Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Ολόκληρη η ομιλία του Βασίλη Οικονόμου για τον Προϋπολογισμό του 2010 στην Βουλή (22-12-09)

Ο καλός μας Υπουργός μου δίνει αφορμή να ξεκινήσω την συζήτηση του Προϋπολογισμού με την δέσμευσή του ότι δεν θα συνεχιστεί αυτό το ανοσιούργημα που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση περί διοδίων. Και επειδή ξέρω ότι είναι πολύ φιλότιμος και αξιόλογος πολιτικός το συζητάει ήδη. Και καλό θα είναι κύριε Υπουργέ, να συζητήσετε μέσα και από αυτόν τον Προϋπολογισμό πώς θα μπορέσετε να υλοποιήσετε το νοσοκομείο της Ανατολικής Αττικής, να αρχίσουμε να κάνουμε τους βιολογικούς καθαρισμούς στην Ανατολική Αττική και να τους ολοκληρώσουμε στην Δυτική Αττική στο Θριάσιο Πεδίο, να φτιάξουμε τον προαστιακό να πάει στο Λαύριο, στον Μαραθώνα και στη Νέα Μάκρη, δηλαδή να κάνουμε κάτι στην Περιφέρεια Αττικής γιατί επί έξι χρόνια δεν έγινε τίποτε με αποτέλεσμα να υπάρξει η μεγάλη συντριβή της δεξιάς παρατάξεως. Λέω δεξιάς, γιατί ο κ. Σαμαράς θέλει να τη λέει έτσι. Και έτσι είχαμε κάτω από το 30% την παράταξή σας κύριε Μεϊμαράκη.
Και, βέβαια, δεν ήταν μόνο οι γλαφυρές ιστορίες που υπήρξαν στο ψηφοδέλτιό σας αλλά ήταν γιατί δεν κάνατε απολύτως τίποτε στην ευπαθή και δύσκολη Περιφέρεια Αττικής. Γι’ αυτό ευελπιστούμε ότι με την παρουσία τέτοιων σημαντικών προσώπων στην Κυβέρνηση, όπως είναι ο κύριος Ρέππας, θα λυθούν κάποια μεγάλα χρονίζοντα προβλήματα.
Και επειδή βλέπω και εσάς εδώ, κύριε Σαχινίδη, ελπίζω να λάβετε υπόψη σας την καταγγελία που κατέθεσα υπό μορφή ερωτήσεως για την μεγάλη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στον χώρο των ενόπλων δυνάμεων – το λέω και βλέπω εδώ και τον κ Μεϊμαράκη – όπου 100.000.000 το χρόνο φεύγουν από τα πρατήρια μέσω ΦΠΑ. Είναι ένα μεγάλο θεματάκι. Και επειδή κάποιοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι το έγκλημα είναι στιγμιαίο, πρέπει να σας πω ότι ιστορικά μία φορά έγινε αυτό. Δεν θα ξαναϋπάρξει. Το έγκλημα δεν είναι στιγμιαίο και υπάρχει ευθύνη και παρ’ όλη την απομάκρυνση από το ταμείο καμία ευθύνη δεν υπάρχει. Εδώ υπάρχει ευθύνη και θα σας βασανίζει. Δεν θα το προσπεράσετε αυτό κύριε Σαχινίδη. Πιστεύω ότι θα πράξετε το καθήκον σας και θα κάνετε αυτό που δεν έκαναν οι προκάτοχοί σας.
Άκουσα με προσοχή τον Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κ Κεφαλογιάννη και είχα μια απορία επειδή ξέρω το υπόβαθρό του ότι είναι παλαιός Κοινοβουλευτικός. Γι’ αυτό δεν πίστευα στα αυτιά μου ότι είχε πάρει διαζύγιο με τα νούμερα και την αριθμητική. Άκουσα ότι το έλλειμμα του 2009 είναι 19 δις. Η Ευρώπη και οι διεθνείς οργανισμοί ισχυρίζονται ότι είναι 30 δις. εγώ δεν είμαι από τους πολύ εμβριθείς στην μαθηματική επιστήμη, αλλά θυμάμαι ότι δανειστήκαμε το 2009, 60 δις ευρώ, ζωή να έχουν. Για τα χρεολύσια 29 δις και 19 δις που ισχυρίζεται ο κ Κεφαλογιάννης δεν μας βγάζουν 60 δις. ή τα 12 δις που περισσεύουν πήγαν υπέρ της αεροπορίας με την κλασική έννοια... Ήταν η εθνοσωτήριος κυβέρνηση του Μεταξά. Ξέρετε τι τα έκανε, κύριε Ροντούλη ο έρανος υπέρ της αεροπορίας. Ή πήγαν λοιπόν υπέρ της αεροπορίας ή το έλλειμμα της χρονιάς είναι 31 δις ευρώ. Θα αποφασίσουμε εδώ και θα πούμε ποια είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί να έρχεται στο Βήμα ο Εισηγητής της Μειοψηφίας και να λέει 19 δις προσπαθώντας να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό μέσα από την τηλεόραση. Άρα, επειδή το έγκλημα δεν είναι στιγμιαίο, τις συνέπειές του τις υφιστάμεθα ακόμη και σήμερα και θα τις υφιστάμεθα και για πολύ καιρό ακόμη φοβάμαι. Βλέπω κύριε Σαχινίδη ότι περιορίζετε τις πρωτογενείς δαπάνες κατά 2,3 δις, στα νοσοκομεία 1,4 δις, στα εξοπλιστικά προγράμματα 0,5 δις. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση 4,2 δις.
Ψιλά γράμματα αυτά για εσάς λόγω των επτακοσίων επιτροπών και των επιτροπάτων και των παραμάγαζων που είχατε στήσει στον δημόσιο τομέα. Το κάθε Υπουργείο ξέρει τι και πώς.
Όμως γι’ αυτήν την Κυβέρνηση είναι 4,2 δισεκατομμύρια εξοικονόμηση, 4,5 δισεκατομμύρια νέα έσοδα, τα οποία βλέπω ότι έχετε θέσει με πολύ σοβαρότητα. Βλέπω ότι αυτό που έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Πεδίο του Άρεως – όσοι το είδατε από την τηλεόραση, γιατί δεν θα μπορούσατε να το δείτε αλλιώς, εμείς ήμασταν από κάτω και το ακούγαμε- δηλαδή ότι υπάρχουν, είναι αυτά, δηλαδή ένα καλό νοικοκύρεμα, μια επιθετική πολιτική για το ΕΣΠΑ. Είχατε πει για κάποιες δράσεις, αλλά δεν είχε πέσει cents αυτά τα δυόμισι χρόνια. Λέμε μήπως φέρουμε κανένα ευρώ με το ΕΣΠΑ και γενικότερα να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική του συμμαζέματος.
Συγχρόνως με έκπληξή μου – έκπληξη ευχάριστη, για να το προσδιορίσω – βλέπω ότι δίνετε 1.000.000.000 ευρώ για την κοινωνική αλληλεγγύη, 1.000.000.000 για την παιδεία, 150.000.000. επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, 350.000.000 στις αγροτικές συντάξεις, κύριε Καρυπίδη, 160.000.000 ευρώ στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Επίσης για το νοσηλευτικό προσωπικό και μόνο 70.000.000. Κάνω καλά τους λογαριασμούς;
Όλα αυτά λοιπόν κάνουν 2,5 δισεκατομμύρια. Αυτά μπορούσαμε να κάνουμε, αυτά κάνουμε, απευθυνόμενοι στον ελληνικό λαό και όχι σε εσάς, γιατί εσείς είστε αμετανόητοι και δεν βλέπω να έχετε διάθεση όχι συγγνώμης και μετάνοιας...
Τελειώνω κύριε Πρόεδρε εντός ολίγων δευτερολέπτων. Πρέπει να λέγονται οι αλήθειες εδώ. Θα είμαστε αληθινοί, θα λέμε τα πράγματα όπως είναι. Έξω από την αίθουσα δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Θα λέμε όμως τις αλήθειες. Θα πρέπει να ξέρουμε τι λέμε. Αν λέμε ψέματα ή ανακρίβειες, ο καθένας να έρχεται να τα αποδεικνύει με ντοκουμέντα, όχι όπως τον βολεύουν ή όπως θα ήθελε να είναι, γιατί αυτό θα ήταν μια εικονική πραγματικότητα.
Τελειώνοντας, λέω ότι έχω ελπίδα και εμπιστοσύνη στη νέα Κυβέρνηση που ψήφισε ο ελληνικός λαός με πολύ αποφασιστικότητα πριν από λίγες εβδομάδες. Είναι λίγος ο χρόνος. Η κατάσταση που ζούμε είναι εκτάκτου ανάγκης για μένα.
Νομίζω όμως ότι με το σχέδιο που έχει κατατεθεί εδώ στην Βουλή, η Κυβέρνηση αυτή μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. Θα είμαι κοντά αλληλέγγυος. Φυσικά ψηφίζω τον Προϋπολογισμό.

