Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Σχεδιάζοντας το νέο όραμα της Αττικής (Άρθρο του Βασίλη Οικονόμου στην εφημερίδα " Κυριακάτικη Αυριανή" 24-01-2010)





Άνοιξε η συζήτηση για την διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, τις συνενώσεις των δήμων, τους αιρετούς περιφερειάρχες και την αποκεντρωμένη διοίκηση. Αν και οι περισσότερες συζητήσεις επικεντρώνονται στα, κατά τη γνώμη μου, λιγότερο ουσιώδη θέματα, αναπτύσσεται επιτέλους, έστω και στις παρυφές, η επιχειρηματολογία για την αναπτυξιακή κατεύθυνση που επιθυμούμε για κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμο στη χώρα. Πολλά από τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής έχουν τύχει σοβαρής επεξεργασίας. Με αφορμή την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για άνοιγμα της διαβούλευσης για το ζήτημα της διοικητικής αναδιάρθρωσης, θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε σήμερα με τους σωστούς όρους όμως αυτή την φορά, την συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής. Η καταστροφική πρόταση της ΝΔ για την Αττική που δολίως προσπάθησε ο κ Σουφλιάς να περάσει εντός του προηγούμενου θέρους, χωρίς την απαραίτητη δημόσια διαβούλευση, ευτυχώς παραπέμφθηκε στις καλένδες. Στην υποτυπώδη συζήτηση που τότε αναπτύχθηκε, είχα επαναλάβει την δημόσια και κατ’ επανάληψη διατυπωμένη θέση μου ότι η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να αναπτυχθεί αυτόνομα, να καταρτιστεί ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας και θα σέβεται το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.
Με αυτή την λογική έχω τονίσει ότι χρειαζόμαστε στην Αττική μεσαίους και μεγάλους Δήμους οι οποίοι θα μπορούν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο αυτόνομης ανάπτυξης και θα αντέστρεφαν την λογική των «δορυφόρων» της Αθήνας που ήταν η βασική έως σήμερα αναπτυξιακή λογική. Η «εξάρτηση» από την Αθήνα και η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της Αθήνας υπέσκαπτε έως σήμερα τις προσπάθειες των κατοίκων και των τοπικών φορέων για επίλυση σημαντικών και καίριων προβλημάτων, δεν επέτρεπε τις ουσιαστικές επενδύσεις και βέβαια επέφερε σειρά άλλων προβλημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σχεδιασμός των οδικών αξόνων που έγινε στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης του κέντρου της πρωτεύουσας και ο οποίος δεν περιείχε καμία πρόβλεψη για την επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της Περιφέρειας, που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μην διαθέτει στις περισσότερες περιοχές ούτε καν υποτυπώδη αστική συγκοινωνία, πόσο δε μάλλον σύνδεση με τα φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μαζικής μεταφοράς.
Με την διοικητική μεταρρύθμιση που προτίθεται να φέρει το ΠΑΣΟΚ και η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, τίθενται σε νέα βάση οι όροι και οι προϋποθέσεις της αυτόνομης, αειφόρου και ρεαλιστικής ανάπτυξης. Η δημιουργία μεγάλων δήμων, η φορολογική αποκέντρωση και κυρίως η Περιφερειακή Αιρετή Διοίκηση αλλάζουν τα δεδομένα, αντιμετωπίζουν τα κατά τόπους συμφέροντα και τις «λανθάνουσες προσωπικές» προτεραιότητες και φέρουν τους πάντες προ των ευθυνών τους. Από την δοτή εξουσία του Περιφερειάρχη περνάμε στην εποχή της αιρετής του ανάδειξης που ως κύριο χαρακτηριστικό της δεν μπορεί παρά να έχει την κοινωνική λογοδοσία. Η διευρυμένη εκλογική βάση, σε δήμους και περιφέρειες, επιβάλλει την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων. Η φορολογική αποκέντρωση εξασφαλίζει και τους απαραίτητους πόρους για την πραγματοποίηση έργων, για την άσκηση ουσιαστικής πολιτικής παρέμβασης.
Οι μέχρι πρότινος «δικαιολογίες» και οι αναβλητικές θέσεις σύντομα θα πάψουν να υφίστανται καθώς όποιος ζητήσει την ψήφο του λαού θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο και θα πρέπει να εφαρμόσει. Στα πλαίσια της Περιφέρειας Αττικής και των μεγάλων δήμων μπορούμε πλέον να καταρτίσουμε τον χάρτη της αστικής συγκοινωνίας, τα ενιαία και οριστικά σχέδια πόλεων που θα βάζουν όρια στην ανάπτυξη, να ενοποιήσουμε τους πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής δημιουργώντας αυτόνομους προορισμούς, να προστατέψουμε πιο αποτελεσματικά τις περιβαλλοντικές μας οάσεις, να «επιβάλουμε» την απορρύπανση του Θριασίου Πεδίου, να επισπεύσουμε την δημιουργία του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, να προχωρήσουμε σε μια νέα διαχείριση των στερεών αποβλήτων και να λειτουργήσουμε επιτέλους τους βιολογικούς καθαρισμούς.
Η νέα φιλοσοφία της διοικητικής οργάνωσης της χώρας θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων, θα θεραπεύσει μερικώς τον υδροκεφαλισμό του κράτους και θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και σαφώς πιο αποτελεσματικό κράτος. Η Περιφέρεια Αττικής θα αναπτυχθεί αυτόνομα, θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τους υπαρκτούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, θα μπορεί να προγραμματίσει και να υλοποιήσει έργα πνοής και κυρίως θα έχει αιρετούς φορείς με συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι οποίοι και θα λογοδοτούν για το έργο τους άμεσα στην κοινωνία. Το κράτος θα είναι πιο μικρό, πιο κοντά στον πολίτη και για τις ανάγκες του πιο αποτελεσματικό.
Οι προτεραιότητες που τίθενται για την Αττική είναι:
1) Οριστικά σχέδια πόλεων που θα θέτουν τα όρια της οικιστικής ανάπτυξης
2) Καθιέρωση του ΤΡΕΝΟΥ ως βασικού μέσου μεταφοράς στην Αττική (σύνδεση Αττικού Σιδηρόδρομου με το Λαύριο και τον Μαραθώνα, σύνδεση ΗΣΑΠ με τον Αγ. Στέφανο, επέκταση του ΤΡΑΜ στην Νότια Αττική, επέκταση του ΜΕΤΡΟ στο Θριάσιο Πεδίο και τον Δήμο Αχαρνών).
3) Αστικό Δίκτυο Συγκοινωνίας σε όλη την Αττική. Ενιαίος Συγκοινωνιακός Χάρτης Αττικής (Προαστιακός Σιδηρόδρομος, Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικό Τρένο, Αστικό λεωφορείο)
4) Ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία το ταχύτερο δυνατόν του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής (Νταού Πεντέλης, Ραφήνα). Ολυμπιακή Κλινική Αχαρνών για την Βόρεια Αττική. Αναβάθμιση του Ασκληπιείου Νοσοκομείου στην Νότια Αττική και διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα του. Μετατροπή των Κέντρων Υγείας της Αττικής σε Αστικού Τύπου Κέντρα Υγείας.
5) Άμεση εφαρμογή σχεδίου απορρύπανσης του Θριασίου Πεδίου
6) Ολοκληρωμένα προγράμματα προστασίας των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών (πχ Βουρκάρι Μεγάρων, Λίμνη Κουμουνδούρου Ασπροπύργου, Σχοινιάς Μαραθώνα, Κόλπος Ελευσίνας και ποταμός Ερασινός Βραυρώνα)
7) Πλήρης και χωρίς εκπτώσεις αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων που χάθηκαν το 2007 και τον Αύγουστο του 2009.
8) Ίδρυση Αττικού Πανεπιστημίου
9) Ενοποίηση, ανάδειξη και αξιοποίηση των Αρχαιολογικών και Πολιτιστικών Μνημείων της Βόρειας, της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής
10) Διάνοιξη οδικών αξόνων στην Περιφέρεια που θα εξυπηρετούν τους πολίτες αλλά και κυρίως θα σχεδιαστούν ως άξονες ανάπτυξης για την Περιφέρεια
11) Προσαρμογή της πολιτείας στα νέα πληθυσμιακά δεδομένα και κάλυψη βασικών αναγκών σε παιδεία και υγεία των μονίμων κατοίκων με ορίζοντα τουλάχιστον εικοσαετίας.
12) Από τους ΧΑΔΑ στους ΧΥΤΥ. Καμία επιχορήγηση σε δήμο που δεν εκτελεί πρόγραμμα Ανακύκλωσης. Νέες μορφές διαχείρισης απορριμμάτων (καύση, κομποστοποίηση, ΧΥΤΥ)
13) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αττική (Αιολική Ενέργεια – Πάρκα, Φωτοβολταϊκά) Βασική Πηγή Ενέργειας της Αττικής το Φυσικό Αέριο. Ολοκλήρωση του δικτύου Φυσικού Αερίου.
14) Αποχετευτικό Σύστημα Μεσογείων με τριτοβάθμιο Βιολογικό Καθαρισμό (άρδευση Μεσογειακού Κάμπου). Ολοκλήρωση του Αποχετευτικού Συστήματος της Βόρειας Αττικής. Ολοκλήρωση του Αποχετευτικού Συστήματος του Θριασίου Πεδίου.
15) Ίδρυση Πρωτοδικείου στην Ανατολική και την Δυτική Αττική.
Κατά τη γνώμη μου αυτοί είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθούμε προκειμένου να θέσουμε τις βάσεις για την ρεαλιστική, βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της Αττικής. Η αυτόνομη διαχείριση και ο σεβασμός στον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι μια πραγματική ευκαιρία για την Περιφέρεια της Αττικής, η οποία θα μπορέσει επιτέλους να εκμεταλλευτεί τα φυσικά της πλεονεκτήματα αξιοποιώντας θεσμούς και οικονομικούς πόρους.

Η τσέπη της χώρας είναι άδεια (Συνέντευξη του Βασίλη Οικονόμου στην Εφημερίδα "Το Παρασκήνιο" 29-01-2010)











Δική μας η ευθύνη της οικονομίας δική μας και η λύση ξεκαθαρίζει ο Βασίλης Οικονόμου μιλώντας στο «Π». Ο βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ εξηγεί γιατί οι εξεταστικές επιτροπές είναι ανάγκη για τον πολιτικό κόσμο έστω και αν αυτό ίσως έχει συνέπειες στο κόμμα του ενώ διευκρινίζει πως η χώρα παλεύει με τον κίνδυνο της πτώχευσης και τις καταστροφικές συνέπειές της.

Κύριε Οικονόμου, τι καινούργιο θα πρέπει να περιμένουμε από την εξεταστική για την Siemens αλλά και από τις υπόλοιπες που έρχονται; Οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν κλείσει;

Η σύσταση των εξεταστικών επιτροπών για την Siemens αλλά και για τις υπόλοιπες υποθέσεις που απασχόλησαν την πολιτική ζωή αλλά και τους πολίτες, είναι μια δέσμευσή του Γ. Παπανδρέου να ρίξει άπλετο φως απάνω στα ερωτήματα εμπλοκής πολιτικών προσώπων αλλά και την διαχείριση πολύ σημαντικών υποθέσεων και φυσικά του κρατικού χρήματος. Είναι νομίζω λαϊκή επιταγή πλέον να υπάρχει διαφάνεια παντού και λογοδοσία. Αυτή την ανάγκη εξυπηρετούν οι επιτροπές. Να μάθουμε τι έγινε σε δυσώδεις υποθέσεις. Είναι σημαντικό να διερευνηθούν και για την τιμή του πολιτικού κόσμου.
Μάλιστα η περίπτωση της Siemens δεν είναι ευχάριστη για το ΠΑΣΟΚ γιατί υπάρχουν ζητήματα και για αυτό ή για στελέχη. Όμως ο Παπανδρέου είναι κάθετος: να πέσει φως. Δεν είναι θέμα κομμάτων αυτό αλλά αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Αγροτικά μπλόκα: Τι φταίει; Οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ που δεν γίνονται πράξη λόγω της οικονομικής κατάστασης; Ή μήπως οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες; Τι φταίει και η Ελλάδα σήμερα είναι κατακερματισμένη;

Νομίζω ότι φταίνε τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί που σημαίνει ότι ο αγρότης δικαίως αγωνιά για το χώρο του, φταίει μία άφρονα πολιτική που έδωσε αφειδώς όχι στηριζόμενη σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αλλά στην λογική «ας περάσει και αυτή η χρονιά», φταίει η κακή νοοτροπία που σημειώνουν πολλοί εκ των συμμετεχόντων – πολιτικοί και αγρότες- οι οποίοι βολεύονται με ευκαιριακά φιλοδωρήματα. Και φταίει βέβαια η κακή νοοτροπία που έχουμε στη χώρα μας να μην κοιτάμε το συνολικό και σε βάθος χρόνου όφελος αλλά το ευκαιριακό και άμεσο αποτέλεσμα. Αυτά όλα έχουν δημιουργήσει τέτοιες αντιλήψεις που σήμερα τις βλέπουμε γιγαντωμένες και οι οποίες δεν δίνουν το περιθώριο σε μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να πάρει ανάσα.
Τώρα, στο επιχείρημα ότι άλλα έλεγε ο Παπανδρέου πριν τις εκλογές και άλλα μετά, αυτό είναι αφέλεια και πονηριά. Έλεγε ότι θα στηρίξει την αγροτική παραγωγή, το αγροτικό εισόδημα και τον αγρότη. Το πως θα στηρίξεις εξαρτάται από το τι έχεις στην τσέπη σου. Και η τσέπη της χώρας μας είναι άδεια. Άρα η συζήτηση πρέπει να μπει σε μια νέα φάση. Και η έννοια του στηρίζω είναι πολύπλευρη. Όπως το να διαμορφώσεις ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμο ανάπτυξης.

