Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η προστασία των Ορεινών Όγκων της Δυτικής Αττικής δεν μπορεί να επιτευχθεί με την απάλειψη των οικισμών της Μάνδρας από τον χάρτη

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
11192
Ημερομ.Κατάθεσης
30-05-2013




ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής



Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας και ευρύτερα στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής προκαλεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των Ορεινών Όγκων της Δυτικής Αττικής. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι  ο Χάρτης που διαμορφώνεται είναι εκτός πραγματικότητας αφού εξαλείφει εγκατεστημένους εδώ και δεκαετίες οικισμούς όπως ο Αγ Γεώργιος, το Παλιοχώρι, τα Παλιοκούνδουρα. Παράλληλα είναι προφανές ότι ακολουθεί την αποτυχημένη λογική του παρελθόντος με διατάξεις απαγορευτικές που δεν προωθούν την αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων στο περιβάλλον τους αλλά δημιουργεί περιορισμούς καταστροφικούς για τους εγκατεστημένους κατοίκους. Συγκεκριμένα και παρά το γεγονός ότι για την περιοχή υπάρχουν έτοιμοι δασικοί χάρτες στο Δασαρχείο Αιγάλεω με σαφείς διαχωρισμούς των αγροτικών κοιλάδων, αγροτικές κοιλάδες που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους και που με το σχέδιο ΠΔ χαρακτηρίζονται προστατευόμενοι ορεινοί όγκοι. Οι ζώνες μάλιστα Α1-Α2 περιλαμβάνουν εκτάσεις χαμηλού υψομέτρου, χειμαδιά, αγροτικές, μελισσοκομικές, χορτολιβαδικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα τελικά να περιλαμβάνεται ως ορεινός όγκος το 82% της έκτασης του Δήμου Μάνδρας! Το παράλογο αυτό ποσοστό σβήνει στην ουσία κάθε δυνατότητα οικονομικής δραστηριότητας στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας, εξαφανίζει κάθε προοπτική πρωτογενούς παραγωγής μαζί με ολόκληρους οικισμούς. Μάλιστα το σχέδιο ΠΔ προβλέπει την δέσμευση όλων των εκτάσεων ακόμα και για επιτρεπόμενες δραστηριότητες έως ότου εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις δραστηριότητες που θα επιτρέπονται, γεγονός που αν μη τι άλλο θα πλήξει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Εμείς θεωρούμε ότι οι περιορισμοί που προβλέπονται από την δασική νομοθεσία είναι αρκετοί για την προστασία της περιοχής και θα συμφωνούσαμε σε επιπλέον περιορισμούς με την προϋπόθεση ότι αυτοί συμβάλλουν στην αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον και μπορούν να προστατέψουν περισσότερο τους ορεινούς όγκους χωρίς να διώχνουν ουσιαστικά τους κατοίκους από τα σπίτια τους. Επίσης το ΠΔ πρέπει να συμβάλλει στην ανάδειξη της περιοχής και όχι να περιορίζει τις προοπτικές της, άρα πρέπει να συμβάλλει στην οργάνωση της περιοχής, στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, στην ανάδειξη των αρχαίων διαδρομών, στην ανάδειξη των σπηλαίων, των πύργων, των ναών, στην αξιοποίηση των παραδοσιακών οικισμών. Πιστεύουμε πραγματικά ότι η ουσιαστική προστασία των δασών και των ορεινών όγκων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενεργούς συμμετοχής του πληθυσμού της κάθε περιοχής και όχι σε αντιδιαστολή με αυτόν. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι προς το συμφέρον των κατοίκων και οι κάτοικοι και οι φορείς του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και της Δυτικής Αττικής το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά και συμβάλλουν καθημερινά στον αγώνα για την προστασία και την ανάδειξη της περιοχής τους.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Προτίθεστε να αποσύρετε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των Ορεινών Όγκων της Δυτικής Αττικής και να λάβετε υπόψη σας τις ορθές και δίκαιες παρατηρήσεις και αιτήματα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής;
2. Πώς επετεύχθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες που σχεδίασαν το εν λόγω ΠΔ η διαγραφή ολόκληρων οικισμών από το χάρτη παρόλο που αυτοί περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες του Δασαρχείου Αιγάλεω; Μπορεί να σχεδιάζεται ένας χάρτης ορεινών όγκων χωρίς τους δασικούς χάρτες όταν αυτοί υπάρχουν;      




                                                                                       -Ο-
 ΕΡΩΤΩΝ  
 ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
                                                                            ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ιδρυτική συνεδρίαση της οργάνωσης Δήμου Μαραθώνα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνος (Λεωφόρος Μαραθώνος 104) η ιδρυτική συνεδρίαση της οργάνωσης Δήμου Μαραθώνα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Καλούνται όλα τα μέλη και όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν να παρευρεθούν στην πρώτη αυτή συνεδρίαση προκειμένου να οργανώσουμε την παρουσία μας στο Δήμο μας.


Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ανάγκη συμφωνίας για νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
1472
Ημερομ.Κατάθεσης
28-05-2013