Άρθρο του Βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, στο περιοδικό "Βουλή & Ευρωβουλή" με θέμα "Ήρθε η ώρα για το Αττικό Πανεπιστήμιο"(Δεκέμβριος 2009)


Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Επίσκεψη του Βουλευτή Βασίλη Οικονόμου στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης (23-12-09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας στην Νέα Μάκρη όπου και συνομίλησε με τους γιατρούς και το προσωπικό για τις πολλές ελλείψεις που υπάρχουν. Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι πρέπει άμεσα να καλυφθούν τα πολλά κενά των οργανικών θέσεων και να συμπληρωθεί και να αξιοποιηθεί ο υπάρχον εξοπλισμός, ώστε τα Κέντρα Υγείας να είναι σε θέση να παρέχουν υψηλής ποιότητας και σύγχρονες υπηρεσίες. Ο Βασίλης Οικονόμου διαπίστωσε πως η αγανάκτηση των κατοίκων είναι δικαιολογημένη καθώς τα πληθυσμιακά δεδομένα των περιοχών που εξυπηρετούνται από το Κ.Υ Νέας Μάκρης έχουν μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια και οι περιοχές αυτές μένουν ακάλυπτες χωρίς να έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες δομές δημόσιας υγείας. Ο Βουλευτής τόνισε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κινείται ήδη στην κατεύθυνση της κάλυψης των μεγάλων κενών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την ΝΔ και ο τομέας της Υγείας σ' αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία παραμένει σταθερά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δοθούν λύσεις και να ενδυναμωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.(23-12-09)

Ο Βασίλης Οικονόμου βράβευσε τους μαθητές του Δήμου Βούλας που εισήχθησαν στα Ανώτερα & Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (22-12-09)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, βράβευσε τους μαθητές που εισήχθησαν στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Δήμου Βούλας. Ο Βουλευτής συνεχάρη τους μαθητές και τις οικογένειές τους για τις επιτυχίες τους και τόνισε πως αν και η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και η παιδεία είχε αφεθεί στην τύχη της από την προηγουμένη Κυβέρνηση της Ν.Δ προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς να μειώσουμε τα κονδύλια, αντιθέτως τα έχουμε αυξήσει και στόχος της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η Δημόσια, Δωρεάν και Υψηλής Ποιότητας Παιδεία για Όλους που θα έχει ως στόχο την μάθηση, την απόκτηση δεξιοτήτων, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη ταλέντων. (22-12-09)

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ομιλία του Βασίλη Οικονόμου για τον Προϋπολογισμό του 2010 στην Βουλή (22-12-09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, στην ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό τόνισε ότι είναι χρέος της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την Περιφέρεια Αττικής η οποία εγκαταλείφτηκε τα τελευταία έξι χρόνια από την κυβέρνηση της ΝΔ. Χαρακτηριστικά ζήτησε να ανακοινωθεί και να αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο για την απορρύπανση του Θριασίου Πεδίου, να καταρτιστεί ενιαίος συγκοινωνιακός χάρτης για την Αττική όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η αστική συγκοινωνία για όλη την Αττική, να ολοκληρωθούν τάχιστα οι εργασίες επέκτασης του Προαστιακού στο Λαύριο και να σχεδιαστεί η επέκτασή του και στον Μαραθώνα, να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ίδρυση Αττικού Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια της Αττικής ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα πρότυπο πανεπιστήμιο ικανό να προσελκύσει ακαδημαϊκούς και από το εξωτερικό και τέλος με αφορμή και την παρουσία του Υπουργού Υποδομών ζήτησε να επιταχυνθεί η δρομολόγηση λύσης για τα διόδια των Αφιδνών καθώς τα αιτήματα των κατοίκων είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν. Ο Βουλευτής επίσης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για το οικονομικό χάος στο οποίο οδήγησε την χώρα και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου υλοποιούν παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις δεσμεύσεις τους βάζοντας τάξη στα οικονομικά του κράτους και αξιοποιώντας υπέρ του κοινωνικού συνόλου τους διαθέσιμους πόρους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται η αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 1 δις ευρώ, η αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες κατά 150 εκατ. ευρώ, οι επιπλέον προσλήψεις νοσηλευτών, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας, η αύξηση των αγροτικών συντάξεων, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Όλα αυτά και πολλά άλλα αποδεικνύουν στην πράξη ότι όσα έλεγε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για στροφή στην κοινωνική πολιτική και στην διεκδίκηση της κοινωνικής δικαιοσύνης γίνονται πράξη. αποδεικνύεται επίσης ότι μπορεί να ασκηθεί πολιτική υπέρ των αδυνάτων με την κατάλληλη αξιοποίηση των πενιχρών έστω πόρων που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Το γεγονός ότι η ΝΔ δεν είχε κάποιο σχέδιο στήριξης και προστασίας της ελληνικής οικονομίας με παράλληλη άσκηση κοινωνικής πολιτικής και οδήγησε την χώρα στην καταστροφή δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Ο Προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι στην δημοκρατία δεν υπάρχουν μονόδρομοι αλλά επιλογές. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει την επιλογή της και η επιλογή αυτή είναι να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και να υποστηριχθεί στην πράξη η ελληνική κοινωνία και κυρίως οι ασθενέστεροι. Ο Βουλευτής τέλος επανέλαβε και την καταγγελία που έφερε στην Βουλή για το ζήτημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ από κάποιες υπηρεσίες του στρατού όπως για παράδειγμα των ΚΨΜ που συνεπάγεται μια απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο της τάξης περίπου των 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο. πρόκειται τόνισε για ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας με την οποία λειτουργεί το δημόσιο το οποίο αναπτύσσει δραστηριότητες όπου το ΦΠΑ εισπράττεται αλλά δεν αποδίδεται στο δημόσιο. Μια απλή ρύθμιση λοιπόν μπορεί να αποφέρει στο ελληνικό δημόσιο περίπου εκατό εκατ. το χρόνο και να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης ζημιωμένος. (22-12-09)

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στην Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στον Αυλώνα (21-12-09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στον Αυλώνα. Ο Βουλευτής συζήτησε με τους νέους και τους ανήλικους κρατούμενους για τις συνθήκες κράτησής του καθώς κατόπιν και από την ενημέρωση που παρείχαν στην Επιτροπή της Βουλής οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατά την διάρκεια της συζήτησης για την Νεανική Παραβατικότητα είχαν διαπιστωθεί πολλά προβλήματα. Οι νεαροί κρατούμενοι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τα προβλήματά τους όπως τα βιώνουν οι ίδιοι. Ο Βασίλης Οικονόμου επανέλαβε και μπροστά τους την δέσμευση της Επιτροπής να επισκεφτεί επίσημα τις φυλακές ανηλίκων προκειμένου να διαπιστώσει και από κοντά τα προβλήματα ώστε να βοηθήσει στην βελτίωση κατ΄αρχάς των συνθηκών κράτησης και εν συνεχεία της επίλυσης όσο το δυνατόν περισσότερων προβλημάτων. Τόνισε ότι σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον που θα δίνει τα απαραίτητα εφόδια για την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία. (21-12-09)

Ο Βασίλης Οικονόμου βράβευσε τους μαθητές του Δήμου Ζεφυρίου που εισήχθηκαν στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα(21-12-09)

(21-12-2009) Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, βράβευσε τους μαθητές που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας σε εκδήλωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων στο Ζεφύρι. Ο Βουλευτής συνεχάρη τους μαθητές για την επιτυχία τους και ευχήθηκε να συνεχίσουν να δίνουν τον αγώνα τους για την κατάκτηση όλων των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η παιδεία. Στις συζήτησεις που είχε με τους γονείς και τους μαθητές διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η εγκατάλειψη της παιδείας από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η αλλαγή που έχει αρχίσει και γίνεται αισθητή στον πολύπαθο αυτό τομέα ήδη από τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Ο Βουλευτής τόνισε ότι οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την δημόσια εκπαίδευση γίνονται πράξη παρά το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα. Ο Βουλευτής τέλος αναφέρθηκε και στην τραγική και άδικη απώλεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στην μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση, λέγοντας ότι η δολοφονία του δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης αλλά πηγή προβληματισμού για όλους που θα οδηγήσει την κοινωνία σε ένα καλύτερο αύριο μακριά από την βία από όπου και αν προέρχεται αυτή.