Κύριε Οικονόμου, η κυβέρνηση έχει προβλήματα συνεννόησης και αρμονικής συνεργασίας; Ρωτώ γιατί βλέπουμε σχεδόν καθημερινά κόντρες σε επίπεδο υπουργών...

Δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή η ατμόσφαιρα. Η γενική κατεύθυνση είναι δεδομένη. Την βλέπουμε εμείς οι βουλευτές δεν γίνεται να μην την βλέπουν οι υπουργοί. Αν υπάρχει κάποια ασυνεννοησία ή προβληματική συνεργασία είναι ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός. Με την πάροδο του χρόνου η κυβέρνηση θα έχει τέτοια απόδοση που όλα αυτά να μπορούν να ξεπεραστούν.

Οι βουλευτές έχετε πρόσβαση στην κυβέρνηση; Μπορείτε εύκολα να επικοινωνήσετε με τους υπουργούς;

Προσωπικά ως βουλευτής δεν μπορώ να πω ότι έχω πρόβλημα. Ξέρετε δεν επισκέπτομαι κανέναν υπουργό για προσωπικούς και φιλικούς λόγους. Τους φίλους μου τους βλέπω εκτός υπουργείων. Μόνο για ζητήματα που προκύπτουν στην περιφέρεια μου. Αν υπάρχουν κλειστές πόρτες, τότε υπάρχουν και πολλοί τρόποι να ανοίξουν. Ο αντιπρόσωπος του λαού δεν μπορεί να βρίσκει κλειστές πόρτες. Ο τρόπος να δει κάποιος τον υπουργό αν δεν είναι άμεσα, είναι στη Βουλή. Μπορεί να καλέσει τον υπουργό στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης και να τον υποχρεώσει να απαντήσει. Άρα οι συνάδελφοι που διαμαρτύρονται τι εννοούν; Ότι δεν τους κάνουν παρέα; Αυτό δεν με αφορά.

Την ελληνική οικονομία θα την σώσει η Κίνα;

Την ελληνική οικονομία ή θα την σώσουμε εμείς οι ίδιοι ή εμείς θα την βουλιάξουμε. Αν δεν μπει σε μια αναπτυξιακή τροχιά όχι η Κίνα δεν θα μας σώσει, ούτε ο πλανήτης όλος. Είναι εύκολες κουβέντες αυτές: πρώτα μας έσωσε η Αμερική μετά η Ευρώπη και τώρα βρήκαμε τον τρίτο, την Κίνα. Θα σώσουμε εμείς την χώρα όταν σοβαρευτούμε. Ακόμα δεν είμαστε καθόλου σοβαροί και παραμένουμε σε κατάσταση νιρβάνας. Εμείς έχουμε δημιουργήσει τα προβλήματά μας και μην αναζητούμε θύτες αλλού.

Μιλήσατε για ανάπτυξη. Με την πράσινη ανάπτυξη τι γίνεται; Υποστέλλεται η προεκλογική σημαία του ΠΑΣΟΚ;

Σε τρεις μήνες είναι λογικό να μην γίνονται πολλά. Αλλά έγινε το πιο βασικό από όλα, η δημιουργία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τώρα θα αρχίσει η ξεδίπλωση της πολιτικής... Μην ξεχνάμε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι ακριβή. Και εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε καθήκον να σώσουμε το σκάφος από τον γκρεμό. Το σκάφος που εγκατέλειψε στο παρά ένα ο Κώστας Καραμανλής και άρπαξε ο Γιώργος Παπανδρέου λίγο πριν συντριβεί. Μόλις το σώσουμε τότε θα αλλάξουμε και πορεία σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, την πράσινη ανάπτυξη.

Όπου γκρεμός η πτώχευση;

Ακριβώς. Εκτιμώ ότι ο κύριος Καραμανλής παρέδωσε την χώρα λίγο πριν την πτώχευση. Πτώχευση είχαμε και επί Χαριλάου Τρικούπη. Σήμερα όμως τα χαρακτηριστικά της θα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς θα θέσει την χώρα στο περιθώριο και θα χάσει το τρένο της εξέλιξης. Και θα είναι πραγματικά δύσκολο να ανέβουμε και πάλι. Και αυτό γιατί πλέον δεν μπορείς με ψέματα να επιβιώσεις: λίγο συρτάκι, λίγο το καλοκαίρι και λίγο από όλα. Δεν θα έχεις λόγο ούτε καν για τα εθνικά σου ζητήματα.

Στην επιτροπή της Βουλής που προεδρεύετε έγινε μια σημαντική καταγγελία για μαύρη εργασία σε σπίτια υπουργών και βουλευτών. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Στην συνεδρίαση με θέμα την Κωνσταντίνα Κούνεβα θέμα μας ήταν ο εργασιακός μεσαίωνας και η εκμετάλλευση. Εκεί λοιπόν έγινε αυτή η καταγγελία. Περιμένουμε το επόμενο διάστημα συγκεκριμένα στοιχεία για να κινηθούμε αναλόγως.

Σχεδιάζοντας το νέο όραμα της Αττικής (Άρθρο του Bασίλη Οικονόμου αι Προέδρου της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής,

Δημοσιεύματα των εφημερίδων σχετικά με την συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής με θέμα: "Κωνσταντίνα Κούνεβα"












































































































Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Δήλωση του Βασίλη Οικονόμου, για την 28η Ιανουαρίου (Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων)

Η 28η Ιανουαρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. Στην εποχή μας η προστασία των προσωπικών δεδομένων πρέπει να ενταχθεί σε ένα νέο πλαίσιο καθώς «απειλούνται» πολλαπλώς είτε λόγω νέων τεχνολογικών εφαρμογών (πχ διαδίκτυο) που δεν έχουν ρυθμιστεί νομικά, είτε νέων επιστημονικών επιτευγμάτων (πχ γενετικό υλικό) που επίσης δεν έχουν ρυθμιστεί πλήρως νομικά, είτε λόγω της «νέας τάξης πραγμάτων» και της τρομοφοβίας που επικρατεί στην παγκόσμια κοινότητα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Πολύ πρόσφατη είναι η απόφαση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν σαρωτές σώματος προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στις πτήσεις που διέρχονται τον αμερικανικό εναέριο χώρο. Η αντιπαράθεση σε σχέση με την χρήση του διαδικτύου και την άνευ αδείας ανάρτηση περιεχομένου προσωπικών δεδομένων διεξάγεται εδώ και αρκετά χρόνια και έχει βεβαίως απασχολήσει και την χώρα μας. Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγεται πολλά χρόνια τώρα μεγάλη συζήτηση για τις έρευνες που γίνονται σε γενετικό υλικό, για τα διαγνωστικά τεστ DNA και για το ποιοι δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε αυτά αφού φαίνεται να ενδιαφέρουν πολύ τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους εργοδότες. Στην χώρα μας διεξάγονται επίσης ανάλογες συζητήσεις, ίσως όχι με την ένταση που παρατηρείται σε άλλες χώρες αλλά η επιστημονική κοινότητα ασχολείται ενδελεχώς με αυτά τα ζητήματα όπως άλλωστε και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σε πολιτικό επίπεδο κάποια θέματα έχουν ρυθμιστεί πολλά όμως ακόμα δεν έχουν απασχολήσει στο βαθμό που θα θέλαμε την επίσημη πολιτεία και τις εκφάνσεις της. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, μετά δηλαδή την σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1997 και στην έως το 2004 μεγάλης νομοθετικής δραστηριότητας γύρω από θέματα που άπτονται των προσωπικών δεδομένων, τα ζητήματα αυτά παραπέμφθηκαν τρόπον τινά στις καλένδες και ανασύρονταν μόνο στις περιπτώσεις περίεργων υποθέσεων αστυνομικής βίας, υποκλοπών και της υπόθεσης με τους Πακιστανούς.
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρώ ότι είναι ευθύνη μας να ανοίξουμε την δημόσια διαβούλευση γύρω από αυτά τα ζητήματα με την συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να εντοπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα μας, να προβλέψουμε αυτά που θα προκύψουν στο μέλλον λόγω της επιστημονικής εξέλιξης και να εισηγηθούμε προς τα αρμόδια Υπουργεία μέτρα για την καλύτερη δυνατή προστασία των προσωπικών δεδομένων με την παράλληλη υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι κατά τη γνώμη μου κρίσιμο για τον νομικό πολιτισμό μας και για την κοινωνική δικαιοσύνη να διασφαλίσουμε παντοιοτρόπως ότι στην χώρα μας, όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας θα γίνονται σεβαστά και θα προστατεύονται όλα τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ήρθε η ώρα των Αστικών Κέντρων Υγείας στην Αττική (Περιοδικό "Νοσηλευτική Επιθεώρηση", Δεκέμβριος 2009)


Συνέντευξη του Βασίλη Οικονόμου στο Ρ.Σ. "Flash" και στους δημοσιογράφους Γ. Κύρτσο και Γ. Σταματόπουλο (28-01-2010)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο Ρ.Σ. "Flash" και στους δημοσιογράφους Γ. Κύρτσο και Γ. Σταματόπουλο, τόνισε ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης για την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής ακούστηκαν σοβαρές καταγγελίες για κατ' επανάληψη καταπατήσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων κυρίως για εταιρείες ενοικίασης ανθρωπίνου δυναμικού.«Οφείλουμε να κάνουμε όλοι ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να γίνεται σεβαστή η εργατική νομοθεσία, να ενισχύσουμε όπου χρειάζεται τους θεσμούς προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων και να μεριμνήσουμε ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι μετανάστες και οι γυναίκες»,δήλωσε χαρακτηριστικά.(28-01-2010)

Xαιρετισμός του Βασίλη Οικονόμου στην εκδήλωση του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών (26-01-2010)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην εκδήλωση του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Ο Βουλευτής απηύθυνε χαιρετισμό ευχόμενος παράλληλα την ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τονίζοντας την σπουδαιότητα της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
(26-01-2010)

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία του Β.Οικονόμου στην Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Προστασία Δασών & Δασικών Εκτάσεων του Νομού Αττικής»(26-01-10)

Στα άρθρα του νομοσχεδίου αυτού δεν είναι δυνατόν να μην επανέλθουμε και στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και να υπενθυμίσουμε το μεγάλο πρόβλημα και τον πυρήνα του ζητήματος του οποίου συζητούμε.

Εγώ βέβαια παρ' όλο που παρακολουθώ με προσοχή παλιούς κοινοβουλευτικούς σ' αυτήν την Αίθουσα, δεν νομίζω ότι το κεντρικό σημείο αυτού του νομοσχεδίου είναι η σύσταση ειδικής γραμματείας για το θέμα των επιθεωρητών.

Άκουσα με προσοχή το λόγο που προηγουμένως ειπώθηκε από τον πρώην Πρόεδρο, αλλά νομίζω ότι ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι άλλος. Είναι το μήνυμα για την προστασία του δάσους, πάντα εμφαντικά σε σχέση με τη μεγάλη καταστροφή του καλοκαιριού του 2009.

Κατανοώ τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι πελαγοδρομούν λόγω της προβληματικής κατάστασης που παρουσίασαν σαν κράτος όταν είχαν την Κυβέρνηση πέρυσι το καλοκαίρι, σοβαρή αιτία για τη μεγάλη πολιτική ζημιά που πάθανε από το λαό της Αττικής. Άφησαν ανυπεράσπιστο όλον τον κόσμο αλλά και το φυσικό πλούτο της Αττικής για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Υπενθυμίζω ότι η Πάρνηθα δεν είναι μακρινό διάστημα, μόλις δυο χρόνια πριν, και το 2009 επαναλήφθηκε μια φυσική καταστροφή πρώτου μεγέθους, κοντά στα διακόσιες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης στην Αττική. Αυτή τη διαχείριση δεν μπορούν να την κάνουν ούτε καν σήμερα.

Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να θέτει ένα ερώτημα: Τελικά, είναι πολιτική απόφαση ή αποτέλεσμα επιστημονικής τεκμηρίωσης το τι είναι δάσος; Και προτείνει την πολιτική απόφαση. Πολιτικά δηλαδή να αποφασίσουμε, δηλαδή μια πολιτική ηγεσία, το τι είναι δάσος.

