Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Να παταχθεί επιτέλους η φοροδιαφυγή


(Ομιλία στη Βουλή ,του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» (Α΄176)».)



ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριοι Υπουργοί, η Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μια διαδικασία που κατά κόρον έχουμε δει μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι φανερό ότι πλέον είναι μια βασική δίοδος νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης, καταχρηστική μέθοδος βέβαια και πραγματικά δημιουργεί απορία γιατί επιλέγετε αυτό τον τρόπο να νομοθετείτε. Υπάρχουν διατάξεις που θα μπορούσαν να έρθουν με την κλασική μέθοδο των σχεδίων νόμων.
Από εκεί και μετά η δήλωση του Ειδικού Αγορητή της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι δεν θα συναινέσουμε αυτή τη φορά σ’ αυτό το γαϊτανάκι πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, είναι μια δήλωση που εκφράζει πιστεύω και τη διάθεση –και χαιρόμαστε γι’ αυτό- και του Προεδρείου. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους αυτή η ιστορία, να έχουμε συνέχεια πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Θέλω να πω βέβαια ότι κάποιες έχουν ενδιαφέρον, έχουν τη σημασία τους, όπως έχουν και το έκτακτο του χαρακτήρα που προβλέπει το Σύνταγμα. Για να είμαστε ειλικρινείς, κύριε Πρόεδρε, αυτή εδώ η Πράξη δεν έχει αυτό το χαρακτήρα, παρόλο που αν πάμε στην ουσία της Πράξεως, χρειάζεται να υπάρξουν κι αυτά τα μέτρα.
Εμείς λέμε ότι το να μπορεί να γίνει ο έλεγχος στο νυχτερινό κατάστημα διασκεδάσεως είναι μια δυνατότητα που πρέπει να έχει ο ελεγκτικός μηχανισμός και πραγματικά δεν έχουμε αντίρρηση επί της ουσίας. Έτσι όμως, όπως το φέρνετε, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ένα έκτακτο γεγονός.
Πρέπει να πούμε ότι η έννοια του εκτάκτου γεγονότος, εκτός αν το θέσουμε μέσα στη γενικότερη έκτακτη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η προσέγγιση από την Κυβέρνηση του μεγάλου ζητήματος της  πάταξης της φοροδιαφυγής καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να έχει το χαρακτήρα του εκτάκτου.
Ίσα-ίσα πρέπει να έχει κανόνες, πρέπει να είναι δρομολογημένη, προγραμματισμένη, να έχει μια αλληλουχία ενεργειών, όπου αυτό που επιδιώκει η Κυβέρνηση, δηλαδή το να πληρώσουν όσοι πρέπει να πληρώσουν στο πλαίσιο του καταμερισμού των βαρών, να το επιτύχει τουλάχιστον κεντρικά.
Και βέβαια και από τη μεριά της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν μία επιδίωξη και ένα ζήτημα που θέταμε συνέχεια και στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και στις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, ώστε η Κυβέρνηση να παρουσιάσει αποτελέσματα.
Ο κ. Μαυραγάνης πραγματικά ήλθε για να απαντήσει σε πάρα πολλές ερωτήσεις μας –ήταν ουσιαστικά αυτός ο εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών με τον οποίο συνομιλούσαμε σε σχέση με το τι γίνεται με τα θέματα της φοροδιαφυγής και αν η Κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει- και σε δικές μου επίκαιρες ερωτήσεις και της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και σε επίκαιρες επερωτήσεις και άλλων Βουλευτών και γραπτές ερωτήσεις.
Υπήρξε σειρά ενοχλήσεων από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς –και θέλω να το τονίσω αυτό- και όταν ήμασταν στην τρικομματική Κυβέρνηση. Δεν ήμασταν παραδόπιστοι. Δεν είχαμε μία στάση δυσπιστίας απέναντι σε εσάς. Θέλαμε να σας ενισχύσουμε και να σας βοηθήσουμε και αυτός ο έλεγχος και η πίεση που κάναμε να μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα έργο.
Θυμάμαι μάλιστα εδώ στη συζήτηση για το αν το ΣΔΟΕ είναι στελεχωμένο, αν μπορεί να διεξάγει τους ελέγχους και άρα να έχει αποτέλεσμα, μιλούσατε για την ανάγκη πρόσληψης διακοσίων εξήντα στελεχών για το οποίο κι εμείς θυμάστε ότι είχαμε πει «ναι, προχωρήστε το, να εξαιρεθούν και από τις διαδικασίες στελέχωσης της δημόσιας υπηρεσίας». Ήμασταν θετικοί.
Το αποτέλεσμα, κύριε Μαυραγάνη, όμως δεν δικαιώνει τις προσδοκίες. Και ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό;
Πρώτον, το μεγάλο πακέτο που λέγεται off-shore εταιρείες: Ήρθε εδώ ο κ. Στουρνάρας και μίλησε για την μεγάλη επιτυχία του ελέγχου είκοσι off-shore που απέφεραν 40 εκατομμύρια ευρώ στο κρατικό ταμείο. Θεωρώ ότι 40 εκατομμύρια από την πάταξη της φοροδιαφυγής από αυτόν τον τομέα ελέγχου δεν είναι ένα ποσό για το οποίο πρέπει να περηφανεύεται η ελληνική πολιτεία και η ελληνική Κυβέρνηση. Ίσα-ίσα πρέπει να είναι ένα θέμα, για το οποίο μάλλον θα πρέπει να υπάρχει προβληματισμός.
Και ειλικρινά, κύριε Μαυραγάνη, η δυσπιστία που δείχνει ο ευρωπαϊκός παράγοντας απέναντι στην Κυβέρνηση και τα αποτελέσματά της είναι δικαιολογημένος κατά την άποψή μου. Νομίζω ότι  σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν διανοείται κανένας –ας πούμε στη Γερμανία, τη Γαλλία ή τη Μεγάλη Βρετανία- να θεωρείται άβατο η off-shore εταιρεία και μη ελέγξιμη.
Στις έξι χιλιάδες off-shore εταιρείες ελέγξαμε είκοσι και το πανηγύριζε στην υπόθεση δυσπιστίας ο κ. Στουρνάρας. Είναι μεγάλα τα ελλείμματα. Εγώ δεν θα αναφέρω αυτές τις ιστορίες που πουλάνε περί λίστας Λαγκάρντ κι όλα αυτά τα θέματα. Πραγματικά είναι ζητήματα τα οποία πλέον συζητά ο κάθε Έλληνας.
Στην περίπτωση δε της λίστας Λαγκάρντ πραγματικά δεν έχει επέλθει κανένα αποτέλεσμα, αλλά ούτε στη λίστα Λιχτενστάιν ούτε στη λίστα των ακινήτων των Ελλήνων στο εξωτερικό που είχαμε καταγράψει ούτε και στα 52 χιλιάδες λεγόμενα εμβάσματα. Ποιο αποτέλεσμα έφεραν;
Θυμάμαι ότι λέγατε εδώ ότι υπήρχε μία διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων. Τι αποτέλεσμα έχουν φέρει στο ταμείο; Ήμουν εδώ εισηγητής και έλεγα στον προϋπολογισμό ότι μπήκε στον κωδικό «έσοδα από φοροδιαφυγή» μηδέν και καλά κάνατε και το βάλατε πέρυσι. Δηλαδή οι προβλέψεις σας θα ήταν μηδέν οπότε ό,τι έμπαινε στο ταμείο από τη φοροδιαφυγή να αποτελούσε τη δυνατότητα μιας ανάσας για τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδα. Όμως φοβούμαι ότι σε αυτό τον κωδικό δεν μπορείτε να εγγράψετε πάρα πολλά ποσά.
Άρα λοιπόν η προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών να συμμαζέψουν αυτή την περιρρέουσα κατάσταση είναι μία προσπάθεια στην οποία  πραγματικά  δεν μπορεί κάποιος να εναντιωθεί.
Εμείς δεν λέμε «όχι, να μην το κάνετε». Όμως, όταν γίνεται και ξαναγίνεται η συζήτηση και έρχεται μάλιστα με αυτόν τον πανηγυρικό τρόπο «κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου», άρα, εμφατικά από τη μεριά της Κυβέρνησης «κάτι πάω να κάνω», αν το λέτε και το ξαναλέτε και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό, εκεί αρχίζει και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Πρώτα από όλα, πρέπει να υπάρχει στο επιτελείο σας μεγάλος προβληματισμός. Υπάρχει προβληματισμός μέσα στην Αίθουσα της Βουλής. Υπάρχει προβληματισμός στο λαό.