Ο Βασίλης Οικονόμου βράβευσε τους μαθητές του Δήμου Σπάτων που εισήχθηκαν στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα(21-12-09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, βράβευσε τους μαθητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος στο Πνευματικό Κέντρο "Χρήστος Μπέκας" στα Σπάτα. Ο Βουλευτής συνεχάρη τους μαθητές αλλά και τις οικογένειές τους για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν. Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επενδύσει στην παιδεία και σύντομα θα προβεί στην διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου και ποιοτικού εκπαιδευτικού συστήματος, αντιμετωπίζοντας όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. (21-12-09)

Ο Βασίλης Οικονόμου βράβευσε τους μαθητές του Δήμου Βάρης που εισήχθηκαν στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα(20-12-09)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, βράβευσε τους μαθητές που εισήχθησαν στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον Δήμο Βάρης. Ο Βουλευτής συνεχάρη τους μαθητές για την επιτυχή εισαγωγή τους και δήλωσε πως η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ είχε εγκαταλείψει την Παιδεία στην τύχη της. Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι να καλυφθούν όλα τα κενά στην δημόσια εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό σύστημα, να λειτουργήσει ως δύναμη ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής παρέχοντας στους νέους τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν ισότιμα τους πολίτες των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (20-12-09)

ο Βασίλης Οικονόμου συμμετείχε στην εκδήλωση για τον Εθελοντισμό Χωρίς Σύνορα της Διεθνούς Εταιρείας Στήριξης Οικογένειας (20-12-09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην εκδήλωση για τον Εθελοντισμό Χωρίς Σύνορα της Διεθνούς Εταιρείας Στήριξης Οικογένειας. Ο Βουλευτής στον χαιρετισμό του συνεχάρη τους διοργανωτές για το "Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα" και τόνισε ότι ο εθελοντισμός είναι μια από τις κοινωνικές δραστηριότητες που πρέπει να ενισχυθούν και από την ελληνική πολιτεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι είμαστε από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουμε διαδικασία αναγνώρισης της μη τυπικής εκπαίδευσης τμήμα της οποίας είναι και ο εθελοντισμός. "Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής σκοπεύω να εισηγηθώ της έναρξη σχετικής συζήτησης στην Βουλή η οποία θα καταλήξει στην εισήγηση προς το Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση δέσμης μέτρων που θα αναγνωρίζουν την μη τυπική εκπαίδευση ως επιπρόσθετο προσόν και θα προωθούν τον εθελοντισμό στην κοινωνική δραστηριότητα", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Βουλευτής τέλος έδωσε ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην εκπρόσωπο της Διεθνούς Εταιρείας Στήριξης της οικογένειας, κα Δορκοφίκη, για την πολύπλευρη και ανιδιοτελή προσφορά της στις γυναίκες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και για τις πολυετείς προσπάθειες που καταβάλει για την στήριξη του θεσμού της οικογένειας καλύπτοντας σε πολλές περιπτώσεις τις ελλείψεις της πολιτείας.(20-12-09)

Ο Βασίλης Οικονόμου βράβευσε τους μαθητές του Δήμου Αχαρνών που εισήχθηκαν στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, βράβευσε τους μαθητές που εισήχθηκαν στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αχαρνών. Ο Βουλευτής συνεχάρη τους μαθητές και τις οικογένειές τους για τις επιτυχίες τους και τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ η επένδυση στην γνώση είναι προτεραιότητα και γι αυτό τον λόγο προβλέπουμε στον Προϋπολογισμό που συζητιέται αυτές τις μέρες, 1 δις ευρώ επιπλέον για την Παιδεία. Στόχος της κυβέρνησης είναι η Δημόσια, Δωρεάν και Υψηλής Ποιότητας Παιδεία για Όλους που θα έχει ως στόχο την μάθηση, την απόκτηση δεξιοτήτων, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη ταλέντων.(19-12-09)

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στην εκλογοαπολογιστική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής στην Αρτέμιδα(18-12-09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην εκλογοαπολογιστική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής στο Ξενοδοχείο Μare Nostrum στην Αρτέμιδα. Στις συζητήσεις κυριάρχησε η τραγική οικονομική κατάσταση της Χώρας και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας που ήρθε ως φυσικό αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας. Ο Βουλευτής δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας αλλά δεν υποχωρούμε στις βασικές μας δεσμεύσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα να εργαστούμε για μια πιο δίκαιη κοινωνία και να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα θα μπει και πάλι στην τροχιά της Ανάπτυξης. (18-12-2009)

Συμμετoχή του Βασίλη Οικονόμου στην εκδήλωση του Αθλητικού Ομίλου Κρυονερίου που πραγματοποιήθηκε στην Βαρυμπόμπη (18-12-09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην εκδήλωση του Αθλητικού Ομίλου Κρυονερίου που πραγματοποιήθηκε στην Βαρυμπόμπη. Ο Βουλευτής στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την μεγάλη σημασία που έχουν οι τοπικές ομάδες για την διάδοση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Τόνισε ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός εγκαταλείφθηκε πλήρως από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ όπως αποδεικνύεται και από την μη καταβολή των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα ερασιτεχνικά σωματεία, θέμα που ο ίδιος ο Βουλευτής ανέδειξε πρόσφατα στην Βουλή. Ο Βασίλης Οικονόμου δήλωσε τέλος ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των αθλητών και των σωματείων τους καθώς θεωρεί ότι ο αθλητισμός είναι μια από τις πιο υγιείς και δημιουργικές διεξόδους για την νεολαία. Στόχος μάλιστα προσωπικός είναι και μέσα από την Επιτροπή Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, της οποίας είναι ο Πρόεδρος, να αναδειχτούν ζητήματα που αφορούν στον αθλητισμό και την νεολαία, όπως για το ζήτημα του doping και της βίας στους αθλητικούς χώρους. (18-12-09)

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

O Bουλευτής Β. Οικονόμου παρευρέθηκε στην ομιλία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

Ο Βασίλης Οικονόμου μετά την λήξη της ομιλίας του Πρωθυπουργού στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι είναι πλέον εμφανές ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να συστρατευτούμε για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης, η οποία οφείλεται κυρίως στην κακή λειτουργία του πολιτικού συστήματος αλλά και στην διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Τόνισε επίσης ότι η Χώρας μας μπορεί και θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ότι αποτελεί έναν τρόπο να αναδείξουμε την θετική πλευρά της. Κατηγόρησε την προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ ότι εγκατέλειψε την μάχη απέναντι στα προβλήματα του τόπου, διογκώνοντας την διαφθορά και δημιουργώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα. Συμφώνησε επίσης με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι πλέον είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε ριζικά την πορεία του τόπου και να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία που έχουμε χάσει, τονίζοντας πως η μάχη είναι μεγάλη και ανηφορική αλλά θα την κερδίσουμε.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Δήλωση του Βασίλη Οικονόμου για την 18η Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη)