Ειλικρινά σας μιλάω, εγώ συμφωνώ με αυτήν την άποψη. Εγώ πιστεύω ότι σήμερα στην Αττική το εναπομείναν δάσος δεν μπορεί να είναι το 20% τουλάχιστον του παλαιού. Θυμάμαι τον αξιότιμο και αγαπητό κ. Λεβέντη να λέει ότι στις αρχές του αιώνα το 80% της Αττικής ήταν δάσος. Φυσικά. Τονίζω, όμως, για μια ακόμη φορά με διακόσιες χιλιάδες πληθυσμό τότε! Σήμερα που δεν είναι ούτε το 20% είναι υποχρεωτικό να υπάρχει πολιτική απόφαση για το τι είναι δάσος. Αλλά για να υπάρχει πολιτική απόφαση, χρειάζονται πολιτικά κότσια, γιατί η συζήτηση πλέον είναι γενικόλογη, είναι αερολογίες για να καλύψουν πολιτικάντικες υπεκφυγές.

Εδώ, λοιπόν, πρέπει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση. Και έρχεται εδώ το νομοσχέδιο και λέει ότι όσον αφορά την έννοια του δάσους και της δασικής εκτάσεως θα υπάρχει συγκεκριμένο μήνυμα προστασίας αυτού. Με κάποιες υπερβολές, κυρία Υπουργέ. Όμως, δέχομαι αυτή την εμφαντικότητα του μηνύματος που θέλετε να στείλετε σαν Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά.

Αυτό το οποίο εγώ λέγω είναι να σταματήσουν οι λεονταρισμοί από το Βήμα του Κοινοβουλίου, να σταματήσουν αυτοί που έρχονται και φεύγουν ή ξανάρχονται και ξαναφεύγουν και μιλάνε για τα αυθαίρετα, τα οποία επιτρέψανε και κανένας δεν έχει πάει να τα κατεδαφίσει, αυτοί δηλαδή οι οποίοι είχαν τις ευθύνες διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Από τη στιγμή που έχουμε στην Αττική πλέον των διακοσίων χιλιάδων αυθαιρέτων, κανείς δεν μπορεί πλέον να συζητάει ότι είναι αμέτοχος αυτού του εγκλήματος διαχρονικά.

Άρα, λοιπόν, με αυτό εδώ το νομοσχέδιο λέμε ότι από δω και πέρα δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ανοχή.

Εγώ, λοιπόν, εδώ για τα μέχρι εδώ αυθαίρετα και σ' αυτούς τους ατρόμητους πολιτικούς που έρχονται και λένε από το Βήμα της Βουλής διάφορα και μόλις βγουν έξω πάνε και μαζεύουν τα ψηφουλάκια των φουκαράδων που έχουν τα αυθαίρετα λέγω ότι δεν μπορείτε να κατεδαφίσετε κανένα αυθαίρετο απ' αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, διότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ήταν υπεύθυνες γι' αυτά τα αυθαίρετα.

Παίξανε εις βάρος του ελληνικού λαού, παίξανε εις βάρος του πολίτη. Το Δασαρχείο κράταγε τα δασικά, η Πολεοδομία έδινε άδειες. Τα Υποθηκοφυλακεία προχωρούσαν τη διαδικασία. Οι εφορίες μάζευαν τους φόρους. Το κουτοπόνηρο ελληνικό κράτος έκανε αυτή την αισχρή πολιτική στην πλάτη του ελληνικού λαού, για να έρχονται σήμερα κάποιοι λέοντες της πολιτικής να λένε να κατεδαφίσουμε τα αυθαίρετα. Πολύ ωραία. Ας φτιάξουν τεθωρακισμένες μεραρχίες με τις μπουλντόζες και ας ξεκινήσουν. Πώς όμως και πότε;

Εδώ, πολύ ωραία και σωστά λέτε ότι από εδώ και πέρα με τις μεθόδους που έχετε καταστρώσει και έχετε καταδείξει μέσα απ' αυτό το νομοσχέδιο, δεν θα υπάρξει έλεος στην αυθαίρετη δόμηση. Αυτό είναι δική μας υποχρέωση, αυτή είναι η δική μας δέσμευση, ότι από εδώ και πέρα δεν θα ανεχθούμε καμία τέτοια πολιτική, καμία τέτοια κίνηση.

Οι δασικοί χάρτες είναι ένα ζήτημα, το οποίο είναι εύκολο; Εγώ λέω, κυρία Υπουργέ, αν τους φέρετε σε ένα χρόνο -βέβαια, με τη διαδικασία των κυρώσεων μπορεί να πάμε και σε δύο και πέντε χρόνια- οι δασικοί χάρτες θα σημαίνουν ότι θα κλάψουν πάρα πολλοί. Ακούω διαφόρους στα πάνελ και στην τηλεόραση να συζητάνε και να λένε ότι δεν έχουμε Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες. Πολύ υποπτεύομαι ότι αυτό βολεύει πάρα πολλούς. Θα έρθουν οι δασικοί χάρτες, λοιπόν. Να δούμε λοιπόν η Αττική ποιον έχει δασικό, ποιον έχει αγροτικό και ποιον έχει οικιστικό χώρο. Φέρτε και το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής, όπου θα αποτυπώνεται αυτό.

Εδώ, λοιπόν, πρέπει να πάρουμε απόφαση σαν πολιτική παράταξη. Θα επικυρώσουμε και θα επιβεβαιώσουμε μια πολιτική που θέλει δασικούς χάρτες; Δεν νομίζω ότι αυτή είναι πολιτική, η οποία θα δώσει πολλές ψήφους. Το λέω εξαρχής. Διότι εάν πάρουμε την πολιτική απόφαση ότι δεν θα μείνουμε στο 20% για δάσος και πάρουμε την πολιτική απόφαση ότι θα φτιάξουμε το φυσικό περιβάλλον της Αττικής, θα δυσαρεστήσουμε πάρα πολλούς.

Εγώ, λοιπόν, σε μία τέτοια γενναία απόφαση, αν τη λάβετε, θα είμαι σύμμαχός σας, θα είμαι κοντά σας. Ναι στους δασικούς χάρτες, λοιπόν, οι οποίοι θα ξεκαθαρίσουν το γεγονός, τι είναι δάσος στην Αττική και τι δεν είναι. Άρα, λοιπόν, εκεί μετά ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Άρα μετά κανείς δασικός ή καμία υπηρεσία δεν θα μπορεί να κάνει σπέκουλα στην πλάτη του ελληνικού λαού, για να δω μετά τους κύριους δασάρχες και τα δασαρχεία τι πολιτική μετά θα κάνουνε με τα λεγόμενα χαρτιά χαρακτηρισμών ή αποχαρακτηρισμών, όπου δεν θα μπορεί να κουνηθεί κανένας.

Εκεί, θα είναι η εγγύηση μιας πολιτικής δύναμης, η οποία δεν θα επιτρέψει και δεν θα αφήσει επ' ουδενί λόγω να έρπουν οι πολιτικές που δυναστεύουν τον ελληνικό λαό. Γιατί σήμερα ο δυνάστης του ελληνικού λαού είναι το δασαρχείο ή η πολεοδομία ή η εφορεία, δηλαδή η δημόσια υπηρεσία που θα έπρεπε να τον υπερασπίζεται και να τον υπηρετεί και όμως λειτουργεί ανάποδα. Γιατί, όπως ακούγαμε και σε ένα έργο, «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη» και ειδικά στην Αττική που για τους μεταπράτες και τους τζογαδόρους της γης είναι το νέο El Dorado, το οποίο πρέπει να ανακαλύψουν και πρέπει να κατακτήσουν. Στην Ομόνοια δυστυχώς και στα Πετράλωνα ότι ήταν να καταστρέψουν, το καταστρέψανε, ότι ήταν να κάνουνε το κάνανε. Το νέο El Dorado είναι η Ανατολική και η Δυτική Αττική. Αυτό βλέπουν οι διάφοροι. Εκεί έχουν αρχίσει και ορέγονται και έχουν τις ορέξεις τους.

Χαίρομαι, όμως, που βάζετε ένα φρένο. Είμαι μαζί σας. Τέρμα, λοιπόν, σε αυτή την ασυδοσία. Και αυτή η πολιτική νομίζω ότι θα επιβραβευθεί στο βάθος του καιρού.

Ευχαριστώ πολύ.

Συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας & Νεολαίας της Βουλής με θέμα «Kωνσταντίνα Κούνεβα : το σκληρό πρόσωπο της ελληνικής πραγματικότητας

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου συνεδρίασε η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης «Κωνσταντίνα Κούνεβα: Το σκληρό πρόσωπο της ελληνικής πραγματικότητας». Στην συνεδρίαση κλήθηκαν και παρουσίασαν τις απόψεις τους ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γεώργιος Κουτρουμάνης, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.), Γιάννης Παναγόπουλος, ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, η Αντιπρόεδρος της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (Π.Ε.Κ.Ο.Π.), Βασιλική Τσούνη, Εκπρόσωποι του Δικτύου Ενίσχυσης και Στήριξης Μεταναστριών (ΔΕΣ Με), Μαρία Λιάπη, Άννα Βουγιούκα και Lauretta Macauley.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι η βίαιη επίθεση εναντίον της κ Κούνεβα ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία και προκάλεσε για μια ακόμη φορά τα αρνητικά σχόλια της διεθνούς κοινής γνώμης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά την συμμετοχή του ως Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Μετανάστευση και την βία κατά των γυναικών στο Παρίσι πριν δύο μήνες, μεγάλο μέρος των συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων απασχόλησε το ζήτημα αυτής της αήθους και απάνθρωπης επίθεσης εναντίον της κα Κούνεβα. Η πρεσβεία μάλιστα της Ελλάδας στο Παρίσι κατακλύσθηκε από μηνύματα πολιτών και οργανώσεων από όλο τον κόσμο που ζητούσαν απαντήσεις για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τους μετανάστες και δη με τις εργαζόμενες και συμμετέχουσες στο συνδικαλιστικό κίνημα μετανάστες.
«Είναι προφανές ότι αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον προσώπων, μεταναστών και ημεδαπών, είναι προσβλητικές για την κοινωνία μας, για το κράτος μας και βέβαια και για το επίπεδο του πολιτισμού μας. Έχοντας αυτά ως γενικό σκεπτικό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια μεγάλη συζήτηση στα πλαίσια του Ελληνικού Κοινοβουλίου όπου θα διερευνηθούν μεταξύ άλλων οι εργασιακές σχέσεις, το επίπεδο διαβίωσης των μεταναστών, η δυνατότητες και τα εμπόδια συμμετοχής τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, η βία που μπορεί να ασκείται εναντίον των γυναικών, μεταναστριών και ημεδαπών, σε εργασιακούς χώρους, οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε θεσμικό και νομικό επίπεδο προκειμένου να προστατευτούν καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ελληνική κοινωνία.», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι δυστυχώς στην υπόθεση της κας Κούνεβα υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και υποβάθμιση του όλου γεγονότος από πλευράς της αστυνομίας με ευθύνη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην είναι δυνατή η εύρεση αυτόπτη μάρτυρα. Η υπόθεση αυτή τόνισε ότι είναι ένας σταθμός καθώς πρέπει να αλλάξουμε πολλά από τα δεδομένα της κοινωνίας μας προκειμένου να είμαστε ένα κράτος δικαίου που θα σέβεται και θα προστατεύει και ως κράτος αλλά και ως κοινωνία κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια υπέρβασης του μέχρι σήμερα τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της ελληνικής αστυνομίας και γι αυτό τον λόγο θα προσληφθούν άμεσα στα αστυνομικά τμήματα ψυχολόγοι, ειδικοί διαπολιτισμικοί σύμβουλοι, διερμηνείς και μετανάστες δεύτερης γενιάς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα προκειμένου να διευκολύνουν το έργο της αστυνομίας. Επιπρόσθετα ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της προσπάθειας αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, της εν γένει ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά ανηλίκων πρόκειται να «επανασυστήσει» τρόπο τινά το Ειδικό Σώμα που έχει δημιουργηθεί το οποίο όμως έως σήμερα δεν έχει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Τέλος δήλωσε ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα στους μετανάστες δεύτερης γενιάς να έχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα (πχ ταξιδιωτικά και άδειες παραμονής) προκειμένου οι μετανάστες που γεννιούνται στην Ελλάδα να μην αντιμετωπίζονται ως παράνομοι από την στιγμή που ενηλικιώνονται και μετά. Προέβλεψε μάλιστα ότι μόλις ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας θα έχουμε διαμορφώσει την πλέον προοδευτική πολιτική χορήγησης ασύλου στους μετανάστες. Ο Υφυπουργός Εργασίας, κ Κουτρουμάνης, δήλωσε ότι ο στόχος του Υπουργείου είναι να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή, να υιοθετηθεί ένα νέο status νομιμότητας για τους μετανάστες και να καταπολεμηθεί ριζικά η παραβίαση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στην χώρα μας τόνισε υπάρχουν νόμοι που δεν εφαρμόζονται και που δεν ελέγχεται η εφαρμογή τους και υπάρχουν και νομικά κενά που έπρεπε ήδη να έχουν καλυφθεί. Τις επόμενες μέρες κατατίθεται προς ψήφιση νέος νόμος με 14 άρθρα όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την βελτίωση του προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζομένους, αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των εταιριών ενοικίασης εργαζομένων και ο τύπος της σύμβασης που αυτές υπογράφουν με τους υπαλλήλους τους, αναβαθμίζεται και στελεχώνεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δημιουργούνται μικτά κλιμάκια των ταμείων και του ΣΕΠΕ και κυρίως αλλάζει και ο τρόπος λειτουργίας τους προκειμένου να προληφθεί το ενδεχόμενο διαφθοράς των μετεχόντων σε αυτά.. Τέλος ανακοίνωσε την έναρξη μεγάλης καμπάνιας του Υπουργείου με μηδενικό κόστος ενάντια στην μαύρη και ανασφάλιστη. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι ο νόμος που προτείνει το Υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει πολλά θετικά μέτρα είναι όμως γεγονός ότι κάποια ζητήματα δεν τα ρυθμίζει επαρκώς. Τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να ελέγξει πολύ πιο αποτελεσματικά τους εργολάβους ενοικίασης εργαζομένων και να εξαντλήσει την αυστηρότητά της προκειμένου να καταπολεμήσει τον εργασιακό μεσαίωνα που καθιερώθηκε από οργανωμένα οικονομικά εργοδοτικά συμφέροντα. Κατήγγειλε την Εκκλησία ότι ως εργοδοτικός φορέας καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη απόλυση εργαζομένης που μόλις είχε επιστρέψει στην εργασία της από άδεια λοχείας. Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι διέπεται από ειδικό καθεστώς εργασιακών σχέσεων, που κατά τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ αποτελεί κατάφορη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας της χώρας μας Ο κ Θεοδωράκης από την πλευρά του τόνισε ότι ο εργασιακός μεσαίωνας έχει δυστυχώς πολλές μορφές άσκησης βίας και δυστυχώς τα θύματα αυτής της βίας δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα ΜΜΕ ούτε στην εξουσία. Τόνισε ότι η αστυνομία στην υπόθεση της κας Κούνεβα ολιγώρησε και υποβάθμισε το γεγονός και μόλις πρόσφατα, δηλαδή μετά τις εκλογές αναβάθμισε την αξιολόγηση αυτής της υπόθεσης και ερευνά πλέον εξονυχιστικά την υπόθεση. Ο εργασιακός μεσαίωνας τόνισε οφείλεται στην αδυναμία της Πολιτείας να ρυθμίσει και να ελέγξει τις εργασιακές σχέσεις, στον φόβο της καταγγελίας περιστατικών βίας και στην αποσιώπηση τέτοιων υποθέσεων από την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στην χώρα μας εργασίας στο περιθώριο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η κα Τσούνη υποστήριξε ότι οι εργαζόμενες είναι θύματα οργανωμένης βίας καθημερινά και ότι οι εργολάβοι αναγκάζουν τις εργαζόμενες να υπογράφουν για μεγαλύτερες αποδοχές από αυτές που τελικά παίρνουν. Το δημόσιο μάλιστα υπογράφει με εργολάβους ενοικίασης εργαζομένων χωρίς να ελέγχει καν την τήρηση των εργασιακών σχέσεων. Τα χειρότερα φαινόμενα άσκησης βίας κατά των εργαζομένων, καταπάτησης των δικαιωμάτων τους και παρανομίας των εργοδοτών εμφανίζονται στους κλάδους των εργαζομένων στην καθαριότητα και στην φύλαξη όπου οι εργολάβοι πραγματικά διαφεύγουν κάθε ελέγχου και παρανομούν κατά συρροή. Τέλος δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί Βουλευτές που έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους στην υπηρεσία τους και δεσμεύτηκε να καταθέσει σχετικό υπόμνημα στον Πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής, τον κ Οικονόμου. Η κα Βουγιούκα τέλος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κυρίως λόγω της επισφάλειας των εργασιακών σχέσεων. Ότι το κράτος χάνει πολλά χρήματα από την οικιακή ανασφάλιστη εργασία και ότι τα μεγαλύτερα θύματα της μη ρύθμισης είναι οι γυναίκες και οι μετανάστριες.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στην εκδήλωση της Δ.Ο του ΠΑΣΟΚ στα Μέγαρα (25-01-2010)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην εκδήλωση της Δ.Ο του ΠΑΣΟΚ στα Μέγαρα. Ο Βουλευτής απηύθυνε χαιρετισμό προς όλα τα μέλη της οργάνωσης όπου τόνισε ότι η κατάσταση της χώρας που παραλάβαμε τόσο σε οικονομικό όσο και σε λειτουργικό –διοικητικό επίπεδο είναι τραγική και πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που βγαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια και να αγωνιστούμε νυχθημερόν προκειμένου να ανορθώσουμε την οικονομία να αναδιατάξουμε τον κρατικό μηχανισμό ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και να εφαρμόσουμε κατά γράμμα τις πολιτικές μας δεσμεύσεις εξασφαλίζοντας μια κοινωνία δίκαιη και ένα κράτος ανταποδοτικό. Στην πορεία αυτή τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να λείπουν αλλά αντίθετα πρέπει να παραμείνουν στο πλευρό μας και να συνεχίσουν ο καθένας από το μετερίζι του να εργάζονται και να αγωνίζονται προκειμένου όλοι μαζί να εξασφαλίσουμε το μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.(25-01-2010)

