Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Δίωξη κατά του Προέδρου της Ένωσης Ταχυδρομικών Ελλάδας από την διοίκηση του ΕΛΤΑ! (29-06-2010)

Ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Περιφερειακό Ιατρείο Αυλώνα (29-06-2010)

Ερώτηση στην Βουλή προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τι θα γίνει με τις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων την νέα σχολική χρονιά;(29-06-2010)

Ερώτηση στην Βουλή προς τους Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Εργασίας

Άρση των αδικιών σε βάρος των εκπαιδευτικών των σχολών του ΟΑΕΔ (29-06-2010)

Ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Σχόλια επί των απαντήσεων της Υπουργού για τις παιδικές κατασκηνώσεις του Υπουργείου Παιδείας στον Άγιο Αντρέα στην Νέα Μάκρη

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 8450/08-04-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τις παιδικές κατασκηνώσεις του Υπουργείου Παιδείας στον Άγιο Αντρέα του Δήμου Νέας Μάκρης, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Α. Διαμαντοπούλου, μας απάντησε ότι τον Σεπτέμβριο του 2007 συντάχθηκε τεχνικό δελτίο έργου από την ΔΙ.ΕΦ.ΕΣ. για τις παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Αντρέα στην Νέα Μάκρη, βάσει του οποίου εντάχθηκε το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2007 με προϋπολογισμό 2 εκατ €. Το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας με την Επιτροπή Special Olympics – ΑΘΗΝΑ 2011, που έχει συναφθεί τον Νοέμβριο του 2008 ανέλαβε την υποχρέωση παραχώρησης των κατασκηνώσεων στον Άγιο Αντρέα για την φιλοξενία των αθλητών. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα τον Ιούλιο του 2009 εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και η διενέργεια διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού ανάθεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών για το αντικείμενο του θέματος. Στην συνέχεια τον Φεβρουάριο του 2010 έγινε η ανάθεση σύμβασης παροχής υπηρεσιών για το αντικείμενο του θέματος και ήδη εκπονείται η μελέτη της οποίας ο συμβατικός χρόνος παράδοσης είναι 210 ημέρες δηλαδή τον Οκτώβριο του 2010 και γίνεται προσπάθεια συντόμευσης του συμβατικού χρόνου σύμφωνα με την μελέτη, ώστε η παράδοση του συνόλου της μελέτης να ολοκληρωθεί την 15/07/2010 ενώ ήδη παραδόθηκε η οριστική μελέτη την 22/04/2010. Στην συνέχεια θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του έργου. Το απαραίτητο τμήμα του έργου για την φιλοξενία των αθλητών των Special Olympics – ΑΘΗΝΑ 2011, θα πρέπει να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2011. Με έγγραφό της η ΔΙ.ΕΦ.ΕΣ. τον Σεπτέμβριο του 2009 έχει ενημερώσει την Επιτροπή μαθητικών κατασκηνώσεων και φιλοξενίας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής, ώστε να επιμεληθεί της έγκαιρης καταγραφής του υπάρχοντος εξοπλισμού και της απομάκρυνσης του ακατάλληλου τμήματος αυτού.
Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δεν μπορεί παρά να εκφράσει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι από το 2001 οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγ. Αντρέα του Δήμου Νέας Μάκρης δεν αξιοποιούνται για την φιλοξενία παιδιών, δεν ανταποκρίνονται δηλαδή στον σκοπό της δημιουργίας τους, και μια ολόκληρη γενιά δεν χάρηκε τις πολύτιμες αυτές εγκαταστάσεις. Το δυστύχημα είναι ότι αν το Υπουργείο Παιδείας συνεχίσει να λειτουργεί με τους ίδιους ρυθμούς θα ακολουθήσει ακόμη μια γενιά παιδιών που δεν θα μπορέσει να τις απολαύσει. Είναι παρήγορο ότι θα ανοίξουν οι κατασκηνώσεις για τα Special Olympics και το πρόγραμμα αυτό, τουλάχιστον προχωράει από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ο φόβος όμως για το μέλλον υπάρχει και είναι δικαιολογημένος. Αν δηλαδή από το 2004 που τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες χρειάστηκαν να περάσουν 6 χρόνια εγκατάλειψης των παιδικών κατασκηνώσεων για να αρχίσουν και πάλι εργασίες αποκατάστασης του χώρου αυτή την φορά για την διοργάνωση των Special Olympics, εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι μετά το πέρας και αυτών των αγώνων θα χαθεί πολύτιμος χρόνος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του δημοσίου και πολύτιμοι πόροι για να αποκατασταθεί κάποια στιγμή ο χώρος και να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί τα παιδιά που θα δικαιούνται συμμετοχή στα κατασκηνωτικά προγράμματα. Το τραγικό ελληνικό κράτος σε όλο το μεγαλείο του! Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δεσμεύεται ότι δεν θα επιτρέψει την διαιώνιση της εγκατάλειψης της δημόσιας περιουσίας και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μετά το πέρας και των Special Olympics οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Αντρέα στον Δήμο της Νέας Μάκρης θα επιστραφούν για χρήση στους φυσικούς δικαιούχους, δηλαδή στα παιδιά.

Σχόλια επί των απαντήσεων του Υπουργού για την προστασία και ανάδειξη του σπηλαίου «Κουτούκι» στον Δήμο Παιανίας

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 9733/05-05-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προστασία και ανάδειξη του σπηλαίου «Κουτούκι» στον Δήμο Παιανίας, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ Π. Γερουλάνος, μας απάντησε ότι η εικόνα που έχει ο χώρος του σπηλαίου «Κουτούκι» της Παιανίας σήμερα δεν είναι ελκυστική. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι με την μελέτη που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΚΑΣ και με την επανεξέταση των όρων διαχείρισης θα επιτευχθεί σε σύντομο χρόνο η πλήρης αντιμετώπιση των προβλημάτων και η μετατροπή του χώρου σε ένα σύγχρονο πόλο αναψυχής και εκπαίδευσης. Ο Υπουργός τονίζει ότι κατόπιν καταγραφής και αξιολόγησης των προβλημάτων και στη συνέχεια συντάχθηκε μελέτη αποκατάστασης φθορών, καθαρισμού, ηλεκτροφωτισμού και ανάδειξης του σπηλαίου και του περιβάλλοντος χώρου. Η μελέτη έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και περιλαμβάνει Προμελέτη Αρχιτεκτονικής και Μορφολογικής Αποκατάστασης, Προμελέτη Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και Προμελέτη Συντήρησης. Οι προμελέτες αυτές αποτελούν ολοκληρωμένη πρόταση και προσεγγίζουν το πρόβλημα της αποκατάστασης φθορών, καθαρισμού, ηλεκτροφωτισμού και ανάδειξης του σπηλαίου και του περιβάλλοντος χώρου του, από αρχιτεκτονικής – γεωτεχνικής – μηχανολογικής και περιβαλλοντικής άποψης. Όσον αφορά την εκκρεμότητα ως προς τον φορέα τουριστικής εκμετάλλευσης του σπηλαίου, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος έχει συντάξει διμερές μνημόνιο μακροχρόνιας μίσθωσης μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και του Δήμου Παιανίας, το οποίο αφού ελέγχθηκε από την Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου, υποβλήθηκε στο Δήμο ούτως ώστε να εκφράσει τις απόψεις του οι οποίες και εκκρεμούν ακόμη. Τέλος σημειώνεται ότι το ΥΠ.ΠΟ.Τ. επανεξετάζει όλες τις ενδεχόμενες δυνατότητες για την καλύτερη αξιοποίηση του σπηλαίου Κουτούκι της Παιανίας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπεύθυνη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος από το Υπουργείο Πολιτισμού που δεν αρκέστηκε σε μια επικοινωνιακού τύπου απάντηση αλλά αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του σπηλαίου με την δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Εκφράζει παράλληλα την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης των φθορών, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και ανάδειξης – αξιοποίησης του σπηλαίου «Κουτούκι» στην Παιανία, ώστε το σπήλαιο να προστατεύεται και να διατηρείται επισκέψιμο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της χώρας μας. Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου θα συνεχίσει να ελέγχει την κυβέρνηση σε σχέση με την εξέλιξη των εργασιών και αν χρειαστεί θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα «ξεχαστεί» το σημαντικό αυτό έργο για την Ανατολική Αττική.