Η 18η Δεκέμβρη έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Μεταναστών από τον ΟΗΕ. Το ζήτημα της μετανάστευσης, των συνθηκών που αναγκάζουν κάποιους ανθρώπους να εγκαταλείπουν την χώρα τους και να αναζητούν κάτι καλύτερο σε άλλες ξένες και μακρινές χώρες και κυρίως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να συνεχίσουν την ζωή τους σε ένα ξένο και τις περισσότερες φορές αφιλόξενο περιβάλλον, είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί την παγκόσμια αλλά και την ελληνική κοινωνία. Η χώρα μας έχοντας βιώσει τις προηγούμενες δεκαετίες την μετανάστευση, καθώς πολλοί συμπατριώτες μας αναζητούσαν διέξοδο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, βιώνει τα τελευταία χρόνια μια τελείως διαφορετική κατάσταση υποδεχόμενη κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό μεταναστών.
Το κύμα της μετανάστευσης ξεκίνησε την δεκαετία του 1990 και αρχικά αντιμετωπίστηκε θετικά από την ελληνική κοινωνία, κυρίως λόγω του ότι οι οικονομικοί στην πλειοψηφία τους μετανάστες προσέφεραν ένα φθηνό εργατικό δυναμικό που η χώρα μας είχε ανάγκη και λόγω του έντονου δημογραφικού προβλήματος, προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη και να διατηρηθεί η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν μετά την μαζική εισροή λαθρομεταναστών από τις ασιατικές χώρες (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ) και την όλο και μεγαλύτερη άφιξη μεταναστών από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και την Αλβανία. Ο υπερβολικός αριθμός των μεταναστών που θεωρούν την χώρα μας πύλη για την Ευρώπη και ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον, η απουσία δομών και κέντρων υποδοχής, η εκτίναξη τα τελευταία έξι χρόνια της ανεργίας, η έλλειψη επενδύσεων την οποία επέβαλλε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και η αδυναμία άσκησης σοβαρής πολιτικής για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία σε συνδυασμό και με την πρωτοφανή αύξηση της εγκληματικότητας στα χρόνια που ακολούθησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οδήγησαν σε μια αναδίπλωση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι φοβάται σήμερα τους μετανάστες με τους οποίους μπορούσε πριν από κάποια χρόνια να ζήσει αρμονικά έστω και με πολλά προβλήματα.
Η αναδίπλωση αυτή υποστηριζόμενη από τις θέσεις ορισμένων ακραίων ξενοφοβικών πολιτικών τοποθετήσεων πολλές φορές έχουν οδηγήσει σε ακραία ξεσπάσματα βίας, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ καταργώντας επί της ουσίας κάθε τομέα της κοινωνικής πολιτικής προς τους Έλληνες πολίτες δημιούργησε ευήκοα ώτα και κατέστησε ελκυστική στην κοινή γνώμη την ιδεολογία που υποστηρίζει ότι για την οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα, για την ανεργία που μαστίζει τους νέους και για την αύξηση της εγκληματικότητας ευθύνονται οι μετανάστες. Η γενική μάλιστα αποδιοργάνωση του κράτους και των σωμάτων ασφαλείας έδωσε την ευκαιρία σε διάφορα κυκλώματα να αναπτύξουν δραστηριότητες παράνομης νομιμοποίησης, να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους που ζητούσαν εργασία, να εκπορνεύουν γυναίκες και παιδιά, να αναγκάζουν τους μετανάστες να δουλεύουν υπό τραγικές συνθήκες που καμία σχέση δεν έχουν με την συντεταγμένη πολιτεία και τον ελληνικό πολιτισμό.
Η χώρα μας πολλές φορές βρέθηκε απολογούμενη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει αναφερθεί πολλές φορές ως παράδειγμα προς αποφυγή από διεθνείς οργανώσεις και από τα διεθνή ΜΜΕ.
Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, της οποίας έχω την τιμή να διατελώ Πρόεδρος, σκοπεύουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσουμε και πάλι ένα κράτος δικαίου που θα διασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα προνοεί ώστε να εκλείψει η εξαθλίωση και η εκμετάλλευση των μεταναστών από τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων. Στοχεύουμε στην καταγραφή κατ’ αρχήν όλων των μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην χώρα μας καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι απλώς και μόνο εκτιμήσεις και δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό. Παράλληλα σκοπεύουμε να ελέγξουμε επιτέλους τα σύνορά μας και να αποτρέψουμε κατά το δυνατόν τις παράνομες εισόδους. Σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το ζήτημα δεν είναι μόνο εθνικό αλλά ευρωπαϊκό, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε ένα αυστηρό πλαίσιο το οποίο και θα πρέπει να γίνει σεβαστό και από την Τουρκία εάν θέλει να συνεχίσει την πορεία ένταξής της, προκειμένου να γίνεται επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Εκτός όμως από αυτά έχουμε ως στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, βελτιώνοντας τις διαδικασίες και την πολιτική χορήγησης ασύλου, εντάσσοντας τους νόμιμους μετανάστες στην οικονομική ζωή του τόπου μέσω της ασφάλισης, της εξασφάλισης νόμιμης εργασίας, της διευκόλυνσής τους στην πρόσβαση προς τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και βέβαια με την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα.
Πιστεύουμε ότι οι μετανάστες μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν και αυτοί στην εξασφάλιση καλύτερων κοινωνικών όρων διαβίωσης για όλους, πιστεύουμε ότι στην πλειοψηφία τους θεωρούν την Ελλάδα πατρίδα τους και ότι μπορούμε στο μέλλον να ζήσουμε όλοι μαζί ειρηνικά εργαζόμενοι για την συνολική ευημερία. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά. Μπορούμε όμως να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους και να γίνουμε μια χώρα πρότυπο για τον σεβασμό και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δήλωση του Β.Οικονόμου στο κανάλι 10 : "Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους" (18-12-09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό "Κανάλι 10" κατά την διάρκεια της συμμετοχής του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά δυσχερής, ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε ένα χάος σε όλους τους τομείς του δημοσίου και ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους με πρώτο το ίδιο το ελληνικό κράτος που τα έξι τελευταία χρόνια ξόδευε αφειδώς τους δημόσιους πόρους. Εξέφρασε μάλιστα την έντονη διαφωνία του με τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά όπου προβλέπονται μεγάλες αποζημιώσεις για όσους επιλέξουν την εθελούσια έξοδο. Ο Βουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για τεράστια δαπάνη που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να καλύψει το ελληνικό δημόσιο. Η σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ δυστυχώς συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος γαι το ελληνικό δημόσιο και πρέπει να εξεταστεί σε πολλά σημεία της. Η αποζημίωση των λιμενεργατών δεν είναι δυνατόν να ανέρχεται σε τέτοια αστρονομικά ποσά τα οποία προσβάλλουν την κοινή λογική. (18-12-09)

Συμμετοχή του Β. Οικονόμου στην 2η Επιστημονική Διημερίδα για τον Κηφισό με τίτλο: " Κηφισός : Πνεύμονας ζωής της Αττικής"(17-12-09)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην 2η Επιστημονική Διημερίδα για τον Κηφισό με τίτλο: " Κηφισός : Πνεύμονας ζωής της Αττικής" που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Αθηναίδα. Στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής επικρότησε την προσπάθεια που καταβάλλουν οι φορείς και τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι αρωγός και συμμέτοχος στην προσπάθειά τους. Ο Βουλευτής τόνισε ότι ενώ τα ζητήματα που απασχολούν την ημερίδα ήταν γνωστά και είχαν τεθεί κατ' επανάληψη προς την προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έγινε καμία ενέργεια στην κατεύθυνση της αποκατάστασης και της ανάπλασης του Κηφισού. Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι σήμερα που η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέτει σε προτεραιότητα τα περιβαλλοντικά ζητήματα θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φλέγον αυτό ζήτημα.(17-12-09)

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Συμμετοχή του Β.Οικονόμου στην Διάσκεψη με θέμα «Μετανάστευση και Βία κατά των γυναικών στην Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι (10-12/12/09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Βασίλης Οικονόμου, εκπροσώπησε την χώρα μας και το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην Διάσκεψη με θέμα «Μετανάστευση και Βία κατά των γυναικών στην Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) στο Γαλλικό Κοινοβούλιο στο Παρίσι στις 10 έως 12 Δεκεμβρίου.
Στην διάσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι παράγοντες που επηρεάζουν και αυξάνουν την βία ενάντια των γυναικών όπως είναι η απομόνωση πληθυσμιακών ομάδων, η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι το ασθενές φύλο, η συμπεριφορά των εργοδοτών, οι διακρίσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη λόγω της καταγωγής και της προέλευσης των μεταναστών. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες και δη οι μετανάστριες συναντούν πολλά εμπόδια όταν προστρέχουν στην βοήθεια της πολιτείας ή της δικαιοσύνης. Επίσης συζητήθηκε το φαινόμενο του human trafficking, το οποίο συναντάται σε όλη την Ευρώπη και πολλές μετανάστριες, ακόμα και ανήλικα κορίτσια πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων πορνείας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία δέχτηκε την δολοφονική επίθεση στην χώρα μας λόγω της συνδικαλιστικής δράσης που ανέπτυξε υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο Βασίλης Οικονόμου στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τόνισε ότι στην χώρα μας έχουμε ξεκινήσει να ενισχύσουμε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, να κάνουμε σαφές προς όλους ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και να τιμωρήσουμε αυστηρά τους παραβάτες. Ήδη η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται νόμους που θα βάλουν φραγμούς στην εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω του καθεστώτος της ενοικίασης εργαζομένων και θα προσπαθήσουν να βάλουν τέλος στο καθεστώς της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Επιπρόσθετα η κυβέρνηση έχει πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα όπως για παράδειγμα, η επικήρυξη των δραστών της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της κυρίας Κούνεβα με ένα εκατομμύριο ευρώ και η εντατικοποίηση των ερευνών ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της αποτρόπαιας πράξης να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Τα συμπεράσματα της Διάσκεψης μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι θα πρέπει να ενταχθεί και η σεξουαλική βία που ασκείται α) σε περιόδους πολέμου, β) μέσα στην οικογένεια και γ) δια της επιβαλλόμενης παντρειάς, σε ένα «status» ασύλου και να βρεθούν οι απαραίτητες δικλείδες προκειμένου αυτό να χορηγείται στις γυναίκες που το ζητούν. Επίσης οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων συμφώνησαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει εξίσωση ανδρών και γυναικών ως προς τα θέματα ασύλου, να γίνουν κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του human trafficking που στα πλαίσια του οργανωμένου εγκλήματος ωθεί γυναίκες και μικρά κορίτσια στην πορνεία, να γίνει δηλαδή προσπάθεια με διεθνή αλλά και εθνικά μέσα υπό την επίβλεψη των εθνικών κοινοβουλίων με την συνδρομή και τον συντονισμό της δράσης από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα της πορνείας και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε η ανάγκη να επανεξεταστούν τα νομικά πλαίσια που αφορούν τις εργάτριες μετανάστριες καθώς είναι υποχρέωση των κρατών απέναντί τους και οφείλει το κάθε κράτος δια του κοινοβουλίου του να εξετάσει και να υιοθετήσει τρόπους για την καλύτερη προστασία των κυρίων δικαιωμάτων αυτής της κατηγορίας μεταναστών που συχνά πέφτουν θύματα της βίας. Το παράδειγμα της Κούνεβα πρέπει να αφυπνίσει όλη την Ευρώπη καθώς τέτοια φαινόμενα υπάρχουν παντού και πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Τέλος η Διάσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες θύματα της βίας πρέπει να στηρίζονται ενεργά και να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή επανένταξή τους στην κοινωνία με την παροχή συγκεκριμένης βοήθειας, όπως είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων τους, τα υποστηρικτικά κέντρα και η ψυχολογική υποστήριξη. Η στήριξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους είναι απαραίτητη προκειμένου αυτές να ενταχθούν αρμονικά στο κοινωνικό σύνολο και να μην ανεχτούν να πέσουν και πάλι θύματα της βίας.
Διαβάστε την ομιλία του Βουλευτή Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλη Οικονόμου, για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και άλλες διατάξεις»
Βουλή, Αθήνα,15 Δεκεμβρίου 2009.