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής


Κύριε Υπουργέ,

Συμμετέχοντας ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στο συνέδριο «Re-engineering Greece» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, τοποθετήθηκα για την ανάγκη καθορισμού ενός Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αττική, ενός Νέου Καταστατικού Χάρτη της Αττικής, που θα καθορίσει την κατεύθυνση και τους όρους ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Όπως καταδείχτηκε και στο συνέδριο αυτό αποτελούν ουσιαστικό πρόβλημα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής οι αποσπασματικές παρεμβάσεις που δεν συγκλίνουν πουθενά και που επιτρέπουν τελικά την άναρχη ανάπτυξη με φυσικό επακόλουθο την συσσώρευση προβλημάτων για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Οι αποτυχημένες τρεις προηγούμενες προσπάθειες των Υπουργών Περιβάλλοντος κκ Σουφλιά, Μπιρμπίλη και Παπακωνσταντίνου πρέπει να παραδειγματίσουν την σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής πρέπει να καταρτιστεί στην βάση της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης, δηλαδή να είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης διαβούλευσης μεταξύ του Υπουργείου, των Δήμων, των επιμελητηρίων, των επιστημονικών φορέων και των τοπικών συμβούλων και να αντιμετωπίζει ισότιμα όλες τις περιοχές της Αττικής, δίνοντας προοπτικές αειφόρου ανάπτυξης και ταυτόχρονα απαντήσεις και λύσεις σε πιεστικά προβλήματα που έχουν κληροδοτηθεί από το παρελθόν.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:
1. Σκοπεύετε να φέρετε σε δημόσια διαβούλευση Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική και πότε;
2. Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε ότι το νέο αυτό Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής θα συγκεντρώσει την μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση ώστε να μην ακυρωθεί στην πράξη και πώς θα διασφαλίζεται ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν λόγο στην διαμόρφωση του Νέου Καταστατικού Χάρτη της Αττικής;

                                                                                                          -Ο-
     ΕΡΩΤΩΝ  
                 ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
                                                                            ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
1100
Ημερομ. Κατάθεσης
27.05.13



AΙΤΗΣΗ KΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (Α.Κ.Ε.)


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας


Οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας καταργήθηκαν, ως Ν.Π.Δ.Δ., βάσει των άρθρων 1§6 και 2§1 του ν. 4046/12 (ΦΕΚ: 28 A'/14.02.2012), σε εκτέλεση των ρυθμίσεων του Κεφαλαίου Ε΄ «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις», παράγραφος 29 του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής. Με το Ν. 4144/2013 (ΦΕΚ Α’ 88/18-04-2013) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε ενιαίο φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, καθίσταται καθολικός διάδοχος των καταργηθέντων ΟΕΚ-ΟΕΕ και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
Για το μεταβατικό διάστημα λειτουργίας των καταργηθέντων Οργανισμών ορίστηκε με την ΠΥΣ 7/28-2-2012 (ΦΕΚ 39Α) «Προσωρινή Ενιαία Διοικούσα Επιτροπή με αρμοδιότητα την τακτοποίηση που αφορά πράξεις λειτουργικής εκκαθάρισης υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας και γεγενημένης έννομης σχέσης των δύο καταργούμενων φορέων, εκτός της ανάληψης νέων υποχρεώσεων που προκύπτουν από νέα προγράμματα και παροχές και όχι πάντως των ανειλημμένων συμβατικών ή γεγενημένων υποχρεώσεων». Η ΠΕΔΕ πήρε τρεις παρατάσεις. Η τελευταία παράταση έληξε στις 31/03/2013, ενώ η θητεία των μελών της Π.Ε.Δ.Ε. έληξε στις 18-04-2013, ημέρα δημοσίευσης του ν. 4144/2013 (άρθρο. 35 παρ. 1).

Παρακαλείσθε να προσκομίσετε στο Σώμα το Πόρισμα της εκκαθάρισης των ΟΕΚ και ΟΕΕ από την Π.Ε.Δ.Ε..




Οι  Αιτούντες  Βουλευτές

Βασίλης Οικονόμου

Θωμάς Ψύρρας

Κατερίνα Μάρκου

Γιώργος Κυρίτσης


Ιδρυτική συνεδρίαση ΔΗΜΑΡ Δήμου Φυλής


Παρουσία πολλών νέων μελών της Δημοκρατικής Αριστεράς, πραγματοποιήθηκε στα Ανω Λιόσια την Παρασκευή 24-05-2013, η ιδρυτική συνεδρίαση της οργάνωσης του κόμματος στον Δήμο. Στην ιδρυτική συνεδρίαση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου και ο Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αττικής, Γιάννης Καλαφάτης.
Στην συνεδρίαση αναλύθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις καθώς και οι παρεμβάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την υιοθέτηση πολιτικών που θα συμβάλλουν στο δίκαιο καταμερισμό των βαρών ώστε η κοινωνία να μπορέσει να κρατηθεί όρθια στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της ανεργίας και στην βραδύτητα που παρατηρείται στον τομέα υλοποίησης προγραμμάτων για την αντιμετώπισή της. Επίσης αντικείμενο προβληματισμού αποτέλεσε η κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και ιδιαίτερα οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών του προς τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, όπως είναι «Το Εργαστήρι» στα Άνω Λιόσια. Τέλος ειδική μνεία έγινε και για την διαχείριση των απορριμμάτων όπου ζητήθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου, να εντείνει τις προσπάθειές του και την πίεση που ασκεί τα τελευταία χρόνια ώστε να αποφασιστεί ένα συνολικό, αποτελεσματικό και σύμφωνο με τα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.  
Η ιδρυτική συνεδρίαση της οργάνωσης Δήμου Φυλής ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη προσωρινής συντονιστικής επιτροπής η οποία αποτελείται από τους εξής:

Γραμματέας: Κανέλλος Γιώργος
Μέλη: Τσούτσουρας Γιάννης
           Δεσίκος Δημοσθένης
           Χατζής Αλέξανδρος
           Δημητριάδη Ιωάννα

   

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Υλοποιείται η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εντός του 2013



Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, χαιρετίζει την προαναγγελία του Υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με την οποία υιοθετεί την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εντός του 2013 ώστε να επεκταθεί η ουσιαστική αυτή παρέμβαση κοινωνικής υποστήριξης σε όλη την Επικράτεια εντός του 2014. Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Εργασίας προανήγγειλε από το βήμα του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου ότι εντός του 2013 θα εκδοθεί η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την οποία θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.
Περιμένουμε την κατάθεση του σχεδίου αυτού αναμένοντας ότι θα περιλαμβάνονται οι δημόσια διατυπωμένες προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς οι οποίες είναι τεκμηριωμένες και μπορούν να εγγυηθούν την κοινωνική αποτελεσματικότητα της. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί αίτημα της Δημοκρατικής Αριστεράς το οποίο περιλήφθηκε και στην τελευταία συμφωνία με τους δανειστές. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές όταν γίνονται στοχευμένα και τεκμηριωμένα μπορούν να φέρουν και θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες που άδικα πλήττονται από την βαθιά οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που ταλανίζει την χώρα. 