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Δήλωση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου,στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA (27-06-2010).


Οι ασφαλιστικές και οι εργασιακές ρυθμίσεις της κυβέρνησης έρχονται στην Βουλή. Κατεδαφίζονται νομοθετικές ρυθμίσεις που κατοχυρώνουνε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα ιδιαίτερα των εργαζόμενων γυναικών και μητέρων, εξαρθρώνοντας δυστυχώς κάθε έννοια δικαίου στις εργασιακές σχέσεις, από την εποχή του Βενιζέλου! Ασφαλώς υπήρχαν και υπάρχουν ανάγκες για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να είναι βιώσιμο και όσο πιο δίκαιο γίνεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι από την σύνταξη στον 40αρη θα οδηγηθούμε στην σύνταξη στα 40 χρόνια δουλειάς, πολύ δε περισσότερο, όταν η σημερινή νέα γενιά καθυστερεί να μπει στην αγορά εργασίας, χωρίς δική της ευθύνη. Σήμερα, υπάρχει ανάγκη ενωτικών πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης της χώρας, Θα ανταποκρίνομαι θετικά στις ενωτικές πρωτοβουλίες για την Μεγάλη Κεντροαριστερά μέσα στην Βουλή και έξω από την Βουλή, από όπου και αν προέρχονται, γι αυτό και θα υποστηρίξω την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Στο νέο Νόμο περί ιεραρχίας και εξέλιξης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων η οριστική λύση για τους ΕΜΘ

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 10324/18-05-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ Ε. Βενιζέλος, μας απάντησε ότι όπως είχε αναφέρει και στην προηγούμενη απάντησή του επί του θέματος τα αιτήματα περί της ασφαλιστικής και σταδιοδρομικής τακτοποίησης των ΕΜΘ, όπως και λοιπών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν είναι μόνιμοι από την κατάταξή τους, πρέπει να αντιμετωπιστούν νομοθετικά. Η σχετική αρμοδιότητα ανήκει πρωτίστως στο Υπουργείο Οικονομικών που λαμβάνει υπόψη τις θέσεις του ΥΠΕΘΑ. Οι εργασίες της διακλαδικής επιτροπής που είχε συσταθεί σχετικά έχουν ολοκληρωθεί και τα συμπεράσματά της ήδη εξετάζονται εν όψει της αναθεώρησης του νόμου περί ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος μας αναφέρει ότι η ερώτηση του Βουλευτή Βασίλη Οικονόμου διαβιβάζεται και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι προφανές από την απάντηση του Υπουργού ότι παραμένει στις θέσεις που είχε εκφράσει και στην προηγούμενη απάντησή του, όπου σαφώς αναγνώριζε το δίκαιο των αιτημάτων των ΕΜΘ και ότι δεν περιορίζεται στην άκριτη αποδοχή των εισηγήσεων της διακλαδικής επιτροπής που συστήθηκε για τα ζητήματα αυτά, αλλά αντίθετα ως οφείλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τις εξετάζει αναζητώντας δίκαιη λύση. Ο Βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Υπουργός δεν έχει λησμονήσει τα συγκεκριμένα ζητήματα και προχωρά ταχέως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτά να ρυθμιστούν κατά τρόπο δίκαιο στη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει το Υπουργείο για την ιεραρχία και την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ούτως ή άλλως ο Βουλευτής θα είναι παρών στην Βουλή έτσι ώστε να διεκδικήσει την ευόδωση των προσπαθειών που όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέβαλαν οι ΕΜΘ

Ο Βασίλης Οικονόμου θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΜΘ και θα επανέλθει με παρέμβασή του και στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ικανοποιηθούν επιτέλους τα δίκαια αιτήματα της πολύπαθης αυτής ομάδας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη του Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 (24-06-2010)

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ασκεί ουδέτερη πολιτική, χωρίς ιδεολογικό πλαίσιο και με θολούς κοινωνικούς και εθνικούς στόχους. Συγκεκριμένα τόνισε ότι με αφορμή την δημοσιονομική κατάσταση που πράγματι είναι τραγική, φορτώνονται όλα τα σκληρά και άδικα μέτρα για τον ελληνικό λαό σε μια απρόσωπη τρόικα, ενώ η απομάκρυνση από τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ και η απομάκρυνση από το κοινωνικό και πολιτικό συμβόλαιο με τον λαό που συνήφθει στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 αποτελεί πολιτική απόφαση ενός κλειστού κυβερνητικού επιτελείου όπου δεν συμμετέχουν καν όλοι οι Υπουργοί. Οι Υπουργοί εμφανίζονται ως εκτελεστές αποφάσεων που λαμβάνονται ερήμην της κυβερνήσεως και του ελληνικού λαού και τελικώς επικρατεί μια λογική που εμφανίζει την Ελλάδα ως κατεχόμενη χώρα. Ειδικά για το ασφαλιστικό και εργασιακό νομοσχέδιο τόνισε ότι είναι πολιτικές ουρές του μνημονίου και απομακρύνεται κάθε έννοια κοινωνικής πολιτικής όσο ουδέτερα και αν προβάλλεται από τους κυβερνητικούς επιτελείς καθώς δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα που οδηγεί στην απεμπόληση της υποχρέωσης του κράτους να εξασφαλίζει τους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους Έλληνες πολίτες. «Η άσκηση της πολιτικής έχει υποκείμενα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται αναφέρονττ1ι σε ανθρώπους όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να αποβάλλουν αυτά τα χαρακτηριστικά από την επικοινωνιακή προώθηση των μέτρων. Δεν υπάρχει ουδέτερη πολιτική και δεν υπάρχουν αποφάσεις που δεν επηρεάζουν την ζωή μας. Η κυβέρνηση, οι Υπουργοί, οι Βουλευτές θα κριθούν εν τέλει από αυτές τους τις αποφάσεις. Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να ουδετεροποιήσουν την πολιτική τους, ο ελληνικός λαός θα τους κρίνει για την συνειδητή τους επιλογή να «σώσουν την πατρίδα» ασκώντας μια πολιτική εις βάρος της μεσαίας τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ήρθε η ώρα για τη ανασυγκρότηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης», τόνισε ο Βουλευτής κλείνοντας τις δηλώσεις του.(24-06-2010)

Συνέντευξη του Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στο ραδιόφωνο του «Antenna» (22-06-2010)

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Antenna», δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα ψηφίσει για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σύμφωνα με την γραμμή της ψήφου του στο μνημόνιο συνεργασίας με την τρόικα. Αναφερόμενος στα επίμαχα νομοσχέδια τόνισε ότι παραβιάζει πολλά εργασιακά δικαιώματα και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ιδεολογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές ότι η κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων και η απομάκρυνση από την αναδιανεμητική λογική του ασφαλιστικού συστήματος θα οδηγήσουν μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού στο κοινωνικό περιθώριο, θα τους στερήσουν την δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης και θα επιφέρουν πολύ μεγαλύτερα πλήγματα στην εθνική οικονομία από όσα προβάλλεται ότι θα λύσουν. «Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια καινούρια στρατηγική και μια νέα προσέγγιση, αλλιώς οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη συντριβή», δήλωσε χαρακτηριστικά.(22-06-2010)

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη του Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8 (22-06-2010)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Αποσύρεται το προεδρικό διάταγμα που αφορούσε στα εργασιακά. Ως νομοσχέδιο θα κατατεθεί το ασφαλιστικό και ξανακαλούνται όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ξαναδείτε τα πράγματα.»

