δικαστική εξουσία και στον εκάστοτε Οικονομικό Εισαγγελέα
13. Ενίσχυση της αυτονομίας της δικαστικής εξουσίας αποκλείοντας κάθε δυνατότητα εμπλοκής και επιρροής της ηγεσίας της από την εκτελεστική εξουσία.=
14. Θεσμοθέτηση Συνταγματικού Δικαστηρίου, οριοθέτηση δικαιοδοσίας και αρμοδιοτήτων μεταξύ Συμβουλίου Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου, ρήτρες επιτάχυνσης του χρόνου απόδοσης δικαιοσύνης
15. Όρια φορολόγησης της ιδιωτικής περιουσίας, κατοχύρωση αφορολόγητου ορίου
16. Ενίσχυση της νομοθετικής εξουσίας και διευκόλυνση του νομοθετικού σώματος στη συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίων που δεν θα υπαγορεύονται από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά θα μπορούν να προκύπτουν και από προτάσεις Βουλευτών ακόμα και αν δεν ανήκουν σε κοινή κοινοβουλευτική ομάδα
17. Ενίσχυση αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ώστε να υπάρξουν θεσμικά αντίβαρα της εκτελεστικής εξουσίας