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Συμμετοχή στην εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Σπατών στην Βραυρώνα

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Σπατών στην Βραυρώνα. Ο Βουλευτής τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής, της οποίας έχει την τιμή να είναι Πρόεδρος, είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που συναντούν οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους, η προώθηση της ισότητας και η στήριξη ιδιαίτερα της μητέρας και της νέας γυναίκας. "Η γυναίκα στην Ελλάδα πρέπει να ανήκει στους πρωταγωνιστές της κοινωνίας και να μην συναντά αποκλεισμούς στην οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική της ζωή εάν θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο και κοινωνικά δίκαιο κράτος, δήλωσε χαρακτηριστικά. (24-01-2010)

Συμμετοχή στην εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων "Νέα Τραπεζούντα" στην Ελευσίνα

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων "Νέα Τραπεζούντα" στην Ελευσίνα. Ο Βουλευτής δήλωσε ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της πατρίδας μας και οι Ποντιακοί Σύλλογοι φροντίζουν αδιάκοπα για την περιφρούρησή της ώστε αυτή να κληροδοτείται αυτούσια στις επόμενες γενιές. Τόνισε επίσης ότι είναι μεγάλη η τιμή για τον ίδιο να παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις Ποντίων καθώς αισθάνεται πολύ υπερήφανος για την καταγωγή του (γένος Μουτεσίδη) και θέλει να βοηθάει με κάθε τρόπο και ο ίδιος στις προσπάθειες των Ελλήνων του Πόντου. (24-01-2010)

Συμμετοχή στην εκδήλωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών στην Παλλήνη

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην εκδήλωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου "Γρηγόριος Λαμπράκης" των Εργατικών Κατοικιών της Παλλήνης. Ο Βουλευτής συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του συλλόγου για τις πρωτοβουλίες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, ευχήθηκε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την δραστηριότητά τους και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους υποστηρίζοντας κάθε τους εκδήλωση. (24-01-2009)

Συμμετοχή στην εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Ζεφυρίου

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην κοπή πίτας του Δήμου Ζεφυρίου στο κλειστό γυμναστήριο "Σπάρτακος". Στις συζητήσεις που είχε με την Δήμαρχο, κα Γιαννοπούλου και τους συμμετέχοντες κατοίκους του Δήμου κυριάρχησαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ζεφύρι και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ήδη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τις ανάγκες του Δήμου σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί πραγματικά να βρει λύσεις παρά το γεγονός της έλλειψης πόρων σε αντίθεση με την ΝΔ που αδιαφόρησε πλήρως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο Βουλευτής τόνισε ότι λίαν συντόμως θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας μας στην διεθνή αγορά, θα αντιμετωπιστούν οι εσωτερικές στρεβλώσεις και η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις οδηγώντας και πάλι την Ελλάδα στην τροχιά της ανάπτυξης και καθιερώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη. (24-01-2010)

Συμμετοχή στην εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Αχαρνών

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στην κοπή πίτας του Δήμου Αχαρνών στο "Χολίδειο Γυμναστήριο". Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής τόνισε ότι η διοικητική αναδιάρθρωση είναι αναγκαία εάν θέλουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος που θα υπηρετεί και δεν θα ταλαιπωρεί τον πολίτη. Όποιος αντιδρά σε αυτό το σχέδιο δεν υπηρετεί το συμφέρον του τόπου του αλλά παρασύρεται από μικροκομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα. Κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν εποικοδομητικά στον δημόσιο διάλογο και να προτείνουν και ενδεχόμενες βελτιώσεις αλλά να αποδεχτούν κατ' αρχήν την ουσία της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης που προβλέπει μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος και προωθεί την ορθολογική και σύγχρονη δημόσια διοίκηση. (24-01-2010)

Συμμετοχή στην εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου στην Μαγούλα

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου στην Μαγούλα. Ο Βουλευτής στις συζητήσεις που είχε με τους παρευρισκόμενους τόνισε ότι μετά από έξι χρόνια ακυβερνησίας τα πράγματα μπαίνουν σιγά σιγά σε σειρά και παρά την μεγάλη οικονομική δυστοκία θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής ρύπανσης του Θριασίου Πεδίου καθώς αποτελεί προτεραιότητα για την νέα κυβέρνηση η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Δυτική Αττική και η αειφόρος ανάπτυξή της. (23-01-2010)

Συμμετοχή στην εκδήλωση του Συνδέσμου Αιγαιοπελαγίτικου Πολιτισμού "Ο Αιγέας" στα Άνω Λιόσια

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην εκδήλωση του Συνδέσμου Αιγαιοπελαγίτικου Πολιτισμού "Ο Αιγέας" στα Άνω Λιόσια. Ο Βουλευτής συνεχάρη τα μέλη του συνδέσμου για την μεγάλη τους προσφορά στην διάσωση και διάδοση του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού και ευχήθηκε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο να προσφέρουν πολιτιστικές διεξόδους στους κατοίκους των Άνω Λιοσίων. (23-01-2010)

Συμμετοχή στην εκδήλωση της Δημοτικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στο Ζεφύρι

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην συνεστίαση της δημοτικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στο Ζεφύρι. Ο Βασίλης Οικονόμου υποστήριξε ότι με την νέα διοικητική δομή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεραστούν οι πολλές από τις παθογένειες του υδροκέφαλου ελληνικού κράτους, ο δημόσιος τομέας θα συρρικνωθεί αισθητά και θα είναι πιο αποτελεσματικός. "Είναι η μεγάλη ευκαιρία προκείμενου να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί ένα ορθολογικό σχέδιο ανάπτυξης για την Αττική αλλά και να εξοικονομηθούν πόροι για την πραγματοποίηση ουσιαστικών επενδύσεων. Οι περιοχές του Λεκανοπεδίου που βρισκόταν για δεκαετίες στην σκιά της Αθήνας και γινόταν οι υποδοχείς των προβλημάτων της πρωτεύουσας έχουν πλέον την ευκαιρία να αναπτυχθούν αυτόνομα λύνοντας τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που έχουν. Στο νέο μοντέλο διοικητικής δομής το Ζεφύρι και η Δυτική Αττική μπορούν και πρέπει να αναδειχτούν οι πρωταγωνιστές της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας", τόνισε χαρακτηριστικά. (23-01-2010)

Συμμετοχή στην εκδήλωση του ΚΑΠΗ στον Άγιο Στέφανο

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στην εκδήλωση του ΚΑΠΗ Αγ. Στεφάνου στο Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. Στις συζητήσεις που είχε με τους παρευρισκόμενους ο Βουλευτής τόνισε ότι παρά τις αντικειμενικές οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία οδήγησε η ΝΔ την χώρα, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βάζει ως βασική προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών και αδύναμων κοινωνικών ομάδων. "Εφαρμόζουμε πιστά τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, τηρούμε το συμβόλαιο που υπογράψαμε με τον ελληνικό λαό και λαμβάνουμε κάθε απαραίτητο μέτρο προκειμένου να επαναφέρουμε την χώρα στην τροχιά της ανάπτυξης εξασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική δικαιοσύνη", δήλωσε χαρακτηριστικά. (23-01-2010)

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Συμμετοχή του Β.Οικονόμου στην τελετή απονομής πτυχίων στους εξήντα αποφοιτούντες Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας στις Αχαρνές

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στην τελετή απονομής πτυχίων στους εξήντα αποφοιτούντες Αξιωματικούς της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας στις Αχαρνές. Ο Βουλευτής συνεχάρη τους αποφοιτούντες Αξιωματικούς και τόνισε ότι η Αστυνομία στις μέρες μας απαιτεί να έχει υψηλό βαθμό επαγγελματικής συνείδησης να είναι άρτια εκπαιδευμένη και ικανή να ανταπεξέλθει άμεσα και να αντιδρά με επιτυχία σε κάθε περιστατικό που προκύπτει.(22-01-2010)

Συμμετοχή του Β.Οικονόμου στην επίσημη κήρυξη της έναρξης του Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας- Έτος 2010 στο Δημαρχείο Ελευσίνας (21-01-2010)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στην επίσημη κήρυξη της έναρξης του Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού- Έτος 2010 που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης στον Δημαρχείο Ελευσίνας. Ο Βουλευτής στην συζήτηση που είχε με τους παρευρισκόμενους τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης για την φτώχεια, καθώς χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται στα όρια κάτω από αυτά της φτώχειας και ακόμα χειρότερο είναι ότι όλο και περισσότεροι τείνουν να ενταχθούν στην κατηγορία αυτή. Η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής την περασμένη Πέμπτη άνοιξε την συζήτηση στην Βουλή για το φαινόμενο της φτώχειας και στόχος της είναι να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δράσεις σε όλη την Επικράτεια και στην συνέχεια σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς, να διασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και να αντιμετωπιστεί η εφιαλτική αυτή πραγματικότητα.(21-01-2010)