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Έρχεται στη Βουλή το προεδρικό διάταγμα και αλλάζει η διαδικασία, όπως όφειλε. Η όλη υπόθεση του προεδρικού διατάγματος, είναι κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα. Οι κατακτήσεις του λαού και των εργαζομένων επί σειρά ετών, αυτή τη στιγμή κατεδαφίζονται. Φτιάχνεται ένα εργασιακό περιβάλλον, που ελάχιστη σχέση έχει με τη σωτηρία της οικονομίας, όμως έχει πολύ μεγάλη σχέση με την εργασιακή ευελιξία, την ελαστικοποίηση της εργασίας και τη δυνατότητα του εργοδότη να μπορεί ανεξέλεγκτα ή τέλος πάντων με μεγαλύτερη άνεση, να κάνει τις δουλειές του. Εγώ δεν λέω να μη στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα, αλλά να μην πληρώσει τη νύφη πάλι ο εργαζόμενος. Φοβάμαι ότι μ' αυτή τη δυνατότητα και το μεγαλύτερο ποσοστό απολύσεων και με τις μικρότερες αποζημιώσεις, θα αυξηθεί δραματικά η ανεργία. Αυτή είναι μία πραγματικότητα, την οποία εγώ δεν την καταλαβαίνω, δεν είναι μέσα στις ιδέες του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.»



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Τι λέτε όταν συζητάτε; Τι λένε οι συνάδελφοί σας;»

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Ο καθένας πλέον θα μπει προ των ευθυνών του, εφόσον έχει τεθεί και το εργασιακό και το ασφαλιστικό κομμάτι του μνημονίου που έρχεται στη Βουλή. Τα λόγια και οι σκέψεις έχουν μια αξία, όταν είναι όμως για να πάρεις αποφάσεις για το κράτος, να ψηφίσεις νόμους, έχουν ελάχιστη έως καμία αξία. Αυτό που μετράει, είναι τι ψηφίζεις τελικά.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Διαβλέπετε μέσα από τις συνομιλίες με τους συναδέλφους σας, ότι ενδέχεται να υπάρξουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό και το εργασιακό;»

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν μπορώ να σας το πω αυτό.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Από το Μαξίμου λένε πως αν δεν υπάρξει κομματική πειθαρχία, εάν δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια αυτά, ενδεχομένως να προσφύγουμε σε πρόωρες εκλογές. Αυτά, συζητιούνται στη Βουλή;»

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, τι συζητάει. Συζητάει πρόωρες εκλογές; Συζητάει νέα πράγματα; Αυτό είναι ένα θέμα, που πρέπει να το ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση. Ξέρετε, πολιτική με διαρροές και με εκβιαστικά διλήμματα, εγώ δεν την καταλαβαίνω.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Να καταλάβουμε, ότι εσείς δεν πρόκειται να ψηφίσετε;»

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Θεωρώ ότι και το εργασιακό και το ασφαλιστικό κομμάτι του μνημονίου, είναι η συνέχεια- η ουρά του μνημονίου και η ψήφος μου θα έχει το ίδιο νόημα και την ίδια κατεύθυνση.»

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη του Β. Οικονόμου στο Ρ/Σ «ΣΚΑΙ 100,3» (21-06-2010)

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Ρ/Σ «ΣΚΑΙ 100,3» σημείωσε ότι θα ψηφίσει για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σύμφωνα με την γραμμή της ψήφου στο μνημόνιο για το ΔΝΤ. Υποστήριξε ότι βλέπει έντονο προβληματισμό στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι ο Υπουργός Εργασίας πρέπει να φέρει το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά στη Βουλή καθώς είναι πολιτικά υποχρεωμένος αφού πρόκειται για τον πυρήνα των κατακτήσεων του λαού. Επίσης αναφέρθηκε και στο μνημόνιο λέγοντας ότι αυτό ενταφιάζει πολλά εργασιακά δικαιώματα και δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει την πλειοψηφία για να προχωρήσει τη νέα πολιτική του, αλλά αυτή δεν έχει σχέση με την πολιτική του Οκτωβρίου που ενέκρινε ο ελληνικός λαός και ότι είναι πιο δίκαιο και πολιτικά ορθό η προσφυγή στις κάλπες. Δήλωσε ακόμα ότι πρέπει να υπάρχει κίνηση για την ανασυγκρότηση του αριστερού προοδευτικού χώρου και δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Αναφερόμενος τέλος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ανανεωτικούς Βουλευτές που παραιτήθηκαν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τους τιμά και έχουν αρκετές κοινές απόψεις, αλλά διευκρίνισε ότι είναι κάτι διαφορετικό και κατέληξε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια πολιτική εξέλιξη.(21-06 -2010)

Δήλωση του Β.Οικονόμου στον Ρ/Σ «105,5 στο Κόκκινο» (21 - 06 - 2010)

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε στον Ρ/Σ «105,5 στο Κόκκινο» ότι τόσο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όσο και το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, πλήττουν βασικές κοινωνικές κατακτήσεις και έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα αιτήματα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της εθνικής οικονομίας. Είναι σαφές ότι η κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων και η απομάκρυνση από την αναδιανεμητική λογική του ασφαλιστικού συστήματος θα οδηγήσουν μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού στο κοινωνικό περιθώριο, θα τους στερήσουν την δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης και θα επιφέρουν πολύ μεγαλύτερα πλήγματα στην εθνική οικονομία από όσα προβάλλεται ότι θα λύσουν. Η αδιέξοδη φιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική που επιβάλλεται στην χώρα από την τρόικα με την συναίνεση της κυβέρνησης θα οδηγήσει στην βίαιη κατάλυση της κοινωνικής συνοχής. Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή για να προβεί σε τέτοιες πολιτικές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο που εγκρίθηκε πριν από 9 μήνες από τον ελληνικό λαό.(21-06-2010)

Δήλωση του Β. Οικονόμου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του "MEGA"(20-06-2010)

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του «MEGA» ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τα Εργασιακά δεν συμβάλλει στην σωτηρία της εθνικής οικονομίας, βρίσκεται σε αντίθεση με την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής δημιουργώντας νέες στρατιές ανέργων μετά τον Σεπτέμβρη. Η εμμονή κάποιων να λειτουργούν ως «βασιλικότεροι του βασιλέως» καθιστούν το ΠΑΣΟΚ ξένο σώμα ως προς τις λαϊκές και μεσαίες τάξεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του μεγάλου δημοκρατικού κινήματος και οδηγούν την παράταξη στην συντριβή.(20 - 06 - 2010)
Ελπίδα Κοινωνικής Αλλαγής !

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ http://www.oikonomoub.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2109%3A2010-06-11-08-52-06&catid=52%3Afrontpage&Itemid=162

Σχόλια επί των απαντήσεων του Υπουργού


Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 8682/13-04-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τον καθορισμό αντικειμενικών αξιών για την 4η Πολεοδομική Ενότητα του Δήμου Νέας Μάκρης, ο Υπουργός Οικονομικών, κ Γ. Παπακωνσταντίνου, μας απάντησε ότι «η επέκταση του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της Χώρας, όπου σήμερα δεν εφαρμόζεται, περιλαμβάνεται στις προθέσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας. Όμως η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων δεν γίνεται μεμονωμένα, αλλά προϋποθέτει ανάλογο προγραμματισμό και συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών. Ήδη συγκροτούνται Επιτροπές του άρθρου 41ν. 1249-82μ σε όλη τη Χώρα στα πλαίσια της Αναπροσαρμογής Αξιών των Ακινήτων. Η αρμόδια στη Ν. Μάκρη Επιτροπή του Ν. Αττικής στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει και εκπρόσωπος του παραπάνω Δήμου θα εισηγηθεί τιμές για την 4η Πολεοδομική Ενότητα, προκειμένου αυτή να ενταχθεί στο Αντικειμενικό Σύστημα.»

