Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνέντευξη τύπου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του Νομού Χαλκιδικής, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή και τη συνάντησή του με το Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών Χαλκιδικής στη Νέα Ποτίδαια μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας, να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, να ανοίξουν οι κάνουλες της δανειοδότησης των επιχειρήσεων από τις κρατικά διασωζόμενες τράπεζες και να δημιουργηθούν επιτέλους Σχολές Επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Οι θέσεις αυτές θα αποτελέσουν μέρος της πρότασης Θετικής Διεξόδου από την κρίση που θα καταθέσουν οι «Ελεύθεροι Πολίτες».

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Δήλωση Βασίλη Οικονόμου για τα γεγονότα που εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια της Εθνικής μας Επετείου (29-10-2011)




Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής (Ελεύθεροι Πολίτες), Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή την ματαίωση των παρελάσεων και τα γεγονότα που εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια της Εθνικής μας Επετείου, της 28ης Οκτωβρίου, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στο κανάλι «ΕXTRA»:είναι πλέον εμφανές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει απαραιτήτως και άμεσα να προκηρυχθούν εκλογές. Είναι η πρώτη ευθύνη σήμερα, η διαφύλαξη των θεσμών και της δημοκρατικής λειτουργίας της πατρίδας μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με το μέλλον της χώρας μας.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμάκιο της πολιτικής Κίνησης «Ελεύθεροι Πολίτες» με επικεφαλής τον Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, θα επισκεφθεί τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κοζάνης, Χαλκιδικής και Σερρών ως εξής
Σάββατο 29-10-2011


14:30 Κατερίνη Συνάντηση Στελεχών Πιερίας (Περίσταση Κατερίνης)



18:00 Θεσσαλονίκη Σύσκεψη Στελεχών Βορείου Ελλάδος στο ξενοδοχείο

«IMPERIAL»



Κυριακή 30-10-2011

11:00 Σέρρες Ξενοδοχείο «Ξενία» Συνάντηση Στελεχών

12:30 Σέρρες Συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο «Ξενία»



18:00 Θεσσαλονίκη Εκδήλωση Ποντίων Προσφύγων από πρ.Σοβιετική Ένωση, Πνευματικό κέντρο Παλαιοκάστρου, Ωραιόκαστρο


Δευτέρα 31-11-2011



10:15 Χαλκιδική Συνάντηση με Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών στον πολυχώρο «Πάρκο» Νέα Ποτίδαια

11:00 Xαλκιδική Συνέντευξη τύπου στο πολυχώρο «Πάρκο» Νέα Ποτίδαια



15:00 Κοζάνη Συνέντευξη τύπου ΤΕΙ Κοζάνης

15:30 Κοζάνη Επίσκεψη στο ΤΕΙ Κοζάνης

Δήλωση Βασίλη Οικονόμου για την συμφωνία των Βρυξελλών



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής (Ελεύθεροι Πολίτες), Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή τις αποφάσεις των Βρυξελλών, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στη ΝΕΤ:
Η Συμφωνία των Βρυξελλών βρίσκεται στον αέρα όπως και η προηγούμενη του Ιουλίου. Δυστυχώς αφελληνίζει τις τράπεζες, οδηγεί σε χρεοκοπία τα ασφαλιστικά ταμεία και επιβάλλει στην χώρα επιτροπεία που δεν αρμόζει σε ανεξάρτητο κράτος!

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» Άξονες για την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη


Η πολιτική κίνηση «Ελεύθεροι Πολίτες» έχει ως στόχο να συνεργαστεί με τις Δημοκρατικές και Προοδευτικές Δυνάμεις της κοινωνίας, της Αριστεράς και της Οικολογίας με σκοπό να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης μέσα από την Ανασυγκροτημένη και Ενωμένη Κεντροαριστερά, ώστε να υπάρξει η Θετική Διέξοδος από την κρίση. Στα πλαίσια αυτά παραθέτω κάποιες σκέψεις για τους άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η οικονομική πολιτική της χώρας ώστε να καταλήξουμε σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και σε οικονομική ανάπτυξη της οποίας όμως τα θετικά αποτελέσματα θα διαχέονται κατά τρόπο δίκαιο σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Η Πλεονασματική οικονομία λοιπόν μπορεί να προκύψει μόνο όταν:

- Είναι πλεονασματικοί οι οικογενειακοί και ατομικοί προϋπολογισμοί, με παράλληλη εξασφάλιση, ότι τα πλεονάσματα του δημοσίου δεν χάνονται σε περίεργες επενδύσεις και μίζες της διαπλοκής.

- Είναι υγιές το πολιτικό σύστημα, με απόλυτο σεβασμό στους δημοκρατικούς κανόνες και θεσμούς, με λογοδοσία και με σαφή διάκριση των λειτουργιών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

- Οι κυβερνητικές πολιτικές είναι απολύτως νομιμοποιημένες δημοκρατικά, με πλήρη γνώση και έγκριση των πολιτών.

- Το οικονομικό μοντέλο στηρίζει και στηρίζεται στην εθνική παραγωγή και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας. Στον επιτελικό ρόλο του κράτους και στην τόνωση της υγιούς αγοράς, χωρίς μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές στρεβλώσεις. Στην καθαρή λειτουργία του επιχειρείν και στην εξασφάλιση απασχόλησης, με εγγυημένα δικαιώματα.