http://http//www.voikonomou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1836&Itemid=57

Ομιλία του Βασίλη Οικονόμου στην Βουλή για το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο (15-12-09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλη Οικονόμου, στην ομιλία του στην Βουλή για το θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο, έδωσε συγχαρητήρια στον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο. Τόνισε ότι για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή κίνηση που θα απαλλάξει το κράτος και τους πολίτες από τις μικροκομματικές λογικές. Πρότεινε μάλιστα το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο να διαρκέσει για όσο διάστημα χρειαστεί και πέραν του 2010, προκειμένου επιτέλους να θεραπευτεί ο υδροκεφαλισμός του κράτους, να εξοικονομηθούν πόροι και να αξιοποιηθεί όλο το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου το δημόσιο να γίνει αποτελεσματικό και να εξυπηρετεί αντί να ταλαιπωρεί τον πολίτη. Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί το πρώτο βήμα μιας νέας εποχής για την χώρα μας. Απαιτείται και η Διοικητική Αναδιάρθρωση, με την νέα αρχιτεκτονική της πολιτείας μας που θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην δημόσια διοίκηση της χώρας μας. (15-12-09)

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στα εγκαίνια του Βρεφονηπιακού Σταθμού Βούλας (16-12-09)

O Bουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στα εγκαίνια του Βρεφονηπιακού Σταθμού Βούλας. Ο Βουλευτής συνεχάρη τον Δήμο Βούλας και την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής για τις προσπάθειες που καταβάλλουν να στηρίξουν τις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών και τόνισε ότι θα είναι στο πλευρό τους σε κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας.(16-12-09)

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Συμμετοχή του Β.Οικονόμου στην ημερίδα " Αυτόνομη διαβίωση και δημιουργική απασχόληση των ΑΜΕΑ "στην Ελευσίνα (14-12-09)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην ημερίδα " Αυτόνομη διαβίωση και δημιουργική απασχόληση των ΑΜΕΑ " που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Αναπήρων παιδιών και Νέων "Ευρυνόμη", σε συνεργασία με τον Δήμο στην Ελευσίνα. Εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι τα προβλήματα των ΑμεΑ θα αντιμετωπιστούν επιτέλους με την δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο Βουλευτής τόνισε ότι θα είναι στο πλευρό του νέου συλλόγου και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ατόμων με Αναπηρία της Βουλής και θα συνεχίσει να μάχεται για τα δικαιώματά τους υποστηρίζοντας μέσα από το Κοινοβούλιο τις πρωτοβουλίες τους.(14-12-2009)

Πλήθος κόσμου στην Ημερίδα "Βία κατά των Γυναικών:Όταν γυρνάς την πλάτη στην πραγματικότητα..."που πραγματοποιήθηκε στο Κρυονέρι(14-12-09)

Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «Βία κατά των Γυναικών: Όταν Γυρνάς την πλάτη στην πραγματικότητα...» που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009 στο Κρυονέρι υπό την αιγίδα της Κοινότητας Κρυονερίου, του Συλλόγου Γυναικών Κρυονερίου και της εφημερίδας «Βορεινή». Στην Ημερίδα κλήθηκαν και παρέστησαν ως Κεντρικοί Ομιλητές ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Οικονόμου, η Βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Έλενα Ράπτη, η πρώην Βουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Europa Donna Hellas, Έλενα Κουντουρά, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, η Πρόεδρος του W.I.N. Hellas (Διεθνής Υποστήριξη Γυναικών), Μάντα Τσαγκιά – Παπαδάκου και η εκπρόσωπος της Διεθνούς Εταιρίας Στήριξης της Οικογένειας και Υπεύθυνη του Ξενώνα «Φροντίδα», Ειρήνη Δορκοφίκη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων γυναικών.
Ο Βασίλης Οικονόμου στην ομιλία του τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, της οποίας έχει την τιμή να είναι Πρόεδρος, είναι να αναδειχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διερευνηθούν οι αιτίες που αυτά παραβιάζονται και να προταθούν λύσεις που θα εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή προστασία των φορέων αυτών των δικαιωμάτων. Η χώρα μας δήλωσε χαρακτηριστικά εκτέθηκε πολλές φορές διεθνώς τα τελευταία έξι χρόνια και οφείλουμε όλοι να δράσουμε προκειμένου να αναστρέψουμε την κακή εικόνα που παρουσιάσαμε διεθνώς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα που απασχόλησε ιδιαίτερα την Διεθνή Διάσκεψη στο Παρίσι όπου ο Βασίλης Οικονόμου εκπροσώπησε το ελληνικό Κοινοβούλιο. Για το θέμα της πάταξης της βίας κατά των γυναικών τόνισε ότι πρέπει να γίνει αναμόρφωση του πλαισίου απονομής δικαιοσύνης, να θεσπιστούν τα οικογενειακά δικαστήρια, να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, να εκπαιδευτούν κατάλληλα οι αστυνομικοί ώστε να μπορούν να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποστηρικτικές δομές και να ελέγχονται οι εργασιακές σχέσεις. Τόνισε τέλος ότι η βία εναντίον των γυναικών δεν αφορά μόνο τις ενδοοικογενειακές σχέσεις ούτε κάνει διακρίσεις μορφωτικού ή βιοτικού επιπέδου. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα προκειμένου να πετύχουμε μια καλύτερη κοινωνία.
Η κα Ράπτη έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ενώ η κα Στρατηγάκη, ως Γ.Γ. Ισότητας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να συμπληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και κυρίως να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική ενημέρωσης της κοινωνίας αλλά και αντιμετώπισης από την πολιτεία των φαινομένων μεμονωμένης ή οργανωμένης (όπως είναι το trafficking) βίας εναντίον των γυναικών. Η κα Κουντουρά τόνισε ότι εχθρός μας σε αυτόν τον αγώνα είναι η νοοτροπία που υπάρχει και η μηδενική ενημέρωση της κοινωνίας και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη. Η κα Τσαγκιά – Παπαδάκου αναφέρθηκε στον τρόπο που η WIN Ηellas προσπαθεί να βοηθήσει τις γυναίκες θύματα της βίας και στην μεθοδολογία που ακολουθούν προκειμένου οι γυναίκες αυτές να αλλάξουν νοοτροπία και να επανενταχτούν στην κοινωνία ενώ η κα Δορκοφίκη αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στην έλλειψη συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων τονίζοντας ότι αν και η ίδια δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ είναι η πρώτη φορά που βλέπει μια κυβέρνηση να ασχολείται με τόση σοβαρότητα και θέληση προκειμένου να αντιμετωπίσει την βία κατά των γυναικών, δηλώνοντας την αισιοδοξία ότι η συντονισμένη δράση μπορεί να φέρει τα θετικά αποτελέσματα για τα οποία αγωνίζονται χρόνια τώρα οι γυναικείες οργανώσεις.

O Βασίλης Οικονόμου βράβευσε τους επιτυχόντες μαθητές για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Παλαιά Φωκαία.(13-12-09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, βράβευσε τους μαθητές που εισήχθηκαν στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πρόεδρος και το Κοινοτικό Συμβούλιο στη Παλαιά Φωκαία. Ο Βουλευτής συνεχάρη τους μαθητές και τις οικογένειές τους για τις επιτυχίες τους και τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ η επένδυση στην γνώση είναι προτεραιότητα και είναι στόχος της κυβέρνησης να καλυφθούν όλα τα κενά στην δημόσια εκπαίδευση στην χώρα. Δήλωσε επίσης ότι ο στόχος είναι η πολιτεία να είναι αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια των παιδιών και των οικογενειών τους επιλύοντας και όχι δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα. (13-12-2009)

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Δημοσιεύματα των εφημερίδων "Ελευθεροτυπία" (11-12-2009) και "Καθημερινή" (10-12-2009) για την συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα "Νεανική Παραβατικότητα" που πραγματοποιήθηκε στις 09-12-2009
http://www.oikonomoub.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1826&Itemid=57

Δήλωση του Βουλευτή & Προέδρου της Επιτροπής Ισότητας & Νεολαίας της Βουλής, Β.Οικονόμου, για την 11η Δεκεμβρίου(Ημέρα του Παιδιού)