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία του Β.Οικονόμου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος« Προστασία Δασών & Δασικών Εκτάσεων του Νομού Αττικής»

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξεκινήσω την ομιλία μου αποδίδοντας τα συγχαρητήριά μου στο δύσκολο τόλμημα του Εισηγητού της Συμπολιτεύσεως ο οποίος με πολύ ορθό τρόπο μπόρεσε τουλάχιστον να αποδώσει σχετικώς καλά τα θέματα που αφορούν τα δασαρχεία Καπανδριτίου και Πεντέλης. Εγώ αυτό το τόλμημα δεν θα το αναλάμβανα για το δασαρχείο Καλαβρύτων, αν το πω έτσι ορμώμενος από την περιοχή της Αχαΐας γιατί είναι πολύ δύσκολα τα θέματα. Όμως, αυτός το πέτυχε και του αποδίδω συγχαρητήρια. Τα δεύτερα συγχαρητήριά μου τα αποδίδω στην κυρία Υπουργό η οποία φέρνει αυτή τη στιγμή αυτό το νομοσχέδιο. Είναι μια προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτή τη στιγμή η μεγάλη καταστροφή του 2009 έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ριζικό και εμφαντικό τρόπο από την Κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση. Σήμερα είναι Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λοιπόν, κυρία Μπιρμπίλη και κύριε Μωραΐτη, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας. Θα έπρεπε να σταματήσει αυτή η υπόθεση που ταλανίζει επί σειρά ετών την Αττική, δηλαδή η εξαφάνιση του φυσικού περιβάλλοντος. Φεύγοντας, όμως, από τα συγχαρητήρια και μπαίνοντας στη σκληρή, στη ζώσα πραγματικότητα, θα αρχίσουν και οι παρατηρήσεις. Όχι προς εσάς, μη φοβάστε κυρία Μπιρμπίλη, αλλά προς τους αγαπητούς μου συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης που τους άκουσα με πολύ προσοχή. Άκουσα τον κ. Βλάχο ο οποίος έχυσε πολλά δάκρυα δεν θα τα πω κροκοδείλια αλλά θα πω δάκρυα για το νόμο του 2003, κύριε Ιωαννίδη, που δεν βλέπω εδώ τον Εισηγητή σας. Επειδή ξέρω ότι είστε ο αντικαταστάτης του, λοιπόν, πέστε του τα μαντάτα ότι αυτόν το νόμο για τον οποίο κλαίτε και τον οποίο δεν ψηφίσατε στέλνοντας μάλιστα τα γαλάζιας εμπνεύσεως και απόψεων στελέχη σας να τον προσβάλλουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι δεν τον αφήσατε να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τον κρίνουμε στην ουσία του. Άρα, λοιπόν, όταν δεν ψηφίσατε το νόμο και από την άλλη πλευρά βάλατε τους δασολόγους να τον πάνε στο Συμβούλιο Επικρατείας υπάρχουν τα μεγάλα θέματα για τα οποία κάποιοι δεν μπορούν να μιλάνε εδώ στην Αίθουσα με τόσο μεγάλη ευκολία. Άκουσα τον Εισηγητή του ΛΑ.Ο.Σ. τον κ. Βορίδη να βάζει ένα σκεπτικό το οποίο σε πολλά σημεία πρέπει να πω έχει μια πολύ σοβαρή αντιμετώπιση και προσέγγιση. Κύριε Βορίδη, το μεγάλο θέμα όπως καταλαβαίνετε δεν είναι η σύγκρουση των δυο κρίσιμων συμφερόντων που και το Σύνταγμα τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να το λύσει δηλαδή της ιδιοκτησίας και του φυσικού περιβάλλοντος. Μάλιστα, κύριε Βορίδη, ήμασταν μαζί καθώς και με δυο τρεις άλλους συναδέλφους που προσπαθούσαμε μαζί με τους αγωνιώντες πολίτες το καλοκαίρι του 2009, λίγους μήνες πριν να σώσουμε τα δέντρα μας, το φυσικό μας περιβάλλον και τις περιουσίες μας. Εγώ ως ατυχήσας έχασα και τις τριακόσιες ελιές που είχα στο Καπανδρίτι. Όμως, χάθηκαν και πολλές χιλιάδες άλλες ελιές καθώς και αγροτικές εκτάσεις, κυρία Μπιρμπίλη, δάσος και σπίτια. Αυτά λοιπόν, γι' αυτούς που γνωρίζουν τη Βόρεια Αττική όχι μόνο ως μια πολύ ωραία βόλτα στις ονομαστές ταβέρνες μας. Γι' αυτούς λοιπόν, που έχουν μία επιφανειακή εικόνα για την περιοχή μας, θέλω να τους ενημερώσω ότι η Βόρεια Αττική και στο σύνολό της η Αττική έχει και πάρα πολλές αγροτικές εκτάσεις, κυρία Μπιρμπίλη. Αυτές οι εκτάσεις στο άρθρο 1 που λέτε για τα εκτός σχεδίου, αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Θέλω και ζητάω και νομίζω ότι είναι λογικό να υπάρξει μία διευκρίνιση ότι η αναδάσωση για τα εκτός σχεδίου φυσικά δεν αφορά νόμιμες εκτάσεις που είναι αγροτικές ή εκτάσεις που είναι οικοδομήσιμες βάσει του νόμου. Ποιο είναι το δάσος; Και έρχεται το ερώτημα: Γιατί καίγονται αυτά τα δάση της Αττικής και δεν καίγονται τα δάση της Πίνδου, για παράδειγμα; Γιατί άκουσα και ένα ερώτημα προηγουμένως από τον αγαπητό συνάδελφο κ. Βορίδη, τι φταίει. Κάνει πολλή ζέστη εδώ; Υπάρχουν, όμως και κάποια καλά παιδιά, κύριε Ιωαννίδη, θα συμπληρώσω, οι μεταπράτες γης, οι τζογαδόροι γης. Κύριε Λεβέντη, ενώ στις αρχές του αιώνα ήμασταν διακόσιες χιλιάδες κάτοικοι στην Αττική μας -ομιλώ ως γηγενής αυτής της περιοχής και όχι ως μετανάστης- τώρα είναι τέσσερα εκατομμύρια. Αυτά τα τέσσερα εκατομμύρια δεν ήρθαν ως δια μαγείας σ' αυτήν την περιοχή. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έκαναν την εξής κουτοπονηριά. Στην πρώτη φάση εξασφαλίσαμε φτηνή στέγη στην Αθήνα τσιμεντοποιώντας και διαμορφώνοντας αυτό το τέρας που λέγεται Αθήνα -βλέπε αντιπαροχή- και στη δεύτερη φάση αφού στοιβάξαμε και μπορέσαμε να διαμορφώσουμε το τέρας των Αθηνών, πάνε κάποιοι να διαμορφώσουν την Αττική, την περιφέρεια δηλαδή, για φτηνό εξοχικό και φτηνή δεύτερη κατοικία. Άρα, λοιπόν, κυρία Μπιρμπίλη, έχουμε την εξής αντίφαση: Η Πολεοδομία να δίνει τις άδειες οικοδομής σε Άνοιξη και Άγιο Στέφανο και το Δασαρχείο να μην δίνει σήμερα με μία απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας αυτή τη δυνατότητα και να λέει «δάσος». Ακούστε να δείτε. Αυτές οι κουτοπονηριές πρέπει να σταματήσουν. Φτηνή στέγη, έστω δεύτερη στέγη, πάνω στην πλάτη του λαού δεν μπορεί να υπάρξει. Εγώ, λοιπόν, λέω το εξής. Επειδή αν ο Άγιος Στέφανος και η Άνοιξη έμεναν με το σχέδιο προ του 1923, θα ήταν δυο πόλεις των οκτακοσίων και πεντακοσίων κατοίκων -σήμερα θέλω να σας ενημερώσω ότι ο Άγιος Στέφανος είναι των δεκαπέντε χιλιάδων και η Άνοιξη των δέκα χιλιάδων κατοίκων- σημαίνει λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή θα συζητάγαμε για ένα τεράστιο παράδοξο, για ένα μεγάλο ατόπημα της ελληνικής πολιτείας. Να σταματήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού. Και επειδή οι επαΐοντες και οι ιερές αγελάδες σ' αυτή τη χώρα περισσεύουν κι επειδή εγώ πολιτεύομαι με ένα σύνθημα που λέει «σφάξτε τις ιερές αγελάδες όπου και αν βρίσκονται αυτές», εγώ κύριε Μωραΐτη που με παρακολουθείτε, θα σας καταθέσω τις προτάσεις με τις οποίες εμφατικώς και δημοσίως, όσο και να φαίνεται αυτό περίεργο, ζητούσα να κηρυχθεί η αυθαίρετη δόμηση ως ιδιώνυμο αδίκημα. Και σας τα λέω αυτά όχι εκ των υστέρων ως μετά προφήτης, αλλά σας τα λέω όταν τα κατέθετα στο δημόσιο διάλογο που έγινε για την απαίσια και επαίσχυντη αυτή πρόταση για το ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής που έφερε ο προηγούμενος Υπουργός, κ. Σουφλιάς. Μ' αυτή την ευκαιρία θα το συζητήσουμε και πολύ χαίρομαι που το παγώσατε, κυρία Μπιρμπίλη, όσο σας αφήσανε να το παρακολουθήσετε. Είναι αυτή η πρόταση την οποία πρέπει με πολύ σοβαρότητα να συζητήσουμε τώρα. Σας λέω λοιπόν ότι καταθέτω στην ελληνική Βουλή αφού δεν μπορούμε να σας βρούμε αλλού, αυτές τις τρεις δημόσιες ομιλίες μου στην Κερατέα, στο Γέρακα και στα Σπάτα, και άρθρα μου στον τοπικό και κεντρικό Τύπο, όπου ζητάω να κηρυχθεί η αυθαίρετη δόμηση ιδιώνυμο αδίκημα, να προστατεύσετε τον πρωτογενή τομέα στην Αττική, την αγροτική παραγωγή της Αττικής -όσο κι αν φαίνεται περίεργο υπάρχει- και βέβαια ζητάω να υπάρξει πλήρες πρόγραμμα αναδάσωσης. Όλα αυτά το σημερινό σας νομοσχέδιο τα υπηρετεί με άριστο τρόπο. Θέλει κάποιες διορθώσεις αλλά θα τα πούμε στα άρθρα. Όμως, αυτό το νομοσχέδιο είναι μια κρίσιμη συμβολή σε αυτό που λέμε προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Αττική. Επιπροσθέτως, θέλω να καταθέσω το άρθρο του αξιόλογου και έγκριτου καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστοφιλόπουλου ο οποίος στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ το Σάββατο έκανε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το πρόβλημα Άνοιξη-Άγιος Στέφανος. Τις συνυπογράφω και τις θεωρώ άριστες προτάσεις. Νομίζω ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε αυτό το διάλογο που θα ανοιχθεί για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και να διευκολυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής και το δικό σας έργο.