- Σταθερό φορολογικό σύστημα που διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη μέσω της κατανομής των βαρών αναλογικά σε όλες τις κοινωνικές τάξεις

- Η εθνική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια στηρίζεται σε στέρεα βάθρα παιδείας και καινοτομίας, σε όλους τους τομείς.

- Ένα σύγχρονο σύστημα υγείας καλύπτει όλους τους πολίτες, που άλλωστε το πληρώνουν. Και λειτουργεί ευρύ και σταθερό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, για όσους πάσχουν, όσους έχουν ειδικές ανάγκες, τους ηλικιωμένους και την οικογένεια.

Είναι σαφές σήμερα σε όλους αυτό που έλεγα από το Μάιο του 2010, ότι δηλαδή πρέπει να γίνει δραστική μείωση του εξωτερικού χρέους με τη μέθοδο haircut σε ύψος που να το καθιστούν βιώσιμο. Η εκτίμησή μου με βάση τα δεδομένα που μας αποκαλύπτουν οι διεθνείς εκθέσεις είναι ότι για να είναι το χρέος βιώσιμο πρέπει να γίνει ένα κούρεμα της τάξης του 50 – 60%. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν είναι λύση. Είναι όμως προϋπόθεση. Ταυτόχρονα οφείλουμε να προστατέψουμε το εισόδημα των πολιτών, να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να είναι δυνατή η κατανάλωση στην χώρα και να υπάρχουν κατά συνέπεια πηγές εσόδων για το κράτος. Να αποφασίσουμε άμεσα τον τρόπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσουμε με θεσμικές παρεμβάσεις τις προϋποθέσεις ανάπτυξης. Κατά τη γνώμη μου 5 είναι οι κύριοι τομείς ανάπτυξης όπου μπορούμε να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε βιώσιμη οικονομία:

Α) Πολιτισμός – Τουρισμός, ο συνδυασμός των δύο αυτών τομέων μπορεί να φέρνει εισοδήματα 12 μήνες το χρόνο και να αξιοποιηθεί το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας (πολιτισμικός, χειμερινός, συνεδριακός, αθλητικός, ιατρικός, θρησκευτικός)

Β) Εμπόριο – Ναυτιλία, να αξιοποιήσουμε την θέση της χώρας μας ως πύλη εισόδου εμπορευμάτων και διαμετακομιστικού εμπορίου, να βρούμε τον τρόπο επιστροφής των ελληνόκτητων πλοίων σε ελληνική σημαία και να φορολογούνται δίκαια τα εισοδήματα που προκύπτουν από την ναυτιλία, να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουμε σταθερό φορολογικό πλαίσιο δίκαιο και ανταγωνιστικό

Γ) Μεσογειακή Διατροφή – Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα – Ονομασία Προέλευσης, οι δυνατότητες αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας λόγω και του κλίματος είναι τεράστιες και αν συνδυαστούν με την συνιστώμενη παγκοσμίως μεσογειακή διατροφή μπορούν να αναδείξουν τα ελληνικά προϊόντα και να προσελκύσουν νέες αγορές, διαδικασία που απαιτεί και την επένδυση σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης.

Δ) Νέες τεχνολογίες και ενέργεια, κλάδος που μπορεί να αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην χώρα μας καθώς οι νέες τεχνολογίες δεν απαιτούν μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ούτε δυσπρόσιτες πρώτες ύλες ενώ η εκμετάλλευση των φυσικών πλεονεκτημάτων της χώρας μπορούν να παρέχουν τεράστια ενέργεια (ήλιος αέρας)

Ε) Παιδεία, η επένδυση στην παιδεία είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Καμία επένδυση δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν υπάρχει το απαραίτητο και με τις κατάλληλες δεξιότητες ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που απαιτεί την ύπαρξη δημοσίων και δωρεάν δομών, αξιόπιστων και ικανών να αναδείξουν τις δημιουργικές δυνάμεις της νέας γενιάς



Οι «Ελεύθεροι Πολίτες» θα εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας για να είναι σε όλους σαφές το πλαίσιο που προτείνουμε. Το ζητούμενο είναι η δυναμική και παραγωγική οικονομική πολιτική και οι 5 αυτοί άξονες μπορούν να αποτελέσουν τα θεμέλια μιας ισχυρής και μη εξαρτώμενης εθνικής οικονομίας. Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες μπορούμε να κάνουμε πολλά εάν ορίσουμε προτεραιότητες και θέσουμε τα πράγματα σε ρεαλιστικές βάσεις. Δεν αρκεί απλά να μειώσουμε το εξωτερικό χρέος και να συζητάμε κάθε μέρα πόσους νέους φόρους θα επιβάλλουμε ώστε να πληρωθούν οι δανειστές, ούτε βέβαια υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης με την συμπίεση των εισοδημάτων και την διάλυση της μεσαίας τάξης. Τα πλούσια κράτη και οι υγιείς οικονομίες δεν δημιουργούνται μέσα από την διάλυση του κοινωνικού κράτους ούτε μέσα από τη φτωχοποίηση του λαού.