Η σειρά των μέτρων που παίρνετε, πάντως, ως οικονομικό επιτελείο και τα μηνύματα που στέλνετε προς την ελληνική κοινωνία, αλλά και το διεθνή παράγοντα ότι η χώρα μας δεν υπερφορολογείται, ο μέσος πολίτης δεν υπερφορολογείται, μόνο θυμηδία προκαλεί. Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι η έννοια της φορολόγησης και το αν είναι υπέρμετρη εδώ ή όχι έχει σχέση με τα εισοδήματα, έχει σχέση με το βιοτικό επίπεδο. Άρα, λοιπόν, δεν είναι απλά μία απαρίθμηση, δεν μπορούμε να δούμε αναλογικά το ποσοστό το ευρωπαϊκό ή το ελληνικό, όταν ο ελληνικός μισθός, παραδείγματος χάριν, είναι εις τον πάτο του ευρωπαϊκού πίνακα.
Εμείς, λοιπόν, κύριε Μαυραγάνη, παρ’ όλο που θέλουμε και ζητάμε και περιμένουμε να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τη φοροδιαφυγή για να ελαφρυνθεί από την οικονομική πολιτική που ασκείτε το μέσο και χαμηλό εισόδημα, μέχρι στιγμής μόνο εξαγγελίες, θεωρίες, ευχές, ελπίδες ακούμε. Όμως, είναι κυβέρνηση δεκαοχτώ μηνών. Αυτά θα είχε νόημα να το ακούσουμε το πρώτο δίμηνο, το πρώτο πεντάμηνο, τον πρώτο χρόνο. Πάτε αισίως στους δεκαοχτώ μήνες.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Και χρόνο πολύ τους έδωσες…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρ’ όλο που στον ένα χρόνο ήμαστε ενοχλητικοί και πιέζαμε να προχωρήσουν τα πράγματα και οι έλεγχοι, φοβάμαι ότι στο δεκαοχτάμηνο δεν μπορούμε να προσεγγίζουμε με μία ανεκτικότητα πλέον τα ζητήματα.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες τροπολογίες, κατ’ αρχάς θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που είπα και προηγουμένως, ότι η μεθοδολογία «πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα έχει και τροπολογίες, δηλαδή ουσιαστικά άλλες δύο κρυφές νομοθετικές πρωτοβουλίες» δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Όμως, αφού κάνατε τον κόπο, κύριε Γκιουλέκα και τα φέρατε εδώ πέρα -ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας σας μιλάω- πρέπει να σας πω τα εξής: Πολύ καλά κάνατε και αποσύρατε τη διάταξη για τους ελέγχους στα θρησκευτικά ιδρύματα και στις εκκλησίες. Πολύ καλά κάνατε, σοφά, διότι καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να υπάρχει άβατον εις την ελληνική πολιτεία και το ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με τους διαχειριστικούς ελέγχους. Ό,τι ισχύει για όλους θα ισχύει για όλους. Δεν θα υπάρχει θύλακας αντιστάσεως ή θύλακας εξαιρέσεως ή άβατον. Αυτό από τη Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι αποδεκτό. Πολύ καλά κάνατε και το αποσύρατε. Ας γίνει καλύτερη μελέτη των θεμάτων και ας υφίστανται ό,τι ξέρουμε ότι υφίστανται και οι άλλοι οργανισμοί.
Υπάρχουν θετικά ζητήματα μέσα σε αυτά που έχετε φέρει. Υπάρχει όμως η δική μας συνολική αρνητική στάση λόγω του τρόπου που τα φέρνετε.
Όμως, θα σας κάνω ένα σχόλιο για το ζήτημα των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις. Πολύ καλά κάνετε και το φέρνετε αυτό. Σας είχα κάνει και μία πρόταση, αν θυμάστε, για την ομόζυγη οικογενή υπερχοληστερολαιμία, τη λεγόμενη δυσλιπιδαιμία, η οποία είναι μία πολύ σπάνια ασθένεια. Θα μπορούσατε να τη βάλετε και αυτή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Υπάρχουν και άλλες ασθένειες, κύριε συνάδελφε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ωραία, να έχετε υπ’ όψιν σας αυτό. Πραγματικά αυτό αφορά ελαχιστοτάτους –για να το πω έτσι- ανθρώπους. Είναι μία δυνατότητα, προφανώς και ίσως κάποια άτομα που έχουν αυτές τις πολύ μεγάλες δυσκολίες στην προσωπική τους πορεία και ζωή να μπορέσουν να σπουδάσουν.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Από εκεί και πέρα, βάζετε 12% για τις κατατακτήριες. Για να μην αρχίσουμε τη συζήτηση γενικά για την παιδεία και την εκπαίδευση και για το πώς πάει το πανεπιστήμιο, το 12% δεν πιστεύετε ότι είναι ένα τεράστιο νούμερο; Θα μπορέσουν να ανταποκριθούν τα πανεπιστήμια και οι σχολές σε ένα τέτοιο νούμερο πάνω από το 2%; Αν είχατε κάνει ένα 4%, 5%...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Από το 10% στο 12%.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακούστε, το 12% των εισακτέων…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ας μη γίνεται διάλογος, για να τελειώσει και ο κύριος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, γιατί παρήλθε ο χρόνος.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με το ζήτημα των διετών σχολών. Δηλαδή, αυτή η υπόθεση τελικά του ποιος θα σπουδάζει, πού θα σπουδάζει και πώς θα σπουδάζει θα καταλυθεί τελείως η έννοια των εισαγωγικών  εξετάσεων  . Ξεκινάμε, δίνουν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και έχει διακόσια άτομα ένα Τμήμα. Τελειώνοντας τη χρονιά αυτοί οι διακόσιοι έχουν γίνει τετρακόσιοι, σε φάση και σε εποχή που οκτακόσια μέλη ΔΕΠ δεν τα έχετε διορίσει ακόμα, κύριε Βορίδη, όταν υπάρχει διάταξη εδώ πέρα για έκτακτο γενικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Τη διαγράψαμε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τη διαγράψατε; Και πολύ καλά κάνατε. Όταν λοιπόν εκκρεμούν οκτακόσιοι διορισμοί εκλεγμένων μελών ΔΕΠ -τα ξέρετε αυτά τα θέματα- είναι ένα ζήτημα τεράστιο και είναι ανοιχτό.
Το θέμα της μεταφοράς θέσεων φοίτησης των δημοσίων υπαλλήλων μου θυμίζει μετάθεση δημοσίου υπαλλήλου και όχι μετεγγραφή ή μετακίνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Τελειώνετε, κύριε Οικονόμου, σας παρακαλώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για να μην ανοίξω τώρα τη συζήτηση για την ιδιωτική εκπαίδευση. Πραγματικά, κύριε Υπουργέ, σας βλέπω κι εσάς, σαν Υπουργείο και σαν πολιτική ηγεσία, πολύ επιμελείς για τα θέματα ιδιωτικής εκπαιδεύσεως. Κάποια ίσως πρέπει να ρυθμιστούν. Όμως, πραγματικά, η δημόσια εκπαίδευση είναι που πρέπει να μπει σε μια σειρά.
 (Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): «Τελειώνω» ακούω και «τελειώνω» δεν βλέπω.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, σε είκοσι πέντε δευτερόλεπτα.
Εδώ ξεκίνησε ένας πόλεμος τεραστίων διαστάσεων και μια σύγκρουση για τα θέματα των διοικητικών υπαλλήλων. Υποτίθεται ότι ήταν όλα σχεδιασμένα και υπήρχε ένας προγραμματισμός. Άρα, πεντακόσια άτομα θα τα βάζατε σε διαθεσιμότητα. Και σκίζατε τα ιμάτια σας ότι αυτό είναι ένα οριστικό σχέδιο. Τελικά, με εκατό βολευόμαστε όλοι. Αυτά δεν είναι προχειρότητες και επιπολαιότητες;
Εγώ λέω ότι δεν πρέπει να φύγει κανένας αυτή τη στιγμή. Όμως, ποιο είναι το σχέδιο σας, πού καταλήγετε; Γι’ αυτό, λοιπόν, με πολλή επιφύλαξη παρακολουθούμε και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου. Πάντως, εκ των πραγμάτων και λόγω της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, εμείς δεν θα την ψηφίσουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε πολύ.