Άρθρο του Βουλευτή Βασίλη Οικονόμου στο «www.aftodioikisi.gr » με θέμα «Σχεδιάζοντας το νέο όραμα της Αττικής»(11-01-2010)

Άνοιξε η συζήτηση για την διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, τις συνενώσεις των δήμων, τους αιρετούς περιφερειάρχες και την αποκεντρωμένη διοίκηση. Αν και οι περισσότερες συζητήσεις επικεντρώνονται στα, κατά τη γνώμη μου, λιγότερο ουσιώδη θέματα, αναπτύσσεται επιτέλους, έστω και στις παρυφές, η επιχειρηματολογία για την αναπτυξιακή κατεύθυνση που επιθυμούμε για κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμο στη χώρα. Πολλά από τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής έχουν τύχει σοβαρής επεξεργασίας. Με αφορμή την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για άνοιγμα της διαβούλευσης για το ζήτημα της διοικητικής αναδιάρθρωσης, θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε σήμερα με τους σωστούς όρους όμως αυτή την φορά, την συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής. Η καταστροφική πρόταση της ΝΔ για την Αττική που δολίως προσπάθησε ο κ Σουφλιάς να περάσει εντός του προηγούμενου θέρους, χωρίς την απαραίτητη δημόσια διαβούλευση, ευτυχώς παραπέμφθηκε στις καλένδες. Στην υποτυπώδη συζήτηση που τότε αναπτύχθηκε, είχα επαναλάβει την δημόσια και κατ' επανάληψη διατυπωμένη θέση μου ότι η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να αναπτυχθεί αυτόνομα, να καταρτιστεί ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας και θα σέβεται το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.
Με αυτή την λογική έχω τονίσει ότι χρειαζόμαστε στην Αττική μεσαίους και μεγάλους Δήμους οι οποίοι θα μπορούν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο αυτόνομης ανάπτυξης και θα αντέστρεφαν την λογική των «δορυφόρων» της Αθήνας που ήταν η βασική έως σήμερα αναπτυξιακή λογική. Η «εξάρτηση» από την Αθήνα και η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της Αθήνας υπέσκαπτε έως σήμερα τις προσπάθειες των κατοίκων και των τοπικών φορέων για επίλυση σημαντικών και καίριων προβλημάτων, δεν επέτρεπε τις ουσιαστικές επενδύσεις και βέβαια επέφερε σειρά άλλων προβλημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σχεδιασμός των οδικών αξόνων που έγινε στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης του κέντρου της πρωτεύουσας και ο οποίος δεν περιείχε καμία πρόβλεψη για την επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της Περιφέρειας, που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μην διαθέτει στις περισσότερες περιοχές ούτε καν υποτυπώδη αστική συγκοινωνία, πόσο δε μάλλον σύνδεση με τα φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μαζικής μεταφοράς.
Με την διοικητική μεταρρύθμιση που προτίθεται να φέρει το ΠΑΣΟΚ και η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, τίθενται σε νέα βάση οι όροι και οι προϋποθέσεις της αυτόνομης, αειφόρου και ρεαλιστικής ανάπτυξης. Η δημιουργία μεγάλων δήμων, η φορολογική αποκέντρωση και κυρίως η Περιφερειακή Αιρετή Διοίκηση αλλάζουν τα δεδομένα, αντιμετωπίζουν τα κατά τόπους συμφέροντα και τις «λανθάνουσες προσωπικές» προτεραιότητες και φέρουν τους πάντες προ των ευθυνών τους. Από την δοτή εξουσία του Περιφερειάρχη περνάμε στην εποχή της αιρετής του ανάδειξης που ως κύριο χαρακτηριστικό της δεν μπορεί παρά να έχει την κοινωνική λογοδοσία. Η διευρυμένη εκλογική βάση, σε δήμους και περιφέρειες, επιβάλλει την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων. Η φορολογική αποκέντρωση εξασφαλίζει και τους απαραίτητους πόρους για την πραγματοποίηση έργων, για την άσκηση ουσιαστικής πολιτικής παρέμβασης.
Οι μέχρι πρότινος «δικαιολογίες» και οι αναβλητικές θέσεις σύντομα θα πάψουν να υφίστανται καθώς όποιος ζητήσει την ψήφο του λαού θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο και θα πρέπει να εφαρμόσει. Στα πλαίσια της Περιφέρειας Αττικής και των μεγάλων δήμων μπορούμε πλέον να καταρτίσουμε τον χάρτη της αστικής συγκοινωνίας, τα ενιαία και οριστικά σχέδια πόλεων που θα βάζουν όρια στην ανάπτυξη, να ενοποιήσουμε τους πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής δημιουργώντας αυτόνομους προορισμούς, να προστατέψουμε πιο αποτελεσματικά τις περιβαλλοντικές μας οάσεις, να «επιβάλουμε» την απορρύπανση του Θριασίου Πεδίου, να επισπεύσουμε την δημιουργία του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, να προχωρήσουμε σε μια νέα διαχείριση των στερεών αποβλήτων και να λειτουργήσουμε επιτέλους τους βιολογικούς καθαρισμούς.
Η νέα φιλοσοφία της διοικητικής οργάνωσης της χώρας θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων, θα θεραπεύσει μερικώς τον υδροκεφαλισμό του κράτους και θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και σαφώς πιο αποτελεσματικό κράτος. Η Περιφέρεια Αττικής θα αναπτυχθεί αυτόνομα, θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τους υπαρκτούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, θα μπορεί να προγραμματίσει και να υλοποιήσει έργα πνοής και κυρίως θα έχει αιρετούς φορείς με συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι οποίοι και θα λογοδοτούν για το έργο τους άμεσα στην κοινωνία. Το κράτος θα είναι πιο μικρό, πιο κοντά στον πολίτη και για τις ανάγκες του πιο αποτελεσματικό.
Οι προτεραιότητες που τίθενται για την Αττική είναι:
1) Οριστικά σχέδια πόλεων που θα θέτουν τα όρια της οικιστικής ανάπτυξης
2) Καθιέρωση του ΤΡΕΝΟΥ ως βασικού μέσου μεταφοράς στην Αττική (σύνδεση Αττικού Σιδηρόδρομου με το Λαύριο και τον Μαραθώνα, σύνδεση ΗΣΑΠ με τον Αγ. Στέφανο, επέκταση του ΤΡΑΜ στην Νότια Αττική, επέκταση του ΜΕΤΡΟ στο Θριάσιο Πεδίο και τον Δήμο Αχαρνών).
3) Αστικό Δίκτυο Συγκοινωνίας σε όλη την Αττική. Ενιαίος Συγκοινωνιακός Χάρτης Αττικής (Προαστιακός Σιδηρόδρομος, Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικό Τρένο, Αστικό λεωφορείο)
4) Ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία το ταχύτερο δυνατόν του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής (Νταού Πεντέλης, Ραφήνα). Ολυμπιακή Κλινική Αχαρνών για την Βόρεια Αττική. Αναβάθμιση του Ασκληπιείου Νοσοκομείου στην Νότια Αττική και διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα του. Μετατροπή των Κέντρων Υγείας της Αττικής σε Αστικού Τύπου Κέντρα Υγείας.
5) Άμεση εφαρμογή σχεδίου απορρύπανσης του Θριασίου Πεδίου
6) Ολοκληρωμένα προγράμματα προστασίας των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών (πχ Βουρκάρι Μεγάρων, Λίμνη Κουμουνδούρου Ασπροπύργου, Σχοινιάς Μαραθώνα, Κόλπος Ελευσίνας και ποταμός Ερασινός Βραυρώνα)
7) Πλήρης και χωρίς εκπτώσεις αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων που χάθηκαν το 2007 και τον Αύγουστο του 2009.
8) Ίδρυση Αττικού Πανεπιστημίου
9) Ενοποίηση, ανάδειξη και αξιοποίηση των Αρχαιολογικών και Πολιτιστικών Μνημείων της Βόρειας, της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής
10) Διάνοιξη οδικών αξόνων στην Περιφέρεια που θα εξυπηρετούν τους πολίτες αλλά και κυρίως θα σχεδιαστούν ως άξονες ανάπτυξης για την Περιφέρεια
11) Προσαρμογή της πολιτείας στα νέα πληθυσμιακά δεδομένα και κάλυψη βασικών αναγκών σε παιδεία και υγεία των μονίμων κατοίκων με ορίζοντα τουλάχιστον εικοσαετίας.
12) Από τους ΧΑΔΑ στους ΧΥΤΥ. Καμία επιχορήγηση σε δήμο που δεν εκτελεί πρόγραμμα Ανακύκλωσης. Νέες μορφές διαχείρισης απορριμμάτων (καύση, κομποστοποίηση, ΧΥΤΥ)
13) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αττική (Αιολική Ενέργεια - Πάρκα, Φωτοβολταϊκά) Βασική Πηγή Ενέργειας της Αττικής το Φυσικό Αέριο. Ολοκλήρωση του δικτύου Φυσικού Αερίου.
14) Αποχετευτικό Σύστημα Μεσογείων με τριτοβάθμιο Βιολογικό Καθαρισμό (άρδευση Μεσογειακού Κάμπου). Ολοκλήρωση του Αποχετευτικού Συστήματος της Βόρειας Αττικής. Ολοκλήρωση του Αποχετευτικού Συστήματος του Θριασίου Πεδίου.
15) Ίδρυση Πρωτοδικείου στην Ανατολική και την Δυτική Αττική.
Κατά τη γνώμη μου αυτοί είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθούμε προκειμένου να θέσουμε τις βάσεις για την ρεαλιστική, βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της Αττικής. Η αυτόνομη διαχείριση και ο σεβασμός στον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι μια πραγματική ευκαιρία για την Περιφέρεια της Αττικής, η οποία θα μπορέσει επιτέλους να εκμεταλλευτεί τα φυσικά της πλεονεκτήματα αξιοποιώντας θεσμούς και οικονομικούς πόρους.
Δείτε το άρθρο στην μορφή που δημοσιεύτηκε στο aftodioikisi.gr

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη του Βασίλη Οικονόμου στο Ρ.Σ "ΑNTENNA" και στον Δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.(18-01-2010)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο Ρ.Σ. "ANTENNA" και στον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο σχολίασε τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε δρόμους και τελωνεία. Ο Βουλευτής δικαιολόγησε την αγανάκτηση των αγροτών αλλά τόνισε ότι πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στην νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διότι δεν είναι δυνατόν τα μεγάλα προβλήματα που κληροδότησε η ΝΔ στην χώρα να λυθούν μέσα σε τρεις μήνες. Ο Βουλευτής υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των αγροτών πρέπει να συμμετέχουν στον ανοικτό κοινωνικό διάλογο που έχει ήδη προγραμματίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα των αγροτών. Τέλος τόνισε ότι το κλείσιμο των δρόμων είναι λάθος κίνηση, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι μαζί τους προκειμένου να δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση για τον ελληνικό αγροτικό κόσμο. (18-01-2010)

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Πόντιων Ασπροπύργου « οι Ακρίτες του Πόντου»(17-01-10)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Πόντιων Ασπροπύργου « οι Ακρίτες του Πόντου». Ο Βουλευτής κατά την ομιλία του δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν ξεχνάει τις ρίζες του ( το γένος Μουτεσίδη) και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους για την αντιμετώπισή των προβλημάτων που τους απασχολούν αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την διάδοση της ποντιακής παράδοσης.(17-01-2010)

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στις εκδηλώσεις του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων στην παραλία Βαρέας Μεγάρων (17-01-10)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων στην παραλία Βαρέας Μεγάρων. Ο Βουλευτής παρακολούθησε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου για την επιτυχία τους και δήλωσε ότι η ανάδειξη του πολιτισμού και η τήρηση των παραδόσεων είναι πρωταρχικής σημασίας και οφείλουμε όλοι να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και να διεκδικούμε τα πολιτιστικά δικαιώματα μας.(17-01-2010)

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στις εκδηλώσεις της Νεανικής Εστίας Μεγαρίδος στα Μέγαρα(17-01-2010)


O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις της Νεανικής Εστίας Μεγαρίδος στα Μέγαρα και βράβευσε την Ομάδα παίδων στο μπάσκετ για τις επιτυχίες τους, ευχόμενος το 2010 να τους φέρει ακόμα περισσότερες. ο Βουλευτής τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η ενίσχυση του σωματειακού αθλητισμού και τους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιτύχει την καλύτερη διοργάνωση και λειτουργία του αθλητισμού στην χώρα μας.(17-01-2010)






Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στις εκδηλώσεις του Ναυτικού Ομίλου « Άγιοι Απόστολοι » στον Κάλαμο(16-01-10)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις του Ναυτικού Ομίλου « Άγιοι Απόστολοι » στον Κάλαμο . Ο Βουλευτής συνεχάρη τους αθλητές και τους παράγοντες του Ομίλου για την συμβολή τους στην προώθηση των ναυταθλητικών δραστηριοτήτων στην Βόρεια Αττική .Ο Βουλευτής τέλος ευχήθηκε σε όλους τους αθλητές και τις οικογένειές αυτών το 2010 να είναι ένα έτος νικηφόρων αγώνων και συνεχούς προόδου.(16-01-2010)

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Γυναικών Αρτέμιδος «Η αλληλεγγύη».(16-01-10)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Γυναικών Αρτέμιδος «Η αλληλεγγύη». Ο Βουλευτής στις συζητήσεις που είχε με τους παρευρισκόμενους τόνισε ότι η Κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, στέκεται συνεπής στις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις και οφείλουμε όλοι μαζί να ενωθούμε, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να εργαστούμε για μια πιο δίκαιη κοινωνία, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η χώρα θα μπει και πάλι στην τροχιά της Ανάπτυξης.(16-01-2010)

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στην συνεστίαση της Δ.Ο ΠΑΣΟΚ στην Πεντέλη.(15-01-2010)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στην συνεστίαση της Δ.Ο ΠΑΣΟΚ στην Πεντέλη. Ο Βουλευτής στην ομιλία του αναφέρθηκε στις 100 ημέρες Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι το μέγεθος της κρίσης είναι πολύ μεγαλύτερο αυτό που γνωρίζαμε προεκλογικά, προκαλώντας τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας. Παρόλα αυτά εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να ξεπεράσει τα πολλά και δύσκολα προβλήματα και το 2010 θ αποτελέσει έτος μεγάλων και ριζικών αλλαγών σε οικονομία και κράτος.(15-01-2010)

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αχαρνών.(15-01-10)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αχαρνών. O Βουλευτής στις συζητήσεις που είχε με τους παρευρισκόμενους κυριάρχησε η διοικητική αναδιάρθρωση που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ ως «πρόγραμμα Καλλικράτης». Ο Βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται για μια δομική αλλαγή με στόχο να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και πρέπει όλοι να συμμετέχουμε σ αυτή την προσπάθεια και να κάνουμε πράξη την αλλαγή που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Ο Βουλευτής τέλος τόνισε ότι το 2010 αποτελεί έτος ορόσημο για την Αυτοδιοίκηση και ευχήθηκε σε όλους να έχουν μια καλή και δημιουργική χρονιά.(15-01-2010)