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ιδρυτική συνεδρίαση της οργάνωσης Δήμου Φυλής της Δημοκρατικής Αριστεράς



Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων (Λεωφόρο Φυλής 169) η ιδρυτική συνεδρίαση της οργάνωσης Δήμου Φυλής της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Καλούνται όλα τα μέλη και όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν να παρευρεθούν στην πρώτη αυτή συνεδρίαση προκειμένου να οργανώσουμε την παρουσία μας στο Δήμο μας.

Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μια δύσκόλη υπόθεση.






(Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ 23-5-2013)


-Δεν είναι οξύμωρο ένα κόμμα της αριστεράς όπως είναι η ΔΗΜ.ΑΡ να στηρίζει έστω και με ενστάσεις την επιστράτευση των καθηγητών;

Το οξύμωρο θα ήταν (και είναι για άλλα κόμματα της αριστεράς) να υποστηρίζουν τον κοινωνικό εκβιασμό, την δημιουργία κοινωνικής έντασης και την άσκηση πίεσης μέσω των νέων μαθητών και των γονέων τους. Η Δημοκρατική Αριστερά βλέπει με σεβασμό τα προβλήματα των καθηγητών, όπως βλέπει με σεβασμό και την αγωνία και τις ελπίδες της ελληνικής οικογένειας. Η ΔΗΜΑΡ δεν στήριξε την επιστράτευση, ούτε την απεργία μέσα στις εξετάσεις και με την απόφαση της ΟΛΜΕ δικαιωθήκαμε για τη θέση μας αυτή.

-Ανασχηματισμό τον Ιούλιο προανήγγειλε ο Φώτης Κουβέλης. Η ΔΗΜ.ΑΡ θα συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη;

Ο ανασχηματισμός είναι στην διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού. Το ότι υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων προϋποθέτει συνεννόηση των τριών αρχηγών για την στελέχωση της κυβέρνησης. Νομίζω ότι μάλλον έχει συμφωνηθεί ο χρόνος του ανασχηματισμού. Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που θα επιλέξει και θα προτείνει να συμμετέχουν στη κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά αυτό θα αποφασιστεί από τον Πρόεδρο με γνώμονα την αποτελεσματικότερη δυνατή λειτουργία της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της προγραμματικής συμφωνίας. Η συμμετοχή ή μη πολιτικών στελεχών θα εξαρτηθεί από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και την αρχή της καλύτερης δυνατής εκπροσώπησης στο μεγάλο εγχείρημα της συνεργατικής κυβέρνησης.  

-Οι υπουργοί της ΔΗΜ.ΑΡ, ο κ.Μανιτάκης και ο κ.Ρουπακιώτης θα παραμείνουν στην κυβέρνηση;

Θεωρώ ότι και οι δύο Υπουργοί έχουν εκτελέσει ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους και ανταποκρίνονται στις αρχές της Δημοκρατικής Αριστεράς. Εφαρμόζουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας και μπορούν ακόμα να προσφέρουν πολλά.

-Ο κ.Ρουπακιώτης έχει αφήσει αιχμές για στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και τόνισε ότι η ΝΔ δεν κυβερνάει μόνη της. Υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης στην τριτοκομματική κυβέρνηση;

Εδώ και ένα χρόνο εξελίσσεται μια πρωτόγνωρη προσπάθεια στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μια δύσκολη υπόθεση καθώς τρία κόμματα με διαφορετική ιδεολογική και πολιτική αφετηρία καλούνται να συνεργαστούν για να κρατήσουν ζωντανή τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουν όλοι να πορεύονται μέσα από αυτές τις προσεγγίσεις και τους κανόνες. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο στην Ελλάδα να φύγουμε από την αλαζονεία της μοναδικότητας που βίωνε ο κάθε σχηματισμός μέχρι σήμερα. Η κουλτούρα της συνεργασίας δεν ήταν η πιο προσφιλής στην Ελλάδα.    




-Να παίρνουν όλες τις αποφάσεις μαζί οι τρεις αρχηγοί; Να αναβαθμιστεί, δηλαδή η σύσκεψη αρχηγών; Να συνεδριάζει πιο συχνά το υπουργικό συμβούλιο; Ποιος θα ήταν για σας ο χρυσός κανόνας λειτουργίας της κυβέρνησης;

Διάλογος, διαφάνεια και κατάργηση της νοοτροπίας «ρύθμιση από το παράθυρο». Οι τρεις αρχηγοί αποφασίζουν για τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες και οι Υπουργοί προσαρμόζονται στις γενικές εντολές – κατευθύνσεις, δεν αυθαιρετούν. Ο καθένας από το πόστο του οφείλει να κάνει τη δουλειά του. Αν δεν μπορεί ας πάει στο σπίτι του.
   

-Η προγραμματική συμφωνία να αλλάξει όπως ζητάει το ΠΑΣΟΚ;

Η προγραμματική συμφωνία δεν είναι το Σύνταγμα της Ελλάδας. Μπορεί να αλλάζει και να προσαρμόζεται ανά πάσα στιγμή στα δεδομένα εάν αυτά αλλάζουν. Η φιλοσοφία όμως της προγραμματικής συμφωνίας, η σταδιακή δηλαδή απαγκίστρωση από τα Μνημόνια για την οποία δεσμεύτηκε και εξακολουθεί να επιδιώκει η Δημοκρατική Αριστερά, δεν μπορεί να αλλάξει!