Τέλος στην κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου

(Ομιλία στη Βουλή ,του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου στην ολομέλεια της Βουλής 28-11-2013)


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς, θεωρούμε θετική τη δική σας παρέμβαση. Νομίζω ότι η παρέμβαση σας είναι στο πνεύμα και της δικής μας τοποθέτησης, της τοποθέτησης του ειδικού αγορητή του κ. Αναγνωστάκη.
Και στην Επιτροπή και εδώ τι είπε η Δημοκρατική Αριστερά; Είπε ότι δεν μπορεί να γίνεται υπέρμετρη χρήση –κατάχρηση, δηλαδή- σε ένα εργαλείο που υπάρχει πραγματικά και είναι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αυτό μας φτάνει στο σημείο να υποθέσουμε ότι υπάρχει προχειρότητα, αποσπασματικότητα στη νομοθετική λειτουργία και πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Δεν κοσμεί την Κυβέρνηση μια τέτοια χρήση αυτού του εργαλείου.
Από εκεί και πέρα -επειδή νομίζω ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι η τελευταία που μπορεί να κατηγορηθεί για δογματισμό ή για φανατισμό ή για στάση μέσα στη Βουλή που να μην έχει ορθολογικότητα μέσα της- τι είπαμε; Είπαμε ότι πραγματικά στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν μπορούν να μπαίνουν τροπολογίες, οι οποίες ουσιαστικά να είναι άλλες νομοθετικές πράξεις εξ ολοκλήρου αντίθετες ή διαφορετικές ή σε άλλο πνεύμα.
Σήμερα, για παράδειγμα, έχουμε τρία ουσιαστικά νομοσχέδια. Έχουμε τρεις διαφορετικές νομοθετικές προσεγγίσεις. Ειδικά, όσον αφορά το Υπουργείο Παιδείας, είναι ένα ολόκληρο νομοσχέδιο αυτό ξεχωριστό. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτά.
Προσέξτε, έχουμε ψηφίσει πολλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και κυρώσεις, γιατί έπρεπε και γιατί υπήρχε μια τέτοια ανάγκη. Όταν ο τόπος έχει ανάγκη μιας γρήγορης απόφασης δεν θα πούμε ότι δεν θα μπούμε σε αυτήν την υπόθεση σαν Δημοκρατική Αριστερά. Εδώ, όμως, δεν υπάρχει το έκτακτο. Και νομίζω ότι όλοι το αναγνωρίζουν αυτό μέσα στην Αίθουσα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε δια της τροπολογίας να περνάει ένα ολόκληρο νομοσχέδιο από την πίσω πόρτα. Αυτό είναι πέραν της προχειρότητας και της αποσπασματικότητας και δημιουργεί και υποψίες.
Άρα, λοιπόν, εμείς χαιρετίζουμε τη δική σας πρωτοβουλία. Πραγματικά, σήμερα θα σταθούμε κριτικά απέναντι σε αυτήν την υπόθεση. Διότι υπάρχουν κάποιες διατάξεις που πρέπει πραγματικά να ψηφίσουμε. Και συμφωνώ με προλαλήσαντα συνάδελφο που είπε ότι υπάρχουν διατάξεις που πρέπει να τις ψηφίσουμε και να τις δούμε, όχι όμως με αυτόν τον τρόπο.
Άρα, λοιπόν, λόγο δεν θα δώσουν αυτοί που δεν δέχονται , δεν ικανοποιούν αυτή τη μεθοδολογία, αλλά αυτοί που επιλέγουν αυτή τη μεθοδολογία. Και πιστεύω ότι μας παρακολουθούν και οι ενδιαφερόμενοι. Υπάρχει πολύς κόσμος. Υπάρχουν φοιτητές, μαθητές, πολλές κατηγορίες του κοινωνικού συνόλου που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις και θα καταλάβουν ότι εδώ δεν θα βρούμε μια ευκαιρία να βάλουμε μέσα ό,τι βρούμε, ό,τι μας συμφέρει και ό,τι έχουμε στο μυαλό μας.
Παρακαλώ να το τηρήσετε αυτό που είπατε. Εμείς συμφωνούμε με την πρωτοβουλία σας. Νομίζω ότι σήμερα πρέπει να είναι η τελευταία κοινοβουλευτική ημέρα που θα ανεχθούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές


Θα πληρώνονται και τα οδοιπορικά για ακτινοθεραπείες στους καρκινοπαθείς

Συζητήθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την στέρηση από τον ΕΟΠΥΥ της καταβολής οδοιπορικών εξόδων σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και δεν υπάρχουν υποδομές για την προτεινόμενη θεραπεία στον τόπο μόνιμης διαμονής τους.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η συνδρομή του κράτους στους καρκινοπαθείς δεν μπορεί να μπαίνει στην πλάστιγγα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία είναι δικαίωμα το πολίτη και αδιαμφισβήτητη υποχρέωση της πολιτείας. Δεν νοείται διαχωρισμός των παροχών του κράτους σε αυτή την κατηγορία ασθενών ανάλογα με το είδος της θεραπείας στην οποία υποβάλλονται. Το κόστος των οδοιπορικών για το κράτος είναι μικρό αλλά για έναν καρκινοπαθή μπορεί να είναι σημαντικό και η μη καταβολή του να του στερεί την δυνατότητα υποβολής στην κατάλληλη θεραπεία. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και πρέπει η κυβέρνηση να δώσει ανθρωπιστική διέξοδο στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις παρερμηνείες του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ.