Η 11η Δεκεμβρίου, Ημέρα του Παιδιού, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε κάθε χρόνο μια εκτίμηση των καταστάσεων που βιώνουν τα παιδιά στην χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επίσης η κατάλληλη ευκαιρία για να διατυπώσουμε κάποιους στόχους για την χρονιά που έρχεται, γεγονός που θα μας επιτρέψει τον επόμενο χρόνο να κάνουμε και έναν απολογισμό για το αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι, αν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες ζωής των παιδιών. Συνήθως αυτές τις μέρες η προσοχή όλων εστιάζεται στις χώρες του τρίτου κόσμου όπου χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν καθημερινά λόγω έλλειψης τροφής, συμμετοχής τους σε πολεμικές συρράξεις και έλλειψης στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης αφού δεν υπάρχουν ανεπτυγμένες δομές κοινωνικής πρόνοιας και η φροντίδα των παιδιών επαφίεται κατά κύριο λόγο στην δραστηριοποίηση διεθνών οργανισμών. Στην Ελλάδα, μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική, συχνά λησμονούμε ότι υπάρχουν παιδιά που δεν γνωρίζουν ποτέ την παιδική ηλικία, το παιχνίδι και που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, πολλές φορές σε τραγικές συνθήκες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Unicef υπολογίζεται ότι στην χώρα μας το 12,4% των παιδιών έως 17 ετών ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το πραγματικό ποσοστό όμως πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς δεν έχουμε κάποιο αξιόπιστο σύστημα μέτρησης ώστε να καταγράψουμε το σύνολο του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Δυστυχώς έως σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε τους όρους της αξιοπρεπούς διαβίωσης για το σύνολο των παιδιών και κατά συνέπεια και για το σύνολο του πληθυσμού. Ο στόχος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα ζητούμενο για τη χώρα μας. Ο στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι να προχωρήσει στην υιοθέτηση αυτού του βασικού εργαλείου κοινωνικής στήριξης του πληθυσμού που βιώνει συνθήκες ακραίας φτώχειας παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε ως κράτος λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία μας οδήγησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Πέρα όμως από αυτό είναι ζωτικής σημασίας να επαναλειτουργήσει το κοινωνικό κράτος, να επανασυσταθούν δηλαδή όλες οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, να εξασφαλίσουμε την δημόσια και δωρεάν υγειονομική κάλυψη όλου του πληθυσμού, να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην δημόσια και δωρεάν παιδεία, ότι θα υπάρξουν κρατικές δομές στήριξης των παιδιών και διασφάλισης για όλους τους αυριανούς πολίτες της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Το μεγάλο στοίχημα των σοσιαλιστών πρέπει να είναι η ισότητα για όλους, σε όλους τους τομείς. Η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η ισότητα των ευκαιριών και βέβαια ο σεβασμός και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του παιδιού είναι υποχρέωση όλων μας.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Δήλωση με αφορμή το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας "Liberation"

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας "Liberation" σήμερα στις 10-12-2009 όπου ουσιαστικά «απειλεί» ότι στις 31-03-2010 η χώρα μας θα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη και από το Ευρώ, ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, που βρίσκεται στο Παρίσι για την Διάσκεψη με θέμα " Μετανάστευση & Βία κατά των γυναικών στην Ευρώπη" που πραγματοποιείται στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, δήλωσε: «Οι απειλές και οι εκβιασμοί ενάντια στην χώρα μας δεν θα περάσουν. Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας της άφρονος πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ τα τελευταία έξι χρόνια. Δεν θα υποκύψουμε στα κερδοσκοπικά παιχνίδια εναντίον της χώρας μας και θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας στο ακέραιο».


Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετέχει στη Διάσκεψη με θέμα " Μετανάστευση & Βία κατά των γυναικών στην Ευρώπη" που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) στο Γαλλικό Κοινοβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.(10-12-09)

Συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα "Νεανική Παραβατικότητα" (09-12-09)

Την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη συνεδρίασε η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης «Νεανική Παραβατικότητα». Στην συνεδρίαση κλήθηκαν και παρουσίασαν τις απόψεις τους ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης, κ. Δημήτραινας Γιώργος, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αστυνομικοί διευθυντές, κα Ανδρεάκου Αντωνία και κ. Γαλάτουλας Δημήτριος, η εκπρόσωπος του Δ.Σ. της ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων», κα Πούτου Κατερίνα, ο Αρχηγός της Αποστολής της Ελλάδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κ Εσδράς Δανιήλ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, αρχιφύλακας Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνας, κ Αραβαντινός Αντώνης και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας, κ. Καρακίτσος Σπυρίδων, ο Εγκληματολόγος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ Γιάννης Πανούσης και η Υπεύθυνη του Εφηβιατρικού Τμήματος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», κα Τζίτζικα Άρτεμις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι το ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει την ελληνική κοινωνία σε βάθος, αρχής γενομένης από το ελληνικό κοινοβούλιο το οποίο οφείλει να διαγνώσει τις αιτίες και να προβεί στην υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών που θα θεραπεύουν το κοινωνικό αυτό φαινόμενο. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι με την συνεδρίαση αυτή της Επιτροπής ανοίγει το θέμα και θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις που θα εξειδικεύουν και θα εμβαθύνουν περισσότερο με στόχο την τελική ενημέρωση της κοινωνίας, αλλά και την εισήγηση προς τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να είναι εφικτή η κατάληξη σε ένα θετικό αποτέλεσμα.
Ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης, κ Δημήτραινας, παρουσίασε το νομικό πλαίσιο που σήμερα ισχύει στην χώρα μας, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οφείλουμε να κάνουμε πολλές παρεμβάσεις ώστε να ξεφύγουμε από την καταστολή και να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε πράγματι το φαινόμενο της νεανικής και παιδικής παραβατικότητας. Οι αστυνομικοί διευθυντές παρουσίασαν τα στοιχεία της νεανικής παραβατικότητας που υπάρχουν τονίζοντας ότι υπάρχει πράγματι ένα έλλειμμα αναφορικά με την εκπαίδευση των αστυνομικών υπαλλήλων που έρχονται πρώτοι σε άμεση επαφή με τους ανήλικους και νεαρούς παραβάτες. Ο κ. Γαλάτουλας τόνισε ότι η νεανική παραβατικότητα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στον αλλοδαπό πληθυσμό σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα κέντρα υποδοχής αλλοδαπών. Η κα Ανδρέακου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο του human trafficking και στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας τονίζοντας ότι πολλές φορές οι αστυνομικοί καλούνται να παίξουν το ρόλο του κοινωνικού λειτουργού, του ψυχολόγου, του οικογενειακού συμβούλου, ρόλοι στους οποίους εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν καθώς δεν έχουν τη απαιτούμενη εκπαίδευση και επιστημονική επάρκεια. Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο έχουν συντάξει ως Ελληνική Αστυνομία και ένα εγχειρίδιο προς τους αστυνομικούς υπαλλήλους τονίζοντας ιδιαίτερα το τι δεν πρέπει να κάνουν.
Ο Πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση των σωφρονιστικών καταστημάτων ανηλίκων. Τόνισε ότι οι χώροι που υπάρχουν δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, ότι οι κρατούμενοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, στοιβάζονται σε χώρους ακατάλληλους και πολλές φορές είναι ζητούμενο η τήρηση ακόμα και των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής. Ο κ. Πανούσης τόνισε ότι χρειάζεται συνολική αναμόρφωση του δικαίου και αλλαγή της νοοτροπίας με έμφαση στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων και όχι στην καταστολή και την αυστηροποίηση των ποινών. Πρότεινε μάλιστα να οργανωθούν εξ αρχής οι στέγες μέριμνας ανηλίκων παραβατών, να ενταχθούν στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ώστε να μην εντάσσονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και να διαφύγουν έτσι του κατασταλτικού χαρακτήρα που έχουν σήμερα, να δημιουργηθούν ειδικά σώματα αστυνομικών ανηλίκων ώστε να υπάρχουν κατάλληλα εκπαιδευμένοι αστυνομικοί που να μπορούν να χειριστούν τους ανηλίκους και βέβαια να επαναδραστηριοποιηθεί - επαναλειτουργήσει το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Η κα Πούτου τόνισε ότι τα ζητήματα που τίθενται είναι πάρα πολλά και χρειάζονται εις βάθος ανάλυση. Υποστήριξε ότι ενώ η ελληνική Πολιτεία προέβη στην εναρμόνιση του δικαίου ανηλίκων με το διεθνές δίκαιο με τον Νόμο 3189 του 2003, δυστυχώς δεν προέβη μέχρι σήμερα και στην υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων για την πραγματική εφαρμογή των όσων αυτός ο νόμος προβλέπει. Ενώ υιοθετήθηκαν σε επίπεδο νόμου μέτρα παιδαγωγικής κατεύθυνσης στην πράξη δυστυχώς δεν εφαρμόζονται. Η Ελλάδα απολογείται διαρκώς για τις ενδιάμεσες δομές που λείπουν και τα δικαιώματα των ανηλίκων καταπατούνται καθημερινά. Δεν εφαρμόζουμε τους Κανόνες του Πεκίνου, που ορίζουν απλώς τα ελάχιστα σε σχέση με την απονομή δικαιοσύνης στους ανηλίκους, ο ανήλικος «παραβάτης» συναντά πρώτα τον αστυνομικό ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνωρίζει πώς να συμπεριφερθεί στον ανήλικο, δεν υπάρχουν ή δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα οι απαραίτητοι πόροι που χρειάζονται για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ανηλίκων, υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην ανάπτυξη δράσεων πρόληψης, λείπουν τα κοινωνικά κέντρα για νέους. Γενικά η χώρα μας υστερεί σε όλους τους τομείς πρόληψης και βέβαια θεραπείας αυτού του κοινωνικού φαινομένου. Τόνισε τέλος ότι πρέπει να ξεφύγουμε ως χώρα από την ποινικοποίηση της κοινωνικής ανισότητας και να προβούμε σε δράσεις για την εξάλειψη αυτής της κοινωνικής ανισότητας που πολλές φορές αποτελεί και αιτία στροφής σε παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές. Ο κ Εσδράς από την πλευρά του επικεντρώθηκε κυρίως στα ελλείμματα της εκπαίδευσης στην χώρα μας τονίζοντας ότι η απουσία εκπαίδευσης γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα έπρεπε να γίνεται ήδη από το δημοτικό σχολείο αποτελεί ίσως και την βαθύτερη αιτία που αυτά παραβιάζονται. Αναφορικά με τους μετανάστες τόνισε δεν έχουμε τις κατάλληλες δομές υποδοχής με αποτέλεσμα πολλοί ανήλικοι μετανάστες να ρέπουν προς παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές προκειμένου να επιβιώσουν. Η έλλειψη πραγματικής παιδείας οδηγεί σε κοινωνικούς αποκλεισμούς. Πρέπει να αναμορφώσουμε πλήρως το εκπαιδευτικό σύστημα ώστε η κοινωνία μας να αποδέχεται την διαφορετικότητα. Η κα Τζίτζικα τέλος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των νέων που πολλές φορές τους οδηγούν σε αντικοινωνικές και παραβατικές συμπεριφορές. Μία από τις αιτίες είναι η χρήση «υποκατάστατων» στην ανατροφή των παιδιών καθώς η καθημερινότητα δεν επιτρέπει στους γονείς να αφιερώσουν όσο χρόνο χρειάζεται στα παιδιά τους. Τόνισε επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να εντοπίσουν «αποκλίνουσες» συμπεριφορές ή ενδοοικογενειακά προβλήματα, οι περισσότεροι δεν μπορούν να εντοπίσουν καν μαθησιακές δυσκολίες οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα στην τελική διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανηλίκου, ότι λείπουν από τα σχολεία κατάλληλα εκπαιδευμένοι ψυχολόγοι και παιδοψυχολόγοι και τέλος ότι σημαντικό ρόλο στην «διαπαιδαγώγηση» παίζουν η κακή χρήση των ΜΜΕ και του διαδικτύου όπου διαρκώς αυξάνονται και τα φαινόμενα εθισμού.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι τα ζητήματα είναι όντως πάρα πολλά και πρέπει να εξεταστούν από πολλές οπτικές γωνίες ώστε η όποια θεραπεία του κοινωνικού αυτού φαινομένου να είναι αποτελεσματική. Σήμερα τόνισε κάνουμε μια εισαγωγή στο όλο θέμα και θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις της Επιτροπής καθώς και άλλες δράσεις που θα βοηθήσουν στην καλύτερη αποτύπωση των αιτιών του κοινωνικού αυτού φαινομένου και βέβαια στην διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπισή του. Προανήγγειλε μάλιστα την πραγματοποίηση ειδικών εκπομπών από την τηλεόραση της Βουλής καθώς και την πραγματοποίηση μεγάλης ημερίδας για το θέμα υπό την αιγίδα της Βουλής. Ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να καταθέσουν και γραπτά τοις απόψεις τους προκειμένου αυτές να ενσωματωθούν στην τελική έκθεση - εισήγηση της Επιτροπής.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στην εκδήλωση των Ειδικών Σχολείων Νταού Πεντέλης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ (04-12-09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Ειδικά Σχολεία Νταού Πεντέλης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των ΑμεΑ, στην Παλλήνη. Ο Βουλευτής κατά την διάρκεια της συζήτησης που είχε με τους παρευρισκόμενους δήλωσε ότι τα προβλήματα των ΑμεΑ είναι πάρα πολλά όπως φάνηκε και από την έκθεση της Ε.Σ.ΑμεΑ. και από την αναλυτική παρουσίαση των θεμάτων των ΑμεΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής. Ο Βουλευτής δήλωσε ότι το Κράτος οφείλει να ενισχύσει άμεσα τις εγκαταλελειμμένες από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ δημόσιες δομές εκπαίδευσης των ΑμεΑ, καθώς η σωστή εκπαίδευση των ΑμεΑ είναι απαραίτητη για την κοινωνική τους ενσωμάτωση και την εργασιακή αποκατάστασή τους.(04-12-2009)