-Γιατί η ΔΗΜ.ΑΡ αρνείται τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

Η Δημοκρατική Αριστερά εργάζεται και αγωνίζεται για μια ουσιαστική και μεγάλη δημοκρατική παράταξη της κεντροαριστεράς η οποία θα στηρίζεται στην κοινωνία και θα υπάρχει για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας. Η μεγάλη αυτή Συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων, δεν μπορεί να επέλθει με προσκλήσεις από «άμβωνος», πρακτική που φαίνεται να έχει υιοθετήσει η ηγετική ομάδα και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως πιστεύω ότι πρέπει να αφορά το σύνολο των κομμάτων και κινήσεων και προσώπων που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, κρατώντας ο καθένας την αυτονομία του, συνεργαζόμενοι σε μια κοινή συμφωνημένη πλατφόρμα προγραμματικής και πολιτικής συμφωνίας.    

-Για ποιο φως στο τούνελ μπορούμε να μιλάμε όταν εμφανίζονται πρωτογενή πλεονάσματα αλλά η ανεργία θα συνεχίζει να είναι γύρω στο 26% και το 2014; Τι θα κάνει το ενάμισι εκατομμύριο ανέργων;

Η ανεργία είναι το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα σήμερα. Θεωρούμε ότι το κράτος στην παρούσα συγκυρία πρέπει να λειτουργήσει ως «έσχατος εργοδότης» και έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις ως Δημοκρατική Αριστερά. Δυστυχώς θαύματα δεν μπορούν να γίνουν και για να λύσουμε τα πιεστικά μας προβλήματα πρέπει να βγάζουμε περισσότερα από όσα καταναλώνουμε ώστε να δημιουργηθούν αποθέματα για την διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση. Ας μας πουν οι «μαθητευόμενοι μάγοι» που θα βρουν τα χρήματα για να υλοποιήσουν τα φιλολαϊκά συνθήματά τους. Ευκολοχώνευτα συνθήματα όλοι ξέρουν να λένε. Δεν είναι και μεγάλη επιτυχία αυτό…  

-Αν η τρόϊκα δεν συναινέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει μόνη της στη μείωση του ΦΠΑ;

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί κυβερνητική δέσμευση. Επιδίωξή μας ως Δημοκρατική Αριστερά είναι να μειωθούν και άλλοι έμμεσοι φόροι όπως οι ειδικοί φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα οικονομικά επιχειρήματα υπάρχουν και θεωρώ ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση όπως και η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για τον προσεχή χειμώνα θα εφαρμοστούν.



-Ο αντιρατσιστικός νόμος του κ. Ρουπακιώτη να έρθει γρήγορα στη βουλή; Θα πρέπει να μπει φρένο στη βουλή στη Χρυσή Αυγή και ποιο;

Ο αντιρατσιστικός νόμος του κ Ρουπακιώτη πρέπει να έρθει στην Βουλή το δυνατόν συντομότερα με την μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Στη Χρυσή Αυγή θα βάλει φρένο ο δημοκρατικός ελληνικός λαός που δεν ανέχεται από κανέναν νταηλίκια και ναζιστικές νεκροφιλίες…


-Πως βλέπετε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛ;

Οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις επιλέγουν τις συνεργασίες τους με βάση το συμφέρον του λαού που εκπροσωπούν. Οι δύο αυτοί χώροι δεν έχουν καμία ιδεολογική και πολιτική συγγένεια, συμφωνούν μόνο στο αόριστο αντιμνημόνιο. Μην ξεχνάτε ότι η φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την λαϊκιστική δεξιά του κ Καμμένου. 

-Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να προσαχθεί βιαίως στην Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ;

Πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς αυτής της υπόθεσης. Η βίαιη προσαγωγή του που ζήτησε η Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ, δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από μια επικοινωνιακή διαπόμπευση του πρώην πρωθυπουργού. Παρά το θυμό και τα συναισθήματα που μπορεί να διακατέχουν τον οποιοδήποτε, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με αιτήματα της Χρυσής Αυγής.

-“Η κοινωνία πρώτα” των πρώην βουλευτών σας Βουδούρη και Μουτσινά είναι απειλή για τη ΔΗΜ.ΑΡ;

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και από κανέναν, όταν μάλιστα δεν υπάρχει ουσία στις πολιτικές πρωτοβουλίες. Εμείς έχουμε στόχο την σταδιακή απαγκίστρωση από τα Μνημόνια και την προάσπιση με κάθε τρόπο του κοινωνικού κράτους και των συμφερόντων του ελληνικού λαού μέσα από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές των δομών της χώρας μας. Η προσπάθεια των δύο Βουλευτών φαίνεται ότι συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απευθύνεται σε άλλο κοινό και όχι στους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ.

-Βλέπετε προοπτικές στο plan b του Αλέκου Αλαβάνου; Είναι το μόνο που παίρνει ξεκάθαρα θέση για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Ο κ Αλαβάνος προσπαθεί να εκφράσει την μερίδα του ελληνικού λαού που λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ΕΕ και το ευρώ. Μετά τις εκθέσεις της Κομισιόν και την αναβάθμιση της οικονομίας μας από τον Fitch, φαίνεται ότι υπάρχει φως πλέον στο βάθος του τούνελ. Μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.  Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια του κ Αλαβάνου είναι πιο ειλικρινής από τις διττές προσεγγίσεις του χώρου προέλευσής του που είναι και με το ευρώ και με τη δραχμή. Ο κ Αλαβάνος απευθύνεται σε όσους πιστεύουν εσφαλμένα ότι με την δραχμή θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες για να κερδίσει έστω και μια ψήφο.

-Δημοτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές;

Οι δημοτικές εκλογές πρέπει να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου 2014, όπως προβλέπεται, ανεξάρτητα τον ποιον εξυπηρετεί πολιτικά αυτό. Αυτή είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ, μια θέση καθαρή και έξω από σκοπιμότητες και μικροκομματικές επιδιώξεις. 