Ο Υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι το όλο πρόβλημα εντοπίζεται στους πάσχοντες από καρκίνο για τους οποίους απαιτείται ακτινοθεραπεία και η οποία μέχρι πρότινος δεν περιλαμβανόταν στις θεραπείες για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον κανονισμό παροχών του μπορούσε να καταβάλει οδοιπορικά. Μετά και από την παρέμβαση του Βασίλη Οικονόμου αλλά και των συλλόγων που εκπροσωπούν καρκινοπαθείς, αποφασίστηκε και η ακτινοθεραπεία να λογίζεται ως θεραπεία για την οποία απαιτείται η βραχεία νοσηλεία των ασθενών και ως εκ τούτου θα μπορεί πλέον ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει αποζημίωση οδοιπορικών. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί η σχετική απόφαση και θα τεθεί σε εφαρμογή.    


Ανέγερση του 3ου Δημοτικού Σχολείου και 3ου Νηπιαγωγείου στο Γέρακα στο Δήμο Παλλήνης

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
4380
Ημερομ.Κατάθεσης
29.11.13



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους  Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας και Θρησκευμάτων


Κύριοι Υπουργοί,

Τα τελευταία χρόνια όπως γνωρίζετε παρατηρείται ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση στην Ανατολική Αττική, γεγονός που δημιουργεί και αυξημένες ανάγκες για ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στον πραγματικό πληθυσμό και να παραπέμπουν σε σύγχρονες και λειτουργικές πόλεις. Η ανθρώπινη, η λειτουργική, η σύγχρονη πόλη που πρέπει να είναι ο στόχος τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της κεντρικής κυβέρνησης, περιλαμβάνει σειρά αφανών και εμφανών παρεμβάσεων. Μέρος αυτών των παρεμβάσεων είναι και η ύπαρξη σύγχρονων, ασφαλών και εναρμονισμένων με τις ανάγκες του πληθυσμού σχολικών κτιρίων. Η πληθυσμιακή ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής δεν είναι ξαφνική καθώς συντελείται περισσότερο από μια δεκαετία. Τα αποτελέσματα άλλωστε των ανά δεκαετία πραγματοποιούμενων απογραφών αποκαλύπτουν πέρα από το προφανές της πληθυσμιακής αύξησης και την ανάγκη για νέα σχολικά και περισσότερα σχολικά κτίρια αφού η ηλικιακή διάρθρωση των νέων κατοίκων των πόλεων της Ανατολικής Αττικής αποδεικνύει την μετακίνηση νέων οικογενειών με μικρά παιδιά ή νέων ανθρώπων που τα επόμενα χρόνια λογικά θα τεκνοποιήσουν. Διαβλέποντας αυτές τις εξελίξεις οι δημοτικές αρχές του τότε Δήμου Γέρακα είχαν εκκινήσει τις διαδικασίες πριν μια δεκαετία για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για τη στέγαση των αναγκών του 3ου δημοτικού σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου. Οι χρονοβόρες διαδικασίες έδειξαν να ολοκληρώνονται περί το 2010, γεγονός που οδήγησε τη δημοτική αρχή του τότε Δήμου Γέρακα σε αγαστή συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΟΣΚ, να σχεδιάσει και να εκτελέσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τη μεταστέγαση του 3ου δημοτικού σχολείου και του 3ου νηπιαγωγείου Γέρακα το καλοκαίρι του 2010, ώστε να ξεκινήσουν εγκαίρως οι εργασίες ανέγερσης του νέου σχολικού κτιρίου. Σήμερα, παρά τις προσπάθειες και του νέου Δήμου Παλλήνης και ενώ έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από τη μεταστέγαση του σχολείου, δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία. Όπως ενημέρωσαν οι υπηρεσίες του ΟΣΚ τη δημοτική αρχή αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος ανάδοχος του έργου μετά από σχετική δημοπρασία παραιτήθηκαν! Μάλιστα όπως αποτυπώνεται σε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης υπήρξε ενημέρωση από τον ΟΣΚ ότι εξετάζεται η περίπτωση επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού, κάτι όμως που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα! Το γεγονός ότι ενώ οι ανάγκες για σχολική στέγη στο Γέρακα έχουν αυξηθεί όπως αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής, ενώ προφανώς οι απαραίτητοι πόροι ανέγερσης αυτού του σχολείου υπάρχουν αφού σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε να προκηρυχθεί ο αρχικός διαγωνισμός, ο ΟΣΚ εξετάζει την περίπτωση επαναπροκήρυξης, δημιουργεί από μόνο του εύλογα ερωτήματα. Είναι προφανές ότι από την περίεργη, αναίτια και ενοχλητική αυτή καθυστέρηση χάνονται και ευκαιρίες αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Κονδυλίων που θα μπορούσε να απορροφήσει η χώρα μας.  Δεδομένης μάλιστα της τρέχουσας δημοσιονομικής συγκυρίας η απαισιοδοξία για την εκτέλεση του αναγκαίου αυτού έργου για την πόλη του Γέρακα είναι διάχυτη σε όλους τους ενδιαφερόμενους, οι αόριστες δε ενημερώσεις εκ μέρους του ΟΣΚ καταδεικνύουν πλήρη απουσία σχεδιασμού.

Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
1.     Σε ποιους λόγους οφείλεται η παραίτηση τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου αναδόχου που προέκυψαν από το διαγωνισμό για την ανέγερση του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου Γέρακα;
2.      Για ποιους λόγους εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού αντί του να επαναπροκηρυχθεί με ενδεχόμενες τροποποιήσεις σε σκέλη που ενδεχομένως κρίνεται ότι δημιουργούν προβλήματα;
3.      Πότε εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός, πότε θα έχει ολοκληρωθεί και πότε εκτιμάτε ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης του νέου σχολικού κτιρίου;
4.      Υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι για την εκτέλεση του συγκεκριμένου απαραίτητου έργου υποδομής ή έχουν διατεθεί σε άλλους σκοπούς τα κονδύλια που προέβλεπε η αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού;
          



Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Στέγαση του Ειδικού Σχολείου Λαυρίου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
4344
Ημερομ.Κατάθεσης
28.11.13



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς  Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Κύριοι Υπουργοί,