Βασίλης Οικονόμου

Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής

(Ελεύθεροι Πολίτες)

Δημοσιεύθηκε στο http://logia-starata.blogspot.com/ στις 26-10-2011

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Σας ενημερώνουμε ότι Κλιμάκιο της Πολιτικής Κίνησης «Ελεύθεροι Πολίτες» με επικεφαλής τον Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, θα περιοδεύσει στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κοζάνης, Χαλκιδικής και Σερρών το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου και την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011. Τo Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η Πρώτη Σύσκεψη Στελεχών Βορείου Ελλάδας της Πολιτικής Κίνησης «Ελεύθεροι Πολίτες» στο Ξενοδοχείο Imperial (Αντιγονιδών 13) στη Θεσσαλονίκη.




Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

«Πρέπει να εγκρίνει ο λαός την νέα συμφωνία στην Ευρώπη» (Κύρια σημεία συνέντευξης του ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στο Ρ/Σ «ΑΝΤ1 97,2» 23-10-2011 )

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Ρ/Σ «ΑΝΤ1 97,2» και στο δημοσιογράφο Κώστα Ουίλς, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής (Ελεύθεροι Πολίτες), Βασίλης Οικονόμου, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για το κούρεμα του χρέους: «Από τον Μάιο του 2010 έχω δηλώσει δημόσια στην Βουλή και στα ΜΜΕ ότι το δημόσιο εξωτερικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται κούρεμα της τάξης του 50-60%! Από μόνο του το κούρεμα όμως δεν αποτελεί βιώσιμη λύση αν δεν υπάρξει πρόνοια ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ειδικά σήμερα έτσι όπως έχει αναπτυχθεί η οικονομική πολιτική του μνημονίου κάθε σκέψη για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων θα είναι καταστροφική για την κοινωνική συνοχή. Μαζί με το δημόσιο εξωτερικό χρέος που θα γίνει αναγκαστικά και νομοτελειακά βιώσιμο μέσω του κουρέματος, οφείλουμε να φροντίσουμε ως κράτος να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια και οι Έλληνες πολίτες. Οφείλουμε τέλος να αποφασίσουμε το σχέδιο και τους όρους της οικονομικής μας ανάπτυξης ως χώρα, αντιμετωπίζοντας τις παθογένειες που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και να μην περιμένουμε από άλλους να αποφασίσουν κατά πώς τους συμφέρει τις συνθήκες, τους όρους και την κατεύθυνση του οικονομικού μας προσανατολισμού».

Για το ενδεχόμενο απώλειας εθνικής κυριαρχίας: «Από το Μάιο του 2010 δυστυχώς η χώρα έχει χάσει σημαντικό μέρος της κυριαρχίας της από την άποψη ότι επί της ουσίας άλλοι αποφασίζουν για την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση με εκβιαστικά διλλήματα και αμφισβητούμενες ως προς την νομιμότητα μεθόδους απλώς επικυρώνει τις αποφάσεις άλλων. Οι κόκκινες γραμμές διαρκώς αναθεωρούνται επί τω χείρω από όσους κατά καιρούς τις θέτουν και πλέον φαίνεται να έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση ακόμα και την επίσημη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η διαφαινόμενη «δημοκρατική εκτροπή» είναι πιο επικίνδυνη ακόμα και από την τετελεσμένη συντεταγμένη χρεοκοπία».

Για τους Ελεύθερους Πολίτες: «Πρόκειται για μια νέα πανελλαδική πολιτική κίνηση στελεχών και ανθρώπων που αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας, που βλέπουν τα εφιαλτικά αδιέξοδα και που θέλουν να εργαστούν για την Ενωμένη Κεντροαριστερά η οποία θα καταθέσει την εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση με πυρήνα την κοινωνική δικαιοσύνη. Στόχος μας είναι η συνεργασία όλων των δυνάμεων της Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης μέσα από προγραμματικές δεσμεύσεις και συγκλίσεις και όχι με αναχώματα ηγεμονισμών και ψευδεπίγραφων διαχωρισμών και διαγκωνισμών».

Για την πρόταση της Αναθέσμισης: «Εμείς ως Ελεύθεροι Πολίτες θεωρούμε ότι οι θεσμοί της χώρας έχουν απαξιωθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και του πολίτη. Η πατρίδα δεν πρόκειται να ανακάμψει εάν δεν αποκατασταθούν οι θεσμοί, εξαλείφοντας τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την αποσάθρωση. Η δικαιοσύνη, η ενημέρωση, τα κόμματα, η κοινοβουλευτική διαδικασία, η αστυνομία, οι εργασιακές σχέσεις αλλά και όλοι οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να λειτουργούν κατά τρόπο που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό αλλά και κατά τρόπο που θα καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε προσπάθεια καπήλευσης από επιτήδειους. Ο τρόπος λειτουργίας των θεσμών μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση και οι στρεβλώσεις του πολιτικού και κοινωνικού μας συστήματος δημιουργούν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Απάντηση λοιπόν στα εγγενή μας προβλήματα είναι η Αναθέσμιση του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μας συστήματος».