Επικίνδυνη, ανεξέλεγκτη χωματερή στη θέση Στρίφι στην Ελευσίνα



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
10946
Ημερομ.Κατάθεσης
23.05.13



ΕΡΩΤΗΣΗ 




Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής



Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν καταγγελιών κατοίκων από την  Ελευσίνα η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή Στρίφι του Δήμου Ελευσίνας. Σύμφωνα με αυτή την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι σε έκταση πιθανόν μεγαλύτερη των 200 στρεμμάτων έχουν αποτεθεί χύδην διάσπαρτες μεγάλες ποσότητες στέρεων αποβλήτων όπως απορρίμματα οικιακού τύπου, απόβλητα εσκαφών και κατεδαφίσεων, άχρηστα οικοδομικά υλικά, ελαστικά, υλικά συσκευασιών κτλ. Επίσης στο χώρο εντοπίστηκαν σωροί με κοκκώδη υλικά μαύρου χρώματος (πιθανόν αμμοβολές), καθώς και πλαστικά βαρέλια με άγνωστο στερεοποιημένο περιεχόμενο, μέρος του οποίου είχε βγει και εκτός των δοχείων. Οι αναλύσεις που έγιναν μάλιστα έδειξαν ότι τα απόβλητα που εντοπίστηκαν περιέχουν βαρέα μέταλλα ενώ κατά την αυτοψία δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι των απορρίψεων. Σύμφωνα τέλος με την ΕΥΕΠ από την ανεξέλεγκτη απόθεση των αποβλήτων στην περιοχή προκαλείται υποβάθμιση του εδάφους και πιθανώς και υπογείων υδάτων ταυτόχρονα με τους κινδύνους για την δημόσια υγεία, την αλλοίωση του τοπίου και την αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. Το θέμα αυτό μάλιστα τέθηκε και στην Περιφέρεια Αττικής από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Νίκο Γαλανό.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την ασφαλή απομάκρυνση των κάθε είδους αποβλήτων που έχουν παράνομα αποτεθεί στη θέση Στρίφι στην Ελευσίνα;
2. Σε ποιες ενέργειες θα  προβείτε για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής και για την διασφάλιση ότι δεν θα μετατραπεί και πάλι στο μέλλον μετά την αποκατάστασή της σε παράνομη χωματερή;
3. Η συγκεκριμένη έκταση (εκτιμάται άνω των 200 στρεμμάτων) ανήκει στο δημόσιο ή σε ιδιώτες και ποιες οι τυχόν ευθύνες του/των ιδιοκτητών;



                                                                                       -Ο-
     ΕΡΩΤΩΝ   
                 ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
                                                                            ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μεγάλες καθυστερήσεις σε έργα και υποδομές της Περιφέρειας Αττικής δείχνει η μηδενική απορρόφηση των κονδυλίων το Α΄ τρίμηνο του 2013



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
10945
Ημερομ.Κατάθεσης
23.05.13




ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
         Υπουργό Εσωτερικών
         Υπουργό Οικονομικών

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως μας πληροφόρησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Νίκος Γαλανός, στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τον Οικονομικό Απολογισμό του Α’ τριμήνου του 2013 παρατηρείται σχεδόν μηδενική απορρόφηση των κονδυλίων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της για έργα. Συγκεκριμένα και ενώ έχουν προϋπολογιστεί έργα ύψους 199 εκατ ευρώ για το 2013, έχουν απορροφηθεί μόλις 800.000 €. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν εκτελούνται αναγκαία έργα υποδομών ικανά να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών στο σύνολο του Λεκανοπεδίου και διαιωνίζονται προβλήματα για τα οποία φαίνεται να έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις, προϋπόθεση απαραίτητη για να εγγραφεί ένα έργο στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Οι αργοί ρυθμοί απορρόφησης πέραν των άλλων συνεπειών, έχουν ως συνέπεια και την μη δημιουργία νέων έστω και προσωρινών θέσεων εργασίας ικανών να προσφέρουν μεροκάματα ανάσας σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:
1. Για ποιους λόγους παρατηρείται αυτή η μηδενική σχεδόν απορρόφηση κονδυλίων για έργα από την Περιφέρεια Αττικής το Α’ τρίμηνο του 2013; Έχει ευθύνες η κεντρική διοίκηση για αυτές τις καθυστερήσεις και αν ναι ποιες είναι αυτές;
2. Ποια είναι τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί από 1/1/2011 έως και 30/4/2013 από την Περιφέρεια Αττικής και ποια είναι η μέχρι σήμερα εξέλιξή τους;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ενισχυθεί η Περιφέρεια Αττικής ώστε να είναι σε θέση οι υπηρεσίες της να διεκπεραιώνουν ταχύτερα όλες τις διαδικασίες, να εκτελούνται τα αναγκαία έργα και να ανοίξουν οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας;     




                                                                                                          -Ο-
     ΕΡΩΤΩΝ  
                 ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
                                                                            ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Εδώ και τώρα μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών



(Ομιλία στη Βουλή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου, Βουλευτή Αττικής, με θέμα «Συζήτηση της πρότασης Νόμου του ΚΚΕ -Μέτρα ανακούφισής της λαϊκής ,οικογένειας»)





Το λόγο έχει τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Βασίλειος Οικονόμου.

     ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, σήμερα είναι μία ημέρα τιμής για το πλήρωμα του ΒΕΛΟΣ που τότε, στα δύσκολα χρόνια της Δικτατορίας, με την πατριωτική στάση που τήρησε, κράτησε ψηλά και όρθια την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων , του Ελληνικού Στρατού.