Στη Σχολική Μονάδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου συστεγάζεται προσωρινά από το σχολικό έτος 2007 – 2008 μέχρι σήμερα το Ειδικό Σχολείο Λαυρίου. Όπως είχα αναφέρει και στη συζήτηση σχετικής επίκαιρής μου ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 235/12.11.13) προς τον Υφυπουργό Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, λαμβάνοντας τη δέσμευσή του στη Βουλή ότι θα εξετάσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου, ο διδακτικός χώρος που διατίθεται από τη διεύθυνση του 3ου δημοτικού σχολείου δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, δεδομένης της αύξησης των μαθητών αλλά και την τοποθέτηση των απαραίτητων δασκάλων διαφόρων ειδικοτήτων. Παρά τις προσπάθειες της διευθύντριας του ειδικού σχολείου, της σχολικής επιτροπής του Δήμου και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής δεν έχει καταστεί εφικτή η εξεύρεση προσήκουσας λύσης, ώστε το Ειδικό Σχολείο να μπορεί να λειτουργήσει με τους ορθούς παιδαγωγικούς όρους. Λόγω του γεγονότος μάλιστα ότι τα προβλήματα επηρεάζουν επιπρόσθετα παιδιά με ειδικές παιδαγωγικές ανάγκες, αντιλαμβάνεστε ότι ο κατάλληλος εκπαιδευτικός χώρος διδασκαλίας είναι κομβικής σημασίας προκειμένου να μπορούν τα παιδιά αυτά να μετέχουν απρόσκοπτα του αγαθού της εκπαίδευσης και της παιδείας.
Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης του ειδικού σχολείου Λαυρίου για την τρέχουσα σχολική χρονιάς;
2. Είναι στις προβλέψεις – προθέσεις της κυβέρνησης η εξεύρεση μόνιμης λύσης στέγασης  για τις ανάγκες του Ειδικού Σχολείου Λαυρίου ώστε αυτό να μην στεγάζεται προσωρινά στα κτίρια του 3ου δημοτικού σχολείου Λαυρίου, όπως προσωρινά συμβαίνει τι τελευταίες επτά σχολικές χρονιές;     

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με ακατάλληλα λάστιχα;

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
4343
Ημερομ.Κατάθεσης
28.11.13




ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας


Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τοποθετήθηκαν ελαττωματικά ελαστικά. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Συντονισμού, σε ασθενοφόρα οχήματα που είχαν τοποθετηθεί ελαστικά επίσωτρα που προμηθεύτηκε με σύμβαση το ΕΚΑΒ, παρατηρήθηκε αποκόλληση τμήματος του πέλματος. Το φαινόμενο, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο του Τεχνικού Τμήματος της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Συντονισμού του ΕΚΑΒ, παρατηρήθηκε τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες και κατά τη διάρκεια κίνησης ασθενοφόρων στα πλαίσια διακομιδής ασθενών, χωρίς ευτυχώς να χαθεί απότομα η πίεση του αέρα, να διαρραγεί το ελαστικό επίσωτρο ή να απολεσθεί ο έλεγχος του οχήματος. Για την αποφυγή του ανωτέρου φαινομένου και στα πλαίσια της οδικής ασφάλειας δόθηκαν οδηγίες ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη και παρατεταμένη κίνηση των ασθενοφόρων με υψηλές ταχύτητες και να πραγματοποιείται υποχρεωτικά έλεγχος της πίεσης των ελαστικών κατά το δυνατόν κρύα και σε κάθε πλήρωση του ασθενοφόρου με καύσιμα.
Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι από εύνοια της τύχης και μόνο δεν είχαμε μέχρι σήμερα κάποιο ατύχημα ασθενοφόρου κατά τη διάρκεια μάλιστα διακομιδής ασθενών όταν και τα ασθενοφόρα αναπτύσσουν υποχρεωτικά υψηλές ταχύτητες για όσο διάστημα απαιτείται ώστε το δυνατόν συντομότερα να παρέχεται η κατάλληλη ιατρική φροντίδα στης διακομιζόμενους ασθενείς. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι δίνονται οδηγίες χρήσης των προβληματικών ελαστικών αντί να συστήνεται η άμεση αντικατάστασή τους από την συμβεβλημένη εταιρία και η αποζημίωση του ΕΚΑΒ και του ελληνικού δημοσίου για τη βλάβη και τον κίνδυνο στον όποιο περιήλθαν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και οι ασθενείς που μετακινήθηκαν με αυτά τα ασθενοφόρα.
Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Εξακολουθούν να υπάρχουν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που κυκλοφορούν με προβληματικά ελαστικά;
2. Έχουν ελεγχθεί τα ενδεχόμενα προβληματικά ελαστικά με κατάλληλα ελεγμένα ελαστικά;
3. Ποιοι ευθύνονται για το πρωτοφανή και εν δυνάμει τραγική αυτή πραγματικότητα και ποιες οι συνέπειες για όσους φέρουν ευθύνες;   

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους απολυμένους της ΕΡΤ και πως θα υπολογιστεί το ύψος της αποζημίωσης;

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
4298
Ημερομ.Κατάθεσης
27.11.13




ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και  Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης



Κύριοι Υπουργοί,


Είναι πλέον κοινή πεποίθηση όλων ότι η πολιτική που αποφάσισε η κυβέρνηση για να ανασυγκροτηθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση ήταν λάθος και στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή. Σε συνέχεια αυτού του λάθους το ελληνικό κράτος έπρεπε ήδη να έχει καταβάλλει αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ συνολικά στους απολυμένους εργαζομένους, με διαδικασίες μάλιστα εξπρές όπως εξπρές ήταν και η εφαρμογή της απόλυσης χωρίς προειδοποίηση. Με πρόσχημα την κατάληψη του ραδιομεγάρου δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ στους άδικα απολυμένους από τον Αύγουστο!! Όλους αυτούς τους μήνες οι άνεργοι αυτοί συμπολίτες μας καλούνται να ανταποκριθούν στις ανελαστικές υποχρεώσεις όπως είναι ενδεχόμενα δάνεια, ενοίκια, ανάγκες παιδιών (μαθητών ή φοιτητών), λογαριασμούς σπιτιών ακόμα και φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες έφτασαν μαζικά τους τελευταίους δύο μήνες και κινδυνεύουν ακόμα και με κατάσχεση της προσωπικής περιουσίας λόγω της απάνθρωπης καθυστέρησης του ελληνικού κράτους να αποπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που το ίδιο δημιούργησε χωρίς μάλιστα ουσιαστικό λόγο. Όπως μάλιστα μας ενημερώνουν και ενώ το κτίριο έχει περιέλθει στον έλεγχο του δημοσίου και «εκλείπει ο λόγος» της μη εκκαθάρισης των αποζημιώσεων ακόμα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πρώην υπαλλήλους της ΕΡΤ. Πέραν όμως της απαράδεκτης καθυστέρησης καταγγέλλεται ότι κάποιοι διευθύνοντες διαρρέουν ότι δεν πρόκειται να ισχύσει ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης που προβλέπεται στο ΦΕΚ (τεύχος Α’, αρ φύλλου 170, άρθρο 72/26-07-2013) διότι προβλέπει «μεγάλες» αποζημιώσεις για τους παλαιότερους των υπαλλήλων!
Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
1. Πότε επιτέλους θα καταβληθούν οι νόμιμες αποζημιώσεις στους άδικα απολυμένους υπαλλήλους της ΕΡΤ;
2. Με ποιο τρόπο θα υπολογιστούν οι νόμιμες αποζημιώσεις προς αυτούς τους συμπολίτες μας;
3. Ποιο είναι συνολικά το ύψος της αποζημίωσης που θα καταβληθεί σε αυτούς τους συμπολίτες μας και από πού θα εξοικονομηθεί;
4. Υπάρχει η σκέψη να προβλέψετε πρόσθετα πλασματικά έτη ασφάλισης σε όσους τουλάχιστον είναι άνω των 55, χωρίς εξαγορά χρόνου, με κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη, δεδομένου ότι είναι πρακτικά απίθανο να αποκατασταθούν επαγγελματικά και να φθάσουν στις τυπικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης;    