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στην ημερίδα " Νέοι-μάθηση και διαδίκτυο" στην Παλλήνη (04-12-09)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην ημερίδα "Νέοι - μάθηση και διαδίκτυο" που διοργάνωσαν η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Παλλήνης με την Έ ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης). Ο Βουλευτής στις συζητήσεις που είχε με τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς διαπιστώθηκαν τα μεγάλα προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν σε όλες τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης τα οποία δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης της Ν.Δ. Ο Βασίλης Οικονόμου δήλωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η επένδυση στην Παιδεία προκειμένου αυτή να είναι ποιοτική, ανταγωνιστική και να μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών. "Ακόμα και σήμερα που η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι οικτρή στον προϋπολογισμό που καταθέτουμε προβλέπουμε την αύξηση των δαπανών για την δημόσια εκπαίδευση κατά ένα δις ευρώ, διότι πιστεύουμε ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην παιδεία επιστρέφει στην χώρα μας με τόκο", δήλωσε χαρακτηριστικά.(04-12-2009)

Ημερίδα με θέμα "Βία κατά των Γυναικών: Όταν γυρνάς την πλάτη στην πραγματικότητα..."

Σας καλώ στην ημερίδα με θέμα " Βία κατά των Γυναικών:Όταν γυρνάς την πλάτη στην πραγματικότητα..." που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14-12-2009 και ώρα 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου.

Δείτε την πρόσκληση:
http://www.voikonomou.gr/images/stories/imerida_ginekon.pdf

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στην εκδήλωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία(03-12-09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην εκδήλωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Ο Βουλευτής συμμετείχε μάλιστα και στην βιωματική διάδραση με χρήση μάσκας και λευκού μπαστουνιού προκειμένου να διαπιστώσει καλύτερα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί συμπολίτες μας σε σχέση με την πρόσβασή τους σε δομημένο περιβάλλον. Ο Βασίλης Οικονόμου δήλωσε ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα προκειμένου να διευκολύνει τα Άτομα με Αναπηρία στην καθημερινότητά τους και να φροντίσει έτσι ώστε να μην υπάρχουν απροσπέλαστοι χώροι και υπηρεσίες. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλές φορές με την συμπεριφορά μας δυσκολεύουμε ακόμα περισσότερο τους συμπολίτες μας με αναπηρία, ότι θα πρέπει να γίνουμε όλοι πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες και να φροντίσουμε να αλλάξουμε συμπεριφορές που προκαλούν προβλήματα στους γύρω μας, όπως για παράδειγμα η παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμια και βοηθητικές μπάρες.(03-12-2009)

Ο Βασίλης Οικονόμου στην παράδοση της Ετήσια Έκθεσης της Ε.Σ.Α.μεΑ στον Πρόεδρο της Βουλής (03-12-09)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στην επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία για το έτος 2009 από τον Πρόεδρο της κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο Βουλευτής παρέλαβε αντίγραφο της Έκθεσης με σκοπό να μελετήσει τα θέματα προκειμένου να τα λάβει υπ' όψιν του ως Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.(03-12-09)

Χαιρετισμός του Προέδρου της Υποεπιτροπής της Βουλής για Άτομα με Αναπηρία, Β. Οικονόμου στην εκδήλωση της Ε.Σ.Α.μεΑ για την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ( Ε.Σ.Α.μεΑ.) με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Ο Βουλευτής απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας ότι σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία δεν χωρούν αποκλεισμοί και ότι δεν αρκεί να θυμόμαστε τους Ανθρώπους με Αναπηρία μόνο μία φορά τον χρόνο. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια σε συνεργασία με το Αναπηρικό Κίνημα ώστε να μπορέσει επιτέλους να επιτευχθεί η πραγματική και ισότιμη κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία σε όλους τους τομείς, εξασφαλίζοντάς τους έτσι το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση. Ο Βουλευτής στο τέλος της ομιλίας του δήλωσε ότι θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους και να παλεύει για τα δικαιώματά τους και με την ιδιότητα πλέον του Προέδρου της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.(03-12-09)

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στην εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία " Το Εργαστήρι" στα Άνω Λιόσια (03-12-09)