Βέβαια, αν προσεγγίσουμε αλλιώς το γεγονός, πολλοί θα πουν «μα, κράτησαν τότε την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων οι προδότες ή αυτός που δεν υπάκουσε την τότε ηγεσία;». Πραγματικά, η συζήτηση πάνω στην Ιστορία, πάνω στα πολιτικά γεγονότα, δεν είναι γραμμική. Έχει πολύ μεγάλη σημασία πώς γίνονται οι προσεγγίσεις. Αν σήμερα είναι ντροπή να λες ότι είσαι υμνητής του τότε καθεστώτος και περιποιεί τιμή το να τιμάς την ιστορία του ΒΕΛΟΣ –για να διευκρινίζεται το θέμα, ο πλοίαρχος Παππάς τότε δεν παρέδωσε το πλοίο στους ξένους, αλλά παρεδόθη το πλοίο στον  επόμενο κυβερνήτη του- είναι γιατί η εξέλιξη των πραγμάτων και της Ιστορίας βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Ο Συνταγματάρχης Στάουφενμπεργκ που κράτησε ψηλά την τιμή του γερμανικού στρατού τον Ιούλιο του 1944, δηλαδή αυτός ο οποίος μαζί με μία ομάδα στρατιωτικών του γερμανικού στρατού προσπάθησε να δολοφονήσει το Χίτλερ, τότε ήταν προδότης. Σήμερα είναι ηλιαχτίδα φωτός στη γερμανική ιστορία, με την έννοια ότι υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι αντιστάθηκαν στον όλεθρο και στη χολέρα που τότε χτύπησε την Ευρώπη και την ανθρωπότητα.

Θέλω να πω, δηλαδή, ότι η συζήτηση που μπορεί να γίνεται και απ’ αυτό το Βήμα ή μετά στην κοινωνία και έχει μία προοπτική, όταν αυτή καταγράφεται σαν συζήτηση η οποία δίνει και τα μηνύματά της όχι μόνο στους ανθρώπους που ζουν σήμερα, αλλά και στις επόμενες γενιές, έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται με σοβαρό τρόπο.

Άρα, εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά -για να το φέρω στο επίπεδο της σημερινής θεματολογίας- αυτή την πρόταση από τη μεριά του Κομμουνιστικού Κόμματος, ότι πρέπει να γίνει μία νέα προσέγγιση και να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια, την προσεγγίζουμε και την αντιμετωπίζουμε με προσοχή.

Επειδή είναι εδώ και ο κ. Στρατούλης, ο οποίος ήταν ο Εισηγητής της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ πριν από έξι μήνες, θα θυμάται -γιατί πάλι έτυχε να είμαι εγώ ο Εισηγητής από τη Δημοκρατική Αριστερά- ότι πάλι τα ίδια είπαμε. Εμείς και τότε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την προσεγγίσαμε με σεβασμό και με προσοχή. Είναι, πραγματικά, προτάσεις οι οποίες δίνουν την ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο.

Βέβαια, είχα πει και τότε και θα το ξαναπώ σήμερα: ουσία μηδέν. Διότι από τη στιγμή που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της συζήτησης ενός νομοσχεδίου, δηλαδή δεν υπάρχει το κόστος, -για να έρθει ένα σχέδιο νόμου πρέπει να είναι κοστολογημένο από το Γενικό Λογιστήριο- και αφού δεν έχει αυτή την κοστολόγηση, όλη η κουβέντα είναι θεωρία. Το «ψηφίζουμε», που είπε ο κ. Στρατούλης, έχει αξία τελείως σχηματική, ή αντίστοιχα «το δεν ψηφίζω». Συζητάμε μόνο  σήμερα εδώ.

Παρά ταύτα δίνεται μία ευκαιρία -γιατί μας βλέπει και ο ελληνικός λαός, μεταδίδεται η συνεδρίαση- στις πολιτικές παρατάξεις να πουν τις απόψεις τους πάνω σ’ αυτό το ακανθώδες ζήτημα του πώς μπορεί δηλαδή η ελληνική πολιτεία να στηρίξει μία οικογένεια η οποία βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Βέβαια, κύριε Καραθανασόπουλε, εγώ θα διαφωνήσω πάρα πολύ με τα βαφτίσια που κάνετε συνήθως. Λέτε «λαϊκή οικογένεια». Δηλαδή, υπάρχει και μη λαϊκή οικογένεια; Θα μου πείτε, υπάρχει η αστική οικογένεια και η εφοπλιστική οικογένεια κλπ.

Ακούστε: Η οικογένεια είναι μία. Εδώ όμως πρέπει να δούμε και την αστική οικογένεια, η οποία λαϊκή είναι και αυτή. Ο διαχωρισμός δεν είναι καλός, κατά τη δικιά μου άποψη. Θεωρώ, όμως, ότι προφανώς θέλετε να πείτε ότι πρέπει να στηρίξουμε τις κοινωνικές τάξεις και τους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε ανέχεια, σε προβληματική κατάσταση και η οποία κατάσταση τους  σαφέστατα δεν τους διαφοροποιεί μόνο σε σχέση με  την εργασία που κάνουν, αλλά και από το επίπεδο ζωής.

Οι στατιστικολόγοι και οι αναλυτές λένε ότι έχει πέσει το επίπεδο ζωής γι’ αυτή την τριετία γύρω στο 25% με 30%. Είναι δεδομένο αυτό. Πτώση 30% του βιοτικού επιπέδου λόγω αυτών των μνημονιακών πολιτικών που έγιναν, είναι πολύ μεγάλη πτώση. Και κοιτάξτε, αυτό είναι το μεσοσταθμιστικό. Υπάρχουν οικογένειες που έχουν καταστραφεί τελείως και υπάρχουν και κάποιοι που έχουν και νέες ευκαιρίες και πλουτίσανε! Η κρίση δεν είναι πάντα ισοπεδωτική και καταστροφική για όλους. Είναι και «η μεγάλη ευκαιρία», όπως λένε οι γκουρού της Οικονομίας. Άρα, το μεσοσταθμιστικό, το 30% πτώση, είναι πολύ βαρύ για τη μέση ελληνική οικογένεια.