Παράλογες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στον οικισμό Καλετζίου του Δήμου Μαραθώνα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
4297
Ημερομ.Κατάθεσης
27.11.13




ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών


Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα των εξωπραγματικών αντικειμενικών αξιών που υπάρχουν ή θεωρείται ότι υπάρχουν με το νέο σύστημα προσδιορισμού για τις εκτός συστήματος περιοχές στο Δήμο Μαραθώνα και γενικότερα στην Περιφέρεια Αττικής (Αρ Πρωτ.  Αρ. Πρωτ. 8682/13.04.10, 6135/22.01.13, 13134/19.07.13, 1165/02.09.13 και 3338/31.10.13). Συγκεκριμένα σύμφωνα με καταγγελίες του Μορφωτικού Συλλόγου Καλετζίου «Ο Κοκκινόβραχος», στον συγκεκριμένο οικισμό του Δήμου Μαραθώνα με την παραλαβή των ειδοποιητηρίων καταβολής ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012 οι κάτοικοι με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η αξία των ακινήτων τους, όπως και στη ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαραθώνα από συντελεστή 56 που υπολογιζόταν η αξία των ακινήτων τους μέχρι πρότινος, αυξήθηκε στο εξωπραγματικό συντελεστή 280! Με την αύξηση αυτή ακίνητα που για το 2010 η αντικειμενική αξία ανέρχονταν στα 140.000 € ανήλθε για το 2011 στις 400.000€ με αποτέλεσμα να προκύπτει εκτός από υπερβολική αύξηση της φορολογικής υποχρέωσης και εξαίρεση από το καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για όσους δανειολήπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Οι πραγματικές εμπορικές αξίες στην περιοχή είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις προσδιορισμένες ως αντικειμενικές, τόσο λόγω της οικονομικής ύφεσης όσο και κυρίως λόγω των σημαντικών ελλειμμάτων υποδομών, όπως σχολικά κτίρια και σύνδεση με αστική συγκοινωνία παρά το γεγονός ότι πρόκειται για οικισμό σε απόσταση μόλις 30 χλμ από το κέντρο των Αθηνών.

Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
1 Σε ποια αντικειμενικά κριτήρια στηρίχθηκε η διαμόρφωση του εξωπραγματικού νέου συντελεστή υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας ακινήτων στον οικισμό Καλέντζι του Δήμου Μαραθώνος για τον προσδιορισμό του ΦΑΠ 2011 και 2012;
2. Προτίθεστε να παρέμβετε ώστε να διορθωθεί ο συντελεστής στο ύψος τουλάχιστον του 2010 που βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα;
3. Προτίθεστε να παρέμβετε ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι από τη συνέπεια που έχει για την προστασία της πρώτης τους κατοικίας η παράλογη αυτή αύξηση στο συντελεστή υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους;      




Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

«Ας αναζητήσει οπουδήποτε αλλού η κυβέρνηση τα πολιτικά μαξιλάρια…»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε στο Ρ/Σ Alpha 9,89:


«Είναι τραγικό να ονειρεύεται ο πρωθυπουργός της χώρας πολιτικά μαξιλάρια, αναγνωρίζοντας έτσι την πολιτική  αδυναμία της κυβέρνησης του. Όποιος αναζητά τέτοιου είδους πολιτικά μαξιλάρια, ας τα αναζητήσει οπουδήποτε αλλού…»  

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Απαιτείται Κυβέρνηση Εθνικής ενότητας

(Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής)
-Γιατί η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση μέχρι τη λήξη της θητείας της; 
Η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική με την οποία εμείς δεν συμφωνούμε καθώς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Όσο η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εμμένει σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Αντίθετα πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα αποτελείται από όλα τα κόμματα εκτός Χρυσής Αυγής, που θα κάνει πλέον την Πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές στη βάση ενός ισχυρού Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Νομίζω ότι σε μια τέτοια Εθνική Προσπάθεια η Δημοκρατική Αριστερά θα μπορούσε να συμμετάσχει.
-Σωστά καταλάβαμε ότι ο Φώτης Κουβέλης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Φώτης Κουβέλης είναι ξεκάθαρος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ ούτε με την κυβέρνηση. Εάν αλλάξουν οι προτεραιότητες, εάν υπάρξουν σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις μπορούμε να εξετάσουμε τις συμφωνίες μας. Με την παρούσα πολιτική πρόταση που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή της επιστροφής στη «δανεική» ανάπτυξη και στην άκρατη παροχολογία προς όλους που παραπέμπει  στη δεκαετία του ‘80, δεν βλέπω να μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία.

-Θα φτάσει η κυβέρνηση ως το 2016, όπως λέει ο πρωθυπουργός;

Κατ’ αρχάς για τον κ Σάμαρα όλα θα κριθούν τις επόμενες μέρες, για το αν δηλαδή θα έχουμε εκλογές και μέσα στο Δεκέμβριο. Ακόμα και αν ξεπεραστεί ο σκόπελος των νέων δυσβάστακτων μέτρων με κάποιο συμβιβασμό , τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και των Περιφερειακών Εκλογών το Μάιο του 2014 θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Πάντως απώτερο χρόνο ζωής αυτής της Βουλής βλέπω το Φεβρουάριο του 2015.

-Από τότε που η ΔΗΜΑΡ έφυγε από την κυβέρνηση χάνει δυνάμεις. Δεν είναι αυτός ένας λόγος για αυτοκριτική και αναθεώρηση; 

Είχα διαφωνήσει με την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι η ΔΗΜΑΡ ήταν το τμήμα της κυβέρνησης που έβαζε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης στην εφαρμοζόμενη πολιτική και έθετε τα ζητήματα σε μια άλλη βάση διαπραγμάτευσης. Δυστυχώς με την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση απελευθερώθηκαν οι πιο συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Η δημοσκοπική απώλεια είναι συγκυριακή και ήδη αντιστρέφεται. Η αυτοκριτική είναι κάτι που γίνεται διαρκώς στο κόμμα και η αναθεώρηση χειρισμών είναι πολλές φορές αναγκαία. Η στόχευση όμως, το προγραμματικό πλαίσιο και η πρότασή μας για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία, ότι μπορεί να υπάρξει μια αυτόνομη και ισχυρή πρόταση της Κεντροαριστεράς για την λύση της ελληνικής κρίσης, είναι επίκαιρη και ζωντανή.  