Δυστυχώς ο Υπουργός δεν απαντάει στα ερωτήματα που θέσαμε αφού ούτε σαφές χρονοδιάγραμμα δίνει για το πότε επιτέλους θα καθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες για την 4η Πολεοδομική Ενότητα του Δήμου της Νέας Μάκρης ούτε βέβαια μας παραθέτει τους λόγους που υπήρξαν τόσες μεγάλες καθυστερήσεις στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών. Από την απάντηση του Υπουργείου προκύπτει ότι λίγα έχουν αλλάξει στο ζήτημα της τεράστιας γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους πολίτες, που τους δυσκολεύει στις συναλλαγές τους και βέβαια στερεί πολύ σημαντικά έσοδα από το κράτος του οποίου η οικονομία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Είναι σαφές ότι μέχρι να υιοθετηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία ως κράτος έχουμε περιέλθει θα συνεχιστεί η άνευ αντικειμενικών αξιών φορολόγηση των ακινήτων της περιοχής, η άνευ αντικειμενικών αξιών πραγματοποίηση συναλλαγών και μεταβιβάσεων. Είναι πραγματικά ανεξήγητη η κωλυσιεργία του ελληνικού δημοσίου να καθορίσει αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας και βέβαια ερωτηματικά τουλάχιστον προκαλεί ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων αυτών των περιοχών προκειμένου να καταβάλλεται φορολογία για την κατοχή ακίνητης περιουσίας.

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα επανέλθει στο ζήτημα του καθορισμού των αντικειμενικών αξιών για την 4η Πολεοδομική Ενότητας του Δήμου της Νέας Μάκρης πιέζοντας και απαιτώντας να ολοκληρωθούν οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου που επιτρέπουν την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο. Δυστυχώς ο Υπουργός Οικονομικών είναι απόλυτα έκθετος στο συγκεκριμένο ζήτημα αφού είναι προφανές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των οποίων φέρει την ευθύνη δεν λειτουργούν στα πλαίσια της εκτάκτου ανάγκης που εδώ και μήνες επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει την σκληρή και άδικη πολιτική που της επέβαλε το ΔΝΤ και η ΕΕ.

Σχόλια επί των απαντήσεων της Υπουργού

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 8452/08-04-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα Ν. Αττικής, ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Α. Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι η εποπτεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ στον οργανισμό του οποίου εμπίπτει το ως άνω σχολείο έχει μεταφερθεί στο Υπουργείο Υποδομών. Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γ. Μαγκριώτης, μας απάντησε ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει εκπονήσει μελέτη νέου σύγχρονου Διδακτηρίου δυναμικότητας δώδεκα (12) κυρίων αιθουσών, τεσσάρων (4) ειδικών αιθουσών και μιας (1) Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων καθώς και διθέσιου Νηπιαγωγείου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του 3ου Δημοτικού Σχολείο και του 3ου Νηπιαγωγείου Γέρακα προϋπολογισμού 5.460.000 €. Με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΚ εγκρίθηκαν τα Συμβατικά Τεύχη και η Δημοπράτηση του έργου η οποία ήδη προκηρύχθηκε.

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την ικανοποίησή του για την ταχύτητα που φαίνεται να αποκτά η δημόσια διοίκηση και ιδίως οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών. Επιτέλους το ζήτημα της ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου για την στέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου στο Γέρακα το οποίο είχε αναδείξει στην Βουλή ο Βασίλης Οικονόμου και στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την ενδεδειγμένη πορεία ολοκλήρωσης παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών σε ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Γέρακα αποδεικνύει ότι έχει αλλάξει η πολιτική φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της κοινωνίας. Ο Βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να είναι σύμμαχος σε κάθε ενέργεια που ως στόχο έχει την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής ιδίως σε θέματα που ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχαν δεσμευτεί προεκλογικά. Δεσμεύεται επίσης ότι θα συνεχίσει να αναδεικνύει στην Βουλή με τις ερωτήσεις του τα θέματα των πολιτών της Αττικής και θα ασκεί πιέσεις προκειμένου να υιοθετούνται όλες οι πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στα πραγματικά αιτήματα τις κοινωνίας. Δηλώνει τέλος ότι θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των διαδικασιών ανέγερσης του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου στον Γέρακα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν αναίτιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του αναγκαίου αυτού έργου.

Σχόλια επί των απαντήσεων του Υπουργού

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 9735/05-05-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την μη καταβολή επικουρικής σύνταξης στους συνταξιούχους της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ Γ. Κουτρουμάνης, μας απάντησε ότι «σχετικά με την καταβολή συντάξεων στους συνταξιούχους του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Γενικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ (Τ.Α.Π.Γ.Τ.Ε.), η οποία διακόπηκε από τον μήνα Μάρτιο του έτους 2009 λόγω της πλήρους οικονομικής αδυναμίας του Ταμείου αυτού, σας γνωρίζουμε ότι σχετική ρύθμιση για την υπαγωγή των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Τ.Α.Π.Γ.Τ.Ε. στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Ε.Τ.Ε.Α.Μ.) περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή».

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένα ακόμη πολύ σημαντικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί άδικα μια κοινωνική ομάδα επιλύεται κατόπιν της παρέμβασής του στην Βουλή. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν οι λύσεις όταν η πολιτική ηγεσία είναι αποφασισμένη να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η ατολμία παρέμβασης και ρύθμισης που χαρακτήριζε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αδίκησε τους συνταξιούχους αλλά και τους εργαζόμενους της Γενικής Τράπεζας και τους κατέστησε ομήρους για ένα ολόκληρο χρόνο. Είναι προφανές ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και παρά την τραγική οικονομική κατάσταση και τους απαράδεκτους όρους που αποδέχτηκε η χώρα μας στο μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ υπάρχουν ακόμα περιθώρια για την αντιμετώπιση των αδικιών και των πραγματικών κοινωνικών προβλημάτων.

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, τηρώντας απόλυτα το συμβόλαιο που υπέγραψε με τον λαό στις πρόσφατες εκλογές θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και να ζητά λύσεις σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα που ψήφισε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Σχόλια επί των απαντήσεων των Υπουργών