(03-12-2009) Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία " Το Εργαστήρι" στα Άνω Λιόσια. Ο Βουλευτής κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ξεναγήθηκε στους χώρους απασχόλησης των νέων θαύμασε από κοντά τα έργα τους και ευχήθηκε να συνεχίσουν την προσπάθεια που κάνουν με τον ίδιο αξιοθαύμαστο ζήλο. Ο Βουλευτής σε δηλώσεις του τόνισε ότι θα παραμείνει στο πλευρό τους όπως και στο παρελθόν και θα αγωνιστεί για την επίλυση όλων των θεμάτων που τους απασχολούν και με την επιπλέον αρμοδιότητα που έχει ως Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.(03-12-09)

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής για ΑμεΑ σε αναφορά με την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με αναπηρία (01-12-09)

Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση κλήθηκαν για να ενημερώσουν τα μέλη της Υποεπιτροπής με αφορμή και την 3η Δεκέμβρη Παγκόσμια – Εθνική Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, η Υφυπουργός Υγείας, κα Φώφη Γεννηματά και ο Πρόεδρος, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, και το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Κηρύσσοντας την έναρξη των συνεδριάσεων της Υποεπιτροπής ο Πρόεδρος, Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι σε επίπεδο συμβολισμού και όχι μόνο προτίμησε στην πρώτη αυτή συνεδρίαση να παραστούν η Υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, καθ’ ύλην αρμόδια για πολλά από τα ζητήματα των ΑμεΑ αλλά και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα που αφορούν εν συνόλω τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες και ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ που είναι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των ΑμεΑ και κατεξοχήν αρμόδιοι για την παρουσίαση των προβλημάτων και για την διατύπωση προτάσεων για την επίλυσή τους. Ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής, Βασίλης Οικονόμου, θέλησε επίσης να στείλει το μήνυμα ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Υποεπιτροπή παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα παραμείνουν προσηλωμένοι στους στόχους που τίθονται προωθώντας λύσεις που θα δημιουργούν επιτέλους ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών για όλους και παίρνοντας όλες τις πρωτοβουλίες που θα κάνουν πράξη την αξιοπρεπή διαβίωση όλων και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Η Υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης ειδικά σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε είναι να στηριχθούν οι ευπαθείς ομάδες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει και κάνει πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη θεσπίζοντας το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, στηρίζοντας την κοινωνική κατανάλωση και καταδικάζοντας έμπρακτα την δημόσια σπατάλη. Ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τις δομές κοινωνικής πρόνοιας όπως είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι» και των Υποστηρικτικών Κέντρων. Ο στόχος της ολοκληρωμένης πολιτικής παρέμβασης για τα ζητήματα των ΑμεΑ μπορεί να επιτευχθεί αν κινηθούμε ταυτόχρονα σε τέσσερις άξονες: α) Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας του οποίου οι δομές θα υποστηρίζουν και θα θεραπεύουν τα υπάρχοντα προβλήματα των ΑμεΑ, β) στην συστηματική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας για τα θέματα των ΑμεΑ, καθώς χωρίς την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας όλες οι παρεμβάσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, γ) στην αυστηρή τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας του ελληνικού κράτους και δ) στην διατομεακή δράση καθώς τα θέματα άπτονται αρμοδιοτήτων πολλών Υπουργείων και βέβαια απαιτούν και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Υφυπουργός τέλος δήλωσε ότι το ελληνικό κράτος θα υιοθετήσει άμεσα την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ που έχει υπογράψει η χώρα μας και συμπλήρωσε ότι οι επιτροπές στις οποίες καλούνται τα άτομα με αναπηρία να «επιβεβαιώνουν» ανά τακτά χρονικά διαστήματα την αναπηρία τους θα επανεξεταστούν ως προς την λειτουργία τους, ενώ εξήγγειλε ότι σύντομα με την κάρτα αναπηρίας που θα δημιουργηθεί και η οποία θα αποτελεί και την ταυτότητα των ΑμεΑ σε κάθε τους συναλλαγή με το ελληνικό δημόσιο θα αντιμετωπιστεί η παράλογη γραφειοκρατία που τους ταλαιπωρεί.
Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.ΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τόνισε ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου της Υποεπιτροπής να ξεκινήσει κατ΄ αυτόν τον τρόπο τις συνεδριάσεις της, δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες ότι με την παρούσα σύνθεσή της θα αποτελέσει πραγματικά την προωθητική δύναμη για την επίλυση των θεμάτων των ΑμεΑ από την πλευρά της Βουλής. Επισήμανε επίσης το γεγονός, ότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε για πρώτη φορά τόσες εκτεταμένες αναφορές στα ζητήματα των ΑμεΑ γεγονός που δημιουργεί την αισιοδοξία ότι επιτέλους θα υπάρξει σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Από την πλευρά της η ΕΣΑμεΑ θα βρίσκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε μακρύ και βραχύ χρονικό διάστημα. Κωδικοποίησε μάλιστα τις θέσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας σε πέντε στόχους – δράσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και σταδιακά να φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οι στόχοι που θέτει η ΕΣΑμεΑ είναι: α) Θεσμική θωράκιση της αναπηρίας στη βάση της δικαιωματικής προσέγγισης, β) η ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές του κράτους, γ) η προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ΑμεΑ μέσω της εκπαίδευσης, της εργασιακής τους αποκατάστασης, της αποϊδρυματοποίησης, της ισότιμης συμμετοχής τους στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, δ) η παροχή κοινωνικής προστασίας στα ΑμεΑ και στις οικογένειές τους και ε) η εισοδηματική ενίσχυση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους για την επίτευξη μιας συνεκτικής κοινωνίας. «Αν εργαστούμε όλοι μαζί και αντιμετωπίσουμε την αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και όχι ως πρόβλημα τότε μπορούμε να κτίσουμε τον κοινωνικό Παρθενώνα του μέλλοντος, τον κοινωνικό Παρθενώνα της ισότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδακαστάνης.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στις εκδηλώσεις του εορτασμού του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα στον Ωρωπό (29-11-2009)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου,συμμετείχε στις εκδηλώσεις του εορτασμού του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα στον Ωρωπό. Στις συζητήσεις που είχε με τον Δήμαρχο αλλά και με τους κατοίκους της πόλης, ο Βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση με την συνεργασία των ενεργών πολιτών και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους, συνδράμοντας και αυτός στις προσπάθειές τους για την βελτίωση της καθημερινότητας και την ανάπτυξη της περιοχής.

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στην εκδήλωση του Υποψήφιου Δημάρχου Βούλας κο Ανδρέα Κάσδαγλη (28-11-2009)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Υποψηφίου Δημάρχου Βούλας, κ. Ανδρέα Κάσδαγλη. Ο Βουλευτής συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους για τα διάφορα θέματα που απασχολούν τον Δήμο της Βούλας και ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στον κ. Κάσδαγλη.(28-11-2009)

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στην εκδήλωση του αθλητικού συλλόγου "Ολυμπιάδα" στους Θρακομακεδόνες (28-11-2009)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στην εκδήλωση του αθλητικού συλλόγου "Ολυμπιάδα" στους Θρακομακεδόνες. Ο Βουλευτής συνεχάρη τους διοργανωτές για την επιτυχημένη εκδήλωση και τόνισε πως θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους για όλα τα θέματα που απασχολούν τον σύλλογο έτσι ώστε να συνεχιστεί το εξαίρετο έργο που επιτελεί μέχρι σήμερα.

Βράβευση του Συγγραφέα Θωμά Καλαμπόκη από τον Βασίλη Οικονόμου σε εκδήλωση που διοργάνωθηκε προς τιμή του στην Αρτέμιδα (28-11-2009)

O Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, βράβευσε τον συγγραφέα Θωμά Καλαμπόκη στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αρτέμιδας και οι εφημερίδες "ο Δημότης της Ανατολικής Αττικής" και η "Αλήθεια".Στην ομιλία του ο Βουλευτής εξήρε την προσωπικότητα του Θωμά Καλαμπόκη για το πλούσιο συγγραφικό του έργο αλλά και για την σημαντική προσφορά του στα Αυτοδιοικητικά και Πολιτιστικά δρώμενα της Αρτέμιδας.

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου στις εκδηλώσεις της Χορωδίας Βραυρωνίας Αρτέμιδας( 27-11-09)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Χορωδίας Βραυρωνίας Αρτέμιδας.Ο Βουλευτής συνεχάρη τους διοργανωτές για την άρτια εκδήλωση και για την διαχρονική πρόσφορά τους στα πολιτιστικά δρώμενα της Αρτέμιδας.

Συμμετοχή του Βασίλη Οικονόμου σε μεγάλη ποντιακή συγκέντρωση στις Αχαρνές (27-11-2009)

Ο Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, συμμέτειχε σε μεγάλη ποντιακή συγκέντρωση στις Αχαρνές. Στην ομιλία του ο Βουλευτής δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν ξεχνάει τις ρίζες του ( γένος Μουτεσίδη) και ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται ενεργά δίπλα τους στον αγώνα για την επίλυση των μεγάλων και σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν."Είμαι βέβαιος ότι η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα σταθεί δίπλα στον Ποντιακό Ελληνισμό και θα κάνει πράξη την κοινωνική δικαιοσύνη", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευμα της εφημ."Κυριακάτικη Αυριανή"σχετικά με την συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής(29-11-2009)