"Ήρθε η ώρα της αναθέσμισης της Ελληνικής Πολιτείας" (Συνέντευξη του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου για την εφημερίδα "Κυριακάτικη Αυριανή" 23-10-2011)
















































«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» Πολιτική κίνηση για μια Ενωμένη Κεντροαριστερά (Άρθρο του Βασίλη Οικονόμου στην εφημερίδα "ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" 23-10-2011)



Συνάντηση Δημοκρατικής Αριστεράς και «Ελεύθερων Πολιτών»




Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Σπύρος Λυκούδης και τα μέλη της Ε.Ε. Γιάννης Κακουλίδης και Γιάννης Πανούσης συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία των «Ελεύθερων Πολιτών» αποτελούμενη από το βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής και πρώην βουλευτή, Νίκο Γαλανό και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής, Μάκη Γιομπαζολιά.

Στη μακρά συνάντηση συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα, καθώς και οι δυνατότητες συνεννόησης των δυνάμεων που αναφέρονται στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Διαπιστώθηκε ευρεία σύμπτωση απόψεων και αποφασίστηκε ο διάλογος να συνεχιστεί για να διερευνηθεί η δυνατότητα γενικότερης συμπόρευσης της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ελεύθερων Πολιτών.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Επιτυχής η συνεργασία ΔΗΜΑΡ – Ελεύθεροι Πολίτες στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος


Με επιτυχία στέφθηκε η συνεργασία των «Ελεύθερων Πολιτών» - ΔΗΜΑΡ στο σημερινό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Εξέλεξε στο Διοικητικό Συμβούλιο τον Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής, Νίκο Γαλανό. Το ΠΑΣΟΚ πήρε 6 έδρες, 4 η ΝΔ και 1 το ΚΚΕ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι και Άρμα Πολιτών δεν εξέλεξαν κανέναν.

1H ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ"




Σας ενημερώνουμε ότι η Πρώτη Πανελλαδική Σύσκεψη Στελεχών της Πολιτικής Κίνησης «Ελεύθεροι Πολίτες» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 18:00 στα γραφεία της Κίνησής μας, Βασιλέως Κωνσταντίνου 2, στον 1ο Όροφο, δίπλα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.



«Ελεύθεροι Πολίτες» Για μια ενωμένη Κεντροαριστερά…



Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής (Ελεύθεροι Πολίτες), Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στη ΝΕΤ:

Οι «Ελεύθεροι Πολίτες» ως νέα Πολιτική Κίνηση ζητούν να ανατραπεί η πολιτική του Μνημονίου. Η εκμηδένιση του εισοδήματος του λαού είναι η βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Απαιτείται η Ενότητα της Κεντροαριστεράς και η διατύπωση της Προοδευτικής Πρότασης Διακυβέρνησης για την Θετική Διέξοδο από την κρίση!

«Βγείτε επιτέλους από τον γυάλινο κόσμο της Βουλής»



(Ομιλία ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στη Βουλή στη συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο 20-10-2011)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Το λόγο έχει ο Ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Βασίλειος Οικονόμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε αυτή την Αίθουσα και σε λίγα λεπτά στην ψηφοφορία, δεν θα μετράμε το πόσο αγαπάμε τους εργαζόμενους και πόσο πονάει η ψυχή μας. Το λέω αυτό στον αγαπητό Βασίλη Γιουματζίδη, ο οποίος πρέπει να είναι από τους Βουλευτές που πονάνε τους εργαζόμενους και νιώθει θλίψη γι’ αυτά που ψηφίζει και κάνει, γιατί τους στέλνει στον Καιάδα.

Χαίρομαι πάρα πολύ, αγαπητέ μου συνάδελφε Βασίλη Γιουματζίδη, που πονάς και συμπαθείς την καλή μας τάξη των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή όμως αυτό που θα μετρήσουμε είναι τι θα ψηφίσεις, αν θα στείλεις αυτό τον εργαζόμενο στα 700 ευρώ που ανέφερες ή θα τον στείλεις στα 1.700 ευρώ. Θα μου πεις, υπάρχει χρήμα για να τον πάω στα 1.700 ευρώ έτσι όπως…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ: Εσείς…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Παρακαλώ, μη διακόπτετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως ξέρετε, δεν ψήφισα το μνημόνιο, μια πολιτική τραγική, θλιβερή, έτσι όπως εξελίχθηκε.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ!


Σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ  «Flash 96» ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η νέα πολιτική κίνηση «Ελεύθεροι Πολίτες» έχει ως στόχο να συνεργαστεί με τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας, πολιτικές και μη, για να κατατεθεί η εναλλακτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση. Στόχος είναι η ενωμένη και ισχυρή κεντροαριστερά που θα θέσει τα προβλήματα στην πραγματική τους βάση, θα προτείνει ρεαλιστικές και κοινωνικά δίκαιες λύσεις και δεν θα επιτρέψει την ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους και την απεμπόληση κάθε δικαιώματος που με αγώνες κατακτήθηκε στο όνομα της εξυπηρέτησης των ξένων συμφερόντων. Ο λαός ψάχνει την Θετική Διέξοδο από το σημερινό τέλμα. Εμείς ως «Ελεύθεροι Πολίτες» εργαζόμαστε για την Ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης και την Συνάντησή της  με την Δημοκρατική Αριστερά και τις δυνάμεις της Οικολογίας σε ένα Πόλο μιας Ανασυγκροτημένης Ενωμένης Κεντροαριστεράς. Αυτός ο Πόλος μπορεί και πρέπει να δώσει την Προοδευτική Πρόταση Διακυβέρνησης που αναζητά ο λαός. Δεν αρκεί σήμερα απλά να διαμαρτυρόμαστε για την μνημονιακή πολιτική και να διεκδικούμε την ψήφο των απογοητευμένων πολιτών. Οφείλουμε να αντιπαρατεθούμε σταθερά απέναντι στην πολιτική του μνημονίου και να αναπτύξουμε τον Προγραμματικό μας Λόγο για την έξοδο από την κρίση. Η χώρα μας χρειάζεται Θετική Διέξοδο μέσω σαφών και ρεαλιστικών προτάσεων, μέσω της Προοδευτικής Πρότασης Διακυβέρνησης, μέσω ενός οικονομικού προγράμματος που θα απαντά στις ανάγκες και του κράτους και της κοινωνίας.(19-10-2011)