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 8451/08-04-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με το νεόδμητο 13ο Γυμνάσιο Αχαρνών στην περιοχή Αυλίζας Αχαρνών που δεν λειτουργεί λόγω των φθορών που έχει υποστεί και της ανασφάλειας που αισθάνονται οι γονείς, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ Σ. Βούγιας, μας απάντησε ότι το θέμα της προστασίας των μαθητών και γενικότερα των ανηλίκων, αλλά και των σχολικών συγκροτημάτων, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και για τον λόγο αυτό έχει εκδοθεί διαταγή του Αρχηγού του Σώματος που αφορά στην λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) με περαιτέρω δραστηριοποίηση του προσωπικού τους, ώστε να εξασφαλίζεται απόλυτη τάξη και ασφάλεια, τόσο στην λειτουργία των σχολείων όσο και στην απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση όλης της μαθητικής κοινότητας και ιδιαιτέρως των μικρών μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό επιτηρούνται και τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής των Αχαρνών ενώ από τις αρχές του έτους στην περιοχή του Α' Αστυνομικού Τμήματος Αχαρνών επαναλειτουργεί ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» οι οποίοι διενεργούν περιπολίες πέριξ των σχολικών κτιρίων. Σε σχέση με τις φθορές και τις κλοπές στο σχολικό συγκρότημα του 13ου Γυμνασίου Αχαρνών στην περιοχή Αυλίζας η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή της η δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ενώ και οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται.. Στις υπηρεσίες των Αχαρνών έχουν δοθεί πρόσθετες εντολές, στα πλαίσια και των νέων σχεδίων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και έχει προγραμματιστεί η ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης, για την έντονη και ουσιαστική επιτήρηση των σχολικών συγκροτημάτων και των χώρων προσέλευσης - συγκέντρωσης ανήλικων μαθητών, όπως φροντιστήρια, χώροι άθλησης - ψυχαγωγίας, πλατείες, πάρκα, αλσύλια κτλ, με την εφαρμογή πλέγματος αστυνομικών δράσεων ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το επίπεδο ασφάλειας των μαθητών και ολόκληρης της μαθητικής κοινότητας και να προστατευτούν οι εγκαταστάσεις, τα υλικά και τα μέσα των σχολείων. Τέλος ο Υφυπουργός τονίζει ότι στα πλαίσια της ριζικής αλλαγής της διοικητικής δομής και λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τους ΟΤΑ, οι επιδώσεις της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος θα είναι πολύ καλύτερες από ότι τα τελευταία χρόνια ώστε να παγιωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών σε όλες τις περιοχές της χώρας. Στα πλαίσια αυτά έχουν ήδη αποδεσμευτεί 500 αστυνομικοί από το Επιτελείο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και τέθηκαν στην διάθεση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της αστυνόμευσης ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα της δίκυκλης αστυνόμευσης που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Ελληνικής Αστυνομίας. Από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Α. Διαμαντοπούλου, μας απάντησε ότι για την επισκευή και συντήρηση του 13ου Γυμνασίου Αχαρνών στην περιοχή Αυλίζας υπεύθυνος είναι ο ΟΤΑ που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών για την επισκευή των σχολικών μονάδων της περιφέρειάς του. Το Υπουργείο Παιδείας δεν διαθέτει σχετικό κωδικό για χρηματοδότηση τέτοιων αναγκών.

Είναι προφανές από τις απαντήσεις ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια των μαθητών όχι μόνο εντός των σχολείων αλλά και στις άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι ανήλικοι μαθητές και προσπαθεί να καλύψει τα μεγάλα κενά που δημιουργήθηκαν στην αστυνόμευση στην χώρα μας κατά το δυνατόν συντομότερο. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρέχει διαβεβαιώσεις ότι ανάλογα φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον καθώς θα προστατεύονται πιο αποτελεσματικά τα σχολικά κτίρια, διαβεβαιώσεις όμως που μένει να αποδειχτούν και στην πράξη ιδιαίτερα σήμερα που ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε στο κατ' ελάχιστο την φθορά της δημόσιας περιουσίας λόγω αμέλειας ή κακής λειτουργίας των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών. Το Υπουργείο Παιδείας μας παραπέμπει επί της ουσίας στο Υπουργείο Εσωτερικών και δεν απαντά σε καίρια ερωτήματα για το αν το νεόδμητο 13ο Γυμνάσιο Αχαρνών θα είναι σε θέση να υποδεχτεί μαθητές στην νέα σχολική χρονιά και για το αν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αμβλυνθούν οι εύλογες αντιδράσεις των γονέων που αμφιβάλλουν για την ασφάλεια των παιδιών τους στο υπόψη σχολικό συγκρότημα.

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ως στόχο να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες σε όλη την Επικράτεια και βέβαια στις περιοχές όπου ζουν και κινούνται οι ανήλικοι μαθητές. Εκφράζει όμως παράλληλα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να γνωρίζει το αν και υπό ποιες συνθήκες θα λειτουργήσει το νεόδμητο 13ο Γυμνάσιο Αχαρνών στην περιοχή Αυλίζας την νέα σχολική χρονιά. Προφανώς και η χρηματοδότηση της συντήρησης και της αποκατάστασης των ζημιών ανήκει στον ΟΤΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών. Το Υπουργείο Παιδείας όμως δεν οφείλει να παρακολουθεί το όλο θέμα και να γνωρίζει εάν το σχολικό συγκρότημα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί μαθητές τη νέα σχολική χρονιά;

Με αυτά τα δεδομένα ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δεσμεύεται ότι θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα και θα πιέσει το Υπουργείο Παιδείας καθώς και το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα και να διασφαλίσουν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν, θα λυθούν και οι μαθητές θα μπορούν να κάνουν χρήση ενός σύγχρονου σχολικού κτιρίου με την παράλληλη διασφάλιση εκ μέρους της Πολιτείας προς τους γονείς τους ότι δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά κατά την διάρκεια τόσο των μαθημάτων όσο και τις υπόλοιπες ώρες που μπορεί οι μαθητές να είναι εκτεθειμένοι σε εξωτερικούς κινδύνους.

Σχόλια επί των απαντήσεων του Υπουργού

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 9734/05-05-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων ενόψει της θερινής περιόδου, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σ. Βούγιας, μας απάντησε ότι «η Κυβέρνηση έχει επενδύσει στην αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και τη μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο και με ενισχυμένη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα Σώμα, το οποίο να μπορεί να εγγυηθεί, στον υψηλότερο δυνατό βαθμό, την πυροπροστασία και την πυρασφάλεια όλων των περιοχών της χώρας. Σε ότι αφορά την στελέχωση των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, πρέπει να επισημανθεί ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η δύναμη του Σώματος και γι αυτό καταβάλλεται προσπάθεια για την ορθολογική κατανομή του. Το έργο των πυροσβεστών ενισχύουν και οι 5500 πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης και ενισχύουν ήδη από την 1η Απριλίου και για οκτώ μήνες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων έχει στελεχωθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και ενισχύεται και με 60 πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης. Σε ότι αφορά την πυροπροστασία των δασικών εκτάσεων, από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος κάθε έτος συντάσσονται σχέδια αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για όλες τις περιοχές της χώρας και φυσικά των Μεγάρων, που αφορούν στην οργάνωση, τη διαχείριση και το συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης και περιλαμβάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη επισήμανση και αναγγελία της πυρκαγιάς, καθώς και η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη διασπορά των πυροσβεστικών οχημάτων, τη διάθεση μικτών εποχικών περιπόλων, συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις, ΟΤΑ κτλ, ενώ τη δεδομένη στιγμή έχουν επικαιροποιηθεί και αποσταλεί στους κατά το νόμο αποδέκτες τους. Στο πλαίσιο αυτό το Πυροσβεστικό Σώμα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και προβαίνει άμεσα σε οποιαδήποτε επίγεια ή εναέρια επιχειρησιακή δράση, προκειμένου να θωρακίσει από πλευράς δασοπροστασίας και την περιοχή των Μεγάρων. Τέλος σημειώνεται ότι πέραν των αρμόδιων τοπικών Υπηρεσιών, η αντιμετώπιση των δασικών και λοιπόν πυρκαγιών, όταν υπάρχει ανάγκη, γίνεται με την συνδρομή των όμορων Υπηρεσιών, αλλά και των αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων, όπως επίσης και από τα λοιπά διαθέσιμα, για το συγκεκριμένο σκοπό, επίγεια και εναέρια μέσα της ηπειρωτικής χώρας και στο πλαίσιο αυτό θα αντιμετωπιστεί κάθε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου συμβάντος και στην περιοχή των Μεγάρων».