-Υπάρχει ή όχι σχίσμα στη ΔΗΜΑΡ σε σχέση με την συνεργασία  με το ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς;
Στη Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε στον αυτόνομο δρόμο του Τρίτου Πόλου της Κεντροαριστεράς και να οδηγήσουμε τις πολλές και σημαντικές δυνάμεις του χώρου σε μια ενωτική σύγκλιση. Υπάρχουν απλά διαφορετικές προσεγγίσεις στην μέθοδο που θα ακολουθήσουμε, στις ενδεχόμενες δυνατότητες των συνεργασιών και στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης για τη δημιουργία μιας ευρείας Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σχίσμα δεν υπάρχει και εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει.
-Στελέχη του κόμματός σας, όπως ο Γ. Πανούσης, μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις;
Μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πτέρυγες και πρόσωπα με τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δυνατότητα συμπόρευσης. Πιστεύω ότι και ο Γ. Πανούσης αναφέρεται σε αυτό το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προσανατολισμένο στη διατήρηση της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης και ταυτότητας, που διαβάζει την πραγματικότητα ρεαλιστικά και καταθέτει δημιουργικές και ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν μπορούμε όμως να συμπορευτούμε με το ρεύμα της ακατάσχετης παροχολογίας και της προσέγγισης των προβλημάτων με τους όρους της δεκαετίας του ’80. Νομίζω ότι ούτε ο Γ. Πανούσης ούτε κανείς άλλος στη Δημοκρατική Αριστερά επιθυμούν την επιστροφή στον παλαιοκομματισμό και την οπισθοδρόμηση. Γι αυτό λέω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πρώτα να συνεννοηθούν  μεταξύ τους και μετά βλέπουμε…
-Εκτός από τον Α. Λοβέρδο δεν υπήρξε άλλο αποτέλεσμα στην προσπάθεια διεύρυνσης της ΔΗΜΑΡ. Εκεί θα μείνετε; 
Κάνετε λάθος. Η προσπάθεια διεύρυνσης της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν έχει ως μόνο αποτέλεσμα την συμπόρευση με το κόμμα του κ Λοβέρδου. Υπάρχουν συγκλίσεις και συμφωνίες συμπόρευσης και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, στελέχη και πρόσωπα της Κεντροαριστεράς. Η συμπόρευση με το κόμμα του κ Λοβέρδου είναι η πιο προβεβλημένη από τα μέσα, δεν είναι η μόνη. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει διευρυνθεί σημαντικά και θα διευρυνθεί και άλλο το επόμενο διάστημα. Η διεύρυνση αυτή θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά μετά το δεύτερο Συνέδριο μας και θα καταγραφεί και εκλογικά. Στις ερχόμενες εκλογές πιστεύω ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι η μεγάλη έκπληξη με την εκλογική της επίδοση.
-Αν κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία σε κάποια κρίσιμη ψηφοφορία, εσείς τι θα κάνετε; Θα αφήσετε την κυβέρνηση να πέσει και να γίνουν εκλογές;


Κατ’ αρχήν πτώση της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται αυτόματα και εκλογές. Ίσως να μπορέσει η παρούσα Βουλή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα η Δημοκρατία και η Δημοκρατική Αριστερά δεν φοβούνται τις εκλογές. Είναι καλύτερες οι εκλογές από την ακυβερνησία ή την κυβερνητική αστάθεια ιδίως στις σημερινές συνθήκες. Μια κυβέρνηση που προσπαθεί να κρατηθεί προφασιζόμενη ότι διαθέτει εφεδρείες είναι καταδικασμένη. Εάν η παρούσα κυβέρνηση επιθυμεί να διευρυνθεί και να ενισχυθεί δεν έχει άλλο δρόμο από την αλλαγή πολιτικής. Ας καταθέσει την πρότασή της, για ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Ας αποφασίσει πλέον να κάνει Πολιτική Διαπραγμάτευση, ας αποφασίσει ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε Τρίτο Μνημόνιο και τότε βλέπουμε τι στάση θα κρατήσει κάθε πτέρυγα μέσα στη Βουλή.  Εγώ πάντως ανήκω στη Δημοκρατική Αριστερά, λέω τη γνώμη μου και τις θέσεις μου χωρίς φόβο, με καλύπτει πολιτικά η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης. Τέλος θέλω να τονίσω ότι η ΔΗΜΑΡ δεν είναι σημαία ευκαιρίας και αυτό ας το λάβουν υπόψη τους άπαντες!!! 

Όρια στα κέρδη των τραπεζών από δάνεια

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
4179
Ημερομ.Κατάθεσης
25.11.13


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας


Κύριοι Υπουργοί,


Είναι σαφές ότι μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής κρίσης οφείλεται στην προσπάθεια διάσωσης του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας. Είναι επίσης σαφές ότι τα τραπεζικά ιδρύματα τις προηγούμενες δεκαετίες της οικονομικής ανάπτυξης ακολούθησαν εξαιρετικά επιθετικές πολιτικές επέκτασης των δανείων που χορηγούσαν προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις συχνά χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για την αποπληρωμή αυτών των δανείων. Η έκθεση των τραπεζών της Ελλάδας σε επισφαλή δάνεια είναι τέτοια που ανάγκασε την χώρα να δανειστεί για να καλύψει τα ελλείμματα σε κεφάλαια που δημιουργήθηκαν σε αυτές. Ταυτόχρονα λόγω των περιοριστικών πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια, έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τραπεζών, προσπαθούν να διακανονίσουν την αποπληρωμή συχνά χωρίς επιτυχία και την ίδια στιγμή οι τράπεζες τοκίζουν και ανατοκίζουν τα δάνεια διεκδικώντας πολλές φορές υπερδιπλάσια ποσά από την αρχική οφειλή. Η πραγματικότητα αυτή οδηγεί πολλούς συμπολίτες μας σε απόγνωση αφού βλέπουν όχι απλώς την αδυναμία διατήρησης των όποιων περιουσιών έκτισαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ούτε καν μια ορατή και βιώσιμη διέξοδο από την μέγγενη του ιδιωτικού χρέους. Τις τελευταίες μέρες διέρρευσαν στα ΜΜΕ διάφορες προθέσεις της κυβέρνησης για την εκ νέου νομοθέτηση δυνατότητας ρύθμισης και αποπληρωμής χρεών για όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών. Χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης θεωρούμε αναγκαία την προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου στην πραγματικότητα και γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των πολιτών αναμένουν με ανυπομονησία ελπίζοντας ότι θα υπάρξει λύση στα αδιέξοδά τους. Σε αυτή την λογική θεωρούμε ότι πρέπει να τεθούν λογικά όρια στις απαιτήσεις των τραπεζών οι οποίες δεν μπορούν να «αισχροκερδούν» διεκδικώντας ποσά που υπερβαίνουν το αρχικό κεφάλαιο που χορηγήθηκε στο τετραπλάσιο ή και περισσότερο.
Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
1. Προτίθεστε να θέσετε όρια στα κέρδη των τραπεζών καθιερώνοντας συντελεστές που δεν θα επιτρέπουν στις τράπεζες να διεκδικούν ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ το εύλογο κέρδος επί του αρχικού κεφαλαίου;    
2. Θα καταθέσετε στη Βουλή το νέο σχέδιο για την ρύθμιση των δανείων που βαραίνουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και ποιες κατηγορίες δανείων σκέπτεστε να εντάξετε στην ρύθμιση; Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι σκέπτεστε να καταργήσετε προστατευτικές διατάξεις του Ν.3869/2010 (Νόμου Κατσέλη);
3. Σκοπεύετε να υιοθετήσετε την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το 2015 αφήνοντας παράλληλα ανοικτή τη δυνατότητα περαιτέρω ακόμα επέκτασης ανάλογα με τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομική κατάσταση της μέσης και φτωχής οικογένειας;

                                                                                  