Η Δημοκρατική Αριστερά από την πρώτη στιγμή ήταν επιφυλακτική με την πολιτική έτσι όπως αυτή εφαρμόστηκε από το 2010. Εμείς το καταθέσαμε εδώ. Δεν ψηφίσαμε τότε τις πολιτικές των συμβάσεων, όπως εκφράστηκαν, οι οποίες για εμάς δεν είχαν την ωριμότητα μιας διαπραγμάτευσης. Αποδείχθηκε στον ύστερο χρόνο ότι τα πράγματα έτσι πήγαιναν. Δηλαδή, όταν πας και υπογράφεις ό,τι σου φέρνουν μπροστά, δυστυχώς πολλές φορές υπογράφεις και αυτοπυροβολείσαι. Υπογράφεις το θάνατό σου και αυτοπυροβολείσαι. Πυροβολείς τα πόδια σου θεωρώντας ότι κάνεις μία μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι έτσι. Η ζωή και η Ιστορία το δείχνουν.

Όμως, εκ των πραγμάτων, θα συμφωνήσω στον αυτοκριτικό λόγο του κ. Χρυσοχοΐδη. Γιατί μόνο ως αυτοκριτικό λόγο τον λαμβάνω, από ένα στέλεχος, από ένα πρόσωπο το οποίο σέβομαι, που όμως κυριάρχησε από υψηλές κυβερνητικές θέσεις στην προηγούμενη περίοδο. Υπήρξε σωρεία λαθών. Και τα καλά όμως ήταν πολλά. Η ισοπέδωση δεν βοηθάει σε τίποτα στη δημόσια συζήτηση. 

Υπήρξε σωρεία λαθών. Βουνό τα λάθη, που λέει και ο λαός. Όμως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, εάν τα αναγνωρίσουμε και τα δεχθούμε, ίσως αυτό είναι μία ασφαλής μέθοδος για να μην τα επαναλάβουμε. Χαίρομαι πάρα πολύ που πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις έχουν κάνει αυτή την αυτοκριτική και αυτή τη νέα επεξεργασία, για να δούμε πώς με τα νέα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε. Υπάρχουν οι δυνατότητες. Σίγουρα δεν είναι σωστή η πολιτική της οριζόντιας παροχολογίας, γενικά και αόριστα να δίνουμε σε όλους ή αντίστροφα να κόβουμε από όλους. 

Πέρασαν αυτές οι εποχές. Στοχευμένα μπορούμε να κοιτάξουμε και να δούμε ποια είναι τα προβλήματα της κοινωνίας; Διότι αν πάω και μιλήσω για «λαϊκή οικογένεια», μέσα σ’ αυτόν τον κουβά βάζω πολλά που ίσως να μην πρέπει. Διότι δεν είσαι λαϊκή οικογένεια όταν έχεις ένα άλφα εισόδημα. Εσείς βάζετε ως όριο τα 40.000 ευρώ, που πιθανόν να είναι το επίσημα δηλωμένο εισόδημα.

Εμείς θέλουμε να δούμε ποιες είναι πραγματικά οι δυνατότητες και οι δυνάμεις αυτής της κοινωνίας. Εμείς θέλουμε να δούμε αν υπάρχει κομμάτι στην κοινωνία, το οποίο να πρέπει αυτή τη στιγμή να το υποστηρίξουμε για να αναπτυχθεί. Άλλωστε, είναι αμυντικό όπλο, είναι μια αμυντική πολιτική το να προστατεύσεις αυτόν που καταρρέει. Προστατεύω αυτόν που καταρρέει, δίνω εφόδια και δυνατότητες σ’ αυτόν που μπορεί να αναπτυχθεί.

Και σήμερα, δεν ξέρω γιατί ακούγεται παράταιρα στα αυτιά κάποιων το «success story». Μα, τι θα κάνουμε, εδώ πέρα; Θα κάνουμε εξιστόρηση και αφήγηση του δράματός μας, της κακομοιριάς μας και της δυστυχίας μας; Τα έχουμε ακούσει πολλάκις αυτά. Σήμερα εδώ αν μπορούμε και αν έχει νόημα να πούμε κάτι, αυτό είναι να περιγράψουμε την πιθανότητα μιας πετυχημένης ιστορίας και μιας επιτυχημένης προοπτικής.

Γι’ αυτό, λοιπόν, μετά τον αυτοκριτικό λόγο του κ. Χρυσοχοΐδη, εγώ θα συμφωνήσω μ’ αυτό που είπε, δηλαδή ότι βρισκόμαστε ενόψει της απαλλαγής της χώρας από τα μνημόνια, δηλαδή από την πολιτική η οποία σε φέρνει γονυπετή και σε θέση μειονεξίας απέναντι στον εξωτερικό παράγοντα, όπως εσείς θέλετε να τον πείτε. Και αυτός ο εξωτερικός παράγοντας σήμερα είναι ο γερμανικός, αφού η Ευρώπη λειτουργεί με το γερμανικό της μανδύα. Αν υπήρχε και ο κινεζικός και ο ρωσικός και οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας, να τον ψάχναμε, να τον βρίσκαμε, να τον είχαμε. Σήμερα, όμως, έχουμε το γερμανικό παράγοντα.

Όμως, τα μνημόνια και οι πολιτικές, όπως έχουν λειτουργήσει, λειτουργούν ανισομερώς. Δεν λειτουργούν υπέρ της δικής μας περίπτωσης, διότι δεν υπήρχαν οι δυνατότητες να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας. Η έλλειψη πλεονασμάτων πρωτογενούς επιπέδου ήταν το όλο ζητούμενο. Το έχουμε πει ξανά ότι αυτή η χώρα δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει από τα δικά της έσοδα, από τα δικά της χρήματα τη δική της λειτουργία. Και αφήστε τα τοκοχρεολύσια, γιατί αυτά είναι ένα άλλο πακέτο. Η χώρα μας δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει τη δική της λειτουργία. Δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα σε πρωτογενές επίπεδο. Και επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να αφήσετε τα τοκοχρεολύσια.