Ο Βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τοποθετούνται επιπλέον 60 εποχικοί πυροσβέστες προκειμένου να συνδράμουν στο έργο του μονίμου προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των Μεγάρων. Είναι προφανές από την απάντηση του Υπουργείου ότι τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας του Πυροσβεστικού Σώματος αντιμετωπίζονται επιτέλους με την δέουσα υπευθυνότητα και η πολιτική ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας αναγνωρίζει τα επιχειρησιακά ελλείμματα και τις οργανωτικές και συντονιστικές στρεβλώσεις που οδήγησαν στην τραγική απώλεια τεράστιων δασικών εκτάσεων τα προηγούμενα έξι χρόνια. Παρόλα αυτά ο Βουλευτής εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι έχει τοποθετηθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων καθώς όπως σαφέστατα αναφερόταν και στην ερώτησή του το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη 600 χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης , δύο Δήμων και βέβαια με εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου. Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου δεσμεύεται ότι θα επαναφέρει το ζήτημα στην Βουλή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων θα έχει το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και κατά τους μήνες που δεν ενισχύεται η Υπηρεσία με τους εποχικούς πυροσβέστες.

Σχόλια επί των απαντήσεων του Υπουργού

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 8453/08-04-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τa προβλήματα στην λειτουργία των ιατρείων του ΙΚΑ στην Κερατέα, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, μας απάντησε ότι οι υπηρετούντες ιατροί στο παράρτημα του ΙΚΑ στην Κερατέα είναι περισσότεροι από τις προβλεπόμενες θέσεις και ότι οι ασφαλισμένοι ανέρχονται στους 4250 περίπου. Για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων μετακινούνται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων από το υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στο Λαύριο όπου και ανήκει διοικητικά το παράρτημα της Κερατέας. Η Διοίκηση του Ιδρύματος γνωρίζοντας τα κενά που δημιουργούνται στις κατά τόπους μονάδες του, ως συνέπεια αποχωρήσεων των ιατρών, έχει προχωρήσει στη διαδικασία πρόσληψης σαράντα εννέα (49) ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για το Νομό Ανατολικής Αττικής, όπως αυτές ανακοινώθηκαν με την υπ' αρ. 1/2009 προκήρυξη του ΑΣΕΠ, με την οποία θα καλυφθούν χίλιες οκτακόσιες εξήντα (1860) θέσεις μόνιμου ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ σε όλη την επικράτεια. Η Διοίκηση του Ιδρύματος αντιλαμβάνεται τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και όταν δοθεί έγκριση για προσλήψεις θα εξετάσει τις ανάγκες της περιοχής, εκτιμώντας τις ιδιαιτερότητές της και λαμβάνοντας υπόψη τις αιτήσεις υποψηφιότητας που θα υποβληθούν, προκειμένου να επιτύχει την αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους με την αρτιότερη στελέχωση.

Ο Βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αντιλαμβάνεται τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία των ιατρείων του ΙΚΑ ειδικά στην Ανατολική Αττική όπου ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία και οι ανάγκες όπως είναι φυσικό πολλαπλασιάζονται. Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι δεν αρκείται σε επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων και των προβλημάτων που αναδεικνύονται μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και αναζητά λύσεις για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Είναι προφανές ότι λόγω και των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα θα υπάρξουν καθυστερήσεις και είναι προς την σωστή κατεύθυνση η ιεράρχηση των προβλημάτων και η κάλυψη των αναγκών. Είναι σαφές ότι τα κενά που δημιουργήθηκαν κατά την προηγούμενη εξαετία δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν στο σύνολό τους μέσα σε οκτώ μήνες και βέβαια σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες. Το γεγονός όμως και μόνο ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ και το Υπουργείο αναγνωρίζουν το πρόβλημα επιτρέπει την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι πολλά κενά θα καλυφθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τον ΑΣΕΠ. Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος της κάλυψης των κενών που παρουσιάζονται στα ιατρεία του παραρτήματος του ΙΚΑ στην Κερατέα και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια που θα βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους. Αποτελεί άλλωστε προεκλογική δέσμευση του ίδιου του Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου αλλά και του ΠΑΣΟΚ να προβούν σε κάθε απαραίτητη αλλαγή που θα δημιουργεί ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό που θα υπηρετεί αντί να ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Σχόλια επί των απαντήσεων του Υπουργού

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 7643/17-03-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων των Μεγάρων, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνος, μας απάντησε ότι η ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων της πόλης των Μεγάρων και της Μεγαρίδος αποτελούν μια από τις βασικές δραστηριότητες της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και μας παρέθεσε σειρά δραστηριοτήτων που επιλαμβάνεται η συγκεκριμένη Εφορεία προκειμένου να αναδείξει και να προστατέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής, πραγματοποιώντας ανασκαφές, εξυπηρετώντας και ξεναγώντας τους μαθητές της περιοχής και συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Στην ερώτησή μας όμως δεν τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την δραστηριότητα της Γ' Εφορείας και των αρμόδιων υπαλλήλων, ούτε εάν επαρκούν ή όχι οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης Εφορείας για μια περιοχή όπου τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι διάσπαρτα. Τα ερωτήματα απευθυνόταν προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε σχέση με την συμβολή του στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων των Μεγάρων και εν γένει της Δυτικής Αττικής, σε σχέση με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Δυτικής Αττικής, σε σχέση με την ανάδειξη της Δυτικής Αττικής ως αυτόνομου προορισμού για τους επισκέπτες της χώρας μας και τέλος σε σχέση με την προβολή του συνόλου των αρχαιοτήτων της Περιφέρειας της Αττικής που πρέπει να πραγματοποιηθεί από το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου οι επισκέπτες των Αθηνών να μην περιορίζονται σε επισκέψεις στην Ακρόπολη, το νέο Μουσείο και την Πλάκα. Η πρότασή μας αφορούσε την κατάλληλη προβολή του συνόλου των αρχαιοτήτων της Περιφέρειας της Αττικής ώστε να γνωρίσουν πρώτα και κύρια οι πολίτες της χώρας το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων, των αρχαίων πόλεων και των μνημείων της Αττικής που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί. Επιπρόσθετα τονίσαμε ότι με δεδομένη και την οικονομική κρίση και το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι υποχρέωση του κράτους να φροντίσει για την ενημέρωση των επισκεπτών του εξωτερικού σε σχέση με τους επισκέψιμους χώρους της χώρας μας. Η ανάδειξη για παράδειγμα των Μεγάρων και της Ελευσίνας στην Δυτική Αττική θα «υποχρέωνε» τους επισκέπτες της Αθήνας είτε να παραμείνουν περισσότερες μέρες στην πρωτεύουσα είτε να κάνουν και δεύτερες και τρίτες επισκέψεις στην χώρα μας προκειμένου να μπορέσουν να θαυμάσουν το σύνολο των αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων που διαθέτουμε. Είναι βέβαιο ότι ο ρόλος της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στα Μέγαρα, αλλά και κάθε άλλης Εφορείας, δεν είναι να προβάλει τα μνημεία και τους αξιόλογους και ιστορικούς χώρους της πατρίδας μας αλλά να τους προστατεύει, να τους φέρνει στην επιφάνεια και να τους συντηρεί. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι υπεύθυνο για την χάραξη ενιαίας πολιτικής προβολής και αξιοποίησης της κληρονομιάς μας και όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ερώτησή μας είναι υπεύθυνο για την μη προβολή των Μεγάρων και τη μη χαρτογράφηση της πόλης των Μεγάρων ως αρχαία πόλη στους εθνικούς και παγκόσμιους χάρτες αρχαιολογικών χώρων.