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Πολιτική Κίνηση


ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ανακοίνωση ιδρυτικής σύσκεψης


Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2011



Εμείς, οι Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες, που συναντηθήκαμε, συσκεφθήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις και προβληματισμούς, με ελεύθερη συνείδηση και δημοκρατικό φρόνημα, συμφωνήσαμε στα εξής, εν όψει και των κρίσιμων ημερών και εξελίξεων, για την χώρα μας:

Συμμετέχουμε στην αγωνία ολόκληρου του Ελληνικού Λαού, για την δεινή και επικίνδυνη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει η Πατρίδα μας, η ελληνική οικονομία, η υγιής επιχειρηματικότητα, η έντιμη εργασία, τα ελληνικά νοικοκυριά και κάθε πολίτης, από την ασκούμενη, καταστρεπτική, αναποτελεσματική και αδιέξοδη, πολιτική των μνημονίων.
Διαπιστώνουμε, ότι προσβάλλεται βάναυσα η εθνική μας αξιοπρέπεια, απειλείται η εθνική μας συνοχή και κινδυνεύουν: Η δημόσια περιουσία με ξεπούλημα και αφελληνισμό. Τα εθνικά μας θέματα και η ασφάλεια της χώρας με σοβαρή υποβάθμιση. Η κοινωνική ειρήνη με στρεβλή πολυπολιτισμικότητα. Τα νιάτα της Ελλάδας με εξανδραποδισμό.

Αποδίδουμε αυτά τα δεινά στο διαχρονικά άρρωστο πολιτικό μας σύστημα, της διαπλοκής, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, της τραπεζικής τοκογλυφίας και της εκτεταμένης διαφθοράς. Στοιχεία με τα οποία το σαθρό αυτό σύστημα διαπλοκής δηλητηρίασε την δομή του κρατικού μηχανισμού, ολόκληρη την κοινωνία και βραχυκύκλωσε την δημοκρατική λειτουργία.

Καταλογίζουμε απόλυτη ευθύνη, για όλα αυτά, στις ένοχες πολιτικές, που ασκήθηκαν από Κυβερνήσεις και διαπλεκόμενα συμφέροντα, με αποτέλεσμα την στρέβλωση της οικονομικής λειτουργίας, την συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγής και την επικράτηση ενός μοντέλου αλόγιστου καταναλωτισμού με δανεικά, για να αποπροσανατολίζεται ο λαός, ενώ οι διαπλεκόμενοι έκαναν πάρτι διαρκείας με μίζες.

O Βασίλης Οικονόμου στα εγκαίνια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου στις Αχαρνές




Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου στις Αχαρνές. Ο Βουλευτής συνεχάρη την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Αχαρνών για τις προσπάθειες της όλα αυτά τα χρόνια να αποκαταστήσει το κτίριο του παλιού Δημαρχείου και να στεγάσει το Μουσείο μετατρέποντάς το σ ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού για τους πολίτες των Αχαρνών. Τα μέλη της ΙΛΕΑ με την συμμετοχή τους και την εθελοντική τους προσφορά απέδειξαν ότι μπορούν να γίνουν πολλά, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές που οι μνημονιακές πολιτικές θέλουν να καταστήσουν τον πολιτισμό είδος πολυτελείας. Για να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει όλοι να προσφέρουμε τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στη χώρα και βέβαια οφείλουμε ως κράτος και ως κοινωνία να επενδύσουμε στον πολιτισμό μας τον οποίο έχουν ξεχάσει οι σημερινοί ταγοί.(16-10-2011)


Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλες αδικίες και ανατροπές στην ζωή των θιγόμενων προκαλεί η αλλαγή των χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για την 37ετία λόγω της απουσίας μεταβατικής περιόδου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.703
Ημερομ. Κατάθεσης 17.10.11