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία του Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για το Κ.Υ Νέας Μάκρης (14-01-2010)

Εγώ, κύριε Πρόεδρε, ήμουνα σίγουρος ότι από την κα Ξενογιαννακοπούλου θα ακούσω θετικά νέα. Και όχι μόνο εγώ, αλλά και οι χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής που απευθύνεται το Κέντρο Υγείας. Μιλάμε για Γραμματικό, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ραφήνα. Μιλάμε, για το καλοκαίρι, έως και τριακόσιες χιλιάδες κατοίκους με τους παραθεριστές.
Το θέμα είναι καινούριο; Όχι. Εδώ μπορώ να σας αναφέρω δεκαέξι παρεμβάσεις μου, κυρία Υπουργέ, από το 2004 μέχρι και τον Αύγουστο του 2009 εις την προηγούμενη Κυβέρνηση, για να κάνει κάτι για τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής αγροτικού τύπου. Τη μεγάλη μεταρρύθμιση την έκανε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το οργανόγραμμα του 1983, δηλαδή με τον πληθυσμό τότε.
Σήμερα, λοιπόν, με τριπλασιασμένο πληθυσμό έχουμε ακόμη τις ίδιες θέσεις. Το οργανόγραμμα του 1983.
Είχα ζητήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση, επανειλημμένως, να αλλάξει το οργανόγραμμα. Τίποτα.
Τα προβλήματα αυτά με τις εφημερίες και με την έλλειψη του προσωπικού στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης υπάρχουν εδώ και ενάμισι χρόνο. Στον ενάμισι χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν πέντε ιατροί.
Χαίρομαι πάρα πολύ που σήμερα γίνεται αυτή η συζήτηση, διότι έχει ανακύψει πρόβλημα, το οποίο πλέον είναι οξύτατο. Δεν μπορούν να βγουν οι εφημερίες. Το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί. Παραδόθηκαν συντρίμμια από την προηγούμενη κυβέρνηση και στο χώρο της Υγείας. Ο κ Αβραμόπουλος το 2007, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, εξήγγειλε το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής – εγώ προσωπικά έκανα έρευνα και τρεις ερωτήσεις εις την κυβέρνηση την προηγούμενη, της Νέας Δημοκρατίας – καθώς ακόμα από την ΔΕΠΑΝΟΜ δεν είχαν ξεκινήσει την μελέτη σκοπιμότητας. Δηλαδή, ο κ Αβραμόπουλος μίλαγε στον αέρα. Παραμύθια της Χαλιμάς. Και όλα αυτά για να υφαρπάξουμε τον ψήφο του ελληνικού λαού.
Τίποτα στην Ανατολική για την Πρωτοβάθμια Υγεία. Τα Κέντρα Υγείας παρέμειναν αυτά που είχε φτιάξει το ΠΑΣΟΚ το 1983. Το όραμα για τα αστικού τύπου Κέντρα Υγείας εγκαταλείφθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω ότι μέσα σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα των τριών μηνών, άμεσα ανταποκριθήκατε σε αυτά τα θέματα, σε αυτά τα ελάχιστα θέματα. Τι δηλαδή; Να λειτουργήσει στοιχειωδώς ένα Κέντρο Υγείας. Και με πολύ μεγάλη ικανοποίηση βλέπω – και ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Υπουργέ, όχι εγώ δεν είναι δική μου επιχείρηση, δικό μου θέμα το ζήτημα, αφορά χιλιάδες κατοίκους – ότι ανταποκριθήκατε σε αυτό το θέμα.
Η προκήρυξη των θέσεων είναι κρίσιμη. Όσον αφορά τους επικουρικούς ιατρούς, θα το δούμε. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν αιτήσεις. Πρέπει να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας, να μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Και μετά θα εφαρμόσετε και το πρόγραμμά σας.
Νομίζω ότι η προκήρυξη αυτών των θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το 2010 είναι κρίσιμης σημασίας. Εγώ, το έχω ξαναπεί και από το Βήμα, κύριε Πρόεδρε: Να μην προσληφθεί κανείς άλλος στον δημόσιο τομέα. Μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι το κρίσιμο. Αν χρειαστεί, δηλαδή, να περικόψουμε από αλλού, να περικόψουμε για να κάνουμε αυτές τις προσλήψεις.
Χαίρομαι πάρα πολύ για την άμεση και ουσιαστική ανταπόκριση της κυρίας Υπουργού – και συγχαρητήρια – στο αίτημα του λαού της Ανατολικής Αττικής.
Ευχαριστώ.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη του Βασίλη Οικονόμου στο Ρ.Σ. "NET" και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντο(14-01-2010)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο Ρ.Σ. "NET" και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντο σχολίασε τις 100 πρώτες ημέρες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο Βουλευτής δήλωσε ότι παραλάβαμε την Χώρα σε μια κατάσταση τραγική. Τα στοιχεία που εμφάνιζε η ΝΔ για το έλλειμμα και τα ταμειακά δεδομένα δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν κάναμε λάθη αλλά τα ξεπερνάμε, παρ’ όλες τις δυσκολίες τηρούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και σκοπός μας είναι να ξανακερδίσουμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το χαμένο χρόνο των τελευταίων 6 ετών. Θέλει όμως υπομονή και σκληρή δουλειά και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουμε καθημερινά ότι είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας και να επαναφέρουμε την Ελλάδα στην θέση που της αξίζει. (14-01-2010)

Θετική απάντηση από την Υπουργό Υγείας στον Βασίλη Οικονόμου για το Κ.Υ στην Νέα Μάκρη (14-01-2010)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Υγείας κα Μαριλίζα Ξενογιαννακόπουλου, για το Κέντρο Υγείας στην Νέα Μάκρη. Κατόπιν επίσκεψης του Βουλευτή στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης , διαπιστώθηκε σοβαρή έλλειψη προσωπικού και ότι η κατάσταση απαιτεί πλέον την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου καθώς με δυσκολία καταρτίστηκε το πρόγραμμα των εφημεριών για τον μήνα Νοέμβριο ενώ για τον μήνα Δεκέμβριο είναι πλέον αδύνατη η κατάρτιση προγράμματος ικανού να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της Νέας Μάκρης αλλά και των γειτονικών περιοχών, της Ραφήνα, του Μαραθώνα και του Γραμματικού. Ο Βουλευτής κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ για την αδιαφορία που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, κληροδοτώντας στην νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σωρεία προβλημάτων, των οποίων η λύση κρίνεται αναγκαία και επιτακτική. Η Υπουργός Υγείας ανταποκρίθηκε θετικά στις επισημάνσεις του Βουλευτή και δεσμεύτηκε ότι θα καλυφτούν άμεσα 2 θέσεις με Επικουρικούς Ιατρούς(αναμένεται κατάθεση αιτήσεων) και ειδικά για τον Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης θα υπάρξει προκήρυξη για 2 θέσεις Γενικών Ιατρών. Η Υπουργός ενημέρωσε ότι ήδη έχει προχωρήσει η αλλαγή του οργανογράμματος του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης και αναμένονται οι προτάσεις από το ΚΕ.Σ.Υ.Π Ο Βουλευτής ευχαρίστησε την Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση και αναγνώρισε την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για να λυθούν τα σημαντικά προβλήματα του Ε.Σ.Υ που δυστυχώς μας κληροδότησε η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ(14-01-2010)

Συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα «2010 – Έτος Κατά της Φτώχειας»(14-01-10)

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου συνεδρίασε η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης «2010 - Έτος Κατά της Φτώχειας». Στην συνεδρίαση κλήθηκαν και παρουσίασαν τις απόψεις τους ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, η τέως Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ο Πρόεδρος της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), Σπύρος Παπασπύρος, ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Χρήστος Πολυζωγόπουλος, η εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΑΡΣΙΣ» και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, Κατερίνα Πούτου και η Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, Γιώτα Αρβανίτη.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι η συζήτηση που ανοίγει στην Επιτροπή είναι πολύ επίκαιρη καθώς ειδικά σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται στα όρια και κάτω από αυτά της φτώχειας, τμήμα του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της πείνας και το ακόμα πιο εφιαλτικό είναι ότι όλο και περισσότεροι τείνουν να ενταχθούν στην κατηγορία αυτή. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε, η γιγάντωση της ανεργίας, η έλλειψη πόρων του κράτους για την εφαρμογή ρυθμιστικών και κυρίως αποτελεσματικών πολιτικών κοινωνικής στήριξης δείχνουν ένα μέλλον ζοφερό. Είναι χρέος της πολιτείας να τοποθετηθεί πάνω σε αυτή την πραγματικότητα και κυρίως να βρει τους τρόπους που θα εξασφαλίσουν ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί και στην χώρα μας όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη η επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Κατά της Φτώχειας στις 21 Ιανουαρίου στην Ελευσίνα. Έχει προβλεφθεί η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων που θα ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη αλλά και κυρίως θα φέρουν και άμεση βοήθεια, έστω και περιορισμένοι, προς τους συμπολίτες μας που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η έμφαση από πλευράς του Υπουργείου θα δοθεί στους άνεργους καθώς θεωρούνται μια από τις πλέον δοκιμαζόμενες πληθυσμιακές ομάδες στην οικονομική κρίση. Τόνισε ότι αυτή την στιγμή η ανεργία ανέρχεται στο 12% του πληθυσμού χωρίς να υπολογίζονται οι μερικώς απασχολούμενοι και οι ημιαπασχολούμενοι, γεγονός που επί της ουσίας σημαίνει ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από 12% που καταγράφουν οι στατιστικές. Κατά την εκτίμηση του κ Λοβέρδου το πραγματικό ποσοστό είναι 18% και διαρκώς αυξάνεται. Ο φόβος είναι ότι μπορεί να ανέλθει και στο 21% το επόμενο διάστημα. Αυτή την στιγμή το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με εταιρείες συγκοινωνιών και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εμπορίας τροφίμων (πχ Σούπερ Μάρκετ) προγραμματίζει άμεσα την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων κατά 60 - 65 €. Πρόκειται για μέτρο που σίγουρα δεν αποτελεί λύση αλλά είναι ένα βοήθημα πιο άμεσο από την θεωρητική συζήτηση γύρω από το πρόβλημα.
Η τέως Ευρωβουλευτής, κα Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, παρουσίασε στην Επιτροπή την Έκθεσή της για την καταπολέμηση της Φτώχειας η οποία είχε κατατεθεί στην Ευρωβουλή και είχε γίνει ομόφωνα δεκτή από το σύνολο των Ευρωβουλευτών. Υποστήριξε ότι πρόκειται για διαχρονικό φαινόμενο που μαζί με τον κοινωνικό αποκλεισμό που συνεπάγεται απειλούν άμεσα την κοινωνική συνοχή. Σε αυτή την λογική χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής κ Οικονόμου για την πρωτοβουλία του και κυρίως για το γεγονός ότι καλεί και συνδιαλέγεται και με κοινωνικούς φορείς, όπως οι ΜΚΟ προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη τα Μέλη και να εισηγηθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο χαρακτήρας της φτώχειας είναι πολυδιάστατος και δεν επαρκούν για την αντιμετώπισή της τα διάφορα επιδόματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να λάβει μέτρα για την προώθηση της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της μεγαλύτερης συνοχής. Πρέπει να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση απέναντι στην φτώχεια και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα για αξιοπρεπή ζωή, για εκπαίδευση και εργασία και για την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία. Να αναγνωριστεί η συνολική ευθύνη στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, να αντιμετωπιστεί και η διάσταση του φύλου και της ηλικίας σε σχέση με την φτώχεια, να καταπολεμηθεί η παιδική φτώχεια και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Τέλος τόνισε ότι οι χώρες μέλη πρέπει να εκμεταλλευτούν την ανοικτή μέθοδο συντονισμού που προβλέπεται από την Ε.Ε. ώστε να αναπτύξουν κοινές και κυρίως αποτελεσματικές πολιτικές.
Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ Παπασπύρος, υποστήριξε ότι βιώνουμε μια σημαντική υποβάθμιση του βιωτικού επιπέδου, μια διεύρυνση των ανισοτήτων η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην οικονομική κρίση. Είναι επιτακτική η ανάγκη να λάβει η πολιτεία μέτρα καθώς περίπου το 21% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας με κύριες πληττόμενες ομάδες πληθυσμού τους νέους κάτω από τα 24 έτη συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών, και επίσης οι άνθρωποι άνω των 65 ετών ενώ πολλές είναι και οι επιπτώσεις στις γυναίκες. Χρειάζεται τόνισε ένα εθνικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας αλλά και της πείνας το οποίο θα είναι πολυδιάστατο. Η κρίση σήμερα διαμορφώνει πολλούς εργαζόμενους φτωχούς και κατά τα φαινόμενα θα δημιουργήσει και πολλούς φτωχούς συνταξιούχους. Άμεση είναι η ανάγκη θέσπισης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αν όχι στα επιστημονικώς αποδεκτά όρια τουλάχιστόν κοντά σε αυτά προκειμένου σταδιακά να εξασφαλίσουμε ένα ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης.
Ο Πρόεδρος της ΟΚΕ, κ Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά όπου η φτώχεια δυστυχώς θα διευρύνεται. Χρειαζόμαστε μια ασπίδα, ένα δίχτυ προστασίας των αδυνάμων. Οι επισφαλείς θέσεις εργασίας βρίσκονται στον αέρα καθώς η κρίση έρχεται καθυστερημένα στην χώρα μας. Η έλλειψη πόρων που υπάρχει επιβάλλει την υιοθέτηση στοχευμένων δράσεων. Χρειάζεται μια Εθνική Αναπτυξιακή Συμφωνία, να αναμορφωθεί το σύστημα κοινωνικής προστασίας και κυρίως να υπάρξει σχεδιασμός που θα μπορέσει να δώσει λύσεις μόνιμες και όχι αποσπασματικές όπως είναι τα επιδόματα. Σε αυτή την λογική πρέπει πέρα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να ενισχυθεί η υγεία και η παιδεία, να περιοριστεί η γραφειοκρατία και ή έλλειψη ενημέρωσης του κοινού για δράσεις και ενισχύσεις. Μέσω της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος μπορούν να αναπτυχθούν πολιτικές ενάντια στην φτώχεια και να διασφαλιστεί η ένταξη και η επανένταξη των κοινωνικά περιθωριοποιημένων φτωχών στο κοινωνικό σύνολο.
Η Γραμματέας του ελληνικού Δικτύου κατά της φτώχειας, κα Αρβανίτη, περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δίκτυα, τόνισε ότι ο στόχος πρέπει να είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των φτωχών αλλά προκειμένου να το πετύχουμε αυτό πρέπει να κατανοήσουμε και την σχέση της παγκοσμιοποίησης με την φτώχεια. Οφείλουμε να εργαστούμε γαι δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου, να προστατέψουμε το δικαίωμα στην εργασία και να προστατέψουμε τον πληθυσμό από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Σε αυτή την λογική πρέπει να συμπεριλάβουμε στις δράσεις μας και τους μετανάστες . Το 2010 είναι μια αφορμή για να ξεκινήσει ο διάλογος προκειμένου να προταθούν και οι λύσεις. Σημαντικός τομέας που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η παιδική φτώχεια , η διάσταση του φύλου αφού οι γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα, να μελετηθούν οι αιτίες της μετανάστευσης, να καταπολεμηθεί η ανεργία και κυρίως να συμπεριληφθούν στην δημόσια συζήτηση και οι φορείς της φτώχειας, δηλαδή οι άνθρωποι που βιώνουν την φτώχεια.
Η Αντιπρόεδρος του Δικτύου κατά της φτώχειας, κα Πούτου, τόνισε ότι δυστυχώς για την χώρα μας και παρά τις πολύ μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από το 1981 και μετά, το ποσοστό της φτώχειας παραμένει σταθερά περίπου στο 20%. Το μόνο που μεταβάλλεται είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται. Το '81 ήταν κυρίως οι αγρότες, σήμερα είναι οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι μονοιγονεϊκές οικογένειες και πάρα πολλοί εργαζόμενοι. Η μη μεταβολή αυτού του ποσοστού που μας δίνει αυτή την θλιβερή πρωτιά οφείλεται στο σύστημα του κοινωνικού κράτους που εν πολλοίς και ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία επιδίδεται στην λογική των επιδομάτων και όχι στην εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών. Η προσήλωση δηλαδή στην επιδοματική πολιτική και όχι στην πρόληψη και στην καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών. Χρειαζόμαστε και την επιδοματική πολιτική αλλά κυρίως χρειαζόμαστε την κοινωνική παροχή. Οφείλουμε να θεσπίσουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και παράλληλα να εισάγουμε τους κοινωνικούς δείκτες στην στατιστική αποτίμηση, να αναπτύξουμε τοπικά και περιφερειακά φόρουμ για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, να ενεργοποιήσουμε στην πράξη ένα Εθνικό Ταμείο Συνοχής και να αναζητήσουμε τους πόρους υλοποίησης των πολιτικών μας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής , κ Οικονόμου, τόνισε ότι ο στόχος της Επιτροπής είναι να ξεκινήσει η συζήτηση, να αναπτυχθούν δράσεις σε όλη την Επικράτεια και εν συνεχεία σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς να γίνει η εισήγηση των πολιτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φτώχειας που οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και στα δημοκρατικά ελλείμματα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει και εργάζεται καθημερινά προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη, γεγονός που επιβάλλει βέβαια και την καταπολέμηση της φτώχειας. Ως κυβέρνηση σοσιαλιστική έχουμε το χρέος να ξεπεράσουμε τις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις και να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία με θέμα «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» (12-01-10)