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, τονίζει ότι το ζήτημα της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων των Μεγάρων, της Δυτικής Αττικής, της Βόρειας Αττικής και της Ανατολικής Αττικής είναι κεφαλαιώδες και η αξιοποίησή τους είναι ο πλέον ασφαλής μονόδρομος που οφείλει η Ελλάδα να ακολουθήσει στην μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας σε νέα παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Σχόλια επί των απαντήσεων του Υπουργού

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 9730/05-05-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας στις Αχαρνές, τον Ασπρόπυργο και το Ζεφύρι, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ Σ. Βούγιας, μας απάντησε ότι στην αντεγκληματική πολιτική του Υπουργείου για το τρέχον έτος προβλέπονται στοχευμένες δράσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας και φυσικά στις περιοχές Αχαρνών, Ζεφυρίου και Ασπροπύργου. Οι προτεραιότητες του νέου προγράμματος προσδιορίστηκαν μέσα από μια διαδικασία χαρτογράφησης του εγκληματικού περιβάλλοντος για τον εντοπισμό εγκληματογόνων περιοχών και προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο. Οι περιοχές των Αχαρνών, Ζεφυρίου και Ασπροπύργου χαρακτηρίζονται από ανομοιογένεια του πληθυσμού (μεγάλος αριθμός ΡΟΜΑ, παλλινοστούντες, αλλοδαποί κλπ) και τοπογραφική ποικιλομορφία (βιομηχανικές ζώνες, καταυλισμοί, πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές) που αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών σε αυτές, αλλά και υπαγορεύουν ένα ειδικό σχεδιασμό σε ότι αφορά την αστυνόμευσή τους. Για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευσή τους διαμορφώνεται ανάλογα από τις Υπηρεσίες και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, που περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων, ενεργειών και εξειδικευμένων δράσεων. Ειδικότερα δραστηριοποιούνται τα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας με την διάθεση αστυνομικών για την διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών, αλλά διατίθενται και αστυνομικοί και από άλλες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπως οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), η Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α), οι Υπηρεσίες Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, Ναρκωτικών κλπ Πέραν αυτών, από 23 - 03 - 2010 εφαρμόστηκε και στις περιοχές αυτές το μέτρο της Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) σύμφωνα με το οποίο αστυνομικοί, που επιβαίνουν ανά δύο σε κάθε δίκυκλη μοτοσικλέτα, περιπολούν στις γειτονιές και των περιοχών αυτών βάσει σχεδίων που στηρίζονται κυρίως στην έκταση κάθε περιοχής και στην χαρτογράφηση του εγκλήματος. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη, αλλά και στην άμεση ανταπόκριση στις κλήσεις των πολιτών, με θετικά. μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, αστυνομικές επιχειρήσεις και έρευνες στις περιοχές των Αχαρνών, Ζεφυρίου και Ασπροπύργου σε παραπήγματα, καταυλισμούς και οδούς οικισμών της ευρύτερης περιοχής. Ελέγχθηκαν περί τα 430 άτομα και 175 οχήματα, συνελήφθησαν 10 άτομα και αναζητούνται άλλα 7 για διάφορα εγκλήματα, όπως παραβάσεις των νόμων περί όπλων, ναρκωτικών, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση - απάτες. Επίσης κατασχέθηκαν καλώδια που είχαν κλαπεί και βεβαιώθηκαν παραβάσεις των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Παράλληλα για το Υπουργείο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας το θέμα της προστασίας των μαθητών και γενικότερα των ανηλίκων, αλλά και των σχολικών συγκροτημάτων. Για το λόγο αυτό έχει εκδοθεί διαταγή του Αρχηγού του Σώματος προς όλες τις περιφερειακές Υπηρεσίες, για την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), δραστηριοποιώντας περαιτέρω το προσωπικό τους, ώστε να εξασφαλίζεται απόλυτη τάξη και ασφάλεια, τόσο στην λειτουργία των σχολείων όσο και στην απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση όλης της μαθητικής κοινότητας και ιδιαιτέρως των μικρών μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό, επιτηρούνται και τα σχολικά συγκροτήματα των περιοχών των Αχαρνών, του Ζεφυρίου και του Ασπροπύργου, ενώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους στην περιοχή του Α' Αστυνομικού Τμήματος Αχαρνών επαναλειτουργεί ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», σε 4 τομείς με 8 αστυνομικούς, οι οποίοι διενεργούν περιπολίες πέριξ των σχολικών κτιρίων, ενημερώνονται για τα υφιστάμενα προβλήματα αστυνομικής φύσεως και προωθούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Προτεραιότητα αποτελεί η πληρέστερη στελέχωση των Υπηρεσιών εκείνων, που ως κύρια αποστολή έχουν την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (Αστυνομικά Τμήματα, Υπηρεσίες Ασφαλείας κλπ). Επίσης στους άμεσους στόχους είναι η αποδέσμευση αστυνομικών δυνάμεων από την εκτέλεση καθηκόντων διοικητικής, κυρίως φύσης, που δεν σχετίζονται με την αποστολή και το έργο τους, δηλαδή την καταπολέμηση του εγκλήματος. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τους ΟΤΑ και άλλους φορείς και σύντομα οι επιδόσεις της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος θα είναι πολύ καλύτερες από ότι ήταν τα τελευταία χρόνια, ώστε να παγιωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών σε όλες τις περιοχές της χώρας που είναι και το ζητούμενο.

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την ικανοποίησή του καθώς από την μακροσκελή απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τα όσα αναφέρονται άγεται το συμπέρασμα ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, να γίνει σωστή και μελετημένη διασπορά των δυνάμεών της και να είναι πλέον αισθητή η παρουσία των αστυνομικών σε όλες τις περιοχές της Αττικής με έμφαση σε αυτές όπου παρατηρείται σημαντική εγκληματική και παραβατική δραστηριότητα Είναι σαφές ότι οι αλλαγές που απαιτούνται δεν θα ήταν να δυνατόν να ολοκληρωθούν μέσα σε οκτώ μήνες όμως η διαφορά είναι ήδη αισθητή. Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των Αχαρνών, του Ζεφυρίου και του Ασπροπύργου και ζητά τις ειδικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που γνωρίζει καλά τα τοπικά προβλήματα.

Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη των θεμάτων της εγκληματικότητας και της αντιμετώπισής της και θα επανέρχεται κάθε φορά που θα εντοπίζει προβλήματα προκειμένου να εφιστά την προσοχή των αρχών και να πιέζει για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής αποτελεσματικότητας της Πολιτείας στον πολύ σημαντικό αυτό τομέα. Τα πρώτα δείγματα της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι μεν θετικά είναι όμως βέβαιο ότι είναι πολλά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και οι δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να παγιωθεί το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες.
Ανησυχία στους διοριστέους εκπαιδευτικούς του ΑΣΕΠ 2008 προκαλούν δημοσιεύματα για νέα προκήρυξη διαγωνισμού τη στιγμή που εκκρεμούν οι διορισμοί τους (09-06-2010)
Ερώτηση στην Βουλή προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών
Προβληματισμός και ανησυχία στους κατοίκους της Κινέτας Μεγάρων για την ασφάλεια της περιοχής μετά την αποδυνάμωση του Αστυνομικού Σταθμού της Κινέτας (09-06-2010)
Ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Λειτουργία κατασκηνώσεων για παιδιά ΑμεΑ στον Άγιο Αντρέα Ν. Μάκρης και την Κερατέα (09-06-2010)

Ερώτηση στην Βουλή προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών

Αποχετευτικό Δίκτυο στα Μεσόγεια, προστασία υδάτων στην Ανατολική Αττική (09-06-2010)

Ερώτηση στην Βουλή προς τους Υπουργούς Υποδομών και Περιβάλλοντος

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Το κράτος οφείλει να άρει τις αδικίες για τους απολυμένους ιπτάμενους φροντιστές και συνοδούς του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας που συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά με τον νόμο 3185/2003.(08-06-2010)
Ερώτηση στην Βουλή προς τους Υπουργούς Εργασίας, Υποδομών και Οικονομικών