Μετάβαση στην Ψηφιακή Τηλεόραση και κυρίως η οριστική ρύθμιση της πολυετούς άναρχης χρήσης των συχνοτήτων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
4188
Ημερομ.Κατάθεσης
25.11.13

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους  Υπουργούς  Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων  και Επικρατείας

                                                 


Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Η ψηφιακή τηλεόραση παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της αναλογικής, αφού παρέχει καλύτερη και σταθερή ποιότητα εικόνας και ήχου, επιτρέπει την εκπομπή των προγραμμάτων των τηλεοπτικών σταθμών με καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο. Η μετάβαση όμως αυτή είναι και αναγκαία, καθώς υπαγορεύεται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τον παρόντα κορεσμό του φάσματος λόγω του πλήθους των αναλογικών τηλεοπτικών σταθμών, την ανάγκη εξορθολογισμού της χρήσης του φάσματος και την απελευθέρωση μέρους του ενδεχομένως για χρήση από άλλες υπηρεσίες, την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την τεχνολογική πρόοδο.
Ειδικά για τη χώρα μας, η αναγκαιότητα της μετάβασης γίνεται περισσότερο επιτακτική, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση στο τοπίο της αναλογικής ευρυεκπομπής, η οποία χαρακτηρίζεται από τυχαία και αυθαίρετη –πολλές φορές- κατάληψη του κάθε ελεύθερου διαύλου συχνοτήτων, από προβλήματα παρεμβολών στις γειτονικές περιοχές αλλά και σε τηλεπικοινωνιακά όμορες χώρες, από σπατάλη φάσματος και από αλόγιστη αύξηση ισχύος εκπομπής προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παρεμβολών.
Οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας απορρέουν τόσο από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, σύμφωνα με τις οποίες η μετάβαση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2012 (σε συμφωνία με την τρόϊκα η ημερομηνία παρατάθηκε για τον Ιούνιο του 2013), όσο και από τη συμφωνία της Γενεύης (GE-06), σύμφωνα με την οποία η προστασία των διεθνώς κατοχυρωμένων αναλογικών συχνοτήτων ισχύει μέχρι το τέλος του 2015. Μετά το τέλος του 2015 οι καταχωρημένες και συντονισμένες συχνότητες ψηφιακής εκπομπής των τηλεπικοινωνιακά όμορων χωρών θα προστατεύονται έναντι παρεμβολών από οποιαδήποτε αναλογική εκπομπή και οι τηλεοπτικοί σταθμοί που τυχόν θα εξακολουθούν να εκπέμπουν αναλογικά δεν θα μπορούν να τύχουν της προστασίας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union – ITU) έναντι παρεμβολών που ενδεχομένως θα υφίστανται.
Η συνεπαγόμενη απελευθέρωση μέρους του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων από την τηλεοπτική χρήση, το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα, θα συμβάλλει περαιτέρω στην ανάπτυξη σύγχρονων ασύρματων και κινητών ευρυζωνικών δικτύων, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, με άμεσο και θετικό αποτέλεσμα την πρόσβαση σε καινοτόμες υπηρεσίες (που έχουν σχέση με τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την υγεία, τη δημόσια ασφάλεια, τη παραγωγή ενέργειας, κ.λπ.). Επομένως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας για μια μεγάλη περίοδο χρόνου, ίσως και 15-20 ετών.
Η αξιοποίησή του αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση επενδύσεων για την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων και υπηρεσιών προς όφελος της αγοράς και του καταναλωτή και θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα μας.
Η μετάβαση όμως έχει ήδη καθυστερήσει. Η τεχνολογία προχωράει αλματωδώς, στην επόμενη Παγκόσμια Διάσκεψη, το 2015, θα ζητηθεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διάθεση του 2ου ψηφιακού μερίσματος, δηλαδή να διατεθεί ακόμα περισσότερο φάσμα για την ανάπτυξη ευρυζωνικών κινητών και ασύρματων τεχνολογιών, στις συχνότητες που εκπέμπει σήμερα η τηλεόραση, και αυτό παγκοσμίως. Προτεραιότητα λοιπόν της Πολιτείας για το 2013 αποτελούσε και αποτελεί ακόμα (η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής σε παρόχους δικτύου) η αδειοδότηση των παρόχων δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, κάτι που σηματοδοτεί και την οριστική μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, καθότι αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.
Το Υπ. Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων έχει εκδώσει τον οριστικό χάρτη συχνοτήτων με τα Κέντρα Εκπομπής (Κ.Ε.) και τις προδιαγραφές για την ψηφιακή τηλεόραση. Ακόμα όμως βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο και δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε τα 23 Κ.Ε. που ορίζονται στην σχετική ΚΥΑ 21168/2008 της μετάβασης («Διαμόρφωση χάρτη συχνοτήτων για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή»).
Το κατ' εξοχήν όμως θέμα που έχει αναδειχθεί και μας απασχόλησε για πολλοστή φορά είναι η καθυστέρηση στην αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της αγοράς και τη μη είσπραξη εσόδων. Πριν ένα μήνα ψηφίστηκε το άρθρο 18 του Ν. 4208/2013, το οποίο δίνει τη δυνατότητα παράτασης της προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), μέχρι το τέλος του 2014. Παράταση που εύλογα δημιούργησε αντιδράσεις και επιφυλάξεις ότι δεν θα είναι η τελευταία.
Με δεδομένο ότι η Πολιτεία πρέπει να πράξει γρήγορα και να πάρει αποφάσεις για την σωστή λειτουργία της αγοράς καθώς και να εισπράξει επιτέλους τα τέλη για την εδώ και μία 20ετία χρήση των συχνοτήτων λειτουργίας τους, ώστε το κράτος να σταματήσει να έχει σημαντικές απώλειες εσόδων, και να ρυθμίσει υπεύθυνα τη διάθεση αυτού του κοινωνικού αγαθού,
ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Ποιες ενέργειες προγραμματίζονται ώστε να εξασφαλιστεί η ημερομηνία που ορίζεται στο Άρθρο 18 του μόλις ψηφισθέντος νόμου και η Πολιτεία να εκδώσει έγκαιρα τα κριτήρια και τις διαδικασίες αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου, στη βάση της ίσης μεταχείρισης;
2. Πόσα Κέντρα Εκπομπής έχουν ολοκληρώσει τη μετάβασή τους στη ψηφιακή τηλεόραση; Έχετε θεσπίσει κάποιο  χρονοδιάγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί και η μετάβαση των υπόλοιπων Κέντρων Εκπομπής και να γίνει η οριστική διακοπή της αναλογικής; Βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος θα προχωρήσει η ολοκλήρωση των 153 Κέντρων Εκπομπής του οριστικού Χάρτη Συχνοτήτων;
3. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα και τη διαγωνιστική διαδικασία που πρέπει να προβεί η ΕΕΤΤ για την αδειοδότηση των παρόχων δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης;
Προγραμματίζονται ενέργειες για να εισπραχθούν επιτέλους τα τέλη για την εδώ και μία 20ετία χρήση των συχνοτήτων λειτουργίας τους;
4. Ποια ημερομηνία έχει τεθεί πλέον για την οριστική διακοπή της αναλογικής και της πλήρους μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση;

Οι βουλευτές που ερωτούν
Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη
Βασίλης Οικονόμου
Νίκος Τσούκαλης
Σπύρος Λυκούδης
Νίκη Φούντα