Σήμερα αν επιτύχει και ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος το 2013 και το 2014, ώστε να μπορούμε τουλάχιστον να μη χρειάζεται να δανειζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες του πρωτογενούς επιπέδου, δηλαδή τις ανάγκες της κεντρικής Κυβέρνησης –χονδρικά και λαϊκά, δηλαδή, για τα Υπουργεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία- και να μπορούμε να τα πληρώνουμε από αυτά που έχουμε εμείς ως έσοδα, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε και διαφορετικά με τους δανειστές μας. Μπορώ να κάνω μια τελείως διαφορετική προσέγγιση όταν έχω τη δυνατότητα να δω πώς θα πληρώνω τα τοκοχρεολύσια ενός έτους και είναι τελείως διαφορετικά να συζητάω και να ψάχνω να βρω το μισθό, τη σύνταξη και τα λειτουργικά έξοδα της εβδομάδας και του μήνα. Αυτή είναι μια τελείως διαφορετική συζήτηση.

Θεωρώ ότι το 2014 αυτή η Κυβέρνηση θα είναι μέσα σ’ αυτήν την προοπτική, ώστε να μην είναι υπό το σκληρό και αδυσώπητο βραχνά της καθημερινής επιβίωσης. Πρέπει να φύγουμε από αυτό. Νομίζω ότι θα έχουμε απαλλαγεί από αυτήν την ασφυκτική πολιτική, στην οποία μπαίνεις μέσα από μία μνημονιακή πολιτική έναντι της Γερμανίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, μετά θα πρέπει να φτιάξουμε το δικό μας μνημόνιο.

Μόλις τελειώσει ο δανεισμός αυτού του επιπέδου και αυτές οι συμβάσεις, θα μπούμε σε μία νέα φάση, η οποία θα λέει «ό,τι βγάζω, αυτό δαπανώ». Αν βγάζω πολλά, δαπανώ πολλά. Και εκεί βρίσκεται και το κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, το περίσσευμα για το οποίο η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει τα εξής: Βγάζω πολλά, σημαίνει ότι έχω φτιάξει ανάπτυξη, έχω φτιάξει υποδομές, ανοίγω φάμπρικες και φουγάρα και ξαναστήνω την παραγωγική βάση της χώρας και αυτό που περισσεύει, αρχίζω και το δίνω ως κοινωνικό μέρισμα στο λαό.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω σε ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε.

         ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Βεβαίως, κύριε συνάδελφε.

         ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γι’ αυτό εμείς προσεγγίζουμε θετικά το ταξίδι στην Κίνα, όπως θετικά θα προσεγγίσουμε και τα ταξίδια όπου γης, αρκεί να φέρουν στη χώρα επενδυτικά κεφάλαια, δηλαδή να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Για εμάς αυτό θα είναι καλό νέο. Και εμείς θα το προσεγγίζαμε θετικά, όποιος κι αν ήθελε να το κάνει, είτε λέγεται «Σαμαράς» είτε «Κουτσούμπας», ο νέος Γραμματεύς. Όποιος, λοιπόν, κι αν αναλάμβανε τη διοίκηση της χώρας και έφερνε επενδύσεις από τη μακρινή Κίνα, θα του λέγαμε «μπράβο» και «συγχαρητήρια».

Θέλω να πω λοιπόν, ότι αυτή η προοπτική δίνει ουσιαστικά το περιθώριο να γίνει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στα μεγάλα, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια.

Η κ. Ξηροτύρη -να μην τα επαναλάβω- ήταν άριστη στην ανάλυση της και στη παράθεση των προτάσεων μας σαν Δημοκρατική Αριστερά για το πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτά τα ζητήματα.

Κύριε Υπουργέ, περιμένουμε κι εμείς -αλήθεια είναι αυτό- τη δική σας νομοθετική πρωτοβουλία σε σχέση με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Θα συμφωνήσω με τον κ. Στρατούλη ότι όπως έχει λειτουργήσει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά –και σας το λέω σαν δικηγόρος, αλλά κι εσείς το γνωρίζετε πολύ καλά- ουσιαστικά δεν τα προστατεύει, διότι εξωδικαστικά δεν γίνεται καμία ρύθμιση. Οι τράπεζες κινούνται αλλού και όλα είναι στον αέρα. Ουσιαστικά πάμε για δικαστική ρύθμιση. Και αυτή η εξέλιξη όντως σε ορισμένα Ειρηνοδικεία, με δικασίμους του ‘19 και του ’20 -Περιστέρι και άλλες περιοχές- αλλά και ‘17, ‘18, είναι «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», που λέει ο λαός. Δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση.

Εσείς, λοιπόν, πρέπει να αναγκάσετε στο πρώτο επίπεδο, δηλαδή το εξωδικαστικό, η τράπεζα να έρχεται ουσιαστικά και να μη λέει, «Εγώ δεν μπαίνω στην κουβέντα». Πρέπει να πάρετε πρωτοβουλίες -και σας το λέω πρακτικά τώρα, όπως έχει βγει μέσα από  την δικαιοσύνη- και να υπάρξει η προσέγγιση αυτή, ώστε η δόση να είναι το 25%-30% -ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μωραΐτης, είπε 30%- του εισοδήματος. Δεν μπορεί να είναι παραπάνω.

Τέλος, πάντων προσεγγίσεις μπορούν να γίνουν πολλές. Η κ. Ξηροτύρη τις ανέφερε. Περιμένουμε το σχέδιο σας –η αλήθεια είναι ότι έχει καθυστερήσει- για να δώσουμε τη δυνατότητα όποιας βελτίωσης και ανακούφισης. 

         ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά):  Ολοκληρώστε παρακαλώ.

         ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.

Εγώ δεν λέω -όπως λένε κάποιοι- ότι θα λύσουμε όλα τα θέματα, για όλα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όποιον, όμως, μπορέσουμε να τον ελαφρύνουμε, κέρδος θα είναι για την ελληνική κοινωνία.

Ας μην καθυστερούμε, λοιπόν, με αυτό το  θέμα.

Σας ευχαριστώ.