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Δήλωση του Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (05-06-2010)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πρέπει όλοι να αναλογιστούμε πόσο συνεπείς με το καθήκον της προστασίας του φυσικού πλούτου είμαστε και αν η συντεταγμένη πολιτεία παίρνει τις αποφάσεις που απαιτούνται. Κάνουμε όλοι ότι μπορούμε ή όχι; Το αποτέλεσμα μιας πορείας πολλών ετών μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είμαστε αρκετά πίσω στις παρεμβάσεις μας. Παρόλο που ικανοποιήθηκε ένα πάγιο κοινωνικό αίτημα με την δημιουργία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις σε σημαντικά θέματα για την Περιφέρεια της Αττικής, τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται και η περιβαλλοντική υποβάθμιση παραμένει υπονομεύοντας την ποιότητα της ζωής και την υγεία των εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου.
Τα κύρια ζητήματα που χωρίς χρονοτριβές πρέπει να αντιμετωπίσει η Πολιτεία συνοψίζονται στα εξής:
1) Φραγμός στην αυξανόμενη ρύπανση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση του Θριασίου Πεδίου, άμεση λήψη μέτρων για την απορρύπανση και αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.
2) Επανασχεδιασμός του ζητήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, κατάργηση των ΧΥΤΑ, κλείσιμο κάθε υπάρχουσας χωματερής και στροφή στην κομποστοποίηση, την μηχανική και θερμική επεξεργασία
3) Συστηματική και ολοκληρωμένη προώθηση της ανακύκλωσης στα πρότυπα των επιτυχημένων μοντέλων που εφαρμόζονται στην Ευρώπη
4) Δημιουργία εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού και δημιουργία αποχετευτικού δικτύου για το σύνολο της Αττικής
5) Αποτελεσματική προστασία των υγροβιότοπων της Αττικής, ανάδειξη και αξιοποίησή τους κατά τρόπο που θα επιτρέπει στους κατοίκους να καρπώνονται οφέλη χωρίς να υποβαθμίζεται ούτε κατ’ ελάχιστο η περιβαλλοντική τους αξία
6) Επέκταση κατά λειτουργικό και βιώσιμο τρόπο των φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως το τρένο, με τρόπο λειτουργίας που να εξυπηρετεί και όχι να ταλαιπωρεί τους πολίτες
7) Προστασία και ανάδειξη των ορεινών όγκων της Αττικής κατά τρόπο που να μην θίγει τα δικαιώματα των κατοίκων οι οποίοι θα έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την προστασία τους
8) Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων και οριστικά σχέδια πόλεως για όλους τους οικισμούς και τους Δήμους με ταυτόχρονη μετατροπή σε ιδιώνυμο έγκλημα της αυθαίρετης δόμησης
9) Ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες, περιορισμοί στην εκμετάλλευσή τους και αυστηρά πρόστιμα σε όσους τις μολύνουν ή τις ρυπαίνουν
10) Δημιουργία χώρων αστικού πρασίνου και ελεύθερων χώρων για τους πολίτες
11) Αποκατάσταση του Ασωπού και του Κηφισού Ποταμού και ολοκληρωμένη διαχείριση των βιομηχανικών λυμάτων
12) Προστασία και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Αττικής
Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα συνεχίσει να ασκεί εποικοδομητικό έλεγχο στην κυβέρνηση ασκώντας κάθε δυνατή πίεση προκειμένου να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις για την περιβαλλοντική προστασία και την αντιμετώπιση των σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων αγωνιζόμενος για την υλοποίηση του οράματος για την Αττική του 2030 όπως αυτό υπερψηφίστηκε από τους πολίτες στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο μονόδρομος που οφείλει να ακολουθήσει η χώρα μας είναι αυτός της Πράσινης επένδυσης και ανάπτυξης και οι μοναδικές και θεμιτές παράπλευρες απώλειες είναι αυτές που θα αναφέρονται στις εστίες ρύπανσης και στους καταστροφείς του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση έχει εθνικό καθήκον να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και μέσα από αυτές να αντιμετωπίσει και μεγάλα δημοσιονομικά μας προβλήματα.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Χάνει 1 δις Ευρώ η Περιφέρεια Αττικής, την ίδια στιγμή που ψηφίζεται ο Καλλικράτης!



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ. 10990
Ημερομ. Κατάθεσης 02.06.10


Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας



ΚύριοιΥπουργοί,

Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάζουμε στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής την μείωση των πόρων που μπορεί να αξιοποιήσει η Περιφέρεια της Αττικής σε δράσεις καινοτομίας, ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα αποκαλύπτεται στο νέο ΠΕΠ ότι οι συγκεκριμένοι πόροι που αρχικά ανέρχονταν στα 3 δις €, στο αναθεωρημένο πρόγραμμα εμφανίζονται μειωμένοι κατά 1 δις € περίπου και πλέον περιορίζονται στα 2 δις €. Η μείωση μάλιστα αφορά τις δράσεις για την καινοτομία, την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, οι οποίες φαίνονται να μηδενίζονται ή να μειώνονται υπερβολικά σε ότι αφορά την διαχείρισή τους από την Περιφέρεια Αττικής.
Ταυτόχρονα και με δεδομένο ότι οι δράσεις του ΠΕΠ Αττικής εκτείνονται χρονικά έως και το 2013 ναρκοθετείται με αυτή την αναθεώρηση η δυνατότητα της νέας αιρετής Περιφέρειας να διαχειριστεί απαραίτητους πόρους για την ανάπτυξη προγραμμάτων καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Στην πράξη ανατρέπεται εν τη γένεση της η όλη φιλοσοφία της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» που πέρα από τα νέα διοικητικά όρια των Δήμων, την κατάργηση των Νομαρχιών και την συγκρότηση Περιφερειών με αιρετή διοίκηση, προβλέπει και αποκέντρωση των πόρων που διατίθενται για την ανάπτυξη των Περιφερειών. Σε αντίθεση με αυτό το πνεύμα φαίνεται ότι προτιμάται η συγκέντρωση των διαθέσιμων κονδυλίων στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου αυτά να θέσουν τις προτεραιότητες με βάση άλλους σχεδιασμούς και όχι αυτούς της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης. Εάν ισχύσει τελικά η σχετική αναθεώρηση του ΠΕΠ Αττικής είναι βέβαιο ότι μια βασική διοικητική μεταρρύθμιση, όπως είναι ο Καλλικράτης, θα παραμείνει θεωρητικό κατασκεύασμα, με περιορισμένες πραγματικές δυνατότητες παρέμβασης και η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας θα υποχρεωθεί σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις αναφορικά με την αναπτυξιακή πορεία που θέλουν οι πολίτες να ακολουθήσει. Δυστυχώς αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο για το ΠΕΠ Αττικής αντί για αποκέντρωση πόρων θα έχουμε υπερσυγκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην κεντρική διοίκηση, πριν καν στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου!

Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένη την σαφέστατη κυβερνητική πρόθεση η διοικητική μεταρρύθμιση να αποτελέσει θεμέλιο της επιδιωκόμενης αποκέντρωσης και εφαλτήριο μιας νέας αναπτυξιακής και βιώσιμης πορείας
Ερωτάστε

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκατασταθεί η δυνατότητα της νέας Αιρετής Περιφέρειας Αττικής να διαχειριστεί και να εκμεταλλευτεί τους αναπτυξιακούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που της αναλογούν και τα όσα προβλέπει το σχέδιο Καλλικράτης που μόλις ψηφίστηκε;




-Ο- ΕΡΩΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