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κύριε Υπουργέ,

Στον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010 πέραν των άλλων δυσμενών για τους εργαζόμενους προβλέψεων διαπιστώνεται κατάφωρη αδικία στην περίπτωση ασφαλισμένων, οι οποίοι την 31/12/2010 είχαν συγκεντρώσει περισσότερα από 10.500 ένσημα, θεμελίωναν δικαίωμα εντός του 2011 και προσδοκούσαν σύμφωνα με τα μέχρι τότε δεδομένα να συνταξιοδοτηθούν με 37 χρόνια εργασίας και πραγματικής ασφάλισης χωρίς να χρειάζονται πλασματικά έτη και αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας.
Η παράβλεψη να προβλέπεται στον νόμο μεταβατικό στάδιο στο νέο ασφαλιστικό σύστημα για την μικρή αλλά υπαρκτή αυτή κατηγορία εργαζομένων και οι διατάξεις του άρθρου 10, δημιουργούν επί της ουσίας τεράστιες ανατροπές στον προγραμματισμό ζωής αυτών των πολιτών, όπως επισημαίνουν με σχετικές αποφάσεις τους τόσο το ΣΤΕ, όσο και ο Συνήγορος του Πολίτη. Συγκεκριμένα το άρθρο 10 ρητά αναφέρει ότι οι περί 37ετίας ρυθμίσεις εφαρμόζονται πλέον μόνο στους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2010 τις 11.100 ημέρες εργασίας ή τα 37 έτη υποχρεωτικής ασφάλισης. Κατά συνέπεια οι ασφαλισμένοι που είχαν περισσότερα από 10500 ένσημα στις 31/12/2010 και συμπληρώνουν 37ετία εντός του 2011 υποχρεώνονται να παραμείνουν στην εργασία τους (στην περίπτωση που είναι σε θέση να την διατηρήσουν) για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι δυνατόν να προσεγγίσει την πενταετία!
Ο Συνήγορος του Πολίτη απαντώντας σε αναφορά ασφαλισμένων σχετικά με τις «χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε ασφαλισμένους με 11.100 ημέρες πραγματικής ασφάλισης - αιφνίδια αλλαγή επί το δυσμενέστερο της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας» (αρ. πρωτ. 139555/18444/2011 από 14-7-2011) «το αδιέξοδο θα είχε αποφευχθεί εάν οι σχετικές διατάξεις του ν. 3863/2910, όπως άλλωστε σε όλες τις άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις όπου διευρύνθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης, προέβλεπαν ένα στοιχειώδες μεταβατικό στάδιο και γι' αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων, δηλ. γι' αυτούς που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν με 37 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας».
Η πραγματικότητα αυτή έρχεται σε αντίθεση με την έως τώρα ακολουθούμενη τακτική, σε περίπτωση αύξησης ορίων συνταξιοδότησης, όπου πάντα υπήρχε η πρόβλεψη σταδιακής εφαρμογής έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα προκληθούν ριζικές ανατροπές στην ζωή των πολιτών. Με δεδομένο μάλιστα ότι η φιλοσοφία του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος στηρίζεται ακριβώς στην σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος αλλά και το γεγονός ότι δεν μπορεί να μην γνωρίζατε για τις ανατροπές αυτής της ρύθμισης εγείρονται σημαντικά πολιτικά ερωτήματα για τους λόγους που σας οδήγησαν για πρώτη φορά να μην προβλέπεται μεταβατικό στάδιο εφαρμογής.
Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1.Για ποιους πολιτικούς λόγους δεν προβλέψατε μεταβατικό στάδιο για την συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων;

2.Προτίθεστε έστω και τώρα να προβείτε σε σχετική τροπολογία ώστε να οριστεί μεταβατικό στάδιο για την εφαρμογή των προβλέψεων της παρ. 10 του άρθρου 10 του Ν3863/2010 ώστε όσοι ασφαλισμένοι είχαν συμπληρώσει μέχρι 31/12/2010 35 χρόνια πραγματικής ασφάλισης, δηλαδή 10500 ένσημα, να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με την συμπλήρωση 37 ετών πραγματικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας αποκαθιστώντας έτσι το αίσθημα δικαίου;

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την απογραφή του πληθυσμού;

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
489
Ημερομ. Κατάθεσης
12.10.11


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Εσωτερικών
         Υπουργό Οικονομικών


Κύριοι Υπουργοί,
Μήνες μετά την ολοκλήρωση της απογραφής του πληθυσμού οι άνθρωποι που απασχολήθηκαν σε αυτή την διαδικασία δεν έχουν ακόμα πληρωθεί! Η κωλυσιεργία αυτή είναι πραγματικά αδικαιολόγητη ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι η πλειοψηφία όσων εργάστηκαν στην απογραφή ήταν άνεργοι και το πιθανότερο είναι ότι εξακολουθούν να είναι άνεργοι δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:
1. Για ποιους λόγους υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων;
2. Πότε επιτέλους θα καταβάλετε σε αυτούς τους ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι αυτά που τους χρωστάτε και αδικαιολόγητα παρακρατάτε;                                                               
 

Πότε επιτέλους θα καταρτιστεί και θα αποσταλεί ο κατάλογος με τις επαγγελματικές σχολές στις οποίες η φοίτηση μπορεί να αναγνωριστεί ως πλασματικός χρόνος υπηρεσίας;

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
490
Ημερομ. Κατάθεσης
12.10.11


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


Κύριε Υπουργέ,
Από τον Ιούλιο του 2010 έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ (Αρ ΦΕΚ 115) το νέο ασφαλιστικό σύστημα όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η αναγνώριση του χρόνου φοίτησης ως πλασματικού και συντάξιμου χρόνου και να μπορούν όσοι το επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη! Έκτοτε αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι και οι αρμόδιες για τις συντάξεις υπηρεσίες στο ΙΚΑ, τον κατάλογο των επαγγελματικών σχολών στις οποίες η φοίτηση μπορεί να αναγνωριστεί ως πλασματικός χρόνος. Η απίστευτη καθυστέρηση στην αποστολή του εν λόγω καταλόγου έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες συμπολίτες μας που θέλουν να κάνουν χρήση της σχετικής διάταξης να μην μπορούν να πάρουν έγκριση ούτε καν για προσωρινή σύνταξη! Με δεδομένη μάλιστα την ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι ευνόητο ότι δεν μπορούν να βρουν εργασία ώστε να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα και να συνταξιοδοτηθούν.

Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
1. Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί ο σχετικός κατάλογος των επαγγελματικών σχολών στις οποίες η φοίτηση μπορεί να αναγνωριστεί ως πλασματικός χρόνος για την ένταξη σε συνταξιοδοτικό καθεστώς;
2. Ποιοι είναι οι λόγοι της τραγικής κατά τη γνώμη μας καθυστέρησης για την σύνταξη ενός καταλόγου που επηρεάζει άμεσα την ζωή χιλιάδων οικογενειών;
3. Ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση και ποιες οι συνέπειες της ολιγωρίας του;
4. Σκοπεύετε να αποστείλετε άμεσα έστω προσωρινό κατάλογο με τις επαγγελματικές σχολές στις οποίες η φοίτηση αναγνωρίζεται ως πλασματικός και άρα συντάξιμος χρόνος;
 

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ


Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην εκδήλωση του Δήμου Κρωπίας για την ανακήρυξη του Κορωπίου σε «Μαρτυρική Πόλη» με αφορμή την 67η επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης από τους Γερμανούς στις 9 Οκτωβρίου 1944.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε συνεχάρη την δημοτική αρχή για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακήρυξης του Κορωπίου σε «Μαρτυρική Πόλη» και δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας προκειμένου να τονίσω την ανάγκη ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βρίσκεται στον κυκεώνα μιας μεγάλης κρίσης, που δεν είναι μόνο οικονομική, να διεκδικήσουμε επιτέλους τις πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία. Οφείλουμε άμεσα να διεκδικήσουμε όσα μας χρωστά η Γερμανία και να στηρίξουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον κλείνοντας οριστικά τους λογαριασμούς του παρελθόντος».

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Β.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ:ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΖΩΗΣ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΝΤΙΩΝ!


Σε μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Ασπρόπυργο με συλλόγους και φορείς για τα θέματα των προστίμων και των δανείων που αφορούν αυθαίρετα πρώτης κατοικίας χιλιάδων ποντιακών οικογενειών, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε  στη Βουλή δεν καλύπτει τα δίκαια αιτήματα των Ποντίων καθώς τα εξαντλητικά πρόστιμα μοιράζονται σε δόσεις, την ίδια ώρα που η ανεργία και η ανέχεια πλήττει τις ποντιακές οικογένειες και καθιστά αδύνατη την αποπληρωμή τους. Το ελληνικό κράτος οφείλει εδώ και τώρα να δώσει διέξοδο ζωής στους χιλιάδες συμπατριώτες που καλέσαμε από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τους πετάξαμε στους σκουπιδότοπους των πόλεων μας ονομάζοντας το αυτό Στεγαστική Πολιτική. Με την ευκαιρία αυτή ο Βουλευτής κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εργασίας για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δήλωσε ότι θα παραμείνει στο πλευρό των Ποντίων μέχρι να δοθεί λύση στα δίκαια αιτήματά τους.Τέλος ο Βασίλης Οικονόμου δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία προκειμένου μαζί με άλλους Βουλευτές που συμφωνούν στο δίκαιο των αιτημάτων, να καταθέσουν κοινή τροπολογία, για να ενταχθούν οι πρώτες και μοναδικές κατοικίες των Παλιννοστούντων Ποντίων, σε ειδική κατηγορία ώστε να είναι εφικτή η νομιμοποίησή τους, ρύθμιση που θα έπρεπε να έχει περιληφθεί στο νόμο που ψηφίστηκε!




Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΚΕΠ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ!