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010 συνεδρίασε η Υποεπιτροπή της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία με θέμα ημερήσιας διάταξης την Στέγη της Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα ΑμεΑ καθώς επίσης και τον προγραμματισμό των επόμενων συνεδριάσεων της Υποεπιτροπής. Στην συνεδρίαση κλήθηκαν και παρέστησαν προκειμένου να εκφέρουν τις απόψεις τους ο Δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ για θέματα κοινωνικής πολιτικής, κ Δανιηλίδης Σίμος, η Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος «Αντι-Στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), κα Οικονόμου Μαρίνα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες το «Εργαστήρι» του Ιδρύματος Βουδούρη, κα Τουρκοχωρίτη Μαρία και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηνών, κ Θεοδωράκης Παύλος.
Ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα ΑμεΑ, Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι το ζήτημα της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι πολύ σημαντικό καθώς αφορά ανθρώπους που η πολιτεία οφείλει να συνδράμει στην εξασφάλιση της αυτόνομης διαβίωσής τους προκειμένου να αποφευχθεί ο εγκλεισμός τους σε ιδρύματα και άσυλα. Δήλωσε ότι η ανάπτυξη των κατάλληλων θεσμών και δομών με την συνεργασία της πολιτείας, των κοινωνικών οργανώσεων και της επιστημονικής κοινότητας είναι υποχρέωση του κοινωνικού κράτους. Η χώρα μας υστερεί σημαντικά στον τομέα αυτό της κοινωνικής πολιτικής με αποτέλεσμα οι ιδιώτες να υποκαθιστούν το κράτος αλλά το πρόβλημα επί της ουσίας να μην αντιμετωπίζεται. Οι ελλείψεις αντίστοιχων κοινωνικών υποδομών δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στις οικογένειες των ΑμεΑ καθώς πέραν από την αυξημένη φροντίδα που δίνουν στα μέλη της οικογένειάς τους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν πλήρως, διακατέχονται και από τον φόβο του τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας όταν οι γονείς, που συνήθως αναλαμβάνουν και το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξης του ΑμεΑ, αποβιώσουν. Είναι χρέος λοιπόν της Πολιτείας να αναπτύξει τους κατάλληλους θεσμούς και να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να υποστηρίξει τα Άτομα με Αναπηρία και να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους.
Η κα Τουρκοχωρίτη ανέλυσε την δραστηριότητα που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος «Το Εργαστήρι» με την υποστήριξη του Ιδρύματος Βουδούρη. Ανέλυσε επίσης τον τρόπο λειτουργίας της Υποστηριζόμενης Στέγης Διαβίωσης που λειτουργεί στα Άνω Λιόσια στα πλαίσια του κέντρου καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δυστυχώς τόνισε, οι δυνατότητες του Κέντρου είναι πολύ περιορισμένες και αυτή την στιγμή λειτουργεί με πολλούς κόπους και πολλά προσωπικά έξοδα των ίδιων των γονέων. Διαπίστωσε μάλιστα τις μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν στην χώρα μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η τοπική αυτοδιοίκηση σε αγαστή συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και τις οργανώσεις προσφέρουν πραγματικά αξιόλογες κοινωνικές υπηρεσίες.
Ο κ Θεοδωράκης από την πλευρά του συμφώνησε με την κα Τουρκοχωρίτη ότι η χώρα μας πρωτοτυπεί όντας ως η μόνη «ανεπτυγμένη» χώρα που δεν διαθέτει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμεΑ και πολλές φορές αρκείται σε «μπαλώματα» προκειμένου να αντιμετωπίσει αποσπασματικά συγκεκριμένα προβλήματα και πολλές φορές μάλιστα επιλέγει προσωρινές και όχι μόνιμες λύσεις. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «αστοχίες» της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ η οποία δεν φρόντισε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τα ΑμεΑ, παρόλο που είναι επιλέξιμη δαπάνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκέστηκε στο πενιχρό ποσό των 12 εκατ. ευρώ έως το 2013(!) για την αύξηση της επιχειρηματικότητας των ΑμεΑ τη στιγμή που τα προβλήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν είναι πολύ περισσότερα.
Ο κ Δανιηλίδης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η πολιτική συγκυρία που η Επιτροπή της Βουλής και ο Πρόεδρός της αποφάσισαν να συζητήσουν αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα είναι πολύ ευτυχής καθώς με την διοικητική αναδιάρθρωση που προτείνει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιτέλους και για πρώτη φορά προβλέπεται η ανάθεση συγκεκριμένων και πολύ σημαντικών αρμοδιοτήτων κοινωνικής πολιτικής στην αυτοδιοίκηση καθώς ο κάθε Δήμαρχος λογοδοτεί άμεσα στην κοινωνία και δεν μπορεί να σταθεί πολιτικά εάν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις κοινωνικού περιεχομένου. Η συνένωση μάλιστα των Δήμων και η φορολογική αποκέντρωση θα επιτρέψει την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων που θα καταστήσουν εφικτή την ανάπτυξη τέτοιων απαραίτητων δομών. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις δομές που έχουν αναπτυχθεί στον Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης και οι οποίες αποτελούν πρότυπο για όλη την Ελλάδα καθώς έχουν καταφέρει να κοινωνικοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τους ΑμεΑ και να αντιστρέψουν το αρχικά αρνητικό κλίμα της τοπικής κοινωνίας αναπτύσσοντας πρότυπες δομές που πλέον χαίρουν της στήριξης του κοινωνικού συνόλου. Τόνισε επίσης ότι το κόστος για την πολιτεία της ανάπτυξης δομών υποστηρικτικής και αυτόνομης διαβίωσης είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με την λειτουργία ιδρυμάτων ενώ τα οφέλη για την κοινωνία και τα ΑμεΑ είναι πολύ μεγαλύτερα σε καθεστώς Αυτόνομης Διαβίωσης από ότι σε καθεστώς ασυλοποίησης. Τέλος αναφέρθηκε στο πρωτοφανές «φιάσκο» της προηγούμενης κυβέρνησης όπου δεν υπήρχε καμία συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Απασχόλησης για την διεκδίκηση προγραμμάτων για τα ΑμεΑ με αποτέλεσμα τελικά να μην προβλεφθεί καμία χρηματοδότηση. Ο κ Δανιήλιδης μάλιστα ζήτησε την συνδρομή της Επιτροπής προκειμένου στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προβλεφθούν κονδύλια για χρηματοδότηση της κατασκευής και λειτουργίας μονάδων κοινωνικής ένταξης των ΑμεΑ, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής.
Η κα Οικονόμου τέλος αναφέρθηκε στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί σχετικά με την αποϊδρυματοποίηση κατά την διάρκεια την ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που εφαρμόστηκε στην χώρα μας τα τελευταία είκοσι χρόνια. Τόνισε ότι η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών σε μια υποομάδα των ΑμεΑ, αυτή των ψυχικά ασθενών, προσφέρει την απαραίτητη εμπειρία, επιστημονική αλλά και κοινωνική, προκειμένου να εφαρμοστούν αποτελεσματικές πολιτικές. Ο στόχος τόνισε πρέπει να είναι η Αυτόνομη Διαβίωση των ΑμεΑ καθώς πρόκειται για ανθρώπινο δικαίωμα που όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε. Ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ο φόβος ή η άγνοια της τοπικής κοινωνίας που πολλές φορές εμποδίζει την λειτουργία συγκεκριμένων κέντρων. Το μεγάλο μέρος του πληθυσμού που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα επιβάλλουν την άμεση υιοθέτηση μέτρων από πλευράς του κράτους καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία έως σήμερα δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να υποστηρίξει τέτοιες ενέργειες. Είναι υποχρέωση της πολιτείας και όλων των εμπλεκόμενων κοινωνικών φορέων και βέβαια και της επιστημονικής κοινότητας να αντιμετωπιστεί ο φόβος, η βία και οι προκαταλήψεις που εδρεύουν στην πλειοψηφία της κοινωνίας.
Ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, εξέφρασε την έκπληξή του αλλά και την απογοήτευσή του ειδικά για το ζήτημα της μη πρόβλεψης χρηματοδότησης τέτοιων πολιτικών από το ΕΣΠΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. «Αποδείχτηκε ότι το τρένο της Ευρωπαϊκής Πορείας της χώρας μας έχει χάσει πολλούς σταθμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τέλος δήλωσε ότι τα Μέλη της Υποεπιτροπής θα επισκεφτούν «Το Εργαστήρι» στα Άνω Λιόσια καθώς και τον Ξενώνα στον Βύρωνα που πρότεινε η κα Οικονόμου, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Υποεπιτροπή θα εργαστεί στην κατεύθυνση της κατάρτισης ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία καταθέτοντας προς την κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα προκύψουν από την συνεργασία με τους κοινωνικούς εκπροσώπους που έχουν κληθεί και που θα κληθούν στις επόμενες συνεδριάσεις στην Βουλή.