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 22038/31-08-11) που κατατέθηκε από τον Ανεξάρτητο Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τα προβλήματα λειτουργίας του ΚΕΠ Αναβύσσου, ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ντίνος Ρόβλιας, μας απάντησε ότι «Μετά την ψήφιση του Ν 3812/2009 έχουν ενημερωθεί μέσω εγκυκλίων όλοι οι ΟΤΑ για τις νέες ρυθμίσεις και για τις διοικητικές διαδικασίες που προβλέπονται εφεξής για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στα ΚΕΠ. Για τις συμβάσεις έργου που συνάπτονται για τις ανάγκες των ΚΕΠ εφαρμόζεται το σύνολο των διατάξεων του άρθρου 6 του Ν2527/1997, όπως εκάστοτε ισχύει, όπως συμβαίνει και για τις λοιπές συμβάσεις μίσθωσης έργου που συνάπτονται για την κάλυψη των αναγκών των λοιπών φορέων του δημοσίου τομέα και σε εφαρμογή αυτών των διατάξεων το Υπουργείο προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν. 3986/2011, οι εγκρίσεις συμβάσεων έργου για το 2011 περιορίζονται κατά 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010 και κατά 10% κατ’ έτος για τα έτη έως και το 2015. Μέχρι την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ενεργειών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα δυσλειτουργίας των ΚΕΠ μετά την λήξη των συμβάσεων μίσθωσης έργου, ιδίως σε ΚΕΠ τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά με την απασχόληση συμβασιούχων μίσθωσης έργου, όπως το ΚΕΠ Αναβύσσου του Δήμου Σαρωνικού, οι οικείοι ΟΤΑ οφείλουν να σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο να μετακινήσουν μόνιμους υπαλλήλους, ή υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από άλλες οργανικές μονάδες τους και σε περίπτωση έλλειψης των ανωτέρω υπαλλήλων, να μετακινήσουν προσωρινά υπαλλήλους του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών από άλλα ΚΕΠ του ίδιου Δήμου».
Καμία παρέμβαση λοιπόν δεν πρέπει να περιμένουμε από αυτή την κυβέρνηση για να συνεχίσει την λειτουργία του το ΚΕΠ Αναβύσσου. Την στιγμή που τα ΚΕΠ καλούνται να ικανοποιήσουν όλο και περισσότερες λειτουργίες του δημοσίου, η κυβέρνηση δυναμιτίζει μια ακόμα δομή εξυπηρέτησης του πολίτη, πετώντας το «μπαλάκι» των ευθυνών στους Δήμους για την δική της πειθήνια προσαρμογή στις επιταγές της τρόικας!
Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου εκφράζει την απογοήτευσή του για την συστηματική απαξίωση κάθε λειτουργικής και καταξιωμένης διοικητικής δομής. Τέλος συστήνουμε στην κυβέρνηση να φροντίζει να έχει έτοιμες όλες τις σχετικές εγκυκλίους και όλες τις πράξεις εφαρμογής πριν προβεί σε νομοθετήματα και να σταματήσει επιτέλους να νομοθετεί δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι επιλύει. Ελπίζουμε ο Δήμος Σαρωνικού να βρει τρόπο να καλύψει τις ανάγκες του ΚΕΠ Αναβύσσου και να συνεχίσει αυτό να εξυπηρετεί τους πολίτες αφού πλέον καθίσταται σαφές ότι από αυτή την κυβέρνηση δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα περισσότερο από επιπρόσθετα προβλήματα και ταλαιπωρία!

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Εγκαταλελειμμένη στη τύχη της η Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών!

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 21428/05-08-11) που κατατέθηκε από τους Βουλευτές, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ουσιαστική ενίσχυση της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, μας απάντησε παραθέτοντας αναλυτικά τα ποσά που διατέθηκαν στις Αθλητικές Ομοσπονδίες των Εθνικών μας συγκροτημάτων. Η απάντησή του είναι διεκπεραιωτική καθώς καμία πολιτική θέση δεν διακρίνεται σε σχέση με το κύριο ερώτημα της ουσιαστικής ενίσχυσης της Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών, η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιώδεις δηλώσεις αρμοδίων που έσπευσαν να βγουν φωτογραφίες με τις θριαμβεύτριες αθλήτριες!
Κατά τη γνώμη μας η πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού δεν μπορεί να περιορίζει την παρέμβασή της σε φωτογραφικές παρουσίες στα επινίκια αλλά να είναι ουσιαστική καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Η απλή παράθεση χρημάτων επιχορήγησης, η προφανής άγνοια για το ποσό που διατέθηκε στην Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών από την Κολυμβητική Ομοσπονδία, η αποφυγή συμμετοχής στο σχεδιασμό και την υποστήριξη των εθνικών συγκροτημάτων που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αποδεικνύουν την γραφειοκρατική λογική που επικρατεί στο αρμόδιο Υπουργείο και την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας για την στήριξη του αθλητισμού στην χώρα μας. Τέλος, ο Υπουργός αφήνει αναπάντητο το πιο ουσιαστικό ερώτημα, δηλαδή το Νόμο περί κατάργησης των προνομίων για το διορισμό στο Δημόσιο των αθλητών που διακρίνονται ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση των ορθών προνομίων που είχε προβλέψει η Πολιτεία, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό!
Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την απογοήτευσή του για την αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση για τον αθλητισμό στη χώρα μας. Αντί να αυξάνει τα κονδύλια υποστήριξης τα μειώνει. Οι ομοσπονδίες βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο. Τα περισσότερα σωματεία λειτουργούν οριακά χάρη κυρίως στο φιλότιμο κάποιων φιλάθλων. Αντί να επιχορηγούνται τα ζωντανά κύτταρα της αθλητικής νεολαίας δίνονται 100 χιλ € στην Μαλακόσφαιρα (softball)!!! Για εμάς η ουσιαστική στήριξη στον ελληνικό αθλητισμό δεν εξαντλείται στις φωτογραφίες των επισήμων κατά τα επινίκια. Ειδικά σήμερα που η χώρα μας βάλλεται διαρκώς και που η νεολαία συναντά διαρκώς εμπόδια στην εκπαίδευση και μαστίζεται από την ανεργία, ο αθλητισμός, τόσο ο ερασιτεχνικός όσο και ο επαγγελματικός, πρέπει να υποστηριχθούν ουσιαστικά από το κράτος. Δυστυχώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ όσο οι κυβερνώντες μένουν στο θεαθήναι και δεν εφαρμόζουν πολιτικές που θα αυξήσουν τις επιτυχίες και θα προσελκύσουν τους νέους στον αθλητισμό. Η κυβέρνηση όπως και στους άλλους τομείς δεν έχει κανένα σχέδιο και αρκείται στην λογιστική διεκπεραίωση των ζητημάτων!